A Balaton-hűtés

Mint tudjátok, időnként igen őrült hűtési kísérletezésbe kezdek! Sokszor, teljesen spontán! Van, amikor derült égből villámcsapás módjára, beugrik egy ötlet, és a hatalmába kerít, hogy azt bizony meg kell valósítani, valósítanom… Sokszor ez nem lehetséges, mert nincsen meg hozzá a technikai hátterem… Jelen tesztem is már régóta a fejemben motoszkált, mire végre valahára, cirka fél évvel a kitalálás után sikerült megvalósítanom. Szerencsére Egy Budapesti barátom rendelkezett azzal, amivel én nem… Méghozzá egy cirka 80 kilogrammos szünetmentes táppal.

Na de minek is nekem egy ilyen cucc?

Gondoljunk csak bele, mire is jó a szünetmentes táp? Többek közt arra jó, hogy ha nincs a fali konnektorban áram, akkor a szünetmentes tápegység tovább biztosítsa számítógépünknek az áramot, ezzel adatvesztéstől megóvhatjuk a gépünk, illetve magunk, továbbá nagyon hasznos, ha a Balatonba akarjuk számítógépünket belerakni, s úgy hűteni a processzort, mert az elég ritka, főleg a tél kellős közepén, hogy a balcsiparton konnektort, ezáltal a számítógép működéséhez szükséges áramot találjunk!

Szóval eljött a jó hideg, mikor a Balaton vize közel van a teljes befagyásához, továbbá frescho cimborámnak hála, rendelkezek egy szünetmentes táppal, amiről bármikor működésre tudok bírni egy asztali számítógépet, akár hosszú órákra is, hisz ez egy nem átlagos szünetmentes.

Megkértem frescho-t, hogy mozduljunk le a partra, és lógassuk bele egy számítógépem, hogy a jeges víz mennyire hűti le a processzort?!

Természetesen az egészet jól kitaláltam! Úgy terveztem el, hogy a CPU-ra, egy minél nagyobb hűtőbordát rakok, s csak a hűtőborda fog bele lógni a vízbe, míg a számítógép többi komponense szárazon marad. Azaz a víz csak a hűtőbordával érintkezik.

Ez így fejben jól hangzik, de azért igyekeztem olyan alkatrészeket összeválogatni, amit kevésbé sajnálok, tehát az Abit IC7-Max3-as alaplapom a világ minden kincséért sem áldoztam volna be egy ilyen próbára!

Tehát az ítélet, a következő gépre sújtott:

Asrock gőzöm nincs milyen alaplap sok bazi púpos kondival

Intel Celeron D 330 2, 66GHz CPU Prescott maggal

Geforce2 MX200 VGA kártya

512MB RAM

2GB PATA SSD háttértár

Bazi nagy full réz hűtőborda

A legjobb az lett volna, ha integrált VGA-s alaplapot használok, elvégre akkor nincs az alaplapból „kilógó” áramkör, tehát jobban el lehetett volna meríteni a hűtőbordát, de sajna ilyennel nem rendelkeztem, viszont a LOW profilú Geforce 2 MX200 szerencsére nem „türemkedik” ki annyira, mint a hűtőborda, tehát a hűtőborda túlnyúl a VGA kártyán 6-8cm-el, amit el lehet meríteni a jeges vízbe.

Itt látható, mennyivel lóg túl a VGA-n a hűtőborda

Itt látható, mennyivel lóg túl a VGA-n a hűtőborda

És az óriási szünetmentes táp, amit a kisebbik kislányom egyből ki is nevezett magának ülő alkalmatosságnak

Ipari szünetmentes, és Lilike a főszerepben

Ipari szünetmentes, és Lilike a főszerepben

Indulás előtt, még megnéztem, hogy a 21fokos szobában meddig melegszik a CPU hőmérséklete Everest szerint:

A meleg szobában még

A meleg szobában még

Szóval összeállt a gép, majd leruccantunk Balatonakarattya ingyenes strandjára.

A strandbejáratnál egy tábla fogadott minket:

A tiltó tábla miránk nem érvényes

A tiltó tábla miránk nem érvényes

Uhh megnyugodtunk, úgy tűnik számítógéppel be, lehet jönni, az őrült hűtési kísérletezők nincsenek kitiltva

Mivel már sötétedett, ráadásul piszok hideg volt, sietősen kerestünk egy olyan részt ahova kipakolhattunk, s jónak láttuk hogy elmerítsük a számítógépet.

A part gyönyörűen jeges volt, vigyáznunk kellett, nehogy elcsússzunk.

Optimális környezet a CPU-nak

Optimális környezet a CPU-nak

Kipakolás közben

Kipakolás közben

Egy picike öbölt találtunk tesztünk ideális helyének.

Szinte minden a helyén

Szinte minden a helyén

Először megvizsgáltuk, hogy ha a hűtőborda csak levegővel érintkezik, hány fokig melegszik a CPU:

fagyos léghűtés

fagyos léghűtés

Jól látható, hogy 20 fok környékén alakult a hőmérséklet

Majd pedig jött a merülés:

A merülés

A merülés

A dolgot szimplán úgy oldottuk meg, hoyg az alaplapot megfordítottuk, majd kezünkbe fogva addig engedtük bele a hűtőbordát a jeges vízbe, hogy csak a hűtőborda érintkezzen a jégdarabokkal, míg a többi komponens száraz maradjon

Lássuk ismét, hány fokos terhelés alatt a CPU:

A végső hőfok

A végső hőfok

Szinte alig csökkent a hőmérséklet, 19 fokot mutatott az Everest

Mi a tanulság? A jég nem sokkal jobb hűtő közeg, mert nem tudott érintkezni akkora felületen a hő leadó lamellákkal, mint a fagyos levegő.

Azaz nem rossz a fagyos Balatonba mártani számítógépünk, ha hűvösebb CPU-t szeretnénk, mert hűvösebb lesz, az tény, mintha szobahőmérsékleten hűtenénk a processzorunk, de az azonos hőmérsékletű levegővel szemben nem egy világmegváltó hűtési megoldás

About bacsis

14 hozzászólás

 1. Mondjuk ne csodálkozz, ha jövőre más tábla is kint lesz. :-)

 2. Zseniális. :) Balatonhűtés. :) Zseniális.

 3. legközelebb próbálkozz a Mátrában ott hidegebb van általában,vagy a Dunába mert ott mozog a víz. De ötletes,kísérlet. Burtáliss…
  TSC

 4. telescreener!
  Nem akarom lelőni a poént, de a Duna pont ezen a napon, oözvetlen a balatonos teszt előtt meg lett csinálva ;-)

 5. Ismét egy kitűnő “extrém” teszt, Bacsis egyre jobbak az ötletek, gratulálok! :-)

 6. Szerintem sokkal jobb eredmény lett volna hőfokban, ha rátettél volna egy blokkot és azon pumpáltad volna át a jeges vizet. Bár a fagyállót biztos nem überelte volna hőfokban.

 7. Hát ez nagyon állat volt! :D Nekem ilyen sose jutott volna eszembe! :D

 8. Na ez nemsemmi,nekem is vannak őrült ötleteim de az életben nem jutott volna eszembe ilyen hűtési megoldás/kísélet :) Egy élmény volt olvasni a tesztet! Jó ötlet volt nagyon tetszett! Remélem lessz még hasonló “őrültség” akkár még idén is !!

 9. És az hogy sikerült jobb vagy rosszabb??

 10. Valahol mintha már hallottam volna ilyen extrém hűtésről, csak azt “patak hűtés” néven. Ezt a pokoltechnológiát Czundermák barátom említette anno. :)

 11. Íme, egy számtech-kedvelő téli kirándulása.Gratulálok!

 12. Grats Mester! ezzel ismét kitettél Magadért :D

  Ezután már “csak” a -5 fokos sósvíz kéne ide :D irány a Balti Tenger :D

  nem tudom hogy a fagyálló, vagy az nyerne, de szerintem inkább az előbbi :)

 13. Grat szép teszt:):) Egyik barátom gépével csináltuk azt hogy kitettük az erkélyre és -3 fokban a vga kártyáját ( 8400 gs gigabyte) 87%os húzást is stabilan bírta húzás nélkül 8700 pont 3d mark 2001 ben húzással 13400:) és köszi tőled loptam a vizes ötletet csak nincs víz a közelben úgyhogy maradtam a levegőnél de a téli hidegben!

Leave a Reply