Mit lehet kihozni egy “0 Ft-os” számítógépből

Mit lehet kihozni egy “0 Ft-os” számítógépből

Nem csak manapság, már 10, sőt 15 éve is voltak olyan számítógépek, amik teljesen elértéktelenedtek, és rosszabb esetben az utcára, jobb esetben az újrahasznosítóba kerültek (még jobb esetben, egy-egy ritkább, értékesebb példány gyűjtőkhöz került) Napjainkban ez a felállás különösen felpörgött. Ennek én úgy gondolom, az az oka, hogy 10-15 éve már teljesen átlagos volt, hogy minden háztartásban volt legalább egy számítógép, tehát rengeteg PC volt forgalomban. Napjainkra ezek a gépek (szinte) teljesen elavultak, így még inkább elértéktelenednek/elértéktelenedtek.

…Az autószerelőm, aki egyben nagyon jó barátom, keresett meg azzal, hogy ezúttal most ő kérne szívességet. Azzal hívott fel, hogy van egy közös barátunk, aki nem akar/nem tud egy új(abb) modern(ebb) gépet össze rakni, viszont szívesen játszana, ha nem is a legújabb játékokkal. Így mi lenne, ha alacsony, értsd: (közel) zéró költségvetéssel összeraknánk egy gépet. Úgy voltam vele, hogy sok mindenféle hardver van nálam, ami különösebb értéket nem képvisel, viszont porfogónak meg túl értékes, így szívesen vállaltam a feladatot, és felajánlottam, hogy össze rakok valamit, a legjobbat, ami csak megoldható a (közel) zéró költségvetésből.

Először is kéne valami jó kis alap(lap). Pont a nemrégiben hagytak itt nálam egy Asus P5K alaplapot egy Core 2 Duo E8400-as processzorral, 5ezer Ft-ért. Na mondom egy jó kis Core2-es konfig ha rendesen kigyúrjuk, azért nem olyan rossz, s igaz a Core2 Duo E8400-as CPU csak 2 magos, de aminek elég a 2 mag, azzal azért ez a CPU is elég jól el fog boldogulni. Első körben az alaplapot igyekeztem minél jobban kiglancolni, értsd: kiporoltam, lepucoltam amennyire csak lehet.

Máris ellőttünk egy 5-öst a lap+CPU-ra. Szóval jó volna visszafogni a további kiadásokat. Lássuk miből élünk?! Kellene memória és egy CPU hűtés is.


Mindenféle bontásból maradt itt nálam pár DDR2-es modul, és egy aránylag elfogadható CPU hűtést is találtam. Kezdésnek nem is rossz, de ez még azért kevés a sikerhez.

Nemrégiben egy ismerősöm itt hagyott nálam egy Cooler Master házat, aminek a bekapcsoló gombja nem működik. Sebaj, majd a reset gomb lesz a bekapcsoló gomb, máris megoldottuk 0Ft-ból a ház kérdést.



Már csak táp kell. Mivel nem egy erőműről van szó, így a csillió Wattos táp nem elvárás. Inkább a márkásabb kisebb teljesítményű tápok irányába kéne elmenni. De ennél a költségnél, értsd 0Ft, korlátozottak a lehetőségek. Na de lássuk mit sikerült túrni egy korábbi gép elbontásból.

Jó kis 400W-os táp a P4-es korszak végéről. Aktív PFC-s a táp, és legalább nem Vargáné, meg Mercury vagy hasonló jól csengő márkanév van ráírva…. Jó lesz ez…

A bekapcsolás előtt összegezzük tehát, mit sikerült összehozni:

Asus P5K LGA775 alaplap
Core2 Duo E8400 CPU+Coller Master CPU Cooler
6GB DDR2 Stock memória
Geforce GT620 VGA kártya
320GB 2,5″ SATA HDD
Windows 7 x64 Operációs rendszer

Még a tesztek előtt pár mondatban ismerkedjünk meg az alkatrészekkel!

Alaplap: Asus P5K


Ez az alaplap még 2007-ben jelent meg, az Intel P35-ös chipsetét használja, és úgy nagyjából a közép-felső kategóriába indult. Akkoriban még csak az első generációs Core 2 CPU-k voltak piacon, de egy utólagos BIOS frissítéssel az alaplap támogatja a 45 nanométeres Core 2 Duo és Quad CPU-kat, sőt a megfelelő MOD BIOS-al az LGA771-es Xeonok is mennek az alaplapba. Ennek hála nagyon ki lehetett tolni az alaplap életciklusát. Igaz napjainkban már egy kigyúrt LGA775-ös konfig sem számító erőműnek, de azért sok esetben még mindig elegendő teljesítményt tudhat.

CPU: Core2 Duo E8400
Ez a széria már a 45nanométeres Wolfdale magra épült. A legerősebb 2 magos Core 2 Duo CPU család, 3GHz-es modellje. FSB-je 1333MHz-re lett hitelesítve, L2 Cache-ből 6MB jutott neki. Megjelenése után több évvel is nagy népszerűségnek örvendett, mert a magas órajele, és a jó tuningpotenciáljának hála, az akkori játékok jobban futottak egy ilyen processzoron, mint egy alacsonyabb órajelű, de 4 magos társán, mert sokáig a játékok csak 2 CPU magot használtak.

Memória: 6GB DDR2
Sima, mezei Hynix, illetve Kingston modulok. 2X1GB illetve 2X2GB került az alaplapba.

VGA kártya: Geforce GT620


Ez a VGA kártya 2012-ben debütált, és 40 nanométeres gyátástechnológiával készült. A VGA kártya a nevével ellentétben egy igazi 400-as szériás megoldás. a GF108-as GPU a Geforce GT430-ból származik ami pedig még 2010-ben mutatkozott be, és akkor is csak a belépő szintet képviselte. 96 Shader processzora van, ami nem sok, de nem ez, hanem a 64 bites memória busz, és a ráaggatott DDR3-as memóriák szűk keresztmetszete pecsételi meg a kártya teljesítményét. A GPU órajele 700MHz-re, míg a DDR3-as memóriák órajele 1600MHz-re lett beállítva. Grafikus API-ból eredetileg a Directx11 volt támogatott.
Inkább jobb lett volna akár 2-3 generációval régebbi, de magasabb kategóriába szánt VGA kártya, de hát ez volt kéznél.

A házról, tápról, HDD-ről úgy gondolom fölösleges írni. Így jöhet is a legérdekesebb rész, teszteljük egy kicsit a gépet.
Kezdésnek jöjjenek a CPU intenzív tesztek:


A processzor kapott egy leheletnyi tuningot, 3,6GHz-re lett emelve a CPU órajel, ami további 20% plusz teljesítménnyel járul hozzá az alacsony költségvetésű gamer élményhez.
A Super PI elég nagyot lép, hiszen az csak 1 szálat támogat. és az E8400 egy és két szálon elég kellemes teljesítményt tud felmutatni. A Linx megmutatja a bő 20Gflops nyers számítási teljesítményt, ami nagyjából az első generációs mobil Core i7-második/harmadik generációs mobil Core i5 szintjén van, ami azért tényleg nem olyan rossz. A CPU maximális hőmérséklete épp hogy átlépte a 70 fokot, ami elsőnek picit soknak tűnhet, de ne felejtsük el, hogy a Linx extrém terhelést ró a CPU-ra. Általános felhasználás mellett ez azt jelenti, hogy 60-65 fok környékén fog tetőzni, így tehát a Cooler Master ezen megoldása jó választás lett a CPU-ra.

Most pedig jöjjön pár grafikai teszt:

A 3Dmark06 rendesen beárazza a VGA kártya nyers teljesítményét. Egy combosabb Directx9-es kártya is többet tud. Pl Geforce 7900GTX, vagy Radeon X1900XT simán megeszi ezt a GT620-ast. De persze újabb grafikai alkalmazásokban már kicsit tud(na) szépíteni a GT620. Unigine alatt sem várhatunk csodát. 1280X1024-es felbontás, és alacsony grafikai beállítás mellett is 10 FPS körül karcolgat a VGA kártya.

Na de jöjjenek a játékok!


Az 1024X768-as felbontás már erősen vicces mai szemmel, viszont ebben a felbontásban a kis GT620-as “egész jól érzi magát” A tesztelt játékokkal igaz erősen kompromisszumos grafikán, értsd (közel) porig butítva, de elég jól eloldogult. Persze nem lett belőle egy gamer kártya, de ha a 0Ft-os költségvetést nézzük, elég jó ár-érték arányt tud felmutatni. Szóval a kis GT620-al nem is próbálkoztam komolyabb felbontásban. De ha meg tudunk barátkozni az 1024-es körüli felbontással, és az alacsony\közepes részletességgel, akkor úgy a 2010-es évek elejéről is lehet válogatni a játékok közül, ami egyáltalán nem rossz.

Összegzés:
Az hogy milyen gépet tudunk szerezni (közel) ingyen, az nagyban függ a barátoktól, ismerősöktől, és a szerencsétől is. Ez a gép is eladható lenne azért egy (jó)pár ezresért, mégha nem is ezen gazdagodnék meg. De simán lehet, hogy akár 1-2 generációval újabb gépet is sikerül össze-kukázni, mert sok ember számára már az sem képvisel értéket. De úgy gondolom, hogy ez a gép jól szemlélteti, hogy nagyjából mit is lehet össze szedni ismerősök, barátok által (közel) zéró költségvetésből. Eljutottunk oda, hogy ha nem nagyok az igények, akkor egy ilyen géppel is el lehet lenni. Tartalom fogyasztásra elég, s ha nem a legújabb játékokkal akarunk jászani akkor akár még az effajta igényekre is jó lehet, úgy, hogy azért nem is a múlt évezred játékaiból kell válogatni. (Na nem mintha bajom lenne a múlt évezred játékaival, jeleneleg is egy ilyen játékkal, a Simcity 3000-el játszok)

About bacsis

Leave a Reply