A lábmelegítő

Történt egyszer, hogy a vízhűtéses rendszerem hő leadó radiátorán nem ment a ventillátor, elfelejtettem bekapcsolni. Persze ezt jóval feledékenységem után vettem észre, hisz a hő leadó radiátor, egy darabig tudta „nyelni” az eldisszipálni kívánt hőt! Mondanom sem kell, mire észbe kaptam, a hő leadó igen csak felforrósodott! Akkor találtam ki, hogy valahogy ezt a hőt valami (legalábbis elméletben) értelmes dologra kellene fordítanom!

Persze ezt már sokan kitalálták, hisz lehet a vízhűtés körébe beépíteni kávé melegen tartót, meg mittomén’ még milyen agyatlanságot, de az úgy nem az az igazi feeling…

Kitaláltam, hogy kiveszem a körből a hő leadó radiátort, viszont cserébe jó sok vizet fogok keringetni a rendszerbe, és a számítógép melegedő alkatrészei segítségével fel fogom melegíteni azt a sok vizet. Sajnos pont a tesztelés kivitelezésekor kicsit elkezdett gyengélkedni a keringető szivattyúm, így csak a processzort tudtam hűteni. Viszont ha már elkezdtem a tesztet, akkor be is fejezem, annyi módosítással, hogy kicsit csökkentetem a felmelegíteni kívánt víz mennyiségét! Szóval fogtam egy nagy műanyag lavórt, amibe 10L víz fér bele és tele engedtem hideg csapvízzel. A tesztgépet összeraktam:

Abit KN8 SLI alaplap

Opteron 165 CPU

Geforce 6800 Ultra

1X512MB Corsair MS PRO memória

60GB Sata HDD

Majd felszereltem a CPU-ra a vizesblokkot

Így nézett ki a stuff

Így nézett ki a stuff

 behoztam a lavórt a vízzel, majd bekapcsoltam a gépet!

Ekkor 20fokos volt a víz hőmérséklete:

20 fokos a víz

20 fokos a víz

Mivel az alaplapot most próbáltam ki először, mióta nálam van, így Oprendszer is kellett ráhúznom. Gyors fel is telepítettem rá egy Windows XP-t, meg a szükséges programokat rá, ami egy jó erős 45 percet vett igénybe… Mikor elkészült, akkor 26 fok körülire melegedett a víz:

Frissen rakott Windows

Frissen rakott Windows

Itt már majd' 26 fokos a víz

Itt már majd' 26 fokos a víz

 

Ez még mindig hideg, hogy bele tegyem a lábamat. Mondjuk, nyáron pont ideális lenne hűsítőnek, de most már hideg van, szóval a meleg vizet jobban értékelném! A fene a formáját, majd akkor én rásegítek, hogy gyorsabban fűtse a vizet a CPU!

Ráengedtem a CPU-ra a PRIME95-t, közben az Everesttel monitoroztam a CPU hőmérsékletét, majd hagytam kereken 1 órát, had dolgozzon a gép, a víz felmelegítésén! 1 óra, múlva, mikor jelzett az órám, hogy lejárt, ismét rápillantottam a víz hőmérsékletére:

30 fokos a víz

30 fokos a víz

30fok, azaz alig, további 4 fokot melegedett csak a víz 

1 óra folyamatos full terhelés alig hozott 4 fok többletet, sanszos hogy valószínűleg, ha tovább hagytam volna, már nem igazán melegedett a víz. Szóval ide bizony komolyabb hőtermelés kell!

Ezen könnyen segíthetünk, csak fel kell tekerni a CPU órajelét, de főleg a feszültségét!

Így tehát a CPU 1,3V-os alap feszültségét 1,55V-ra raktam, az 1,8GHz-es órajelét pedig 2,8GHz-re emeltem. Így toltam neki bő 1 órát a Prime95-el. Lássuk:

35 fokra sikerült melegíteni a vizet

35 fokra sikerült melegíteni a vizet

Kemény 5 fokot melegedett a víz, azaz 35 fokig melegedett a lavórnyi víz. Ez már kellemes!

Elértem a célom

Elértem a célom

Mi a tanulság? Az hogy egy 2 magos CPU hőjét el tudja vezetni, és le tudja adni 10 liter víz, illetve ha már felmelegítette a CPU a vizet, akkor nagyon is ideális lábvíz melegítőnek

About bacsis

12 hozzászólás

 1. Kicsit fura, hogy ilyen lassan melegedett a víz, mégha most 2X annyi víz keringet is, ment a fagyállóná. Bezzeg a jó öreg prescott fél óra alatt végzett volna a “feladattal”.

 2. Hát igen főleg ha még azt is tuningolta volna Bacsics Bá’ :D

 3. Prescottnak ez se percig nem tartana és ezt bacsis is jól tudja. Nekem a madarak azt csiripelték hogy fürdőkádas fürdésre használja.

 4. Atom_Anti!
  Arra afürdőkádas tesztre vissza fogunk térni még itt a címlapon :-)

 5. Azért egy 1.5V-on járatott Q6600 élen járhat vízmelegítésben. Valszeg a 40 fokos víz is elérhető általa.

 6. Ez már tényleg EXTREME OC! Szvsz egyedülálló a világon. :)

 7. Hát elképzelem ,hogy bacsis télen felállít egy nagy medencét és teleönti vízzel.Azután jön a 10DB prescottot konfig a medence alá.Vízhűtés beizzít medence oldala kivág radiátor végére való cső medencébe bevezet.:DPár DB neon csőt bevág a medencébe és kész a dzsakuddzi.Téli Lanpartykra ideális mert a fűtésre használt gépeken még játszani is lehet és ekkor még melegebb lenne a medence.És mellette régi házakból összetákolt kecsaposkenyér automata amibe az asszony van bezárva.:D

 8. Ma ahogy olvastam ezt a cikket meló közbe, vissza kellett fogjam magam, hogy ne csapkodjam a fejem a falba :D súlyos, de nagyon tetszik :D igen, ilyen is kell :D köszönöm hogy szép napot okoztál :D

 9. Te már a vizet is tuningolod… ejnye-ejnye… :)

 10. Csatlakozom az előttem szolókhoz, ez az igazi extrém tuning, ehhez képest a kompresszoros, szárazjeges, nitrogénes bütykölés unalmas..a Mester tényleg élen jár az extrém dolgokban. :D UP :D

 11. Kíváncsi lennék hogy majd az új 8 magos bulldozer rendesen megtuningolva +fesszel mennyire nyomná fel a hőmérsékleteket.:D
  Meg mondjuk még rákötve 2 db SLI-be kötött GTX590 :D

Leave a Reply