Dell Precision M6800: Dolgozz, és játssz

Dell Precision M6800: Dolgozz, és játssz

Sose’ szerettem a bóvli minőségű laptopokat, és ennek, sokszor-nagyon sokszor hangot is adtam, kb az összes laptopos cikkemben. Ahogy annak is, hogy azt tapasztalom, hogy erős hanyatlás van mostmár a felső kategóriás laptopok piacán is. Épp ezért egyre nehezebben választok saját használatra gépet.



Még 2019-ben írtam egy tesztet egy HP Elitebook 8560W, illetve egy HP Elitebook 8570W Workstation laptopról


Amikkel kifejezetten meg voltam elégedve, és a HP Elitebook 8570W-t sokáig igen nagy megelégedéssel használtam én, és az egész család, akár pár éves játékok futtatásáról, akár egyszerű kapcsolattartásról, akár multimédiás tartalmak fogyasztásáról volt szó. Aztán a sors úgy hozta, hogy könnyes búcsút kellett mondanom a gépnek úgy, hogy akkor egyből nem tudtam helyette másikat venni. Így hát volt egy bő fél éves átmeneti szakasz, amit mindenféle “szakadt” laptoppal vészeltem át. Persze folyamatosan bújva az internetet, hogy ha eljő “a pillanat”, akkor mégis mi legyen az Elitebook utódja.
A kényes igényeimnek egyre nehezebb megfelelni, így hát a kör igen gyorsan szűkült. Úgy terveztem, hogy a HP Elitebbok közvetlen utója a HP Zbook, a Dell Precision, és esetleg az Alienware gépek jöhetnek csak nálam szóba. Így hát elkezdtem nézni a piacot. A gond ezekkel a gépekkel, hogy elég ritkák, így kis hazánkban kevés, csak 1-1 darab szokott a használt piacon felbukkanni, és ha fel is bukkan, sok esetben biztos van velük valami “bibi” ami miatt nem megfelelő a számomra. Akár egy-egy gyengébb komponens rondít bele az összképbe, vagy egy-egy kisebb nagyobb sérülés, hiszen használt gépeknél ez is benne van, vagy csak szimplán az ország másik felén volt, s egy komolyabb értékű gépet én már nem szívesen postázgatok.
Több napnyi keresgetés, és több-kevesebb telefonálgatás után sikerült rábukkannom a címben szereplő Dell Precision M6800-as laptopra, amit végül sikerült megvásárolnom. Így hát úgy döntöttem, hogy erről a gépről is írok egy beszámolót.

A Dell Precision M6800-as gép egy 17,3 colos kijelzővel büszkélkedhet, tehát a gép fizikai mérete laptopokhoz mérten elég nagy.


A kijelző fedlapja természetesen fémből van, színe szürke, középpen a Dell logó díszeleg.

A kijelzőt felnyitva elénk tárul tehát a 17,3 colos kijelző ami ennél a gépnél 1600X900-as, vagy 1920X1080-as felbontású panel lehet. (Az én esetemben az 1920-as felbontású került beépítésre). Manapság nem divat, de itt még úgy alakították ki a kijelző zsanérját, hogy akár 180 fokba is kinyitható a kijelző, ami számomra igen fontos. (Ágyba feküdve a térdemnek támasztom a laptopot, és pont úgy esik a szememre a kijelző képe, ha 170-180fokba van kinyitva a kijelző) Mivel elég nagy a gép fizikai mérete, így a gyártó egy teljes értékű billentyűzetet épített be a laptopba, ami megvilágítással is rendelkezik.

Külön kiemelném a figyelmet, hogy a billentyűzet itt még nem a szigetes, hanem a “klasszikus” ollós felépítésű gombokat használja, ráadásul nincsenek összenyomorgatva a gombok, kb, mint az összes egyéb más laptop esetében. Oké a legfelső sor Funkció gombjai némileg azért mégis, de manapság az is csoda számba megy, hogy a kurzor gombok nincsenek összepréselve. A billentyűzeten a gépelés nagyon halk, mégis remek a nyomáspontja a gomboknak, és igen kényelmes gépelni rajtuk. Továbbá megtalálható a számomra igen fontos Trackpoint is. A billentyűzet alatt mai szemmel nézve aprócska Touchpad díszeleg, ami a Trackpoint-hoz hasonlóan dedikált gombokat kapott. Ami számomra megint nagyon fontos. Nem szeretem, ha a Touchpad használatakor klikkelésnél “ugrik” egyet a kurzor, ami sajnos a beépített egérgombos Touchpadoknál elég gyakori.
A billentyűzet felett találjuk a bekapcsoló gombot, továbbá a hangerő szabályzó fizikai gombjait.
Még megemlíteném a billentyűzet felett látható “rácsot” ami alatt a hangszórók helyezkednek el. Sajnos az üzleti kategóriás gépek, hangszórója jó esetben is a kritikán aluli, és a szimplán gyenge határán billeg valahol. Ami igaz volt a korábbi, Elitebook 8570W laptopomra is. Viszont a Dell Precision M6800 minden várakozásomat felül múlt. Jó persze még mindig messze elmarad a beépített mélynyomós JBL hangrendszerrel ellátott Pentium 2-es laptopjaimtól, de teljesen vállalható, és igaz a “doboz hangját” nem tudja levetkőzni, de legalább kellő képen hangos. Teljesen elégedett vagyok vele

A laptop jobb oldalán látható két USB3.0-s port, a Display port csatlakozó, illetve egy 2,5-es HDD/SSD nyílás, továbbá ide került a Wifi hardveres!!! Ki/be kapcsoló gombja

A bal oldalra került az optikai meghajtó, amiből, mint érdekesség, ehhez a géphez rendelhető slot-in-es verzió is, azaz hol nincs tálca, hanem “beszívja” a lemezt. Felette található egy Smart Card Reader, Express Card, illetve egy SD kártya olvasó. Az optikai meghajtó mellett látható az Audio ki, és audio be menet is, azaz nem kombinált aljzat formájában kapjuk meg a ki és be menetet. Továbbá van még itt is két USB3.0-s port. Érdekes, hogy láthatunk még 3 Visszajelző LED-et itt is.

A laptop hátulján középpen látható a D-sub port, mellette egy LAN csati, egy eSATA-USB kombinált port, illetve egy HDMI csatlakozó is. A Töltő csatlakozója teljesen jobb szélre került. Érdemes megfigyelni , hogy a gép bal, és jobb oldalán is látható egy-egy szellőzőnyílás, ami arra enged következtetni, hogy 2 körös hűtést kapott a laptop.

A laptop alján egyből a dokkoló csatlakozója tűnik fel, továbbá 4 szellőző rács, ami segíti a gép hőmérsékletének a kordában tartását. Az akku a bal alsó sarokban van, ami kivehető (manapság már ez is “extrának” számít)

A laptop alját 2 csavar eltávolítása után leszedhetjük.

Tehát könnyedén hozzáférünk az itt található 2db memória foglalathoz, illetve ami a számunkra fontos, található 2db mSATA port SSD-nek, 2db 2,5-es HDD/SSD-nek csatlakozó (a második 2,5-es háttértárhoz a gép jobb oldalán is hozzáférünk) illetve látható az optikai meghajtó, amit ha eltávolítunk, akkor a helyére Optibay keret segítségével még egy HDD-t, vagy SSD-t helyezhetünk a gépbe, így összesen 5db!!!! Háttértárunk is lehet akár egyszerre a gépben

Na de mi lapul a gépház alatt:

17,3″ 1920X1080 TN kijelző
Intel Core i7 4800MQ CPU 4 mag 8 szál (47W TDP)
16GB DDR3 1600MHz RAM (4X4GB)
AMD FirePro M6100 2GB GDDR5 VGA kártya
1X512GBmsata+1X256GB 2,5″ SATA SSD
Windows 10 PRO x64 Oprendszer
240W Töltő

Mint mindig, úgy, most is ismerkedjünk meg egy kicsit a hardverek lelkivilágával:

A Core i7 4800MQ CPU az Intel 4. generációs CPU családjába tartozik, és a Haswell kódnevet kapta. Ez a CPU család még 2013-ban debütált. A 4. generációs processzor család még a korábbi, 3. generációs Ivy Bridge-nél bevezetett 22nanométeres csíkszélességet használja, ám némileg optimalizált változatban. Az Intel igyekezett tovább optimalizálni a fogyasztást, és az azonos órajel mellett elvégezhető operandusok számának a növelését. Fogyasztás optimalizálás ide vagy oda, az i7 4800MQ fogyasztása 47W-os TDP-ben lett meghatározva. Órajele 2700MHz, de a Turbo támogatásának köszönhetően, ez akár 3500MHz-re is felpöröghet 4 mag esetén, de 1 mag terhelésekor akár egészen 3700MHz is elérhető. Ahogy már megszokhattuk a Core i7 CPU-nál, úgy itt is biztosított a Hyper Threading támogatás, így a 4 fizikai CPU mag mellé 8 feldolgozó szál társul.
L2 Cache-ből 1MB, míg L3 Cache-ből 6MB jutott a processzorba.
SIMD utasításokból az MMX, SSE-SSE4.2 támogatott, és ezeken felül természetesen biztosítva van a hardveres virtualizáció, és a 64 bites utasítások is támogatottak, ezeken kívül fontos megemlíteni az AES (titkosítás) és az AVX, AVX2 meglétét is.
Ahogy már a korábbi generációs Core i CPU-knál megszokhattuk, úgy most is a CPU szerves részét képezi egy integrált grafikus egység is, ami jelen esetben a HD 4600-as nevet kapta, amely 20 EU-val (feldolgozó egység) büszkélkedhet, és már a gen7.5-ös architektúrát használja, órajele pedig egészen 1300MHz-ig tud felpörögni 3D terhelés esetén, de ez ennél a laptopnál nem igazán van/lesz kihasználva.
A CPU-ba integrált memória vezérlő itt még a DDR3-as modulokat támogatja, egészen 1600MHz-ig, és összesen 32GB pattintható a gépbe.

AMD FirePro M6100

ez a grafikus kártya szintén 2013-ban mutatkozott be ami nagyban hasonlít a mobil, azaz laptopokba szánt Radeon R9 M280X-hoz, ám némi csonkítást elvégzett a gyártó, így a FirePRO M6100 768 Shader egységet tartalmaz 48 TMU, és 16 ROP blokk mellett. a 28 nanométeres csíkszélességgel gyártott GCN2.0 architektúrára épülő GPU 128bites memória buszon csatlakozik a 2GB GDDR5-ös memóriához. a GPU órajele 1075Mhz-re, míg a GDDR5 memóriák natív 1375MHz-re lettek hitelesítve
De hogy mégis hova lehetne tenni, mihez lehetne hasonlítani ezt a kártyát egy asztali társához/Radeonhoz képest? Nos lényegében ez egy Radeon R7 260-as asztali VGA kártya megfelelője, azaz picit még korábbi kártyát nézve, a Radeon HD 7770GHz editionnál picit erősebb, a HD 7790-hez képest picit gyengébb. Ugyanez Nvidia kártyára “lefordítva” kb a GTX750-es Geforce szintjét tudja. Igaz ez a grafikus kártya első sorban grafikai MUNKÁRA lett szánva, de természetesen játékokra is befogható, mégha manapság ez már nem egy hű de acélos teljesítmény, amit képvisel, de mivel egy MXM-B foglalatú kártyáról beszélünk, szerencsére “könnyen” cserélhető, amiben nem csak a foglalat, de maga a gép is partner. De ennél a kártyánál maradva is azért úgy 2015-2016-ig el viszi a játékokat, de majd erről picit később.

Most hogy nagyjából megismerkedtünk a géppel, futtassunk le pár tesztet, szokás szerint első körben a CPU nyers erejére voltam kíváncsi. Illetve arra is, hogy az előző gépem, a HP 8570W teljesítményéhez képest ez a gép mennyivel nyújt többet?! Így hát a korábbi cikkemből ide átemeltem a HP Elitebook 8570W tesztjeit, a könnyebb összehasonlíthatóság végett:

Ha azt vesszük alapul, hogy csak egy generáció van az Ivy Bridge, és a Haswell között, akkor nem is olyan rossz ez a teljesítmény különbség. Alkalmazás függő, hogy mi mennyit tudott gyorsulni, ne felejtsük el, hogy pl a Winrar benchmarkja kifejezetten szereti a gyors memóriát, és mivel a memória alrendszer nem változott, ahhoz képest azért ott is sikerült cirka 15%-os teljesítmény különbséget kimérni. Viszont ha a Linx-et nézzük, a 25Gflops 37Gflopsra tudott emelkedni az i7 4800MQ CPU-val, ami viszont máris több mint 40%-os teljesítmény különbség, igaz ehhez nagyban hozzá járult az is, hogy a 4800MQ magasabb órajelen jár

És akkor most térjünk át a grafikai teljesítményre! Itt is a grafikon készítésénél figyelembe vettem a HP Elitebook 8570W-ben lévő Quadro K2000M-et.

Kezdjük a klasszik 3Dmark06-al:

Ezt a tesztet azért szeretem modern gépen, mert inkább már a CPU limitál, még a grafikai teszteknél is, hiszen mai szemmel nézve igen alacsony, 1280X1024-es felbontásban fut a teszt, ráadásul csak 2 szálat támogat.
Míg a HP 8570W szűk 12ezer pontot kapott, addig a Dell Precision 24 ezer fölé tudott menni, ez bizony dupla akkora teljesítménytöbblet.

Következő Benchmarkom az Unigine valley volt, amit 1920X1080-as felbontásban, High részletességgel futtattam, Directx11-es API-t használva:

A gyorsulás egyértelmű. Ebbe a tesztbe már a CPU nem igazán szólt bele, bőven ki tudta futni magát a VGA kártya. ez meg is látszik, hiszen nagyjából erős duplájára emelkedtek az FPS értékek. Még apró észrevétel, a VGA kártya detektálása, miszerint Radeon HD 8950-ként lett felismerve a FirePpr. A Radeon HD 8950m egy OEM partnereknek szánt kártya, és felépítésileg teljesen megegyezik a FirePro M6100-al

Jöhetnek a játékok! Ezúttal is a régebbi nevekkel kezdtem a tesztelést, és úgy haladtam az egyre újabb játékok irányába!

Elsőként a 2013-ban megjelent Tomb Raider-el, illetve annak benchmarkjával, amit a kijelzők natív felbontásán, azaz 1920X1080-ban, High részletesség mellett futtattam

Ahogy fentebb már láthattuk, itt sem 10-20%-os a teljesítmény különbség, az újabb laptop javára, hanem itt is duplájára emelkedett a játék sebessége


A tesztet a 2014-es Grid Autosport benchmarkjával folytattam, 1920X1080-as felbontás, és szintén High részletesség mellett:

Az FPS-ek több mint a duplájára tudtak emelkedni a FirePro esetében. Itt már nem arról beszélünk, hogy még játszhatóbb a játék, hanem arról, hogy bátran feljebb lehet kapcsolni a részletességet

A tesztet folytattam a 2015-ös GTA V-el, ami szintén 1920X1080-as felbontásban, DX11-es API, és normal grafikai részletesség mellett lett futtatva.

Különösebben szerintem ezt sem kell részletezni. Azért nagyon nem mindegy, hogy a minimum FPS 30FPS körül karistol, vagy 70 fölött

Utolsó játékom, amiben még a Quadro K2000m teljesítménye is szerepelt, az a Far Cry Primal lett, ahol szintén a beépített benchmarkot használtam. Mivel itt már egy 2016-os játékról beszélünk, így a felbontást csak 1280X720-ban, a részletességet pedig Low-ban határoztam meg. Íme:

Döbbenetes, hogy a Maximális FPS szám közel a háromszorosára tudott felpörögni a FirePro-val. De az átlag FPS is közel háromszoros gyorsulást hozott.
Ebből felbátorodva a Dell Precision-on lefuttattam a Benchmarkot 1920X1080-as felbontás mellett is:

Úgy gondolom, hogy ez még mindig a bőven játszható sebesség.

Úgy gondoltam, rápróbálok a Far Cry 5 nevű játékra is, ami már 2018-ban jelent meg, s igaz a hivatalos gépigény egy picit erősebb VGA kártyát kér, mint amit fel tud mutatni a Dell Precision, de ugyan mi bajunk lehet, lássuk hogy viszi a játék beépített bennchmarkját a FirePro M6100:

Az átlag FPS még mindig picivel 30 fölött tudott maradni, így úgy gondolom, hogy azért el lehet játszani még ezzel a játékkal is. És ne felejtsük el, hogy natív felbontás mellett futtattam a tesztet. Ha esetleg játék alatt úgy érződik, hogy kevés ez az FPS szám, akkor némileg a felbontást csökkentve lehetne még nyerni pár plusz képkockát.

Azt szeretem a felső/csúcs kategóriás laptopokban, hogy a hűtést sem méretezik túl, illetve nem “centizik ki” annyira. Így bíztam benne, hogy ez ennél a gépnél sem lesz másképp. Nézzük meg, hogy alakulnak a hőmérsékletek:


A méréseket úgy végeztem, hogy a GTA5-öt futtattam kb 15 percig, majd utána jegyeztem fel az Aida64 grafikonja által kirajzolt hőmérsékleti csúcsokat

Úgy gondolom, hogy jól sikerült a hűtés, hiszen a CPU hivatalosan akár a 100 fokos hőmérsékletet is elviseli, ám ennél a gépnél ez meg sem lett közelítve, továbbá a VGA kártya 76 fokos értéke is kifejezetten jó. Ezeket az értékeket még asztali gépek VGA kártyáinak a hűtései is alig bírják tartani, egy laptopnál ez pedig több mint jó értékek.

Na és a fogyasztás hogy alakult? Ide ezúttal is bevettem a korábbi, HP 8570W laptop eredményét, és a mérés idejére az akkumulátort eltávolítottam a gépből, és ezúttal is a GTA 5 futott a laptopokon. Íme:


Na igen, a fogyasztás érezhetően több a Dell esetében, mint a HP Elitebooknál. De a helyzet valójában árnyaltabb, mint ahogy az látszik.

Először is, a Dell Precision-ban két SSD kapott helyet, s persze ez csak pár Wattot fogyaszt pluszban, de az összképbe igenis beleszól. Továbbá ne felejtsük el, hogy míg az Elitebook esetében 15,6-os, addig itt 17,3 colos kijelzőt kell el látni árammal, aminek szintén van némi többletfogyasztása. Persze ha ezeket nem számolnánk bele, még akkor is több lenne a Dell fogyasztása. De én úgy gondolom, hogy az ebben az esetben kijött 75%-os többletfogyasztás, ami leírva soknak tűnik, de valójában teljesen vállalható, hiszen a laptop teljesítménye, (grafikai feladatoknál) több mint a duplájára tudott ugrani, továbbá a többletfogyasztás termelte hővel nagyon jól el tud bánni a Dell Precision M6800 hűtése, tehát ebből hátrány egyáltalán nem származik

Összegzés:

A HP Elitebook 8570W igen magasra tette a lécet, épp ezért hiába tudtam, hogy nagyon jó gépek a Dell Precision-ok, de kicsit tartottam tőle, hogy nem üti meg a szintet.
Elsőként a kijelző miatt aggódtam. Hiszen mindenképp csak TN paneles lehet ennél a Precisionnál a kijelző, Ám nem csalódtam benne. Lehet, ha egymás mellé tenném a két gépet, talán a HP Dreamcolor kijelzőjét jobbnak látnám, de bámulatosan jó a Dell Precision kijelzője is. Anyaghasználatban ismét nem csalódtam, hiszen a fém, az fém. A hangszórókról külön nem írtam. Sajnos az üzleti kategóriás gépek beépített hangszórója nem valami acélos, és ezt anno tapasztaltam az Elitebooknál is, de a Dell itt is szépen helyt állt. Bőven jól szól. A billentyűzet terén a Dell megmaradt a klasszikus “ollós” felépítésnél. És milyen jól tette. Tényleg csak dicsérni tudom. Ugyanez igaz a Trackpoint, és Touchpad használatára, ami szintén jelesre vizsgázott. Az meg, hogy a gép közel 4 kiló? Na és akkor mi van? első sorban amúgy sem napi cipelésre lett szánva, de ha arrébb kell rakni, azért nem szakadunk meg, cserébe nincs alul méretezve a hűtés. Egyszerűen nem tudok a gépről rosszat írni, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Ami tetszett a gépben:
-Anyaghasználat
-Egyszerre 3 háttértár támogatása (2db mSata+2,5SATA)
-Meglepően jó hangszórók
-Klasszik “ollós” kialakítású billentyűzet
-Trackpoint+Touchpad+dedikált egérgombok megléte
-Cserélhető VGA kártya
-Akár 5 HDD/SSD támogatása

Ami nem tetszett:
-Nem volt ilyen

About bacsis

4 hozzászólás

  1. Nagyon jó írás lett! :)

    Igazán remek kis gép. Nekem is volt 6800-as precisionöm. :) Mondjuk én raktam bele egy GTX 980m-et és kikapcsoltam az optimust. Azóta is valahol-valakinél muzsikál. Érdemes grafikus kártyát cserélni, mert van még tartalék a gépben. Sőt! Ha van optimus-enduro bekapcsolva, akkor MXM foglalatos quadro RTX kártyákat is fogad a gép, természetesen némi driver moddinggal. Szóval évekig elég lehet a teljesítménye. :)

  2. click this link here now
    LINKEN SPHERE 6.7 MOD – swSpyBrowser.7.1, InstAccountsManager

Leave a Reply