Gyúrjunk max-ra egy 386-os PC-t 2. rész

Ahogy ígértem, folytatnám az előző héten bemutatott 386-os csoda gépemnek a tesztjét, bemutatóját!

Azt tudnotok kell, hogy valójában miért is lett ez a bemutató 2 részes. Az első ok, hogy egy részbe megírva elég nagy terjedelmű lett volna, én meg lusta voltam egyszerre megírni olyan nagy terjedelmű tesztet! Na, jó ez vicc volt. A másik ok, az, hogy szerintem így nem csak azért jobban emészthető mert nem olyan hosszú, hanem mert míg az első fele a hardverrel foglalkozik, míg a másik rész a szoftverekre helyezi a hangsúlyt. És a legnyomósabb érv, hogy még múlt héten közel sem érte el a gép szoftveres téren azt, amit én kitűztem neki. Tehát egy héttel ezelőtt ezt a részét a cikknek nem tudtam volna megírni.

Hozzá teszem, még mindig nem tökéletes a vas, szóval nem tudom ezt a cikket úgy bemutatni, ahogy szerettem volna. Hogy miért nem halasztottam el egy-két héttel? Azért mert egyrészt az elmúlt 3 hétbe szinte csak ezzel a géppel foglalkoztam, s másik tesztalannyal nem volt ez mellett időm, de leginkább erőm foglalkozni. A másik pedig hogy lehet soha sem éri el a gép azt a szintet, amit én elvárnék tőle. Nahh elég a magyarázkodásból, csapjunk bele a folytatásba! Illetve még annyit megjegyeznék, hogy aki ismer, az tudja, aki nem annak pedig mondom, tűnhetek én akármekkora „gurunak”, az igazság az, hogy a szoftverek nagyon, de nagyon nem az én világom. Induljon el egy-egy játék, pár szoftveres tuningoló program, meg a 3Dmark, és én másra nem igen használok egy operációs rendszert, és nem is tudok. Ezt ismét csak ízért írom, mert ez a bemutató lehet itt-ott s még akkor finoman fogalmaztam, amatőrnek fog tűnni.  Dehogy tűnik, az is! Ezért elnézését kérem mindenkinek, továbbá szeretném kihangsúlyozni, hogy épp szoftveres tudásom hiányossága miatt pár barátom segített a gép „be konfigolásával” Így szeretnék köszönetet mondani Pár igen nagy koponyának: Darthsun-nak, Rive-nak frescho-nak és osztraksajt-nak!

Tényleg, köszi, srácok! Nélkületek nem lenne ilyen pöpec a vas!

De még mindig nem kezdjük el azt, amit már mindenki tűkön ülve vár, mert fontos megjegyeznem, hogy a rendszermemóriát felbővítettem 32MB-ra, a múltkor ugye még csak 8MB volt a gépben, illetve szombat késő este sikerült az alaplapi Cache memóriát 64KB-ról 256KB-ra bővíteni.

Cache RAM rogyásig rakva

Cache RAM rogyásig rakva

Ettől igen komoly sebességbeli javulást vártam, ám a tesztprogramok csak 0-1,5% közti gyorsulást mutattak ki, mivel ez nagyon minimális, úgy gondoltam fölösleges a benchmarkok eredményét ismét bemutatnom, viszont megemlíteni mindenképpen szükségesnek tartottam, mert több valós program óriásit gyorsult tőle, ahol ez számított, ott írtam is! Jahh, a HDD-t is kicseréltem egy 850Megabájtosra, amit 504MB-osnak használok, mert a FAT partíciós tábla illetve maga a gép biztonságosan csak ennyit kezel.

Áh Inkább leírom a gép főbb paramétereit:

Cserélhető CPU foglalatos alaplap, kibővített 256KB Cache memóriával

486DLC CPU+ 487 coprocesszor

32MB 9bit-es SIMM RAM (4MB-os modulok)

Geneoa Egamax EGA monitorvezérlő 256KB memóriával

850MB Segate HDD 504MB-os partícióval

EGA monitor 640X350-as felbontással

Na de már tényleg elég a dumából kezdjük!

Szóval ott hagytam abba, hogy a folytatás, és a szoftveres rész is olyan „bacsis -os” lesz. Tehát baromira nem átlagos. Akik ismerik egy ilyen gép képességét, illetve a rá való programokat, azok várhatnák, hogy fényképezem a Norton Commandert, a Windows 3.1-et meg a jó kis DOS-os játékokat. Na, azoknak elmondanám, hogy ilyesmiről még véletlenül sem lesz szó! Az én elvárásaim ezzel a géppel szemben kicsit elvetemültebb, amolyan igazi „bacsis -os”.

Mivel ezt a gépet a csodálatos EGA monitorom alá építettem, így természetesen úgy kerestem a gép maximális szoftveres határát, hogy az EGA monitornak megfeleljen minden. És ez azért eléggé bekorlátozta a gépet, vagy inkább bekorlátozta volna?

Első körben szerettem volna hangot varázsolni a gépre, hogy ne csak a „csicsergő” „ciccegjen” nekem, hanem szép hangeffekteket halljak! Ehhez választottam a Gravis Ultrasound hangkártyáját:

A legendás Gravis

A legendás Gravis

Igazi fenevas (fenevas… hmm, ez a szó tetszik nem fenevad, hanem fenevas. ezt máskor is fogom használni) a mérete alapján! Nagyon félve vágtam bele a bekonfigolásába, mert úgy hallottam, elég macerás beröffenteni! Mindegy, essünk neki! Bedobtam a gépbe, majd a 6db gyári floppy lemezéről feltelepítettem, s csodával hatályos módon gond nélkül feltelepült, igaz DOS alatt nem tudtam hangot kipréselni belőle a játékok alatt, de Windows alatt szépen szól!

Apropó! Windows! Ugye írtam, hogy nem 3.1-et fogok fényképezni. Ebből lehet következtetni, hogy izomból NEM 3.1 van a gépen. NA, ki találja ki, hogy mit raktam rá? Win95? Ülj le egyes! Marhára nem támogatja az EGA monitort, illetve az EGA 640X350-as felbontását, tehát az kihúzva.

Mondom! Windows 3.11 került a gépre, tudatosan ezt választottam! bár hozzáteszem, hogy a 3.11 sem támogatja az EGA monitort. De erre van megoldás! A sok segítséget nyújtó barátaim jelezték, hogy meg lehet oldani a dolgot, ki kell venni az EGA monitorvezérlő drivert a 3.1-es Windows telepítőjéből, amit ha bemásolunk a 3.11-es Windows könyvtárába, illetve ha módosítjuk a system.ini file-t, amire nem térnék ki, mert nem működött a megoldás. akkor pöccre fog menni a Windows 3.11 is EGA megjelenítővel:

A leküzdhetetlennek tűnő probléma

A leküzdhetetlennek tűnő probléma

Hát nekem nem jött össze! De másnak összejött! Nekem miért nem? Aztán szereztem, ismét a fent felsorolt barátaimnak köszönhetően, egy szintén a 3.1-ből szerzett telepítő file készletet, amit felmásoltam egy 1,44-es Floppy lemezre, majd a Windows telepítéskor betallóztam neki a drivert, s lőn:

Windows 3.11 EGA módban

Windows 3.11 EGA módban

Bizony, így már felment. Jó, van 3.11-es Windows-unk!

Jahh igen. Még mielőtt folytatnánk, megjegyezném, hogy már itt is működött a print screen, majd Paintba beillesztéses screenshot-os móka, így nem kellett fényképezővel kifényképeznem a képeket, Viszont a képek azért ilyen kicsik, mert itt még a Paint nem hajlandó kimenteni az egész képet, csak annyit ment le, amennyi „belefér” tehát a képek azért ilyen kicsik. Majd igyekszem az asztalon úgy elhelyezni az alkalmazásokat, hogy a lényeg látszódjon

De miért is 3.11? Mert kapott beépített hálózati kezelést! Baró! Lesz hálózatunk 3.11 alatt 386-ossal De tuti!

Így kapott egy jó kis 10Mbit-es ISA foglalatos hálózati kártyát a gép:

NE2000 kompatibilis Realtek ISA-s LAN csoda

NE2000 kompatibilis Realtek ISA-s LAN csoda

A gép és a Windows szépen kezelte (volna) a hálózatot, a gond csak az volt, hogy a 3.11 nem használja a TCP/IP protokoll-t. Magyarul így alapból nem sokra megyek a hálózatkezelőjével. De semmi gond, van hozzá telepíthető TCP/IP, amit külön fel kellett telepítenem:

LAN kártya, és TCP/IP protokoll telepítve

LAN kártya, és TCP/IP protokoll telepítve

Ez után úgy működött a 3.11-es Windows hálózatkezelője, mint a nagyoké

16bites Total Commander és a hálózatkezelése

16bites Total Commander és a hálózatkezelése

Itt a képen látható, ahogy a Total commanderrel, mert, hogy az is van Win3.11-re simán elérem a laptopom merevlemezét, amin Windows XP-s operációs rendszer van!

Ha már van hálózat, meg TCP/IP protokoll, akkor mire lehetne használni a gépet? Perverz ötlet, de internetezzünk vele!

Az Internet Explorer 5.0-s böngészőt választottam, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy ezt tudtam elindulásra bírni. Ne felejtsük el, hogy EGA monitort használok a géphez, ami még rátesz a gép korlátozottságaira egy lapáttal! Természetesen próbáltam az egykor szebb napokat megélt safari böngészőt is feltelepíteni, de arra hivatkozva, hogy EGA vezérlő van a gépbe, nem települt fel. Így maradt az Explorer 5.0 Feltelepítés után a proxy-t automatikusra állítva már hívtam is be a google-t:

Google hasít a 386-oson, a pixeleket az EGA monitor mutatja

Google hasít a 386-oson, a pixeleket az EGA monitor mutatja

Éljen működik! Igaz hogy cirka 1 perc mire megjeleníti a weblapot, de összejött neki.

Sajnos semmi egyszerű felépítésű weboldal nem jutott eszembe, így következő lépésként a logout.hu weboldallal próbálkoztam:

Logout nem a megszokott kinézettel

Logout nem a megszokott kinézettel

Elég durván néz ki! Hát, ha még tudnátok, hogy idáig míg eljutott a gép, cirka 10 percet vett neki ez is igénybe. Hozzá teszem, ez is sokat javult a Cache bővítés után, úgy érzem, hogy a gép weblap megjelenítési sebessége alsó hangon 50%-ot gyorsult.

Illetve azt még megjegyezném, hogy az Explorer miatt bővítettem a memóriát, mert 8MB-al folyamatosan dolgozott a HDD „köszörült egyfolytában” Amin azért sokat javított a több memória.

 Azt hiszem, nyugodtan maradhatunk annyiba, hogy működik, és elvileg használható is.

Még fentebb írtam, hogy a kis Gravis működik hangkeltőként is itt Windows alatt! A 386-osok idejében MP3-ról még nem is álmodozott a PC-s felhasználók tábora. Hiszen az MP3 a 90-es évek közepén jelent meg, mikor már elég erős hardverrel rendelkeztek a felhasználók. Hiszen az MP3 jeljátszásnak is van gépigénye, ez mai szemmel viccesnek hangzik, mert egy mai gép úgy játssza az MP3-at, hogy a CPU észre sem veszi, hogy fut „rajta” valami. De régen ez nem így volt. Hivatalosan az MP3 gépigénye egy 90MHz-es Pentium. Amihez az én 386-osom nem kicsit áll messze! Ráadásul Winamp nem létezik 3.11-es Windows -ra.

Viszont van nekem egy Winplay nevű programom, ami 3.11-es Windows alatt is biztosít MP3 lejátszást. Persze a gépigény az akkor is Pentium, de ez a program elég jól le tudja butítani, hogy egy 66MHz-es 486 DX2-n is hallgatható legyen ez a zene file. Persze még ettől is nagyon távol áll a gép, de gondoltam egy próbát ez is megér.

A Program van annyira intelligens, hogy ha 486-osnál gyengébb CPU-t detektál a gépbe, akkor szól, hogy az ide kevés lesz, és jól nem indul el, de nagyszerencsémre a 486DLC-t tényleg 486-osnak detektálta, és elindult a program. Alaposan lebutítva az MP3-at elkezdtem játszani, ami úgy nézett ki, hogy 1 másodperc szünet, 2 másodperc zene, 1 másodperc szünet, 2 másodperc zene. Szóval ez is egy elvi dolog, de játssza az MP3-at, csak épp hallgathatatlan. Megjegyzem így is nagyon sokat javult a dolog, mert míg 64KB alaplapi Cache memória volt addig 2-3 másodperc szünet után préselt ki magából némi kis hanganyagot. Szóval itt azért ismét sokat dobott a teljesítményen a plusz Cache.

Winplay segédkezik az MP3 lejátszásában

Winplay segédkezik az MP3 lejátszásában

Gondolkodtam, miféle elmebeteg dologra lehetne még rávenni a gépet!? Ha már netezek vele, meg zenét hallgatok, akkor legyen teljes értékű multimédiás PC! Úgy is színes a monitor, akkor nézegessünk rajta képet!

Az Apple Quick Time 2.0-s programját telepítettem fel, aminek van képnézegető progija, ismét azért ezt használtam erre a célra, mert kb. minden más szólt, hogy EGA-n felejtsem el az ilyesféle perverzitásomat. Ez nem szólt semmit, feltelepült, és simán megnyitotta a telefonommal is készült jpg kiterjesztésű kép file-t:

A kislányom 16 színben

A kislányom 16 színben

Azt hiszem jobb lesz, ha inkább én mondanám, hogy mit kell nézni! A képen a kislányom látható egy fenyőfa előtt állva. Nagyon ott van a szeren neeeem?

Ezek után felmerül a kérdés, hogy lehet-e olyan dologra is használni a gépet, amire tényleg lehet használni?

Egye fene, feldobtam egy Office 6.0-t ami máig megállja a helyét, hiszen van benne minden, ami a legújabb Office-ban, még helyesírás ellenőrző is:

Az Ofiice 6.0 azért még most is elég profi

Az Ofiice 6.0 azért még most is elég profi

Ezek után elmondhatom, hogy a kis 386-os minden programot „szépen”, az elvárásaimnak megfelelően elindított, az más kérdés hogy a legdurvább fanatizmussal sem használható egyikre sem.

Tisztába vagyok azzal, hogy nagyon sok minden nem jön át, így képekből, nem hallhatjátok a jó féle MP3 lejátszást, nem érzékelhetitek, hogy telik el az a 10 perc, ahogy betölt egy weboldalt, így készítettem egy videót, hogy jobban érezzétek a feelinget, amit ebben a formában semmilyen más gép nem tud ennyire adni:

 

 

 

Végezetül még annyit, ha szívesen látnátok valamilyen programot a gépen, és van rá bármiféle lehetőség hogy el is induljon rajta, akkor szóljatok, oszt akkor felvarázsolom azokat is

About bacsis

48 hozzászólás

 1. Szia bacsis!!!!!
  remek teszt lett!!!(mint ahogy szokás… :-D)
  Amúgy lenne egy kérdésem.. Most ez 386-os gép vagy 486-os ? vagy ugyanaz csak 1 pöppet tovább van fejlesztve??

 2. Ejj még kicsit szét van csúszva a cikk, na minnyá korrigálok…
  Ez a gép természetesen ugyanaz a gép ami az előző részben, csak az alaplapi kess memót felgyúrtam, meg a dinamikus memóriát… a Proci annak ellenére hogy 486DLC nevet viseli, ugyanúgy egy 386-os csak rendelkezik a “mezei” 386osokhoz képest még +1KB L1 cache-el…

 3. Ahhan szal a 386-os az a “csóró szféra”.. a 486 pedig pont azcellenkezője.. oksoks vágom :D

 4. neeeem, nem… A 386-os 85-ben debütált, (az más dolog hogy akkor szinte senkinek nem volt rá pénze, főleg nem az országban) míg a 486-os ha jól emléxem hmmm 89-ben
  Szóval a maga idejében a 386-os volt a tuti király, míg nem jött a leváltója… Amikor jött a 486-os akkor persze az leváltotta a 386-ost..(elméletileg, mert még a 90-es évek elején is, sőt a közepén is rengeteg 386-os futott, mikor már P1-es is volt)
  Ha esetleg még mindíg nem kerek, akkro mostani szemmel: Jött a core2, ami büntetett és piszok gyors csúcs szuper gépek alapját adta… míg nem jött a core i7… vágod ;-)

 5. WOW! Kérj czundermáktól cuccokat, neki tutira van retro motyója! :)

 6. madmaxxx! Minek kérjek, illetve mit? azt hiszem, igen profira fel lett gyúrva a gép, nem tudom még mit lehete bele gyömöszölni :-D

 7. Gratulálok szép munka.
  Te vagy a példaképem de én még sehol sem tartok hozzád képest
  Még szak 1 fél szerény van tele cuccokkal meg a legdurvább tuningom egy 9600GT videokariból 728ból 785 pontot csikartam ki stabilan (FurMark progi 60s benchmark)

 8. Ha számít valamit elírtam az e-mailt

 9. Kedves kokuszgolyo! Köszönöm a a szép szavakat, de hidd el, én sem vagyok olyan hű de nagy guru, vannak nálam sokkal de sokkal okosabb, nagyobb tudású emberek! Akiket én is csak ámulattal csodálok!
  De ha tényleg engem választottál példaképnek, akkor azt a tanácsot fogadd meg tőlem, feltéve ha anyira érdekel az informatika, és a tuningolás mint engem, hogy soha ne add fel, akkor sem, ha valami olyanba botlasz ami első vagy akár második körre is legyőzhetetlennek, megtanulhatatlannak tűnik! Próbálkozz, küzdj, és hidd el, meg fogja hozni a gyümölcsét! Leet elsőre nem fogod látni, de egy pár hónap. vagy egy év vissza nézése után rájössz, hogy milyen sokat fejlődtél!
  Én ezt saját magamon tapasztalom… Minden egyes cikk megírásakor saját magamnak is mutatok újat, és saját magam tanítom :-)

 10. Üdv!

  Szép eredmények! Cd -t tud írni?

 11. Szép munka! :D
  Ezt a procit nem lehet húzni? Fagyállózni netán :DDD
  Már csak az hiányozna a tökéletes összhatáshoz :D

 12. A tuning sincs elfelejtve bár mivel fizikai behatolás szüséges, lehet nem fogom bevállalni, többet ér az alaplp mint hogy bekockáztassak némi pluszért :-)

 13. Nemrégen egyik ismerősünkhöz hoztak egy PC-t. Azt mondták nagyon régi. Kíváncsian ültem le elé. Látszott rajta tényleg, hogy nem mai darab. Nem tudom milyen monitor van hozzá, de ilyen zöld színű árnyalata van alapból! Aztán elindítottam. Rájöttem hogy ez egy 386-os, minden bizonnyal SX. Jó régi, ’88-as gép, vmi 1 Mb-os “videokarival” megáldva. Doom 1-et rátenni kínszenvedés volt floppyról, már minden baja volt, csak 1 óra ment el azzal hogy rájöttem mivel kell ezeket a .arj-kat kezelni (ott ugyanis nincs net kéznél). Azután sajnos valami hiba ütött be, azóta igaz hogy működik, de valami hibaüzenet miatt nem hajlandó tovább menni! Igaz van hozzá Win floppy, de nincs meg az összes, meg amúgy is elég sok használhatatlan. Sajnos itthon nincs floppy meghajtóm, se olyan hogy tudnék rá FAT16-os fájlokat pakolni, pedig megpróbálnám! Na majd egyszer helyre pofozom, ha lesz elég erőm utána kutakodni. De miket tudok majd pakolni egy ilyen gépbe amik gyorsítják? Azt hiszem a proci 33 Mhz-es a táp pedig 200W-os (húúú:D). Amúgy nem mutattál képet se a gépházról (már ha megvan a régi) se a tápról. Pedig azokat is megnézném.

 14. nem a fájloknakkell lennei FAT16-osnak hanem a HDD partíciójának ;-) Szóval akár Win7 telepítő filokat is másolhatsz rá, rá tudod, az más dolog hoyg semmire nem mész vele :-DDD
  HA a proci egy 33-as SX, akkor azt nem fogod tudni cserélni… valszeg 4 memória foglalat van a lapon, ha teli van 4megával akkor nagyon azt sem tudod fejleszteni.. illetve rakhatsz bele 4es modulokat, kérdés hogy minek…
  a Doomot elfelejtheted az SX-en.. egy 40-es DX-en már eldöcögne de az SX nagyon sovány alá… meg a Win95 is bukó a 4MB memória miatt… Viszont a Wolf 3D már szépen elmenne rajta és az is baró játék :-)
  A gépházról azért nem csináltam képet, mert az nem teljesen korhű, egy P1-es gépházban van és a hozzá tartozó teljesen átlagos 200W-os tápegység hajtja

 15. vajon az Unreal (sima) elindulna rajta ? :DD

 16. Talán a DOOM már eldöcögne rajta, de ugye az is csak VGA-val…
  a Wolf3D mondjuk szépen futna… VGA-val… :-DD
  Vírusvéelem? hmm nem is gondoltam rá… de szerintem 3.11 alá beszedni valami trójait külön mutatvány lenne :-DD

 17. Nagyon jó lett, vissza tudtál adni egy 90- es évekbeli retro hangulatot.

  Pld. emlékszem mikor a 386- ot le tudtam cserélni 486DX- re, de közben már szállingóztak a műhelybe a P1- ek is.P1, nagy dolog mondom, aztán amikor megláttam rajta az Indul a bakterház- at videoCD- ről meg hogy az .mp3- ak milyen simán mennek……
  Aztán amikor P1- em lett, a DOS- os játékok jó része felgyorsult játszhatatlanságig, mondom magamban, klónozni kéne egy 386- ost…..

 18. Hé bacsis kéne szerezned egy olyan Athlont amiben nincs Thermal védelem! iylen vicces tesztet csinálhatnál hogy az említett procci , akkpor hajtogatsz egy ilyen kis tálkát papírból, és rárakod a procira, és tojássütés!! (Elvileg lehetséges… :DD)

 19. Lehetne rá tenni, csak ugyebár nincs floppy meghajtóm (ami jó is). Ja hát gondoltam hogy annak ott az eleje és a vége, amúgy azt hiszem 8 MB Ram van benne. Doom 10-15 fps-t produkál rajta, nem játszhatatlan de majdnem élvezhetetlen.

 20. Nagyon szemléletes lett a teljesítménye az MP3 fájl lejátszásával. Szinte hihetetlen hogy alig birkózik meg vele, nem tudom mit szólna egy 1080p-s videóhoz:).
  Gondoljatok arra hogy 20 éve sokan még a gatyájukat is odaadták volna egy ilyen idegtépően lassú masináért…

 21. Atom_Anti! Lassú? Nem lassú, 20-30másodperc alatt betölti a windowst, office dokumentumokat 5-10másodperc között, a játékok betöltése is gyors… szóval a korhű progik szépen pörögnek, az hogy az explorer pöppet lassú, az már más tészta :-D

 22. Amikor elkezdi kattogva számolni a 32MB memóriáját, az neked gyors? Egy mai gép villantás alatt megszámolja a tizengigabájt memóriáját is!
  Nekem 90es évek elején volt 286osom, de már gyerekként is utáltam, kitéptem hajaim mire betöltött valamit. Kb. DOS és norton commander elment neki úgy-ahogy-D.

 23. Nem tudom. lehet régen türelmesebb voltam, de még amikor kislemezről bootoltam, azt se tartottam halálrémes dolognak :)

  utána meg a 120as winyó micsoda csoda is volt! :) (és milyen sokminden elfért rajta, ugye? :D )

 24. Se szép idők voltak!

  Már pontosan nem emlékszem, de én egy ilyen géppel kezdtem:

  Cyrix 40Mhz 8Kb L1 Cache (Cx486DLC)
  EDO 4Mb
  Realtek (RTG3105) ISA 512Kb 16bit
  S486G Green Motherboard
  Conner 213Mb IDE (CFS210A) 14 mS
  AT 230W PSU
  Star ’12 monocrhome -> ez még mindig megvan :)
  Genius (RS-232) 2 gombos egér, mechanikus

  Tehát akkor nem is 486-os, hanem 386-os gépem volt. :D

 25. Jut eszembe nekem is DOS volt fent, meg mellette a 3.11-es win. :D

 26. Bacsis, de nehogy félre értsd, én nagyon becsülöm hogy összeraktál egy ilyen gépet! Megközelítőleg sem olyan egyszerű mint egy mai gépet összedugdosni, +szoftveresen összehozni.

 27. Atom_Anti!
  Ismerlek én annyira, hogy tudjam hogy értetted, swzal persze nem volt félreértés ;-)
  Trebron09!
  Lehet hogy 486osod volt mert vannak oylan lapok amin van 386os prociknak foglalat és 486-osoknak is… nekem is van egy ilyen félig meddig működő.. alapból 40-es 386DX ketyeg benne de mehet benne az akár 66Mhz-es 486DX2 is.. akkor a 386-os letiltódik…
  Továbbá én úgy tudom hogy midnegyik 486DLC-ben csak 1KB L1 kess volt, szal érdekelne honnan veszed hogy a tiedbe 8KB volt?! Vannak még 486DLC2-esek szintén 386os architektúrára épülve de azok már 66MHz-en mentek illetve 16KB L1 kess volt bennük…

 28. Igen, írni is akartam, hogy szinte biztos mald elírok v.mit, a 8Kb, az onnan jött, hogy a google-ben rákerestem a processzoromra, még emlékszek, hogy nézett ki, és a képeknél az egyiknél ez volt írva, innen. (de akkor téves, köszi az infót! ^^)
  Érdekelne még ilyen “régi vas beizzítása” teszt! :)

  Ui.: A filmlejátszást meg tudtad oldani v.hogy?

 29. Mást téma:

  A monochrome monitoromat egy mai gépre rá lehetne passzintani?(azthiszem D-sub van rajta) :)

 30. van egy olyan 33MHz-es Cyrix DLC-m műxik, de nincs használatban :-)
  Ha mono VGA-d van azaz nem herkules, akkor gond nélkül rákötheted a mostani VGA-kra is, de csak 640X480as felbontást tudnak azok a moncsik, illetve láttam pár 800X600-at támogató mono VGA-t is, de a 99%-uk akkor is csak 640X480 ;-)

 31. ÖÖÖ..izé, azt hogy állapítom meg, hogy mono vagy herkules? :D

  :R

 32. “Egye fene, feldobtam egy Office 6.0-t ami máig megállja a helyét, hiszen van benne minden, ami a legújabb Office-ban, még helyesírás ellenőrző is:”

  Ez mekkora igazság! :))

  Egyébként, ez volt életem első OS-e.
  Mármint a 3.11.
  Majd elgondolkodom, milyen technikán…
  Olyan 15-17 éve lehetett.
  Azt hiszem, 486DX+CGA. Igen, ilyesmi. Kisflopival.
  Élmény volt.
  Mennyit játszottam a makrokészítővel! ;)

 33. Trebron09!
  Nagyon egyszerű!
  Nézd meg hogy a monitor csatlakozója, amit beletuszakolsz a monitorvezérlőbe, 2 vagy 3 tüskesoros! ha 3 soros akkor fizikailag is belemegy a csaitkja a mostani VGA kártyákba szal simán menni fog.. ha herkules akkro az csak 2 soros, és rá sem tudod dugni a kártyára ;-)
  phuttphutt! 486+ CGA kombó? elég extrém :-DD

 34. Ez már a folytatás volt… :X
  Mármint, a 486+CGA.
  Emlékszem, valami Disney-s játék s a Tarzan futott a 3.11-esen… meg a szövegszerkesztő. Ezekkel szórakoztam, illetve a már említettel.
  Meg persze a hanglejátszás. Szétszedtem a fejhallgató drótozását, bedugtam a “Line in”-be, majd bekötöttem a rádiót is, így rögzítettem gépre a rádióból a számokat.
  Például az “I like to move it move it”-ot, a “Lemon tree”-t és a “Capain Jack”-et… Szóval, ekkortájt. :-D

 35. Trebron09!
  Amikor én kezdtem már a doom volt a menő meg a Duke3D, persze utólag én is pótoltam a Wolfot.. a hexxagon nekem nem jött be, viszont a Heretic szintén buli volt

 36. Grat a cikkhez!

  De miért nem próbáltad meg ISA VGA-val is, pl. Trident 9000?
  Tesztelhetnéd a W95-öt… ;-)

 37. Sőt!
  Az NT4 sem az ördögtől való, az is megérne egy próbát.
  32 bites processzorhoz 32 bites oprendszer való…:-P

 38. nagyon jó a teszt

  én is egy régi gépen dolgozok 486 a word-öt el tudnád küldeni

 39. remek teszt

  a word-öt el tudnád küldeni ? A win 3.1 mekkora helyet foglal alapba ?

 40. crysis esetleg egy kis metro 2033 megnézném 16 színben
  vagy far cry 2

 41. Hali bacsis.
  Ismét jó teszt lett. Gratulálok.
  Én is anno 386-os géppel kezdtem, ezért bennem is feljöttek az emlékek.
  Egy javaslatom lenne, hátha javít valamit a gépen:
  Én amikor megvettem az első hangkártyámat a 386-ba, utána egy kicsit laggolt a Chaos engine (előtte nem). De miután a trident(512kB) vga kártyát kicseréltem egy 1MB Cirrus logicra, akkor már normálisan ment a játék. Tehát a videokártya csere gyorsított ezen a játékon(lehet máson is, de arra már nem emlékszem). Javaslatom az lenne hogy dobj bele egy 1MB-os vidkarit (ha csak nem kötődsz valami miatt az EGA-hoz.).
  Illetve még egy (talán felesleges) ötlet: CF-IDE adapter egy gyors CF kártyával a winyó helyére? :) Tudom hogy itt még nem volt DMA, hanem a procin keresztül ment a cucc, de akkor gyorsabb egy CF kártya, mint egy ilyen régi winyó.

  Üdv.: Hosssszu (a prohardverről)

 42. Szia csuda hogy vannak még ilyen fanatikusok akik 386-ost tesztelnek nekem is van egy hassonló konfigom valami IBM XTs cucc a táp csak 10kiló az alaplap se semmi na és a ramok serintem ilyet se láttál még de tessék link tanulmányozd egy kicsit! MADE IN UK 1987

  http://prohardver.hu/tema/amd_k6-iii/hsz_15049-15049.html

  Specifika:
  Izmos: 486 40MHz Texas instruminent (386os + 1kB cache)
  fpu: az sajna nincs mert elfogyott a sarki füszeresnél!
  Bivaly: 2MB ramocska alu házban (mintha tuning lenne)
  Winyók: 80MB seagat + 40MB valamien mind 2 halott (ESDI)
  Flopy: 1.44 3.5″ vastag avagy dupla magas (IDE kábeles-nem keverendő az atával bár ugyan ugy nézki de ez látszik alaplapon is jobb alsó sarok ban van)
  Gamer VGA: 256 szines integrált, memoria ismertlen tipus szintén
  Int. PS/2 mause és keyboard
  Quad BIOS (Gigabyte is meg irigyelné) + basic 1.0 ha nincs miröl butulni elindul és ha beirsz valamit a print screen megnyomásakor rögvest nyomtatja is!
  Eredetileg DOS 5.0 Német és win 3.11es futott rolla
  Bövíteni nem lehet mert se isa se pci slott nincs de van helyette valami teljesen más barna PCIra emlékeztető de még se az hát igy nagy vonalakban ennyi.
  Ha van valami alkoto elemed ehez a masinához mondjuk valami ata vezér-ló az jó lenne szeretnék bele életet lehelni a flpyzgatás unalmas tevékenység!
  TD2 szépen fut!

 43. Nagyon fajintos lett a teszt! Igazi pöpec gép, nem gondoltam volna, hogy vannak nálam is elvetemültebbek, én két éve vettem egy velem egy idős (a legtöbb alkatrésze ’95-ös) 486-osat netezni, akkor még zöldfülű voltam, azt sem tudtam mi fán terem, de 1500 Ft-ért a vateráról megérte :-)). Emlékszem, anno DOS alatt Arachne-nevel próbáltam netezni, az nem jött össze, Win 3.11-el már sikerült a hálókártyát belőni, igaz el kellett döntenem, hogy CD-t vagy hálózatot akarok, mert együtt már kevés volt a 4 MB RAM, aztán jött a 95, az angol verzióval ott már ment a CD és a háló is, magyarul ismét nem…
  Később lett több ramom, ’98-al már a drivers.hu-ról szedtem le a hang drivert, aztán átettem a hálókártyát egy másik gépbe, amit később eladtam, most van benne USB, PCI VGA, Vodoo, valamilyen ExpertColor OPTi 82C931 hangkártya és egy 94-es VGA-ra köthető (kívül D-Subbal, és belül is szalagkábellel) NTSC, PAL, és SECAM kompatibilis TV-Tuner kártya, már csak a hálókártyának tátong az az egy ISA Slot…

 44. Hali!

  Gépbeállításból csillagos 5-ös! QuickTime képnézegető, Winplay! ez igen!!!!! Én még monokróm (sárga-fekete) is nézegettem csajokat anno… az volt :DDD

Leave a Reply