Gyúrjunk max-ra egy 386-os PC-t 2. rész

Ahogy ígértem, folytatnám az előző héten bemutatott 386-os csoda gépemnek a tesztjét, bemutatóját!

Azt tudnotok kell, hogy valójában miért is lett ez a bemutató 2 részes. Az első ok, hogy egy részbe megírva elég nagy terjedelmű lett volna, én meg lusta voltam egyszerre megírni olyan nagy terjedelmű tesztet! Na, jó ez vicc volt. A másik ok, az, hogy szerintem így nem csak azért jobban emészthető mert nem olyan hosszú, hanem mert míg az első fele a hardverrel foglalkozik, míg a másik rész a szoftverekre helyezi a hangsúlyt. És a legnyomósabb érv, hogy még múlt héten közel sem érte el a gép szoftveres téren azt, amit én kitűztem neki. Tehát egy héttel ezelőtt ezt a részét a cikknek nem tudtam volna megírni.

Hozzá teszem, még mindig nem tökéletes a vas, szóval nem tudom ezt a cikket úgy bemutatni, ahogy szerettem volna. Hogy miért nem halasztottam el egy-két héttel? Azért mert egyrészt az elmúlt 3 hétbe szinte csak ezzel a géppel foglalkoztam, s másik tesztalannyal nem volt ez mellett időm, de leginkább erőm foglalkozni. A másik pedig hogy lehet soha sem éri el a gép azt a szintet, amit én elvárnék tőle. Nahh elég a magyarázkodásból, csapjunk bele a folytatásba! Illetve még annyit megjegyeznék, hogy aki ismer, az tudja, aki nem annak pedig mondom, tűnhetek én akármekkora „gurunak”, az igazság az, hogy a szoftverek nagyon, de nagyon nem az én világom. Induljon el egy-egy játék, pár szoftveres tuningoló program, meg a 3Dmark, és én másra nem igen használok egy operációs rendszert, és nem is tudok. Ezt ismét csak ízért írom, mert ez a bemutató lehet itt-ott s még akkor finoman fogalmaztam, amatőrnek fog tűnni.  Dehogy tűnik, az is! Ezért elnézését kérem mindenkinek, továbbá szeretném kihangsúlyozni, hogy épp szoftveres tudásom hiányossága miatt pár barátom segített a gép „be konfigolásával” Így szeretnék köszönetet mondani Pár igen nagy koponyának: Darthsun-nak, Rive-nak frescho-nak és osztraksajt-nak!

Tényleg, köszi, srácok! Nélkületek nem lenne ilyen pöpec a vas!

De még mindig nem kezdjük el azt, amit már mindenki tűkön ülve vár, mert fontos megjegyeznem, hogy a rendszermemóriát felbővítettem 32MB-ra, a múltkor ugye még csak 8MB volt a gépben, illetve szombat késő este sikerült az alaplapi Cache memóriát 64KB-ról 256KB-ra bővíteni.

Cache RAM rogyásig rakva

Cache RAM rogyásig rakva

Ettől igen komoly sebességbeli javulást vártam, ám a tesztprogramok csak 0-1,5% közti gyorsulást mutattak ki, mivel ez nagyon minimális, úgy gondoltam fölösleges a benchmarkok eredményét ismét bemutatnom, viszont megemlíteni mindenképpen szükségesnek tartottam, mert több valós program óriásit gyorsult tőle, ahol ez számított, ott írtam is! Jahh, a HDD-t is kicseréltem egy 850Megabájtosra, amit 504MB-osnak használok, mert a FAT partíciós tábla illetve maga a gép biztonságosan csak ennyit kezel.

Áh Inkább leírom a gép főbb paramétereit:

Cserélhető CPU foglalatos alaplap, kibővített 256KB Cache memóriával

486DLC CPU+ 487 coprocesszor

32MB 9bit-es SIMM RAM (4MB-os modulok)

Geneoa Egamax EGA monitorvezérlő 256KB memóriával

850MB Segate HDD 504MB-os partícióval

EGA monitor 640X350-as felbontással

Na de már tényleg elég a dumából kezdjük!

Szóval ott hagytam abba, hogy a folytatás, és a szoftveres rész is olyan „bacsis -os” lesz. Tehát baromira nem átlagos. Akik ismerik egy ilyen gép képességét, illetve a rá való programokat, azok várhatnák, hogy fényképezem a Norton Commandert, a Windows 3.1-et meg a jó kis DOS-os játékokat. Na, azoknak elmondanám, hogy ilyesmiről még véletlenül sem lesz szó! Az én elvárásaim ezzel a géppel szemben kicsit elvetemültebb, amolyan igazi „bacsis -os”.

Mivel ezt a gépet a csodálatos EGA monitorom alá építettem, így természetesen úgy kerestem a gép maximális szoftveres határát, hogy az EGA monitornak megfeleljen minden. És ez azért eléggé bekorlátozta a gépet, vagy inkább bekorlátozta volna?

Első körben szerettem volna hangot varázsolni a gépre, hogy ne csak a „csicsergő” „ciccegjen” nekem, hanem szép hangeffekteket halljak! Ehhez választottam a Gravis Ultrasound hangkártyáját:

A legendás Gravis

A legendás Gravis

Igazi fenevas (fenevas… hmm, ez a szó tetszik nem fenevad, hanem fenevas. ezt máskor is fogom használni) a mérete alapján! Nagyon félve vágtam bele a bekonfigolásába, mert úgy hallottam, elég macerás beröffenteni! Mindegy, essünk neki! Bedobtam a gépbe, majd a 6db gyári floppy lemezéről feltelepítettem, s csodával hatályos módon gond nélkül feltelepült, igaz DOS alatt nem tudtam hangot kipréselni belőle a játékok alatt, de Windows alatt szépen szól!

Apropó! Windows! Ugye írtam, hogy nem 3.1-et fogok fényképezni. Ebből lehet következtetni, hogy izomból NEM 3.1 van a gépen. NA, ki találja ki, hogy mit raktam rá? Win95? Ülj le egyes! Marhára nem támogatja az EGA monitort, illetve az EGA 640X350-as felbontását, tehát az kihúzva.

Mondom! Windows 3.11 került a gépre, tudatosan ezt választottam! bár hozzáteszem, hogy a 3.11 sem támogatja az EGA monitort. De erre van megoldás! A sok segítséget nyújtó barátaim jelezték, hogy meg lehet oldani a dolgot, ki kell venni az EGA monitorvezérlő drivert a 3.1-es Windows telepítőjéből, amit ha bemásolunk a 3.11-es Windows könyvtárába, illetve ha módosítjuk a system.ini file-t, amire nem térnék ki, mert nem működött a megoldás. akkor pöccre fog menni a Windows 3.11 is EGA megjelenítővel:

A leküzdhetetlennek tűnő probléma

A leküzdhetetlennek tűnő probléma

Hát nekem nem jött össze! De másnak összejött! Nekem miért nem? Aztán szereztem, ismét a fent felsorolt barátaimnak köszönhetően, egy szintén a 3.1-ből szerzett telepítő file készletet, amit felmásoltam egy 1,44-es Floppy lemezre, majd a Windows telepítéskor betallóztam neki a drivert, s lőn:

Windows 3.11 EGA módban

Windows 3.11 EGA módban

Bizony, így már felment. Jó, van 3.11-es Windows-unk!

Jahh igen. Még mielőtt folytatnánk, megjegyezném, hogy már itt is működött a print screen, majd Paintba beillesztéses screenshot-os móka, így nem kellett fényképezővel kifényképeznem a képeket, Viszont a képek azért ilyen kicsik, mert itt még a Paint nem hajlandó kimenteni az egész képet, csak annyit ment le, amennyi „belefér” tehát a képek azért ilyen kicsik. Majd igyekszem az asztalon úgy elhelyezni az alkalmazásokat, hogy a lényeg látszódjon

De miért is 3.11? Mert kapott beépített hálózati kezelést! Baró! Lesz hálózatunk 3.11 alatt 386-ossal De tuti!

Így kapott egy jó kis 10Mbit-es ISA foglalatos hálózati kártyát a gép:

NE2000 kompatibilis Realtek ISA-s LAN csoda

NE2000 kompatibilis Realtek ISA-s LAN csoda

A gép és a Windows szépen kezelte (volna) a hálózatot, a gond csak az volt, hogy a 3.11 nem használja a TCP/IP protokoll-t. Magyarul így alapból nem sokra megyek a hálózatkezelőjével. De semmi gond, van hozzá telepíthető TCP/IP, amit külön fel kellett telepítenem:

LAN kártya, és TCP/IP protokoll telepítve

LAN kártya, és TCP/IP protokoll telepítve

Ez után úgy működött a 3.11-es Windows hálózatkezelője, mint a nagyoké

16bites Total Commander és a hálózatkezelése

16bites Total Commander és a hálózatkezelése

Itt a képen látható, ahogy a Total commanderrel, mert, hogy az is van Win3.11-re simán elérem a laptopom merevlemezét, amin Windows XP-s operációs rendszer van!

Ha már van hálózat, meg TCP/IP protokoll, akkor mire lehetne használni a gépet? Perverz ötlet, de internetezzünk vele!

Az Internet Explorer 5.0-s böngészőt választottam, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy ezt tudtam elindulásra bírni. Ne felejtsük el, hogy EGA monitort használok a géphez, ami még rátesz a gép korlátozottságaira egy lapáttal! Természetesen próbáltam az egykor szebb napokat megélt safari böngészőt is feltelepíteni, de arra hivatkozva, hogy EGA vezérlő van a gépbe, nem települt fel. Így maradt az Explorer 5.0 Feltelepítés után a proxy-t automatikusra állítva már hívtam is be a google-t:

Google hasít a 386-oson, a pixeleket az EGA monitor mutatja

Google hasít a 386-oson, a pixeleket az EGA monitor mutatja

Éljen működik! Igaz hogy cirka 1 perc mire megjeleníti a weblapot, de összejött neki.

Sajnos semmi egyszerű felépítésű weboldal nem jutott eszembe, így következő lépésként a logout.hu weboldallal próbálkoztam:

Logout nem a megszokott kinézettel

Logout nem a megszokott kinézettel

Elég durván néz ki! Hát, ha még tudnátok, hogy idáig míg eljutott a gép, cirka 10 percet vett neki ez is igénybe. Hozzá teszem, ez is sokat javult a Cache bővítés után, úgy érzem, hogy a gép weblap megjelenítési sebessége alsó hangon 50%-ot gyorsult.

Illetve azt még megjegyezném, hogy az Explorer miatt bővítettem a memóriát, mert 8MB-al folyamatosan dolgozott a HDD „köszörült egyfolytában” Amin azért sokat javított a több memória.

 Azt hiszem, nyugodtan maradhatunk annyiba, hogy működik, és elvileg használható is.

Még fentebb írtam, hogy a kis Gravis működik hangkeltőként is itt Windows alatt! A 386-osok idejében MP3-ról még nem is álmodozott a PC-s felhasználók tábora. Hiszen az MP3 a 90-es évek közepén jelent meg, mikor már elég erős hardverrel rendelkeztek a felhasználók. Hiszen az MP3 jeljátszásnak is van gépigénye, ez mai szemmel viccesnek hangzik, mert egy mai gép úgy játssza az MP3-at, hogy a CPU észre sem veszi, hogy fut „rajta” valami. De régen ez nem így volt. Hivatalosan az MP3 gépigénye egy 90MHz-es Pentium. Amihez az én 386-osom nem kicsit áll messze! Ráadásul Winamp nem létezik 3.11-es Windows -ra.

Viszont van nekem egy Winplay nevű programom, ami 3.11-es Windows alatt is biztosít MP3 lejátszást. Persze a gépigény az akkor is Pentium, de ez a program elég jól le tudja butítani, hogy egy 66MHz-es 486 DX2-n is hallgatható legyen ez a zene file. Persze még ettől is nagyon távol áll a gép, de gondoltam egy próbát ez is megér.

A Program van annyira intelligens, hogy ha 486-osnál gyengébb CPU-t detektál a gépbe, akkor szól, hogy az ide kevés lesz, és jól nem indul el, de nagyszerencsémre a 486DLC-t tényleg 486-osnak detektálta, és elindult a program. Alaposan lebutítva az MP3-at elkezdtem játszani, ami úgy nézett ki, hogy 1 másodperc szünet, 2 másodperc zene, 1 másodperc szünet, 2 másodperc zene. Szóval ez is egy elvi dolog, de játssza az MP3-at, csak épp hallgathatatlan. Megjegyzem így is nagyon sokat javult a dolog, mert míg 64KB alaplapi Cache memória volt addig 2-3 másodperc szünet után préselt ki magából némi kis hanganyagot. Szóval itt azért ismét sokat dobott a teljesítményen a plusz Cache.

Winplay segédkezik az MP3 lejátszásában

Winplay segédkezik az MP3 lejátszásában

Gondolkodtam, miféle elmebeteg dologra lehetne még rávenni a gépet!? Ha már netezek vele, meg zenét hallgatok, akkor legyen teljes értékű multimédiás PC! Úgy is színes a monitor, akkor nézegessünk rajta képet!

Az Apple Quick Time 2.0-s programját telepítettem fel, aminek van képnézegető progija, ismét azért ezt használtam erre a célra, mert kb. minden más szólt, hogy EGA-n felejtsem el az ilyesféle perverzitásomat. Ez nem szólt semmit, feltelepült, és simán megnyitotta a telefonommal is készült jpg kiterjesztésű kép file-t:

A kislányom 16 színben

A kislányom 16 színben

Azt hiszem jobb lesz, ha inkább én mondanám, hogy mit kell nézni! A képen a kislányom látható egy fenyőfa előtt állva. Nagyon ott van a szeren neeeem?

Ezek után felmerül a kérdés, hogy lehet-e olyan dologra is használni a gépet, amire tényleg lehet használni?

Egye fene, feldobtam egy Office 6.0-t ami máig megállja a helyét, hiszen van benne minden, ami a legújabb Office-ban, még helyesírás ellenőrző is:

Az Ofiice 6.0 azért még most is elég profi

Az Ofiice 6.0 azért még most is elég profi

Ezek után elmondhatom, hogy a kis 386-os minden programot „szépen”, az elvárásaimnak megfelelően elindított, az más kérdés hogy a legdurvább fanatizmussal sem használható egyikre sem.

Tisztába vagyok azzal, hogy nagyon sok minden nem jön át, így képekből, nem hallhatjátok a jó féle MP3 lejátszást, nem érzékelhetitek, hogy telik el az a 10 perc, ahogy betölt egy weboldalt, így készítettem egy videót, hogy jobban érezzétek a feelinget, amit ebben a formában semmilyen más gép nem tud ennyire adni:

 

 

 

Végezetül még annyit, ha szívesen látnátok valamilyen programot a gépen, és van rá bármiféle lehetőség hogy el is induljon rajta, akkor szóljatok, oszt akkor felvarázsolom azokat is

About bacsis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*