A lábmelegítő

Történt egyszer, hogy a vízhűtéses rendszerem hő leadó radiátorán nem ment a ventillátor, elfelejtettem bekapcsolni. Persze ezt jóval feledékenységem után vettem észre, hisz a hő leadó radiátor, egy darabig tudta „nyelni” az eldisszipálni kívánt hőt! Mondanom sem kell, mire észbe kaptam, a hő leadó igen csak felforrósodott! Akkor találtam ki, hogy valahogy ezt a hőt valami (legalábbis elméletben) értelmes dologra kellene fordítanom!

Persze ezt már sokan kitalálták, hisz lehet a vízhűtés körébe beépíteni kávé melegen tartót, meg mittomén’ még milyen agyatlanságot, de az úgy nem az az igazi feeling…

Kitaláltam, hogy kiveszem a körből a hő leadó radiátort, viszont cserébe jó sok vizet fogok keringetni a rendszerbe, és a számítógép melegedő alkatrészei segítségével fel fogom melegíteni azt a sok vizet. Sajnos pont a tesztelés kivitelezésekor kicsit elkezdett gyengélkedni a keringető szivattyúm, így csak a processzort tudtam hűteni. Viszont ha már elkezdtem a tesztet, akkor be is fejezem, annyi módosítással, hogy kicsit csökkentetem a felmelegíteni kívánt víz mennyiségét! Szóval fogtam egy nagy műanyag lavórt, amibe 10L víz fér bele és tele engedtem hideg csapvízzel. A tesztgépet összeraktam:

Abit KN8 SLI alaplap

Opteron 165 CPU

Geforce 6800 Ultra

1X512MB Corsair MS PRO memória

60GB Sata HDD

Majd felszereltem a CPU-ra a vizesblokkot

Így nézett ki a stuff

Így nézett ki a stuff

 behoztam a lavórt a vízzel, majd bekapcsoltam a gépet!

Ekkor 20fokos volt a víz hőmérséklete:

20 fokos a víz

20 fokos a víz

Mivel az alaplapot most próbáltam ki először, mióta nálam van, így Oprendszer is kellett ráhúznom. Gyors fel is telepítettem rá egy Windows XP-t, meg a szükséges programokat rá, ami egy jó erős 45 percet vett igénybe… Mikor elkészült, akkor 26 fok körülire melegedett a víz:

Frissen rakott Windows

Frissen rakott Windows

Itt már majd' 26 fokos a víz

Itt már majd' 26 fokos a víz

 

Ez még mindig hideg, hogy bele tegyem a lábamat. Mondjuk, nyáron pont ideális lenne hűsítőnek, de most már hideg van, szóval a meleg vizet jobban értékelném! A fene a formáját, majd akkor én rásegítek, hogy gyorsabban fűtse a vizet a CPU!

Ráengedtem a CPU-ra a PRIME95-t, közben az Everesttel monitoroztam a CPU hőmérsékletét, majd hagytam kereken 1 órát, had dolgozzon a gép, a víz felmelegítésén! 1 óra, múlva, mikor jelzett az órám, hogy lejárt, ismét rápillantottam a víz hőmérsékletére:

30 fokos a víz

30 fokos a víz

30fok, azaz alig, további 4 fokot melegedett csak a víz 

1 óra folyamatos full terhelés alig hozott 4 fok többletet, sanszos hogy valószínűleg, ha tovább hagytam volna, már nem igazán melegedett a víz. Szóval ide bizony komolyabb hőtermelés kell!

Ezen könnyen segíthetünk, csak fel kell tekerni a CPU órajelét, de főleg a feszültségét!

Így tehát a CPU 1,3V-os alap feszültségét 1,55V-ra raktam, az 1,8GHz-es órajelét pedig 2,8GHz-re emeltem. Így toltam neki bő 1 órát a Prime95-el. Lássuk:

35 fokra sikerült melegíteni a vizet

35 fokra sikerült melegíteni a vizet

Kemény 5 fokot melegedett a víz, azaz 35 fokig melegedett a lavórnyi víz. Ez már kellemes!

Elértem a célom

Elértem a célom

Mi a tanulság? Az hogy egy 2 magos CPU hőjét el tudja vezetni, és le tudja adni 10 liter víz, illetve ha már felmelegítette a CPU a vizet, akkor nagyon is ideális lábvíz melegítőnek

About bacsis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*