Laptop VGA Upgrade: FirePRO M6100-ról Geforce GTX 780m-re

Laptop VGA Upgrade: FirePRO M6100-ról Geforce GTX 780m-re

Manapság horror áron mennek a VGA kártyák, ugye bányászláz van meg minden. Az utóbbi időben viszont ha esetleg odáig fajult a helyzet, hogy le tudtam ülni játszani, az többnyire a korábban is tesztelt Dell Precision M6800-as laptopomon történt. Persze a laptop nem igazán boldogul el az aktuális nevekkel, de úgy a 2015-2016-os címeket még (közel) kompromisszum mentesen tudta futtatni az AMD FirePRO M6100-as VGA kártya. A nagyobbik lányommal végig is játszottuk a Metro Last Light-ot és a Max Payne 3-at is a gépen. Ebből fakadólag úgy voltam vele, hogy a nagy gépemben lévő Geforce GTX 1070Ti-t eladom. Azaz inkább elcserélem kőműves munkára. Miután a VGA kártyát “elboltoltam” utána jött a nagy ötlet, hogy az asztali gépem többi részét is eladom, minek árválkodjon VGA kártya nélkül. Aztán majd veszek valami modernebbet. Így hát a fő asztali gépem megszűnt létezni. Persze alaposan megterveztem, hogy az átmeneti időszakot hogy fogom átvészelni a laptopommal. Igyekeztem úgy berendezkedni, hogy mindenféle kellemetlenség nélkül tudjam a laptopomat használni, bármilyen felhasználási igények is merülnek fel. Első körben vettem a laptophoz egy dokkolót, így bármikor tudom asztali gépként is használni.

(…Épp asztali gépként használva)
Aztán kapott a laptop még két 1TB-os HDD-t, amit RAID0-ba kötve egy 2TB-os háttértárként tudok használni. És így első körben a fejlesztéseket be is fejeztem. Használta a család apraja-nagyja a laptopot, hol asztali gépként, hol laptopként.
Aztán egy szép délelőttön feltelepült a laptopra a Mafia 1: Definitive Edition Ez a játék már minimumban is egy Radeon HD 7870-et kér, s mivel a FirePRO M6100 inkább csak egy Radeon HD 7790 szintjét is csak alulról karcolja, így hát nagyjából borítékolható volt a végeredmény. A játék végül is játszható sebességgel futott… 1280X720-as felbontás, és porig butított grafika mellett. Míg a lányommal azért így is el játszogattunk vele, addig én a gondolattal is eljátszottam, hogy mi lenne, ha a laptop kapna egy erősebb VGA kártyát. A fejlesztésnél egy jó, és egy rossz hír fogadott. A jó hír, hogy a Dell Precision M6800 szabványos MXM-B (rev.3.0) foglalatú VGA kártyákat fogad, a rossz hír, viszont az, hogy igaz fizikailag “bármilyen” kártya belemegy a gépbe, gyakorlatilag csak azok a kártyák fognak működni amire a Dell az áldását adta, s a szabvány Geforce-k nem nagyon vannak ezek között. Egy jó barátom viszont megnyugtatott, hogy egy apró trükkel simán működésre bírhatók ezek a kártyák is a gépben, csak az Nvidia driverét kell moddolni. Így némi aggodalom mellett körbe néztem a használt piacon, és ráleltem egy Geforce GTX 780m VGA kártyára, amit sikerült 35 ezer Ft-ért megvásárolni. A kártyát behelyezve, majd a laptopot elindítva, miután a Windows betöltött, érzékelte az új kártyát, de az Nvidia drivere nem tudott települni. Jött a driver moddolása. Lényegében itt arról van szó, hogy a VGA kártya Vendor ID-ját bele kell másolni a driver nvdmi.inf file-jába, illetve a Windowsban le kell tiltani a WHQL driver minősítésének a megkövetelését. Ezután simán felment a VGA kártya drivere, és már használatba is lehetett venni a mobil Geforce GTX 780m-et. Eme cikkemben azt szeretném megmutatni, hogy vajon mekkora előrelépést jelentett ez a fejlesztés.

Természetesen a tesztek előtt most is írnék pár szót a két VGA kártyáról. A FirePRO M6100-ról már írtam részletesebben a laptop bemutatójában, de akkor most ismétlésképp mégegyszer:

AMD FirePro M6100

Ez a grafikus kártya szintén 2013-ban mutatkozott be ami nagyban hasonlít a mobil, azaz laptopokba szánt Radeon R9 M280X-hoz, ám némi csonkítást elvégzett a gyártó, így a FirePRO M6100 768 Shader egységet tartalmaz 48 TMU, és 16 ROP blokk mellett. a 28 nanométeres csíkszélességgel gyártott GCN2.0 architektúrára épülő GPU 128bites memória buszon csatlakozik a 2GB GDDR5-ös memóriához. a GPU órajele 1075Mhz-re, míg a GDDR5 memóriák natív 1375MHz-re lettek hitelesítve
De hogy mégis hova lehetne tenni, mihez lehetne hasonlítani ezt a kártyát egy asztali társához/Radeonhoz képest? Nos lényegében ez egy Radeon R7 260-as asztali VGA kártya megfelelője, azaz picit még korábbi kártyát nézve, a Radeon HD 7770GHz editionnál picit erősebb, a HD 7790-hez képest picit gyengébb. Ugyanez Nvidia kártyára “lefordítva” kb a GTX750-es Geforce szintjét tudja. Igaz ez a grafikus kártya első sorban grafikai MUNKÁRA lett szánva, de természetesen játékokra is befogható, még ha manapság ez már nem egy hű de acélos teljesítmény, amit képvisel, de mivel egy MXM-B foglalatú kártyáról beszélünk, szerencsére “könnyen” cserélhető, amiben nem csak a foglalat, de maga a gép is partner. De ennél a kártyánál maradva is azért úgy 2015-2016-ig el viszi a játékokat, de majd erről picit később.

Geforce GTX 780m

A Geforce GTX 780m szintén 2013-ban jelent meg, viszont az abszolút felső kategóriát célozta meg vele az Nvidia. A VGA kártya a GK104-es GPU-t kapta, ami 28 nanométeres csíkszélességgel készült, és a Kepler architektúrára épül. Ez a GPU teljesít szolgálatot az asztali Geforce GTX770/GTX 680-as VGA kártyán is, csak itt némileg vissza vannak fogva az órajelek a TDP kordában tartása végett, bár így is egyes források szerint 122W-os TDP-vel “büszkélkedhet” a VGA kártya. A GPU-ban az összes, azaz 1536 Shader processzor, vagy stílusosabban nevezve CUDA mag, és 128 textúrázó található, s a mag órajel 823MHz-re lett hitelesítve amit a GPU Boost 2.0-nak köszönhető. A kártya 4GB, 5GHz-en ketyegő memóriát kapott, ami 256bites memória buszon kapcsolódik a GPU-hoz. Grafikus API-ból természetesen a Directx11, illetve az Nvidia utólag a Directx12-t, és a Vulkan API 1.1-et is támogatottá tette.
Ha abból indulunk ki, hogy ez a kártya, megegyezik egy asztali GTX680-al, csak ahhoz képest kb 25%-al visszább fogottak az órajelek, akkor nagyjából én az asztali Geforce GTX 670/760, illetve a Radeon HD 7870/7950/R9 270 teljesítményéhez tudnám hasonlítani. Ez mai szemmel nézve is maximum csak a belépő szint a játékos kategóriába, de az ember 35 ezer Ft-ért ne várjon csodákat, illetve nekem most az volt az elsődleges, hogy kapjak némi előrelépést a korábbi FirePRO M6100-hoz képest.

A tesztek előtt fussuk át még egyszer, hogy is épül fel a laptop:

17,3″ 1920X1080 TN kijelző
Intel Core i7 4800MQ CPU 4 mag 8 szál (47W TDP)
16GB DDR3 1600MHz RAM (4X4GB)
AMD FirePro M6100 2GB GDDR5/ Geforce GTX 780m 4GB GDDR5 VGA kártya
1X512GB msata+1X256GB 2,5″ SATA SSD
2X1TB 2,5″ HDD@ RAID0
Windows 10 PRO x64 Oprendszer
240W Töltő


Kezdjük a tesztet először az Unigine Valley tesztjével:

Az eredmény magáért beszél. Közel dupla akkora teljesítményre volt képes a mobil GTX 780, mint a FirePRO M6100.
Nem akarom lelőni a poént, de kár, hogy játékok alatt azért ekkora különbség már nem lesz tapasztalható.

Lássuk a különbséget a 2013-as Tomb Raider alatt:

Itt a GTX 780m előnye még több, mint a Unigine tesztje alatt. Ezt a játékot ezzel a VGA kártyával maximális részletesség mellett, minden látványjavítót engedélyezve is simán játszható sebességgel lehet futtatni.

Következzen a 2014-es Grid Autosport:


A gyorsulás itt is jól látható, de itt azért már jóval szerényebb a különbség, mint korábban.

Jöjjön egy kis Far Cry Primal:

A mérést többször is megismételtem, egyszerűen nem akartam elhinni, hogy csak ennyi. De a valóság az, hogy ennyi. cirka 20%-al tudott többet felmutatni a GTX 780m. Így vagy úgy, de legalább most már bátran feljebb lehet ezzel a kártyával kapcsolni egyel a részletességet.

Most pedig nézzük meg, hogy alakult a Far Cry 5-nél az FPS-ek száma:


És ha már a bevezetőben meg lett említve a felújított Mafia, akkor lássuk, hogy boldogul el vele a mobil GTX780m



Itt már a FirePRO M6100 eredményét be sem raktam, mert szegény kártya alig bírt kiköhögni 10-12FPS-t, s az éppen játszható szint is csak 1280X720-ban volt meg vele. Igaz a GTX 780m is alig, de azért még elboldogul FulHD felbontás mellett is a játékkal

Mivel magasabb TDP osztályba van sorolva a Geforce GTX 780m, így természetesen arra is kiváncsi voltam, hogy fognak alakulni a hőmérsékleti értékek:

Mivel a laptop hűtése nem változott, természetesen várható volt, hogy magasabbak lesznek a Geforce-al a hőmérsékletek. A GPU simán fel tud kúszni 90 fok fölé is, s ott már az órajelét is elkezdi szép lassan vissza-vissza fogni. Természetesen a laptopból kiáramló levegő is melegebb lett érezhetően

Magasabb hőmérséklet nagyobb fogyasztást is vetít előre. Lássuk:

Oké, idő közben kapott a laptop 2db HDD-t. De azok fogyasztása 10-15W-nál semmikép nem lehet több. Szóval azt kell hogy mondjam, rendesen megugrott a laptop fogyasztása. 240W-os töltő van a géphez, és így elnézve az értékeket, épp hogy csak ki tudja szolgálni a laptopot.

Összegzés:
Természetesen látható az előrelépés. De hát ez el is várható volt. A gyorsulás mértéke itt inkább a kérdés. A régebbi neveknél akár dupla akkora lett a teljesítmény, de van ahol csak 20% körüli. Viszont én abból indulok ki, hogy 35ezer Ft volt ez a VGA kártya, a régit pedig el fogom tudni szerintem adni egy 15-20ezer Ft-ért, Szóval szerintem 20ezer Ft ráfordítást mindenképp megért a dolog. Igaz a dolognak van további hátulütője, miszerint jóval nagyobb hőmérséklet mellett üzemel a laptop, és a fogyasztás is közel 100W-al megugrott, de hát valamit valamiért.

About bacsis

Leave a Reply