DDR memóriák túl a maximumon

Mára már a DDR1 memóriák teljesen eltűntek, ez nem is csoda, hisz az azokat támogató alaplapok is igen csak elavultak, kivétel ez alól néhány fura Asrock alaplap.

Szóval mára már tombol a DDR2 sőt inkább már a DDR3 memóriás korszak, és a 2GHz-es memória órajel sem ritka, főleg a tuningosok körében.

Ebben a bemutatómban én mégis az első DDR memóriákra fókuszálnék, hogy megmutassam, bizony egy jobbfajta DDR1 memóriának még ma sincs szégyenkezni valója, főleg ha egy jobb alaplap és bika CPU mellett kap helyet.

A DDR1 memóriák hivatalosan 400MHz-ig skálázódnak, de sok gyártó ennél jóval magasabb órajelű, direkt tuningosoknak, hardcore felhasználóknak is készített memóriát.

A teszt főszereplője ezúttal egy pár 600Mhz-en ketyegő A-DATA memória lesz.

Kapacitásuk 256MB modulonként, ami mára kis túlzással kb. semmire sem elég, de arra tökéletesek, hogy kimérjük milyen sebességre képesek

A-DATA Vitesta 600MHz

Gyönyörűek még mindíg ezek a memóriák

Üzemfeszültségük gyárilag 2, 95V, tehát a gyártó a referencia feszültségtől is igencsak eltért, hisz a DDR1 memóriák üzemfeszültsége hivatalosan 2,6V, de ezt szerintem vállalható, főleg hogy már gyárilag is 50%-al magasabb órajelet, elviselő memóriát kapunk.

A legmodernebb platform, ami még ezzel a memóriával üzemel, az a S939-es AMD processzorok, illetve az ezekhez a CPU-khoz tartozó Nforce4 chipkészlet. Íg hát én is ilyennel teszteltem

Lássuk a tesztkörnyezetet:

DFI Lanparty Nforce4 SLI alaplap

Opteron 170 CPU 2X1MB L2 (kb. az Athlon 64 X2 4400+-nak felel meg)

2X6800ultra SLI VGA kártya

2X256MB 600MHz A-DATA memória

Windows XP SP3 operációs rendszer

Mivel az AMD K8-as architektúrás CPU-inál így tehát a tesztben szereplő processzor is, a CPU-jában van a memóriavezérlő, ezért a memória sebessége részben függ a CPU órajelétől is, így azt is igyekeztem minél magasabb órajelen járatni

A memória sebességet az Everest 5.3-as tesztprogram beépített sebességmérőjével mértem.

Először a kiindulópontot mértem, azaz mikor a CPU referencia órajele „FSB-je” 200Mhz-en ketyegett, ez 400MHz-es memória órajelet jelentett. Lássuk:

Everest memória kezelés

olvasás 400Mhz-en

Everest memória kezelés

írás 400Mhz-en

Everest memória kezelés

másolás 400Mhz-en

Everest memória kezelés

késleltetés 400Mhz-en

Bizony, már így is elég magas sebességet tud felmutatni a DDR memória.

Következő lépésben meg sem álltam 600Mhz-ig, hisz ezeknek, a memóriáknak ez az „alap” órajelük. Ehhez már a CPU-nak 300MHz-es „FSB”-t kellett állítanom, a szorzót vissza vettem 9X-re, hogy a CPU ne fulladjon ki idő előtt, így tehát 2700MHz-en ketyegett a 600MHz-en járó memóriák társaságában:

Everest memória kezelés

Olvasás 600Mhz-en

Everest memória kezelés

Írás 600Mhz-en

Everest memória kezelés

Másolás 600Mhz-en

Everest memória kezelés

Késleltetés 600Mhz-en

Az eredmény magáért beszél, a gyorsulás szépen kivehető.

De én itt nem álltam meg, próbáltam még magasabb órajelet kihozni memóriáimból

Sajnos nem tudtam megnézni a memória legmagasabb órajelét, mert a CPU-ban lévő memóriavezérlő fulladt ki.. így a ramokat „csak” 633Mhz-ig bírtam húzni, ez fölött a gép nem volt hajlandó elindulni, hiába emeltem a 2,95V-os feszültséget 3,2V-ig is akár, meg sem nyikkant…

Everest memória kezelés

Olvasás 633Mhz-en

Everest memória kezelés

Írás 633Mhz-en

Everest memória kezelés

Másolás 633Mhz-en

Everest memória kezelés

Késleltetés 633Mhz-en

De mivel éreztem, hogy a memóriáimban van még tartalék, ezért a RAM-ok késleltetését próbáltam lejjebb szorítani. A sikeres kísérlet érdekében a memóriák üzemfeszültségét 3, 2V-ra állítottam be.

Everest memória kezelés

Olvasás 633Mhz-en jobb késleltetésekkel

Everest memória kezelés

Írás 633Mhz-en jobb késleltetéssel

Everest memória kezelés

Másolás 633MHz-en jobb késleltetéssel

Everest memória kezelés

Késleltetés 633MHz-en jobb késleltetéssel

Ahogy az eredményeken látszik, sikerült még egy kis sebesség többletet kinyerni a memóriákból.

Azt hiszem sejtésem beigazolódott, ha van valami spécibb DDR1 memóriánk, akkor azzal, ha a mostani DDR3 memóriák sebességét nem is lehet hozni, de megközelíteni igen.

Ez a teljesítmény pedig még tovább fokozható lenne, ha sikerülne egy magasabb órajelen ketyegő CPU-t kifogni. Erre az a bizonyíték, hogy a régebbi Athlon 64 X2-m mellett is lemértem a memóriákat, hogy mit mennek, miközben a CPU már majd’ 3,2GHz-en ketyegett:

Everest memória kezelés

olvasás 3,2GHz-en ketyegő Athlon X2 mellett

Everest memória kezelés

Késleltetés majd' 3,2GHz-es Athlon X2 mellett

Ugyeugye? Azért mert a DDR1 memória régi, nem biztos, hogy lassú is.

Felmerül a kérdés, hogy akkor mi értelme van a DDR2-nek illetve a DDR3-nak? A válasz egyszerű: ehhez a tempóhoz ezeknek az A-DATA RAM-oknak 3, 2V-ra van szükségük, míg ugyanezt a sebességet a DDR3-as memóriák akár 1,6V környékén is tudják, ami kisebb hőtermelést, kevesebb fogyasztást jelent.

Lényeg a lényeg, tud gyors lenni a DDR1 memória is, cask adni kell neki lehetőséget

About bacsis

10 hozzászólás

  1. mentek ezek a ramok 700MHz-en is, de az csak egy 1 magos 3000+ proci volt, 2,77re felhúzva… ha az a proci ment volna 3GHz körül, meglett volna a 10k-s memória olvasás :-D

  2. Szia bacsis!

    Nem semmi teljesítmény lapul azokban a remek kis ramocskákban!5-6K körül értékre tippeltem a sebességeiket,de a 9K feletti eredmény rendkívül jól hangzik!Vajon mennyi lehet a ‘vége’ ?Mindenképp nézd meg,ha teheted!

    További sok és sikeres tuningot kívánok!A kékhalál kerüljön el messzire! :)

  3. Egyszer volt egy 3000+-os 1 magos Athlon 64-em na annak bírta a memória vezérlője, ééééés 700Mhz-ig bírták vele a ramok
    ez itten az:
    http://imagerz.com/QEMXXktvAwJVBFgbQAVR
    na most ha egy ilyen jó memória vezérlős procit kifognék ami menne 3GHz körüli órajelet, akkor 10k-s memória olvasás is elérhető lenne

  4. Áh, nekem régen egy 400-as kingmax szett futott 500-on :) DRAM:FSB 1:1 aránnyal ment mellette 3750-en egy jó kis kazán prescott p4. Hiányzik, mert ezzel a gagyi c2d-vel lefagy a lábam télen, a p4 meg fűtött. :)

  5. de csodás ez a cikk… mikor \”fénykoromat\” éltem akkor voltak ilyen ramjaim (is) meg 400as TCCD Corsair, VX Corsair BH5 -tel (na az cl2 2 2 5ben ment 540et). hát ja … most egy laptopom van és úgy érzem \” semmit \” se csinálok :D

    nagyon fasza cikk tényleg

  6. Kedves knajf!
    Örülök, hogy tetszett a cikk, és remélem tetszik az egész oldal, illetve amit csinálok, és őszintén remélem gyakori látogató, hozzászóló leszel itt a bacsis-tuningon ;-)

  7. Azért kemény, hogy másoláson kívűl hozza a DDR3-mason sebességét, sőt 3.2-nél még gyorsabb is nála. :O

  8. Sziasztok!

    Tudnátok egy linket adni,ahol találok olyan programot,amivel állíthatom a memória késleltetéseit,mert szeretném feljebb tornászni a memória sebességét,de a bioson belül,nem lehet sajnos.

    Asus k70-ij notebookom van
    op rendszer: win7 64 bit
    memo: GeIL CL5-5-5 DDR2 800
    A gondom az ,hogy a gyártó az integrált memóriát 800mhz-re írta,de csak 667-en fut ,igy beleraktam még egy 2gb-os ddr2-800-as memóriát hátha gyorsabb lesz,de sajna nem,mert a gyári integrált visszahúzza az újat is.
    A biosban nem lehet állítani semmit,pedig a biost is lefrissítettem.
    Kellene egy progi amivel tudom állítani az órajeleket és a késleltetést.
    Ha tudtok ilyet,segítsetek!

    Előre is köszönöm a segítséget!

  9. Nos frekit növelni nem, de időzítéseket a Memset nevű progival tudsz állítani, tehát gyorsulni fog a rendszer. Persze stabilitást nézni kell mellette.

Leave a Reply