IBM Thinkpad T60: 1-el újabb, 2-vel erősebb

IBM Thinkpad T60: 1-el újabb, 2-vel erősebb

Ahogy megígértem, folytatom a Thinkpad tesztemet, s a
T43-as bemutató után
az IBM, illetve itt már egyre inkább Lenovo Thinkpad T60-ast szeretném bemutatni.
Rögtön az elején ellövöm, illetve előttem a poént. Míg a T42 utáni T43-as modellnél hiányoltam a komolyabb teljesítménybeli ugrást, azt most a T43-ról T60-ra való ugrásnál az IBM, vagy a Lenovo? meglépte.

De még mielőtt bármibe is belevágnánk, kicsit tisztázzuk, hogy miért írok hol IBM-et, hol Lenovo-t? Röviden a történet az, hogy az IBM eladta az x86-os üzletágát, szép fokozatosan, először a desktop számítógépek, majd nem sokkal később a laptopok, s ezek után a szerver részlege is a Lenovohoz került. Ez a folyamat még 2004-ben kezdődött el, és 2005-ben be is fejeződik az átvétel, azaz innentől kezdve mint IBM számítógép megszűnik, és a Lenovo viszi tovább.
Tehát már a korábbi tesztben szereplő Thinkpad T43 is Lenovo volt, de még egy rövid ideig ezek a gépek az IBM logóját viselték. Az IBM Thinkpad T60 már 2006-ban került piacra, tehát ekkora egyértelműen Lenovo-ként készült a gép, de még mindig az IBM logót viselte… Itt-ott. Mert hogy a logók lecserélése folyamatosan történt meg. Egy ami biztos, hogy a T60 volt az utolsó, ami még tartalmazta a klasszikus IBM logót, de nem feltétlenül, mert bizonyos kései modellekről végleg száműzve lett.

NA de nézzük a gépet. HA a T42/T43 mellé tesszük, fel sem tűnik a különbség. Nem túl sokat variáltak a dizájnon, de úgy is mondhatjuk, hogy semmit. Szögletes 4:3-as forma. Fekete fedlap, amin még az IBM Thinkpad logó díszeleg.



A gép jobb oldalán a DVD meghajtót és 2db USB portot találunk, illetve egy a bekapcsolást jelző zöld vissza jelző LED-et. Na meg azt láthatjuk, hogy szegény gépet már azért megrágta az élet kissé.

A bal oldaon van a szellőző nyílás rostélyai, a Dsub, a LAN, és a klaszik 56k/s faxmodem csatlakozója, tovább nézve a portokat látható a hang ki, és bemenete, még egy USB csatlakozó, illetve a PCMCIA csatlakozó.

A kijelzőt felnyitva ezúttal is a megszokott Thinkpados látvány fogad.

Kék Enter-es billentyűzet, A billentyű felett a hangerő szabályozó dedikált gombjai, illetve a ThinkVantage gomb. Kapunk Trackpointot, és Touchpadot is, illetve a Palmresten van ujjlenyomat olvasó is. Viszont amiért behúzok egy negatív strigulát, az a Touchpad és a Trackpoint egérnek a gombjai. a korábbi modelleknél szép ívelt, enyhén dizájnolt gombok voltak jelen, itt pedig totál snassz szürke téglalap alakú gombok vannak. Értem én, hogy üzleti kategória, az egész Thinkpad széria nem a dizájnról szól, de azért na. Ez így visszalépés. A kijelző itt még a klasszik 4:3-as arányú, 15″-os. A kijelző alsó káváján a szokásos vissza jelző LED-ek kaptak helyet, csak úgy mint a korábbi modelleknél, na meg majd a későbbi modelleknél is. Kicsit vicces, hogy a Palmrest-en IBM logó, míg a kijelző jobb alsó sarkánál már a Lenovo logó díszeleg.

NA és mi lapul a gépház alatt?

15″ 1400X1050 felbontású kijelző
Intel Core 2 DuoT7400 CPU@2,16GHz
2GB DDR2 RAM
ATI Mobility Radeon X1400 VGA kártya
120GB SATA HDD
Windows XP SP3 Operációs rendszer

Ahogy korábban megszokhattuk, most is beszéljünk pár szót a főbb paraméterekről:

Core 2 Duo T7400:

A Thinkpad T60 a Socket M foglalatú processzorokat támogatja. Mikor megjelent a gép, eleinte csak a Core Solo T1000, és a Core Duo T2000-es CPU-kkal szerelték ezeket a modelleket, ám 2006 Augusztusában megjelentek ugyanebbe a foglalatba az új csúcs, T7200, T7400 és T7600-as Core 2 Duo CPU-k. Ezek a processzorok 65 nanométeres csíkszélességgel készültek, és elsőként támogatták a 64 bites utasításokat. Az én laptopomban lévő T7400-as modell 2,16GHz-en üzemel, et 166MHz-es (belső) FSB, és 13X-os szorzó segítségével jön össze. a két CPU mag összesen 4MB L2 gyorstáron osztozik, SIMD utasításokból pedig az MMX-SSE-SSE3/SSSE3 a támogatott. Az Intel a gyári TDP értéket 34W-ban határozta meg.

A memóriáról túl sokat nem lehet írni. 667Mhz-es DDR2-es memória modulok támogatottak, maximum 4GB-nyi kapacitásig. A laptopban jeleneg 2X1GB kapott helyet. Igyekeztem a gépen olyan dolgokkal berendezkedni, hogy az elég legyen bőségesen.

Ati Mobility Radeon X1400

A Radeon Mobility X1400 a legerősebb VGA kártya amivel szerelték a Thinkpad T60-as modelleket. Ezt a GPU-t 2006 év elején mutatta be az ATI, és 90 nanométeres csíkszélességgel készült. Nem egy csúcs VGA-ról van szó, de azért ez már vállalható szintet tudott felmutatni a maga korában. Ehhez az M54-es nevű GPU 4 pixel Shader, és 2 Vertex árnyalója volt biztosítva, amelyhez 128 bites memória buszon lett 128MB DDR szabványú memória hozzá rendelve. A GPU órajele 445MHz-en jár, míg a memória, effektív 350MHz-re lett hitelesítve. Sajnos itt nem a legerősebb kiépítésben lett kiépítve a VGA kártya, mert csak DDR1 szabványú a memória, miközben létezett DDR2, sőt GDDR3 memóriás felállás is.
Grafikus Api-ból pedig ez az széria hozta el elsőként a Directx9C-t. Továbbá itt már kaptunk hardveres gyorsítást is, a VGA kártya támogatja az Mpeg2-Mpeg4 a Divx, WMV9 és a VC-1 videóformátumok gyorsítását.
Ha asztali VGA kártyával szeretnénk összehasonlítani, akkor az asztali Radeon X1300 szinte szögre megegyezik a Mobility X1400-as. Annyi érdekességet érdemes megemlíteni, hogy az asztali X1300 picit még korábban, 2005-ben mutatkozott be, s már 80 nanométeres gyártástechnológiával készült, tehát régebbi is picivel, mégis modernebb gyártástechnológiát használt.

Kijelző: A 15 colos kijelző 1400X1050-es felbontással rendelkezik, a panel pedig IPS technológiájú. 2006-ban ez bőven impozáns paramétereket jelentett. De ha őszinte akarok lenni, még ma sem számít rossznak. NE felejtsük el, még mindig sok 1366X768-as TN-Film paneles laptop fut, igaz szerencsére egyre jobban háttérbe szorul az alsó kategóriában is.

HDD:
Túl sokat felesleges róla írni. 120GB SATA szabványú. Lehetne nagyobb is, akár SSD is, s ma már akármilyen hihetetlennek is tűnik, egy bő 10 évvel ezelőtt HDD-s gépekkel is volt élet, és még vállalható is volt.

Most hogy megismertük kívül-belül a laptopot, kicsit használjuk:

Egy Pentium M-hez képest űrugrás ez a T7400-as proci, feltéve ha ki lehet hozni a 2 CPU mag előnyét. Ez manapság már nem egy nagy trúváj, de azért bő 10 évvel ezelőtt azért annyira ez nem volt általános, hogy 2 szálat is ki tudott használni egy program. Természetesen ahol 1 szál támogatott csak, ott is 50% körüli a teljesítmény növekedés. A Linx 9Gflops-os eredményt ért el, ami azért nagyon nem rossz. Igaz rendesen befűtött alaptopnak, elég hamar elérte a CPU a 95 fokot, s már elkezdett utána némileg órajelet csökkenteni a rendszer. De általában 70-80 fok között tanyázott a CPU hőmérséklete, ami bőven jó eredmény.

Jöhetnek a grafikus tesztek, indítsunk egy kis 3Dmark2001-el:

NA ez már előrelépés! A T43-hoz képest több mint dupla akkora pontszámra volt képes a laptop

Jöjjön egy kicsit testhez állóbb tesztprogram, a 3Dmark03 formájában:

Itt már 2,5X-es gyorsulásnak lehetünk szemtanúi az elődhöz képest, úgy gondolom, eddig nem lehet okunk a panaszra.

Persze mindenki a játékokra kíváncsi. 2004-2006 közötti neveket választottam:


Mint látható, mindegyik játék szépen futott a natív felbontás mellett, Medium-High részletesség mellett. Akinek ez a sebesség kevés, az még tud némi kompromisszum kötés mellett plusz FPS-eket nyerni, tehát mozgástér még van. Szóval nem egy csúcs ez a Mobil Radeon X1400, de azért nem kell porig butítani a grafikát, hogy megmozdítson pár játékot.

Az utolsó tesztként kiengedtem a gépet a netre, a legutolsó 52-es verziószámú Firefox-al, amit még kiadtak Windows XP-re, és indítottam egy Youtube-t:

Az eredmény engem is megdöbbentett. az 1080P-t, azaz a FulHD-t lazán kiköhögte a laptop úgy, hogy a CPU kb 60-80%-os terhelésnek volt kitéve. Halkan súgom meg, Windows 7 alatt, netalántán Windows 10 alatt jó ha a 480P-t bírta volna folyamatosan játszani a kis T60…

Összegzés:
Ami bevált, azon ne változtass elven nem variált kb semmit sem a gyártó a laptop megjelenésével. Kicsit vicces, hogy valahol az IBM, valahol a Lenovo felirat díszíti a laptopot. De mint minden Thinkpad, úgy ez is nagyon szerethető modell. S igaz 15 éves, de ha rendesen kigyúrjuk, a memóriát maximumra bővítjuk, kap egy SSD-t, akkor Windows 7 operációs rendszerrel napi használatra máig simán befogható. Persze nem ezen fogjuk a 4k családi videóinkat renderelni, de levelezésre, némi tartalom fogyasztásra, nyaralás alatt filmezésre, klasszik játékok futtatására, úgy 2007-2008-ig bezárólag simán megállja a helyét

Ami tetszett:
-Igazi keménykalapos Thinkpad feeling
-Remek kijelző
-Billentyűzet+Trackpoint+Touchpad
-Kellemes teljesítmény

Ami nem tetszett:
-Egér gombok dizájnjának visszalépése

About bacsis

Egy hozzászólás

  1. Szia Bacsis!

    Pár évig nyúztam én is egy nagyon hasonló gépet, az egyetlen különbség, hogy az én példányom csak T7200-as procival volt szerelve. Néhány év használata alapján hozzáadnék pár dolgot az amúgy remek cikkedhez.

    A T4x sorozathoz képest a Yonah majd később a C2D processzorokon kívül a másik nagy újítás a belső magnézium váz használata volt, erre készítettek egy barokkos CGI-jal teletűzdelt látványos, de nem túl realista reklámot is anno:
    https://www.youtube.com/watch?v=Xkh_J00f1l8

    A gép jobb oldalán a zöld LED elsősorban nem a laptop működését jelezte (arra ott van a kijelző alatti LED sor), hanem az UltraBay eszköz (DVD meghajtó, esetleg második HDD UltraBay keretben, második akku) működését.

    A memóriából ugyan valóban bele lehet pakolni 4 GB-ot, elindul és működik vele a gép, de csak 3 GB-ot képes a csoda Intel 945PM északi híd megcímezni, hiába használsz 64-bites rendszert. (https://support.lenovo.com/hu/en/solutions/pd008795-detailed-specifications-thinkpad-t60-t60p)

    Meghökkentő, hogy Windows XP-n 3D-s benchmarkokban és HD tartalom lejátszásánál mekkorák a különbségek, 64-bites Windows 7 alatt csak 11000 pontot mutat a 3DM2001. (https://i.ibb.co/dMghT7Z/3-DMark01-11096-RADEON-X1400-M-OC405-Core2-T7200-Def-Think-Pad-T60.png)

    Én amint lehetett Windows 7-tel használtam, és ott csak a MPC-HC + CoreAVC-vel sikerült 720p videókat akadás mentesen lejátszanom rajta.

    Ellenben pl. SuperPI 1M-ban kb 7% eltérés van (26,130 másodperc a T7200-on Windows 7 x64-en), ez nagyjából a T7200-T7400 órajelkülönbsége, szóval simán elképzelhetőnek tartom, hogy az R500 és régebbiekhez tartozó ATI WDDM driverek össze lettek csapva és ez a 3D mellett megöli a videolejátszást is.

    +1 tényleg utolsó érdekesség amit ha nem csalnak a szemeim már T4x/R5x bemutatóidból is hiányoltam, az az APS gyorsulásszenzor bemutatása. A HDD védelmén (amikor esést érzékel, a HDD fejet parkoló állásba mozdítja, így több esélye van a HDD-nek a túlélésre) kívül pl. a Tux Racert is lehet irányítani vele Nintendo Wii stílusban a laptop mozgatásával. :)
    https://github.com/AaronHarris/tuxracer-accelerometer

    Köszi a cikket, jó volt olvasni, nosztalgiázni. :-)

    Üdv,
    Laci

Leave a Reply