Dual Xeon második felvonás
Dübörög a Dual Channel duplázva

Dual Xeon második felvonás

Anno megígértem, hogy nem maradnak el a játéktesztek. Az idő mulásával ezt sikerült is bepótolnom, szóval újbol előkerült a gépezet és megmutathatja mit is tud egy X1950XT társaságában. A konfigra jelen esetben külön nem térnék ki, az első részben minden információ megtalálható róla. Egyedüli változás a memória mennyiségének változása, ez ugyanis 2 GB-ra növekedett, bacsis mester segédletével beszerzésre került egy Corsair XMS 550Mhz-es memória páros, szépen bekerült az XMS Pro mellé. Emellett a videokártyával a teszt előtt egy kicsit jobban szeretnék foglalkozni, ugyanis pár dolog van benne amit nem biztos hogy mindenki tud róla.

GeCube X1950XT

Térjünk is ki rá, első körben a ritkasága az ami vonzóvá teszi az ilyen elmeháborodottak számára mint én. X1950XT AGP-t egyedül a GeCube készített egy igencsak egyedülálló hűtéssel. A szétszerelése könnyű, az összerakása számomra majd fél órát vett igénybe, igazi lego feeling. 2 tápcsatlakozóval van ellátva, egy szabványos PCI Express 6Pin-es és egy molex csatlakozó, namost ez senkit ne tévesszen meg. Érdekességének legfőbb forrása ugyanis ez.

100 Wattos Peltier hőelem

Bizony gyárilag hőelemes hűtés, na adja mi? A molex csak ezt látja el és a 2 hűtőblokk közül a bal szélső csak ezt az elemet hűti, a másik pedig a GPU-t. Tapasztalataim szerint kapcsolósra csinálták volna még értelme is lenne a dolognak, de így sajnos csak fölösleges feature, mert egy idő után a hideg oldal annyira átforrósodik, hogy jobban elmegy fűtésnek mint hűtésnek. Az elem egy szimpla 2 hőcsöves bordával hűthetetlen. Szerencsére egy egyszerű mozdulattal kihúzhatjuk ha nincs rá szükség.

ennél bonyolultabbra nehezen sikeredett volna

A böhöm nagy R580-as reaktor

A konfig 3 ellenfelet kapott és saját magát tuningolva, mindegyikük ugyanazokat a memóriákat kapta, emellett az X1950XT-t valamint oprendszerből XP Sp3 került rájuk. Nézzük sorban őket:

Gépezet 1

Athlon64 2800+ s754 Newcastle mag (1800 @ 2000Mhz)

Abit KV8 Pro alaplap

2x 512MB Corsair XMS Pro memória

GeCube X1950XT videokártya

700W HiPro szervertáp

Gépezet 2

Pentium 4 3400Mhz Prescott

Abit IC7 MAX3 alaplap

4x 512MB Corsair XMS memória

GeCube X1950XT videokártya

700W HiPro szervertáp

Gépezet 3

AthlonXP 3200+ Barton mag (2200 @ 2400Mhz)

MSI K7N2 Delta2 Platinum alaplap

2x 512MB Corsair XMS Pro memória

GeCube X1950XT videokártya

700W HiPro szerveráp

Gépezet 4

2x Xeon 2400Mhz (és 3000Mhz) Prestonia mag

4x 512MB Corsair XMS memória

GeCubeX1950XT videokártya

700W HiPro szervertáp

Tökéletes egyensúlyt kialakítani nem tudok, főleg a memóriafoglalatok száma miatt, a 2 AMD konfigot 2 darab modullal tudtam csak tesztelni. Kölcsön sem tudtam kérni 2 magost, mivel senki nem adott 1 napra. 3D Markok kimaradtak, játéktesztekről van szó ezért csak azokkal foglalkoztam.

Első tesztalanyunk az NFS Underground 2, grafikája a maga korában igen csak nagyot robbant, mai napig szépnek mondható. Egész jól volt optimalizálva, ugyanis még egy GeForce 3 is gond nélül elkattog vele, szerencsére a mostani videokártya pár százalékkal többet teljesít. Pont ez miatt nem féltem adni neki grafikát, 1024-en csutkára tolt beállításokon játszottam minden gépen vele, 6x kényszerített élsimítás mellett, hogy ne a proci legyen a limit (akár hogy szenvedtem az lett a limit).

Underground 2

A 2 processzor szinte semmit sem számít ennél a játéknál, ahhoz képest igen szép FPS számokkal gazdagított minket a játék.

Második fellépő a FEAR első része. Imi barátom nagyon játszik vele, gondoltam megpróbálom a féjjé” első részét mit megy ezeken a gépeken. Beállítások hasonlóan alakultak, 1024×768 minden fullra húzva, 16x szűrés és 4x élsimítás.

F.E.A.R.

Hopp ottvan, valami előnye a 2 processzornak. Érdekes, úgy tudtam a FEAR szereti a jó nagy adag memóriát, először azt hittem az 1 gigával felvértezett AMD gépezetek lemaradnak, de a különbség elenyésző. A jó öreg Barton megmutatta nem minden az órajel. Azonos 2400Mhz-en elkalapálta az egyedül maradt Xeont, ez bizony szép teljesítmény.

Harmadik játékunk a Test Drive Unlimited, legfontosabb tulajdonsága, hogy nincs benne CF támogatás, ami minket most nem igazán fog érinteni. A játék 1024×768-ban Medium beállítások mellett futott 2x élsimítással.

Test Drive Unlimited

A kis Barton megint megadta a kegyelemdöfést, szinte azonosan teljesített az egy szem Xeonnal újfent. A többi versenyzővel is egész kellemesen futott a játék. A 754-es masinával ott is ragadtam vagy 2 órára. Jó volt vele nosztalgiázni picit. Dupla processzor, nem dupla teljesítmény többlet, de azért érezhető a betöltési idők igaz itt nem látszanak, de rengeteget javultak tőle.

4. számú játék az izzasztómester a Crysis, erről biztosan tudni hogy támogat többmagos processzorokat, meglátszik a grafikonon ki hogy bírta a gyűrődést. Kíváncsi vagyok az 1 giga memória mennyire szól bele a dologba. A beállítás 1024×768 Low-ra sikerült, élsimítás és szűrés ki volt kapcsolva.

Crysis

A vaskezű játék megszorongatta a gépeket rendesen. 2 processzor szinte áldás volt ebben az esetben, itt már valóban észrevehető mekkora ugrások vannak köztük. 4 játék után elmondhatom 2 darab 3 Ghz-es Prestonia Xeon nagyjából egy E3200 szintjén tanyázik. A memória mennyiségének hiánya beigazolódott, kár hogy nem tettek a lapokra több foglalatot…

5. és egyben utolsó felvonásnak még ropogós játékot választottam napjainkból, hogy rendesen megetessem a gépeket. Ha már volt Test Drive Unlimited, akkor legyen Test Drive Unlimited 2. Aggódva nézegettem vajon mit fog menni egy szem processzorral, elég gépéhes szegényem. Per pillanat evvel a játékkal kötöm le időm nagy részét ha gép elé kerülök, ezért gondoltam megpróbálkozunk, mi lesz ha jön egy tápdurranás és viszi a Q9400-at lappal együtt, lesz-e itthon a QuadGT-n kívül olyan lap és proci amivel tudok vele kezdeni valamit. A játék 800×600-as felbontáson Low grafikán kikapcsolt élsimítással futott.

TDU 2

Sajnos erre számítottam… 1 giga RAM édes kevés mellé még XP-n is. Dupla ismét hozta a plusszt, sajnos játszhatatlan minden gépen, kivéve talán a 3Ghz-re húzott Xeonnal még el lehetne viselni, le a kalappal az X1950Xt előtt, hogy meg bírta mozdítani, sőt… nagygépen egy 7900GTX képtelen volt 4 magos processzorral ennél nagyobb teljesítményre pedig az PCI Express. Ahhoz képest nem rossz amit műveltek a vasak. Tegyük hozzá, minden masina legjobb esetben is 6 éves szerkezet.

Dübörög a Dual Channel duplázva

Összegezve a dolgot, nem kevés időbe telt ezeket így összehozni, de ami késik nem múlik, több játékot nem szerettem volna, túl lapos lenne ha csak görgetni kéne lefele az unalmas grafikonok közt. A teljesítmények hozzávetőlegesen hasonlíthatóak a tesztben nem szereplő vasakhoz. Ahogy a neten utánajártam valóban közel egy E3200 szintjén teljesít, ami abszolute nem rossz, ha azt nézzük van a 2 processzor közt majd 4 év és jópár gyártástechnológiai eltérés. Nem bántam meg a videokártyát sem, Madmaxx barátom tanúsíthatja közel 3 hónap várakozás megérte rá.

About czunder

Vendég cikkíróként néha napján előkeveredek. Kedvelem a dupla processzoros rendszereket, ezen felül mindent ami Abit. A birtokomban van jónéhány igen szép és ritka alkatrész amik idővel biztos bemutatásra kerülnek. Foglalkozok tuninggal, de nálam nem ez, hanem az adott eszközök bemutatása élvez prioritást.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*