Athlon XP 1800+Katasztrófa

Ebben a tesztemben egy Palomino magos AMD Athlon XP CPU-t fogok meghajtani, legalábbis megpróbálom meghajtani, illetve a gond, nem a próbálkozásommal lesz…

Na szóval… Az AMD a Palomino magos Athlonokat 2001-ben mutatta be. Ezek a CPU-k voltak az első olyan K7-esek, amik először kapták meg a PR jelzést, azaz a nevükben lévő szám nem a valós órajelre utalt.

A Palomino AMD CPU-k a Thunderbird magos Athlonokat váltották. Elődjükhöz képest a gyártástechnológia nem változott, azaz továbbra is 0, 18 mikronos csíkszélességgel készültek a Palomino-k is, viszont a SIMD utasításkészletüket kibővítették az SSE utasításkészlettel is.

Végülis ideje volt az SSE-t bevezetni, hisz ez idő tájt az Intel a Pentium 4 CPU-iba már az SSE2-t is fel tudta mutatni.

Az elődjeikhez képest az FSB-t is tovább növelték, immár 133MHz-es buszon kommunikálhattak a CPU-k az északi híddal.

A Legkisebb Palomino magos AMD CPU az Athlon XP 1500+ típusnevet kapta, mely valós órajele 1333MHz. A legerősebb pedig a2100+ ami 1733MHz-es valós órajellel büszkélkedik.

Én egy 1800+ gyári 1533MHz-es órajelét szerettem volna minél jobban feltornázni.

A Kiszemelt proci

A Kiszemelt proci

 A CPU-t próbáltam minnél jobban megtisztítani, de a mag körül az a fehér izé, valami gyári vacak lehetett, és egyszerűen rá volt gyógyulva a mag körül, s nem tudtam leszedni…

Ehhez a feladathoz a Barton tuningomnál is használt (újra életre kelt) Epox 8RDA+ alaplapot hívtam segítségül, ami szerencsére a létező összes Socket A tokozású CPU-val elboldogul az NF2 Ultra-400 északi hídjának köszönhetően.

A böllér NF2-es

A böllér NF2-es

Fussuk át nagy vonalakban, hogy mibőkl is áll a tesztgép főbb komponensei:

Epox 8RDA+ Alaplap

AMD Athlon XP1800+ (133MHz) CPU

256MB A-DATA 600MHz DDR Memória

Geforce 2 GTS 32MB DDR VGA kártya

2GB SSD háttértár

Windows XP SP3 oprendszer

A tesztet a szokásos módon végeztem. Azaz nem teljesen. Odáig stimmel, hogy először léghűtéssel csapattam, majd utána fagyállóval, minden órajel változtatáskor Super PI-t futtattam, illetve alap órajelen is megtettem azt, hogy lássuk mennyire gyorsul a CPU a tuning hatásától, a háttérben Everesttel mértem a CPU hőmérsékletét, illetve a Winrar benchmarkot is lefutattam. Viszont ebben az esetben nem egy beállított feszültség mellett emeltem addig az FSB-t amíg bírta a CPU, hanem egy beállított FSB mellett addig állítgattam a feszültséget míg nagy nehezen sikerült stabillá tennem a rendszert.

A léghűtés ezúttal egy Coolink márkájú sűrű lamellás réz középpel rendelkező hűtést választottam:

Az eleje

Az eleje

A hátsója

A hátsója

Akkor lássuk, mit tud a CPU alap órajelen:

1543MHz

1543MHz

És ehhez hány fok társult:

1543MHz-en CPU hőmérséklet

1543MHz-en CPU hőmérséklet

Jött az FSB emelés alapfeszültség mellett, sajnos a 150MHz-es beállított értékemen el sem indult a gép, így elkezdtem vissza felé zongorázni, hogy mi az amin még hajlandó elindulni a windows és még a Super PI is lefut, hát ez lett a plafon:

1642MHz

1642MHz

100MHz jött össze az 1,75V-os alapfeszültség mellett.

 Nézzük, Everest mit mutat:

1642MHz-en CPU hőmérséklet

1642MHz-en CPU hőmérséklet

Ezután ismét belőttem a 150MHz-es FSB-t, és emeltem egy tized V feszültséget, majd még egy tizedet rá nyomtam, és még egy tizedet, de semmi… Nagy nehezen a 150MHz-es FSB-n úgy tudtam stabilizálni a rendszert, ha a CPU magfeszültségét felemeltem 2, 1V-ra:

1711MHz

1711MHz

Igen, így már lefutott a Super PI, hát nem volt könnyű mutatvány. A CPU Informemr a feszültséget viszont, hiába változtattam, mindíg 1,792V-nak ismerte fel…

Everest:

1711MHz-en CPU Hőmérséklet

1711MHz-en CPU Hőmérséklet

Bizony a CPU hőmérséklete is jóval magasabb lett…

Eddig úgy tűnik, nagyon nem tuningra termett ez a CPU.

 Szépen behoztam a már jól ismert fagyállót, és megnéztem, hogy ezen a 2, 1V-on a hidegnek hála tud-e többet menni a CPU?!

1757MHz

1757MHz, még mindíg 2,1V-on

Végülis egy hangyányit többet ki tudtam hozni a processzorból a fagyállónak hála.

 Ha most nézzük meg, hogy az Everest mit mutat:

1757MHz-en CPU Hőmérséklet

1757MHz-en CPU Hőmérséklet

 Látható, hogy jó pár fokkal hűvösebb lett a processzor, de még így is csodálom, hogy nem sikerült 0 fok alá lenyomni…

Ezután a feszültséget még tovább emeltem, de a 2, 2V már túl sok volt szegénynek, és ilyen feszültség beállítás mellett vagy el sem indult a gép, vagy közvetlen POST képernyőnél lefagyott… így a 2, 15V-os feszültség mellett próbálkoztam tovább, aminek hála ez jött össze:

1792MHz

1792MHz a plafon

Majdnem meglett az 1800MHz… Nézzük így hány fokos volt a CPU:

1792MHz-en CPU hőmérséklet

1792MHz-en CPU hőmérséklet

Pár fokkal ismét melegebb lett, de még mindig elég hideg ahhoz, hogy ne a hőmérséklet fogja vissza a tuningot…

Ebben a processzorban ennyi van… Rég láttam ilyen antituningos CPU-t

About bacsis

9 hozzászólás

  1. Szerintem nem antituningos, elvégre a leggyorsabb palomino magos proci órajelét érted el vele, vagyis picit fölötte. Szerintem nem véletlen volt, hogy nem adott ki nagyobbat belőle az amd, ők is tudhatták, hogy ennyit bír az átlag, tehát ennyi a max. Valami t-bred magosat piszkálj meg majd, oks?:D.

  2. Igen, könnyen meglehet hogy a 0,18 mikron ennyit tudott…
    persze azért sok esetben a legmagasabb órajelű CPU fölé is lehet menni egy-egy kisebb példánnyal is rendesen… Lásd pl a tualatin, prescott, cedar mill, és azért még lehetne sorolni ;-)

  3. Elvileg holnap indul útnak pár tesztalany.. ma sajnos nem volt rá alkalmam.

  4. Nem sajnáltad tőle a feszt! Ez a CPU már ekkora órajelen is eléggé jól teljesít, ha a kiadás évét nézzük.

  5. Ha jól rémlik ezeket fsb emeléssel nem nagyon lehetett húzni. Ki kellett volna próbálni szorzó emeléssel is. Egy kis grafit jótékony hatással van a szorzózárra.

  6. Bocs, most látom, hogy ezen már lézerrel vannak elvágva az L1 hidak. Akkor ezüst kence.

    Nekem még maradt egy pici akkoriból, őrzöm mint kincset. Javítottam már vele távirányítót, darts táblát, fűtőszálat, meg még ki tudja mit. Sőt antituning (FSB és Fesz állítás nuku) 945-ös ASROCK lapban húztam vele C2 E4300 -at 3GHZ-re BSEL moddal.

  7. Ez is szép teljesítmény!Nekem anno az MSI CoreCenter a 3200+ Bartont K7N2 Delta2 Platinum deszkában 218MHz-ig húzta!Ha ahhoz viszonyítjuk bacsis barátom teljesítményét igenis szép munka!!!

  8. csak én tellhetetlen vagyok :-DDD és ez a proci tényleg katasztrófálisa nment!
    Ha már a Bartont emlegetted! nemsokára lesz egy újabb Barton tuning teszt, előzetesben annyit, hogy sikerült 240-es FSB-t elérnem vele :-DDD

  1. Pingback: Palomino 1800

Leave a Reply