T-bred Athlon XP: A visszavágó

oPal barátom is olvasta a nem rég bemutatott Thoroughbred magos AMD tuningomat, s láttán hogy nem sikerült a processzortól várható, szép kövér eredményt elérnem, úgy gondolta, hogy elküldi az ő T-Bred  AMD Athlon processzorát, hátha azzal több sikert fogok elérni a saját és a ti örömötökre!

Egy 1800+-os T-Bred jutott hozzám, aminek a valós órajele 1533MHz-es.

És ez a múltkoritól eltérően nem barna, hanem zöld plasztikra épül, persze ez nem jelent semmit tuning szempontjából.

A mostani áldozat: 0,13mikronos 1800+

A mostani áldozat: 0,13mikronos 1800+

Mivel a múltkori bemutatómban, aki nem olvasta volna, annak javaslom, hogy pótolja:

 http://bacsis-tuning.hu/bacsis-tuning/2000-os-t-bred-fagyallora-gerjed.html

Szóval a múltkori bemutatómban már bemutattam a Thoroughbred magos Athlon tulajdonságait, ezért erre most nem térnék ki, így hát kezdjünk is neki a tuningnak, de előtte azért a gép főbb paramétereit leírnám:

Epox 8RDA+ NF2 ultra 400 Alaplap

1800+-os Thoroughbred magos AMD Athlon XP CPU

2X512MB Patriot 600MHz DDR Memória

Nvidia Geforce 2 GTS VGA kártya

4, 3GB Seagate Medalist HDD

Windows XP SP3 oprendszer

A teszt a szokásos módon történt, először léghűtéssel kínáltam meg a CPU-t, s mikor az már kevésnek bizonyult, jött a fagyálló. A tesztprogramoknál sem történt változás, Super PI-t, és Winrar benchmarkot futtattam, hogy segítségükkel kimutatható legyen a CPU gyorsulása, Everestet pedig a CPU hőmérsékletének a monitorozásához használtam. Először alap feszültségen, ami jelen esetben 1, 6V volt, néztem, mit bír a CPU, majd fokozatosan lépkedtem felfele.

Azt még megemlíteném, hogy oPal barátom küldött egy venti nélküli rézhűtést is Socket-A-ra is, aminek a lefogatója egyből szemet szúrt, és fantáziát láttam benne! Bizony jól jött a lefogató, mert segítségével könnyedén fel tudtam szerelni erre az alaplapomra is a brutális méretű 2 ventillátoros léghűtésem, azaz a CPU léghűtéséért ő felel:

Brutál léghűtés

Brutál léghűtés, dupla ventivel

 

Szóval gép indít alap órajelen, hogy tudjunk majd viszonyítani, hogy a CPU mennyit gyorsult a tuning hatásától:

1533MHz

1533MHz

A Super PI szépen lefutott, viszont ezúttal az Everest CPU ID beépített szolgáltatását használtam a processzor tulajdonságainak a kiíratásához, mert legalább ez jól ismeri fel a CPU feszültségét.

És még egy pontra felhívnám a figyelmet! Látható a képen, hogy az Everest aszondja, a steppingre, hogy: B, bizony, szóval egy T-Bred B-hez van szerencsénk, ami az A modellhez képest sokkal jobb minőségű wafferból készült, ezáltal a tuningra is pozitív hatással lehet!

Gyorsan még lefuttattam a Winrart is, illetve a háttérben néztem, mit mutat az Everest:

1533MHz-en CPU hőmérséklet

1533MHz-en CPU hőmérséklet

Bizony csak 30 fok körül járt a processzor, nem csoda a hűtés „kicsit” túl lett méretezve!

S már indítottam is újra a gépet, izgatottan, hogy vajon mit fog menni alap feszen!

A 2000+-os T-Brednél a 166-os FSB-t is alig sikerült megcsípnem fagyállóval, szóval túl sok reményt most sem fűztem hozzám, de próba cseresznye, hátha ez bírni fogja, be is lőttem neki a 166-os FSB-t s állam a padlón kerestem, mikor láttam, hogy a rendszer gond nélkül elindult, s még a Windows is betöltött. Már indítottam is a Super PI-t, ami sajnos nem futott le, de nem sok kellett volna neki, így egy gyors újraindítás következett, s kemény 2MHz-el visszább vettem az FSB-t, azaz 164MHz-re lőttem be a rendszerbusz órajelét, ahol már stabilnak bizonyult a rendszer:

1895MHz

1895MHz

Nahh, cirka 350MHz plusz alap feszültségen, az nem is rossz, emlékeztetőül a 2000+-nak hasonló órajel eléréséhez már 1, 85V-ra kellett emelnem a feszültségét, ráadásul annak 1670MHz-ről kellett indulnia, szóval ez a CPU már most megmutatja, hogy bizony tuningra született.

Még mielőtt tovább lépnénk, nézzük meg, hogy a Winrar, és az Everest mit mutat:

1895MHz-en CPU hőmérséklet

1895MHz-en CPU hőmérséklet

Alig 2 fokkal lett csak melegebb, ami elhanyagolható, viszont a Winrarban elért gyorsulása már kevésbé, hisz abban is megmutatkozik a többlet.

 A vasat ismét újraindítottam, és belőttem plusz 2 tized volt feszültséget, ami 1,8V-ot eredményezett. Ennek hála a CPU ismét szárnyra kapott, és eljutottam 177MHz-es FSB-ig, aminek hála sikerült már most 2GHz fölé mennem, tehát már cirka 500MHz-el sikerült eddig túlpörgetnem a processzort.

2045MHz

2045MHz

Egy gyors Winrar és Everest mérés:

2045MHz-en CPU hőmérséklet

2045MHz-en CPU hőmérséklet

A Winrar ezúttal is kimutatja a még több órajel többletet, és a 2tized volt feszültség emelés sem nyomta meg drasztikusan a CPU hőmérsékletét, hisz még most is csak 35 foknál járunk. Bár ekkora bazi nagy hűtő mellett lehet, az lenne inkább a csoda, ha jobban melegedne

Ismét újraindítás jött, és még 2 tizeddel fejeltem meg a feszkóját a CPU-nak, azaz 2V-ot állítottam be.

 A Proci itt már kezdett fáradni, mert már „csak” 100MHz-el tudtam előrébb jutni:

2137MHz

2137MHz

De ha azt nézzük, hogy a 2000+ -nak ez volt a maximális órajel, amit még elviselt, ráadásul fagyállóval, meg még magasabb fesszel, azt hiszem ez egyáltalán nem rossz eredmény…

 Ismét egy kis Winrar, és Everest:

2137MHz-en CPU hőmérséklet

2137MHz-en CPU hőmérséklet

Egy kevéske gyorsulás, ismét történt, és megint csak 3 fokkal lett melegebb a CPU.

 Mivel még mindig elég „kellemes” hőfokon tudja tartani a hűtő szörnyem a processzort, ezért bátorkodtam még magasabb feszültséget állítani a processzornak léghűtés mellett, s beállítottam 2, 125V-ot, hogy mire megyek vele:

2194MHz

2194MHz

 Hát igen, már csak 50MHz többletet sikerült elérnem, ráadásul semmit sem gyorsult a processzor

2194MHz-en CPU hőmérséklet

2194MHz-en CPU hőmérséklet

A Winrar is ezt mutatja, viszont már 40 fok fölé kúszott a CPU, így hát léggel nem is kínoztam tovább, gyorsan megkapta a hideget:

A fagyálló bevetve

Jéghideg fagyálló mindíg meghozza áldásos hatását

Indítás után a feszültséget gyorsan be is állítottam 2, 175V-ra, biztos, ami biztos alapon

2230MHz

2230MHz

Így már 2200MHz fölé tudtam tornázni a proci órajelét, de a drágám most sem tudta gyorsabban számolni a Prím számokat a Super PI-ben…

Lessünk rá az Everestre, és a Winrarra is!

2230MHz-en CPU hőmérséklet

2230MHz-en CPU hőmérséklet

A Winrar egy hangyányival gyorsabban futott, mint az előbb, de ez betudható mérési hibának. A hőmérséklettel biztos nem lehet gond, hisz 20 fok alá hűlt.

Ennél magasabb órajelen már sehogy sem tudtam lefuttatni a Super PI-t, viszont érdekes módon még további órajel emelések után is elindult a Windows, így még egy szép CPU-Z eredményt sikerült elérnem maximálisan adható, 2, 2V mellett:

2380MHz csak egy valid erejéig

2380MHz csak egy valid erejéig

Bizony ennél a processzornál szépen megmutatkozott, hogy már az újabb B steppingre épül, hiszen laza 800MHz pluszt ki tudtam belőle préselni, igaz ehhez feszültséget is kellett emelni rendesen, de ezt a processzor sem bánta, mert még a 2, 2V-ot is elviselte.

Lényeg a lényeg, most megmutatta T-Bred, hogy ha jó minőségű szilíciumból épül fel, akkor van benne tartalék rendesen

About bacsis

3 hozzászólás

  1. H.sz.e-k működnek. Sorry a bibiért!

    Ja és mindenki örömére (más biztonsági megoldást használva) a captcha kiiktatva. ;)

  2. Remek :)

    Először is szeretném megköszönni a tuningot, és grats a szép eredményhez! :D

    Ez volt az első komolyabb (saját) procim, szóval még örülök is hogy még mindig jól megy :D Elkövetkező nyugdijas-éveit eleinte bársonypárnán fogja megkezdeni ;)

Leave a Reply