AMD K6-III:mutasd! Mire vagy jó

Ezúttal szeretném pótolni egy tartozásomat, és most bemutatnám nektek, hogy mire is lehet használni egy K6-III+ CPU-val rendelkező számítógépet!

Egy ilyen gép felhasználhatóságát nagyban befolyásolják az egyéb bővítő komponensek, s mivel én egy minél több mindenre, felhasználható, s minél gyorsabb gépre vágytam, ezért igyekeztem a gép összes tartalékát, lehetőségeit kiaknázni!

Gondosan megválogatott hardverek kerültek a gépbe!

Processzorból az 500MHz-es K6-III+ került egy Epox MVP3G5 alaplapba, melyen 2MB Gyorstár található, s mivel a K6-III+-ban van már 256Kb L2 Cache, így az alaplapi Cache L3-ként fog segédkezni.

Epox MVP3G5

Epox MVP3G5

Van egy jó alaplapunk, amibe egy, az egyik leggyorsabb Super Socket7-es CPU kapott helyet, akkor ne hogy már a többi komponens húzza le a számítógép összteljesítményét!

Mivel első sorban játékra szerettem volna használni a gépet, a VGA kártyánál nem köthettem kompromisszumot! Egy Asus gyártotta Geforce 2 MX400 Deluxe került az AGP foglalatba. Azért ezt a kártyát választottam, mert ebben már kellő erő van, hogy ne ez limitálja a játékok sebességét, továbbá van rajta egy TV tuner kártya is, amire köthetünk közvetlen egy antennát, és máris lehet TV adásokat fogni vele.

A csoda MX400

A csoda MX400

Amint írtam, korhű játékok futtatására építettem a gépet, ezért egy Glide-ot támogató 3DFX Voodoo2-es kártya is bekerült a gépbe, hiszen vannak játékok, amik a Glide effekteket támogatva, sokkal szebb grafikai effekteket tudnak felmutatni!

A legendás Voodoo2

A legendás Voodoo2

Akkor most két VGA kártya van a gépben?

NEM! az egyik egy 3D gyorsítással is rendelkező VGA kártya, ez ugye a Geforce2 MX 400, míg a másik, a voodoo2 pedig „csak” egy 3D gyorsító kártya!

Azaz míg a gépet 2D-s módban használom, azaz a Windowsban bóklászok, netezek, zenét hallgatok stb., addig a Geforce 2 MX400 fogja szórni a pixeleket a monitorra, de amint elindítok egy játékot, akkor a vezérlés átkerül a Voodoo2-re… Illetve sok programnál kiválaszthatom, hogy melyiket szeretném használni. Én pedig játéktól függően választok! Azok a játékok amik Dircetx-re vannak írva, abban az esetben a Geforce 2-t használom a 3D-s kép megjelenítésére, de ha egy olyan klasszikus kerül elő, ami tud domborítani Glide- alatt, akkor a Voodoo2 fogja szórni a pixeleket a monitorra

A 3DFX-es fanok tudják, hogy két Voodoo2 SLI-be köthető, ami a teljesítménybeli gyorsuláson kívül elérhetővé tette az 1024X768-as felbontást. Bizony,  a 3D-s grafika korszak elején még nem úgy volt, hogy felcsaptam játék alatt a felbontást 2560X1600-ba oszt hadd szóljon! Nem.  A voodoo2 800X600-at támogatott 16bitben, de a 90-es évek végén a játékok alatt szinte senki sem használt ilyen „magas” felbontást, sőt, sok játék nem is támogatta. Inkább a 640X480-as felbontásban játszottunk, de aki gyengébb VGA kártyával rendelkezett, az csak inkább a 320X240-es felbontásba próbálkozhatott. Szóval igen nagydolog volt, hogy két Voodoo2-vel már az 1024X768-as felbontás is elérhető volt!

Fontos kiemelnem, hogy ezek a felbontások csak a játékokra érvényesek, Windows –ban akár az 1280X1024-es felbontást is használhattuk, feltéve, ha volt hozzá megfelelő monitorunk.

Sajna egyenlőre nem tudtam beüzemelni az SLI-t mert totál megegyező kártyák kellenek hozzá, s így külön összevásárolni nem is feladat, de ami késik, nem múlik!

Most már semmi sem állt az utamba, hogy a játékok grafikai effektjeit maximálisan kiélvezhessem, De mi van a hang effektekkel?  Hangkártyából alap, hogy valami jó kis Sound Blastert választottam, méghozzá egy Live! 5.1-et. Igaz cirka 10-12 évvel ezelőtt a játékok nem igazán támogatták az 5.1-es térhangzást, De a Dolby Surround-ot igen, és akkor az a játék szóljon szépen, ahogy csak tud!

Sound Blaster Live! 5.1

Sound Blaster Live! 5.1

Már minden adott, hogy élvezhessük 100%-ban a játékokat! De még egy aprócska szálka piszkálja a szememet! Nehogy már billentyűzettel irányítsam kedvenceimet! Van egy jó féle Genius MaxFire gamepad-om, ami azon felül, hogy abból a korszakból való, mint a gép, ráadásul már támogatja a Force feedback-et, ami annyit tesz, hogy a játék hatására tud rezegni.

Feelinges Gamepad

Feelinges Gamepad

Igaz ez a rezgés annyiba kimerül, hogy ha lenyomok egy gombot, akkor rezeg, és kb. ennyi

Hálózat természetesen alap, betoltam alá egy ISA-s 10Mbites LAN karit, netezni, multizni tökéletes

HDD-ből 3db 8,5GB-os Quantum illetve Segate került a gépbe, persze rakhattam volna be egy 20 vagy esetleg egy 40GB-osat, de az úgy kevésbé feelinges. Így adja a gép az igazi korhűséget

Akkor összegezzük, hogy miből is áll a gép:

Epox MVP3G5 Alaplap 2Mb Gyorstárral

AMD K6-III+ 500MHz@600MHZ (6X100MHz) CPU

Memória: 1X256MB Kingston 100MHz@CL2

VGA:  Asus V7200Deluxe (Geforce2 MX400 Deluxe) 64MB

3D gyorsító: Diamond Voodoo2

Hangkártya: Creative Sound Blaster Live! 5.1

HDD: 2X Quantum fireball 8,5GB+1X8,5GB Segate medallist

Oprendszer: Windows Millenium

A gép kényelmesen elvinné az XP-t is, főleg ha még csapnék bele még egy kis memóriát, de úgy gondoltam, hogy korhű gépre korhű Oprendszer passzol, így maradtam a sokat kritizált Windows Millenniumnál.

De tudjátok, hogy miért nem lett a Millenniumnak, egy második, javított kiadása?

???

Mert, hogy hangzana, már hogy Windows MESE

Igen, most kell nevetni!

Na, szóval, ismerjük a gép belét, meg a poén is megvolt, indítsuk a gépet!

Azoknak, akik XP-n nevelkedtek, és még nem láttak korábbi Operációs rendszert, megmutatom, hogy is néz ki a Windows Millenium, ami után betöltődött a feltelepült segédprogival együtt:

Windows ME: Harcra készen

Windows ME: Harcra készen

Úgy néz ki, lényegében, mint egy XP vagy egy Vista, csak kicsit „csúnyább” a tálca, meg a start menü, na, bumm.

Mint látható, tele van ikonokkal az asztal, és gyors indító ikonokkal a tálca… Én úgy szeretem használni a belakott gépeimet, hogy a játékok ikonjai vannak az asztalon, míg a feltelepített programok a tálcán. Nézzünk körül itt, hogy miket is tudok elindítani!

Mivel már írtam, hogy Tuner kártya van elhelyezve a VGA kártyán, így nem mondok újat, ha azt mondom, TV adásokra is alkalmas lett a vas!

Tévét is lehet nézni

Tévét is lehet nézni

Így néz ki a program, a rózsaszín ablakba pedig az RTL Klub adása lenne látható, ami  print screen módban egy rózsaszín folt. Sajnos ezt elég sok “mozgó kép” kifényképezésekor tapasztaltam. Szóval nem tudom magam hitelesíteni teljesen, de remélem, azért elhiszitek, hogy ott megy tényleg a TV műsor. Az M1 a TV2 és az RTL Klub jön be.

Én nagy Internet Explorer fan vagyok, de sajnos a 6.0-s Explorer után nem készült frissebb Windows Me Oprendszer alá, így ha a legújabb flash-el teletűzdelt oldalakat is 100%-osan szeretném böngészni rajta, akkor más alternatíva után kellett néznem! Szerencsére az Opera, ami nem rendelkezik túl nagy részesedéssel a böngészők táborában felelt meg számomra leginkább, mert legújabb böngészői is működnek régebbi operációs rendszerek alatt, akár Windows 98SE alatt is!

Szóval feltelepítettem a 10.53-as verziószámút, arra pedig a Flash Player 9-et:

Internet megkötések nélkül

Internet megkötések nélkül

Innentől kezdve bármilyen mai weblappal megbirkózik a gép, s igaziból teljesen kellemes sebességgel használható!

Zenehallgatás alap, Winamp 2.91-es verzióját szoktam használni, bár ha nagyon kéne a legújabb 5-ös Winampot is rá tudnám erőszakolni a vasra. A CPU olyan könnyedén boldogul az mp3-al, hogy akár egy kis ablakban megnyitott plugint is tud játszani

Winamp, és egy kis pluginkodás

Winamp, és egy kis pluginkodás

Aztán van itt Media Player is ami megbirkózik, akár a divx-es filmeket, ha bezárom a háttérben futó alkalmazásokat!

Media player

Media player

Mivel itt sincs kép a Media player-ben ha print screen-el mentem le a képet, bizonyíték képen, kifényképeztem a film lejátszást a fényképezőmmel:

...Mondom én, hogy megy

...Mondom én, hogy megy

Na, szóval van egy 10 éves gépünk, amivel lehet mindenféle dolgot csinálni, amit napjainkban is csinálunk, persze Bluray filmeket azért ne akarjunk rajta nézni. De úgy általánosságba a napi számítógépes szükségleteinket el tudjuk rajta végezni.

Játékok terén mi a kínálat? Szerintem az olvasó banda 99%-a erre a részre várt.. Eltaláltam?

A 90-es évek végén, s a 2000-es évek elején, már rengeteg, jobbnál jobb játék került a piacra, talán ez a korszak volt a PC-s játékok virágkora, mert lehet, hogy volt egy-egy gyengébb játék, de a nagy többség igazi remekmű volt, nem volt összecsapva, nagyon ott voltak a szeren. Szóval rengeteg jó játék közül lehetett válogatni, én csak pár kedvencemet mutatnám be!

Először lássuk azokat a játékokat, amiket Directx alatt futtatok, a Geforce 2 MX400-al:

Kezdjük a még ma is népszerű Age Of Empires II-vel, illetve annak a kiegészítőjével a The Conquerors-al!

1999-ben az alap játék az év játéka, és az év stratégiája nevet is megszerezte magának, a kiegészítője pedig 2000-ben az év kiegészítője nevet is be tudta zsebelni, máig nem nagyon találtam ilyen jól eltalált stratégia játékot:

Age Of Empires II: The Conquerors

Age Of Empires II: The Conquerors

 

 A játékban egy tetszőleges népet választva irányíthattuk a munkásokat, akik gyűjtötték a nyersanyagot, s a nyersanyagot felhasználva képezhettünk ki különböző katonai egységeket, amikkel le tudtuk igázni az ellenséget. Minden egyes népnek voltak egyedi tulajdonságai, egyedi katonai egységei, ami még izgalmasabbá tette a játékot. Lanparty-kon máig kötelező darab

 Szintén ebben az évben debütált a Settlers 3 is, ami szintén remek stratégia, és a játék színvilága és a benne lévő nagyfejű figurák ismét egy egyedi játékot tudtak varázsolni.

Settlers 3

Settlers 3

A legjobban még is az tetszett benne, hogy a nyersanyag nem csak „virtuális” azaz az aktuális készlet mindig annyi volt, amennyit láttunk fizikailag a favágóknál illetve a kőfejtőknél. Ebben a játékban is 3 nép közül lehet választani, illetve ha feltesszük az Amazons kiegészítőt, akkor 4 közül, Ázsiai, Egyiptomi, Római, és Amazon, természetesen itt is egyedi tulajdonságok, tartoztak minden egyes néphez

A remek hangulatú Need For Speed: Porsche unleashed nem csak grafikailag volt ott a toppon, hanem a fizikájára sem lehetett panaszkodni, hiszen az autók azon kívül, hogy realisztikusan „mozogtak” a pályán, jól össze lehetett őket törni, továbbá nagyon jól bemutatta a játék a Porsce autók fejlődését 1950-től egészen 2000-ig szinte az összes Porsche modell megtalálható a játékban:

NFS: Porsche

NFS: Porsche

Aki inkább a rally szerelmese, az is talál(t) magának játékot ebből az időszakból, hiszen már ekkoriban piacon volt a Colin Mcrae Rally 2. része, ami szintén nagyon jó fizikával és gyönyörű grafikával rendelkezett

Colin Mcrae Rally 2

Colin Mcrae Rally 2

Viszont nagyon jó őrült autós játékok is voltak, ilyen például az 1nsane, ami lényegében a terep2 nevű játék folytatása vagy inkább befejezett változata, ahogy szimpatikus. A játékot Magyar fejlesztők adták ki, és remek munkát végeztek, hiszen nincs is jobb, mint az agyatlan furikázás mindenféle terepen, legyen az dimbes-dombos, vagy sziklás, vagy havas pálya, nagyon adja a feelinget

1nsane - ismét egy remekmű

1nsane - ismét egy remekmű

De a Revolt is megér egy említést, amiben távirányítás autókkal lehet versenyezni, a pályákon fel lehet venni különböző „fegyvereket” mint például tűzijáték, vagy vízzel töltött zacskó, amit ha kilövünk, és eltaláljuk az ellenfelet, azt jól kilehet így lökni. Multiba szintén remek hangulatot ad.

Revolt

Revolt

És akkor lássuk azokat a játékokat, amik grafikáját a Voodoo2 „számolja ki”

Egy kicsit menjünk még visszább az időbe, egészen addig, míg megjelnt az első Rasztel grafikás játék, a Quake:

Quake: Igazi úttörő

Quake: Igazi úttörő

Ez a játék szintén korszak alkotó volt a 3D-s játékok trténelmében, s igaz alapból nem, de egy utólagos patch-el támogatja a játék a Glide-ot

 Természetesen a 2. része is legendás volt, íme egy kép a Quake2-ről:

Quake 2

Quake 2

Autós játékból az 1998-ban bemutatott Need For Speed 3 a kedvencem, ami támogatja a Glide-ot, grafikája még mai szemmel sem rossz, ráadásul a zenék olyan minőségiek, hogy csak úgy alapból hallgatni is élvezet:

A legtutibb autós játék: NFS 3: Hot pursuit

A legtutibb autós játék: NFS 3: Hot pursuit

Ezeken a játékokon kívül, rengeteg nagyon jó játék van, amit még megemlíthettem volna, illetve rakhattam volna fel arról is egy-egy képet. Ilyen például az Imperium Galactica 2, a GTA2, a Starcraft, a 4X4 Evo, A Fallout 1,2, a Project I.G.I, vagy a Solider Of Fortune. Csak hogy pár nagyobb nevet említsek, de ha ezekről a játékokról is csináltam volna egy-egy képet, akkor ez a cikk még 2 hét múlva is készülne

Cikkem azért készült, hogy nagy vonalakba bemutassam, hogy mire is jó egy bő 10 éves számítógép, amit szerintem elég jól tudtam szemléltetni, s remélem ezek után, még többen kaptatok kedvet egy ilyen retro csoda összeállításához!

About bacsis

17 hozzászólás

 1. Gratula a jóféle cikkhez és a géphez is! ;)
  Hát igen, az NFS3 Voodoo 2 alatt nagyon szép tud lenni, főleg a korhoz képest.

  Tudom hogy unalmas, meg minden, de ha nem mondanám azt, hogy ismerős az a Voodoo 2, akkor nem értenétek, hogy miért kérdezem azt, hogy most tényleg ő került bele a gépbe? :)

 2. Igen, ez a voodoo2 van most a gépben :-)
  van még másik 2 szinte ugyanilyen :-DD

 3. De sajna csak szinte… Sok sikert a tökéletes pár megtalálásához! ;)

 4. Hát igen…
  1 ilyen régi gép is mi-mindenre használható még.
  Sokan már rég lehurrogják az elején.
  De aki megélte ezt a korszakot annak egy szép emlék. :)

 5. Ez az, igen, jól be tudod mutatni amit sokunk érez :-)
  Iday : nemcsak emlék, ez valóság, ha életben tartjuk, mint bacsis.

 6. Szép, némely játékot már el is felejtettem volna ha nem említed meg. A V2 + Geforce2 MX értelmét viszont nem látom, az egészet ki tudnád váltani egy V5-el és Porsche Unleashedet is jobb minőségben élvezhetnéd.
  Meg mért a NFS3 a kedvenced? Hiszen a NFS4-ben ugyanaz megtalálható és még sok extra is…

 7. Atom_Anti!
  Van egy olyan bogaram, hogy imádom az Asus V szériás kártyáit… ráadásul ezen van TV tuner ;-)
  Igaz alapból a büdös életbe nem használnám külön a Tunert, de még így sem használom, viszont izgatja a boldogsághormonomat, innentől kezdve engedek a kényeztetésnek ;-)
  NFS4-el nagyon nem toltam még, asszem ki kéne próbálni :-)

 8. Akkor ideje lenne kipróbálni :-D, van benne egy szuper élvezetes karrier mód. Ha jól emlékszem autókból fellehetők ugyanazok és az egész felvarrott grafikával:).

 9. Üdv akkor ezzel a vassal lehet xvid kódulású avit nézni jól értettem? Akkor ez csak me alatt megy vagy xp alatt is? mert nekem egy 800 as péhárommal nemigazán sikerül filmet nézni. xp alatt.
  TSC

 10. igen, elviszi az Xvid-es avikat, persze valami alap lejátszóval és nem árt ha ME van rajta, az XP-nek sem sokkal nagyobb a rendszerigénye, de az a kevés sokat számít… meg azért nem mindegyiket viszi el, az ilyen 1gigás körüli állományoknál sokszor elcsúszik a hang…
  egy 800-as p3-nak mindent el kéne vinnie legalábbis nagyon sokat tényleg… megfelelő kodek csomag használata mellett és a media player classical ;-)

 11. Hát ez ismét egy nagyon ütős cikk lett egy baromi nagy kedvencemmel ! Igaz nekem csak egy 32-mb-s tnt2-volt benne ha jól emlékszem,és 466-mhz-ketyegett a cpu !De mondhatni dettó ugyan ilyen vasam volt,sokáig nagy szolgálatot tett! A 800-as cerkákat körberöhögte annó! Ez volt akkoriban a legjobb konfigom!A játékok külön bejöttek A Medal of Honor-t hiányoltam a listából :D de a többi sem volt kutya.Köszi Bacsis az időutazást !!!

 12. Ezek közül a legtöbbet a Porsche 2000-el (itthon ugyanis ilyen címmel került forgalomba) játszottam, sőt még nemrégen is elővettem, visszahozva ezzel a régi élményeket. Ha végre rendbe szedem az Athlon XP+-s gépet akkor azt hiszem felkerülnek rá ezen klasszikusok. Csak azt sajnáltam hogy valamiért nem volt hajlandó azon se elindulni az NFS 4, már nem is tudom miért…

 13. Gratula a cikkhez, nagyon jó az ilyet olvasni! Talán jó ötlet lenne továbbvinni ezt a “gépbemutatós” témát, szívesen olvasnék én bővebben még az ilyen “kimaxolt” gépeidről! :)

 14. Nekem is van egy voodoo vga kártyám a szekrénybe (nem tudom így hirtelen milyen) :P
  Kellemes cikk volt! :)

 15. Azért ezek a régi masinák is szépen teszik a dolgukat. :)

Leave a Reply