Celeron A: tuningolni csak fagyállóval

Ebben a tesztemben egy, már igen korosnak számító 500MHz-es Celeron A processzort fogok megtuningolni. Amit telescreener (Balla Kristóf) fórumtársunk bocsátott a rendelkezésemre.

A Celeronokról annyit kell tudni, hogy az Intel úgy döntött, hogy a drága Pentium II CPU-k mellett megjelentet egy olcsóbb modellt, ami a Celeron nevet kapta. Ezek a processzorok a Pentium II lebutításából születtek. Azaz fogtak egy Pentium II-t és lejjebb, vették a rendszerbuszát, illetve megcsonkították az L2 cache-t, és máris kész van a Celeron, jóval alacsonyabb áron. Ekkortájt a Celeron igazi slágertermék volt, mert olcsó volt, és árához képest, igen jó teljesítményt tudhatott magáénak.

A Celeron A processzorok a mendocino kódnevű magra alapoztak, ezek már a második generációs Celeronok voltak, az első szériás covington magos cerkákban még egyáltalán nem volt L2  de a mendocino magos Celeronok már tartalmaztak 128KB L2 gyorstárat. Emlékeztetőül, a Pentium II-k 512KB-ot tartalmaztak.

Továbbá ahogy írtam a Pentium II FSB-jéhez képest csökkent a Celeron FSB-je is, a Pentium 100MHz-e helyett ezek a Celeronok már csak 66MHz-es FSB-vel rendelkeztek.

Fontos megemlíteni, hogy ezek a processzorok voltak az elsők, amik Socket370-es tokozást kaptak, de jelent meg belőlük SLOT1 tokozással is. Megjelenésű dátumuk 1998.

Viszont gyártástechnológiájuk előrelépés volt a Pentium-hoz képest, mert míg a P2-k 0, 35mikornos csíkszélességgel készültek, addig ezek a Celeronok 0,25 mikronos eljárással gördültek le a gyártó sorról. Kezdeti órajelűk 300MHz volt, a legerősebb tagjuk pedig 533MHz-en üzemelt. Azaz énhozzám a 2. legnagyobb órajelű jutott

Maga a proci

A Proci

A proci alja

Számold csak meg, hány lába van?!

Én ezt a CPU-t a legutóbbi tesztemben is szereplő Abit BE6-II alaplapba raktam bele, és a szintén múltkor is használatos Soltek SLOT1-FCPGA átalakítót használtam

Nem is húznám tovább a bevezetőt, gyorsan fussuk át a tesztkonfigot, majd jöhet a tuning!

Abit BE6-II RAID Alaplap i440BX chipset

Intel Celeron A 500MHz CPU

256MB PC133MHz SD RAM

Geforce 4 TI4200 VGA kártya

Segate 4,3GB HDD

Windows XP SP3 oprendszer

A teszt a szokásos módszerrel történt, először alap feszültségen (ami jelen esetben 2,0V), alap órajelen futtattam Super PI 1M tesztet, hogy később tudjunk viszonyítani, hogy mennyire gyorsul a processzor a tuning hatására, majd megnéztem, hogy Everestben hány fokos a processzor, illetve futtattam Winrar beépített benchmarkot is. Majd igyekeztem minél magasabb órajelet kipréselni a CPU-ból léghűtéssel, s amikor már nem jutottam előrébb végül extrém magas feszültséget is bevetettem a fagyálló mellett

A Processzorra egy Titan hűtést helyeztem, ami Tualatin magos CPU-kkal is elboldogul, úgy gondoltam, ez a hűtés bírni fogja a CPU-t hűteni tuningolva is.

Titan hűtés

...A hangja viszont iszonyatos

Összeszerelés után akkor 500MHz-en indult a gép, lássuk az eredményt:

Itt még alap órajelen

Itt még alap órajelen

Majd nézzük, hogy az Everest mit mond, hány fokos a processzor:

500MHz-en hőfok

500MHz-en hőfok

Ez az Abit BE6-II lapocska 1MHz-enként tudja állítani az FSB-t, de csak 83MHz fölött… 66MHz és 83MHz közt csak egy beállítási lehetőség van, a 75MHz. Így természetesen azt választottam:

562MHz

562MHz

Minden rendben zajlott, ezt még bírja a proci, a pár fok hőmérsékletemelkedés természetesen megfigyelhető:

562MHz-en hőfok

562MHz-en hőfok

A Következő lépték a 83MHz, de azt nem volt hajlandó elviselni a processzor, még akkor sem, ha a gyári 2,0V-os feszültséget 2,6V-ra emeltem….

Így hát elég korán, de jött a fagyálló. A feszültséget bátorkodtam 2, 4V-ra visszaállítani! Viszont így fagyállóval betöltött a Windows, és még a Super PI is lefutott:

624MHz

Ezt már csak fagyállóval tudja

Ehh az kemény… rendesen belassult a proci

Lássuk hány fok a CPU:

624MHz-en hőfok

Kizárt...

67 fok? Az szép… csak éppen lehetetlen…

Íme a bizonyíték:

Bios szerint 2 fok csak a proci

Ez inkább valószínűbb

Igen a BIOS jól, vagy legalábbis pontosabban ismeri fel a CPU hőmérsékletét

Ezután 90MHz-es FSB-vel próbálkoztam, ahova ismét feszültséget kellett emelnem, mert csak 2, 6V-on volt hajlandó lefutni a Super PI. Hőmérsékleti adatokkal inkább nem szolgálnék, mert az Everest továbbra is ilyen 70fokot mutat.

678MHz

678MHz

Az előző órajelhez képest már gyorsult a Super PI, de még mindig lassabb, mint a 624MHz-es órajelen…

 Telescreener! Most hagyd ki ezt a pár sort, ha nem akarod tudni, milyen feszültséget lőttem be a procidnak :-DD

Szóval! Gondoltam most kemény leszek, és beállítom a 100MHz-es FSB-t, de ez még 3V-os feszültség mellett sem jött össze, sőt 3V-on már el sem indult a gép, hiába volt ledermesztve a CPU… Így feszültséget visszább vettem, s megelégedtem a 2, 8V-al, és a 95MHz-es FSB-vel, de ez is csak arra volt elegendő, hogy betöltsön a Windows, a Super PI kapásból leállt.

Tehát itt a vége fuss el véle, sajnos nem lett meg a 700MHz.

Megmondom őszintén, én nem gondoltam volna, hogy akár 600MHz fölött is stabil lesz a gép. Igaz erre csak úgy volt hajlandó, hogy 0 fok alá vagy környékére hűtöttem a procit. Ekkor viszont megtáltosodott, és még további sok MHz-et ki tudtam belőle hozni.

Egy szó, mint száz, ilyen procit 550Mhz fölé csak akkor próbálj tuningolni, ha bírod jóval szobahőmérséklet alá hűteni, különben csalódni fogsz!

A processzort pedig szeretném megköszönni Telescreener-nek

About bacsis

16 hozzászólás

 1. Szia
  Kösz a tesztet, látom most már hogy kb mit bír.
  TSC

 2. Én köszönöm mégegyszer a procit!
  Hát igen, ezekbe ennyi volt…

 3. Nekem van egy 433-as Celeronom ami télen ilyen -5°C procival ment olyan 600 körül, de driverhiba miatt nem sikerült elindítani az xp-t, és hát télen a hidegben nem volt kedvem xp-t telepíteni. Ha gondolod egy tesztre odaadhatom =)

 4. Neked is köszi a felajánlást, majd még a késöbbiekben vissza térhetünk rá, de egyenlőre van most pár olyan procim, konfigom még, amit meg tudok tuningolni! majd ha azok “le lesznek tudva” visszatérhetünk rá ;-)

 5. Majd lehet kipróbálom a mobilom prociját meddig lehet húzni? =)Remélem a 400-ról egy 550-et ki lehet hozni! Bár semmi értelme!

 6. Bacsis

  Nincs abbol a régen legednás cserkádból amit fellehetett huzni a duplájára és még tovább is akár.
  Azthiszem cel 333A volt az. Ha jól emléxem.
  Ezeket árulták anno garanciával hogy 600mhz is megy.

 7. van 266-300-333-as celeronom, amik visznek laza mozdulattal alapfeszen 50-60%-os OC-t, tovább meg nem néztem őket, de majd előhalászok párat oszt megnézem azokat is, mit tudnak

 8. Talán mintha a 300a cerka rémlene.
  Slotos persze.

 9. Azt hittem hogy többet fog menni. Ha a teszt előtt saccolni kellet volna, 750- et mondok.

 10. Áh ez a cpu-nemzedék teljesen kimaradt az életemből :S

  akkoriban egy P90, és egy ACER cerka 300A slot1 gép volt csak bevethetően… egyik se igazán tudott tuningot…

 11. Sima pentiumot nem fogsz kicsit tesztelgetni? :)

  kár hogy nincs már meg a lapom és a 200mmx-em hozzá, csak a régebbi p90, ami 120-on bios szerint már tud futni, de még nem tudtam tesztelni :D

 12. Bármit tesztelek, amit szeretnétek, és van nekem készleten!
  Oksa beveszem akkor azt is valamikor a nyúzásra váró procik listájára :-)

 13. Melyik lábat kell kitörni/lekötni ahoz hogy lehesen álitani az fsb jét?????

 14. á de jók is voltak az MMX ek volt még régen 1 233MMX em simán ment 380mhz igaz 3X akkora hüttővel mint a gyári sajnos 1 nap megált a venti és kitört a füst a gépházból

  jaj jaj jaj a régi szépidők amikor még nem a biost piszkálta az ember hanem a jumpereket

 15. Akkor az én 605MHz eredményem egy 366MHZ-s Celeronnal nagyon jónak számít?És csak 2,2V,léghűtés,48 fok max!Van róla CPU-Z képem! :D Am. egy Abit VL6 alaplapban van!

Leave a Reply