3X50MHz Vs 4X40MHz gyorsteszt

Szeretnék elkészíteni egy VESA buszos VGA kártya tesztet, de ehhez, minél gyorsabb 486-os platformot kell/szeretnék építeni!

A VGA kártyák már megvannak a teszthez, meg úgy alapjáraton a teljes konfig is, de felmerült a kérdés, hogyan gyorsabb a CPU! 150Mhz-en, ami 3X-os szorzó és 50MHz-es FSB szorzatával jön ki, vagy pedig 160MHz-en, ami 4X-es szorzó, és 40Mhz-es FSB szorzatával jön ki!

Ez a rövidke tesztem erre keresi a választ!

Lássuk a tesztkonfigot:

A tesztkonfig

A tesztkonfig

DTK-PKM0038 Socket3 Alaplap

AMD 5X86 133MHz@ 150 ill. 160MHz

2X32MB FPM Memória

Tseng ET4000W32P VGA Kártya

1GB Segate HDD

DOS3Win3.11 Oprendszer

3 tesztet futtattam le, elsőnek az AIDADOS beépített sebesség tesztjét, ami a CPU-n különböző utasításokat futtat le

A tesztet tehát, természetesen 3X50Mhz-es, és 4X40Mhz-es beállításon futtattam le!

Lássuk:

Aidados beépített CPU teszt

Aidados beépített CPU teszt

Az első két utasítás magát a CPU-t terheli, s látható, hogy hiába 10MHz-el alacsonyabb az órajel, mégis több utasítást végez el 150MHz-en a processzor, hála a magasabb FSB-nek. Míg a másik két teszt a CPU-ba épített FPU-t terheli matematikai számításokkal, itt egy hajszállal a 160MHz-en járatott CPU-val volt gyorsabb a program, de ez eléggé elhanyagolható, tehát eddig, részemről a 150MHz-es felállás a gyorsabb!

Az AIDADOS-ban van HDD sebesség mérő teszt is, így hát lefuttattam azt is, gondoltam a HDD kezelés is fog változni CPU órajeltől függően!

A könnyebb átláthatóság érdekében, csak a HDD olvasás sebességet tűntettem fel:

HDD olvasás KB/sec

HDD olvasás KB/sec

Itt is látszik, hogy a magasabb FSB-nek köszönhetően, akkor volt gyorsabb a HDD kezelés, ha a CPU 150MHz-en járt!

Következő tesztem a jó öreg 3DBENCH, ami VGA kártya, de erős CPU limit esetén a CPU sebesség mérésére (is) alkalmas program! Egy rövidke előre felvett DEMO-t renderel le a CPU, majd a végén kiírja a program, hogy átlag hány FPS-el futott a teszt!

Lássuk, hogy alakult az eredmény, amikor a CPU 3X50MHz(150MHz)-en futott:

3Dbench 3X50MHz-en

3Dbench 3X50MHz-en

Most pedig a 4X40MHz (160MHz)-es eredmény:

3Dbench 4X40MHz-en

3Dbench 4X40MHz-en

Itt is egyértelműen látszik, hogy a magasabb FSB-n járatott rendszer a gyorsabb!

Legvégül pedig egy Windows-os tesztprogramot futtattam, a Wintach-ot, Ami 4 különbözőfajta gyors tesztet futtat le a gépen, egy Word tesztet, egy Autocad tesztet, egy Excel tábla, és egy Paint tesztet! A sebességet itt is méri a program, majd a teszt végén pontozza azt! Ez a progi is VGA kártya, de erős CPU limit esetén CPU sebesség mérésére alkalmas!

Lássuk a 150MHz-es eredményt:

Wintach 3X50MHz-en

Wintach 3X50MHz-en

Majd a 160Mhz-est:

Wintach 4X40MHz-en

Wintach 4X40MHz-en

Itt is egyértelmű az eredmény! Nyilván látszik eme rövidke tesztből, hogy úgy gyorsabb a CPU, ha magasabb FSB-n van járatva az!

Tehát a VESA kártyás tesztet 150MHz-en hajtott CPU-val fogom tesztelni/elkészíteni

About bacsis

10 hozzászólás

  1. Hmm, Érdekes teszt… régebben olvastam egy cikket, hogy sokkal jobban megéri, hogyha ext clock ot emeljük, mert akkr nő a RAM etc. órajele is, és erről volt is egy teszted, hogy ugyanazon a sebességen ment a proci,(1000Mhz?) de az fsb, a 2. felállásnál sokkal nagyobb volt. Szerintem részleteznem se kell, hogy melyik volt a gyorsabb.

  2. Jó gyorsteszt! :DD

    (Jut eszembe.. a múltkor találtam itthon egy Vesa foglalatot is tartalmazó v.mi alaplapot procival és memóriával, egy IBM gépházba van benne (az alaplapon szinte az összes chip foglalatba van valami (azokra gondolok ami itt az 1. képen a kábelek alatt vannak, lehet a cache vagy nem tudom..). A lapba oldalasan lehet a memóriákat tenni, és mintha ugyanolyanok lennének ,mint ebben a tesztben a procira ez van ráírva: Intel DX4 ICOMP index=435 SK051, ha érdekel írj. :)

    (ezt lehet nem ide kellett volna na mind1…) :D

  3. Ez a teszt megmondta a tutit, én akkor nem is kísérletezek a 4×40- el, hagyom 3×50- en, pedig terveztem hogy egy próba erejéig átállítom.

  4. Trebron09!
    A részleteket mailba ;-)
    DarthSun! Igen, ez miatt nem érdemes akkro küzdened, lényegesen lassabb 4X40-en a cucc

  5. Ha szerencsed van, akkor a lap tamogatja a 60MHz-et es jarathatod 180MHz-en az 5×86-ot. Ha piszok mazlid van, akkor vannak olyan darabok, amik 4x 50MHz-en is futnak.

  6. Menet Elek!
    Van pár NAGYON KEVÉS!!! 486os lap ami tud 60-as FSB-t de a memóriák már nem bírják és vissza osztódnak, oylan szinten, hogy a 40Mhz-es FSB jobb választás… Szal a 60-as FSB-t 486osnál el kell felejteni :-(
    200MHz-en járatott 486-os? hááát olyant még csak kompresszoros hűtéssel vagy peltieres hűtéssel láttam :-D

  7. Nem mindegyik lapban. Igaz, a hozza valo memoriat valogatni kell. Peltiert miert nem probalod meg?

  8. Hááát fene tudja, miért nem, pedig egy 486ost hűteni vele még nem is veszélyes… Lehet eccccer bepróbálkozok vele :-)

Leave a Reply