Csoda Barton és a 3Dmark2001

Ebben a tesztemben egy kicsit a 3Dmark2001-re fektetem a hangsúlyt, s a célom, hogy egy Barton magos Athlon XP CPU-val minél magasabb pontszámot érjek el.

Azért ezt a fajta bemutatót szánom nektek, mert Barton magos CPU-t már tuningoltam, illetve mutattam be a teljesítményét.

Sőt, hajtottam én már korábban egy 3000+-t, de az igen gyengén muzsikált

 Később jött, egy abszolút csúcs kategóriás 400MHz-es FSB-s Lockmentes 3200+ személyében, így tehát fölöslegesnek tartom még egy Barton CPU teljesítményének a bemutatását. Viszont a mostani, bemutatásra kerülő CPU-m ritka tuningos példány, tehát mindenképpen szeretném nektek bemutatni, csak hogy a teszt ne legyen ismétlés, ezért 3Dmarkozni fogunk most…

Ha már 3Dmarkozunk, akkor legyen minél kövérebb az eredmény, így tehát gondosan összeválogatott alkatrészeket használtam, a minél magasabb pontszám érdekében

Tehát a gép így néz ki:

Abit NF7-S V2.0 alaplap Merlin MOD bios-al

3000+-os Barton magos Athlon XP

256MB A-Data memória

ATI Radeon HD 3850 AGP VGA kártya

4,3GB Segate HDD

Windows XP SP3 operációs rendszer

Tehát, egy 3000+-os PR jelzésű Bartont fogok megkínálni, ami 13X-os szorzó és 166MHz-es belső FSB szorzatából jön ki a CPU 2166MHz-es alap órajele.

3000+-os csoda barton

3000+-os csoda barton

Részletesen ezúttal nem térnék ki a Barton mag tulajdonságaira, akit érdekel, az olvassa el a fentebb linkelt Bartonos teszteket.

A teszt úgy zajlott, mint a többi tuningos bemutató. Alap órajelen meglesem mit dob a gép 3Dmark2001-ben, majd elkezdem pakolászni az órajelet felfelé, s ha kellett, akkor toltam az feszültséget is.

A hűtés a múltkori tesztben is már megismert Cooler Master forgó tárcsás megoldás került a CPU-ra.

Mókás egy hűtés

Mókás egy hűtés

Gép bekapcs, majd miután bezongoráztam az alapbeállításokat, gyühet a 3Dmark:

2166MHz

2166MHz

Alapon ezt nyújtja a gép, amint látható, a memória késletetését jól levettem, ezzel is növelve a pontszámot, ez a memória cirka 500MHz-ig tudja a CL2-t, szóval azt hiszem, végig bírni fogja a memória CL2-ben is a tempót.

Már most elég közel van a 20ezer pontos határ, úgyhogy szerintem az szépen meglesz.

Akkor kezdjük a tuningot! 180MHz-re emeltem a gyári 166MHz-es FS értéket, ami 2340MHz-et jelentett:

2355MHz

2355MHz

Szépen bírta ezt az órajelet ez a CPU, pedig már ez is bő 140MHz-el magasabb órajel, mint a 3200+ alap órajele.

Ismét 10MHz-et emeltem az FSB-n azaz 190MHz-et állítottam be, de ide már feszültséget kellett emelni, a gyári 1,65V-ot 1,775V-ra emeltem:

2483MHz

2483MHz

A CPU hőmérséklete egyből ugrott cirka 5 fokot, viszont a pontszám alig emelkedett, pedig a majd 150MHz-es órajel emelés többre engedett következtetni…

Következő lépésben csak 5MHz-et emeltem az FSB-n:

2550MHz

2550MHz

Most azért jobban meglódult a gép, és bőven át léptem a 20ezres lélektani határt. Persze ehhez a feszültséget is meg kellett emelnem, 1,85V lett bezongorázva! Cserébe a CPU terhelve már elérte az 50fokot.

Ez fölé viszont nem tudtam emelni az órajelet, újraindult a gép Windows betöltése közben is, hiába pakoltam még feljebb az FSB-t… 2500MHz nem olyan rossz egy ilyen procitól, de nem is annyira kitűnő… Cseréljünk hűtést, egy kicsit nagyobbra:

...Ami még egy négy hengeressel is elbír

...Ami még egy négy hengeressel is elbír

Na, akkor ismét próbáljuk meg, de ezúttal a 2600MHz-et:

2600MHz

2600MHz

Egyből összejött, igaz, már alulról súroltuk a 2V-os feszültséget, viszont a nagyobb hűtésnek hála, a még magasabb feszültséggel is hűvösebb lett a CPU mag 4-5fokkal

 Na gyerünk, megy ez még!Óvatosan, 1MHz-enként lépkedve jutottam el a 208MHz-es FSB-ig, amin még lefutott a 3Dmark, ehhez 2,06V-ot kellett használnom. A feszültséget tovább emelve, a rendszer ismét instabillá vált, de leginkább be sem töltött a Windows, tehát ez a 2,06V-os feszültség az, amit ez a CPU még léggel elvisel

2714MHz

2714MHz

Elnézve a CPU hőmérsékletét, így is elég alacsony, főleg ha azt nézzük, hogy milyen komoly feszültségemelésnek lett kitéve a processzor, úgy gondom, itt a fagyállós hűtés sem hozna már drasztikus teljesítménynövelést, így tehát úgy gondoltam, hogy más trükkökhöz folyamodok!

Mint, ahogy korában írtam, 256MB-os memória modult használtam. Mi lenne, ha ezt kicserélnénk egy 512MB-osra?

A memória mérete nem befolyásolja a 3Dmark pontszám végeredményt, de ha túl kevés a memória, akkor egy kicsit beleszólhat. Azért reménykedtem pontszám növekedésben, mert a teszt időnként egy-egy pillanatra be-be „laggolt” amitől feltételezhetem, hogy bizony az SP3-as XP mellett a 256MB memória limitálhatja, a 3Dmarkot. Tudom, sok a rizsa, lássuk lesz-e különbség, ha berepül a gépbe egy 512MB-os 600MHz-es Patriot:

2714MHz és az 512MB memória

2714MHz és az 512MB memória

Hoppá! Bizony hogy gyorsult a gép! Cirka 700 pontal többet kaptam, így esélyes a 22ezres pontszám elérése is!

Szoftverek terén nem vagyok nagy guru, de azt tudom, hogy, ha nem is látszik, azért a háttéren futnak programok, amik ha minimálisan is, de „eszik” a CPU erőforrását.

Így tehát, az is hozhat némi gyorsulást, ha a 3Dmark piorítását „valós idejűvé” teszem, ezáltal a CPU szinte az összes erőforrása csak a hőn szeretett tesztprogramunkra fog koncentrálódni!

Minden erőt a 3Dmarkba!

Minden erőt a 3Dmarkba!

Az Everest hőmérsékletfigyelő grafikonját sem futtattam, az se terhelje a processzort. Lássuk, így mi történik:

2714MHz még mindíg

2714MHz még mindíg

Ez az egyszerű mutatvány ismét hozott majdnem ezer pontot a konyhára. Ha azt nézzük, hogy az órajelet nem is emeltem semminek sem, nem is rossz a közel 10%-os teljesítmény növekedés.

Tisztába voltam vele, hogy a VGA kártya egyáltalán nem limitál, de gondoltam egy próbát megér, ha az AGP 66MHz-es frekvenciáját 99MHz-re emelem?

2714MHz az AGP pedig 99MHz-en

2714MHz az AGP pedig 99MHz-en

Nem sok, nem sok, de egy kevéssel még több pontot sikerült szerezni!

Majd a BIOS-ban tovább kutakodva állítottam az FSB Spread Spectrum-on, az AGP Spread Spectrum-on,s az Enhance PCI Performance-n:

Még egy kis állítgatás

Még egy kis állítgatás

 majd ismét futtattam a 3Dmarkot:

2714MHz utoljára

2714MHz utoljára

Jók ezek az apróbb piszkálások, mert ismét sikerült egy is plusz teljesítményre sarkallni a gépet!

Ezek után viszont már más tippem nem volt, de volt még egy aduászom, a jól bevállt fagyálló!

Azt a lefogatást figyeljétek

Azt a lefogatást figyeljétek

Felszereltem a cuccost, és próbáltam 2,1Vot adni a CPU-nak, de sajnos hiába tettem hidegre, szegény Barton úgy gondolta, neki így is sok ez a feszültség, tehát a 2,06V-on kellett kísérleteznem, hátha van még egy kevés a CPU-ban!

És kemény 1MHz-el magasabb FSB-t is sikerült kipréselni a CPU-ból:

Barton a plafonon

Barton a plafonon

2728MHz-en még lefutott a teszt, tehát nem váltotta meg a fagyálló ezúttal a világot, de azért egy leheletnyivel többet bírt vele a Barton.

Reménykedtem már a végén, hogy meglesz a 23ezres pontszám, de ezt a 22722 pontot már nem tudtam űberelni.

Azt hiszem, egy szavam nem lehet, hiszen ez a 3000+-os Barton tényleg ki tett magáért, nagyon kevés Athlon XP van, ami bír ilyen magas órajelet. Lényegében, ami kihozható volt a 0,13ikronos gyártástechnológiából, azt ezzel a Bartonnal sikerült is kihoznom

About bacsis

5 hozzászólás

  1. Első komment! :) Szép munka volt Bacsis! :D
    Amire nagyon kíváncsi lennék: AMD Sempron 3200+ :D
    Nekem olyan van a régi gépemben, egy gyenge ASRock alaplappal, 2x 256MB RAM-mal
    Marhára kíváncsi vagyok, hogy abból mit lehetne kihozni! :D
    Üdv.

  2. Ez szép volt mester! Öcsém kb. ennyi pontszámot egy 4400+ x2-essel és pci-expresses HD3850-el hozott össze. Ez a Barton megérte az újabb cikkezést, gratulálok! :)
    “Öreg Porsche, de Porsche..” :D

  3. Vlagyika!
    Ha elküldöd, szívesen megnézem mit bír :-DDD

    Snake1977!
    “Öreg Porsche, de Porsche..” Ez tetszik :-D

  4. Csak most vettem észre, az újjabra kattintva nem jött elő, csak a főoldalnál.
    Nagyon jó teszt lett!

  5. Nagyon szívesen elküldeném! Csak sajnos nem tudom… :S
    De ha egyszer Debrecen környékén jársz akkor gyere el és csinálj vele egy tesztet! ;)

Leave a Reply