Dual Xeon második felvonás
Dübörög a Dual Channel duplázva

Dual Xeon második felvonás

Anno megígértem, hogy nem maradnak el a játéktesztek. Az idő mulásával ezt sikerült is bepótolnom, szóval újbol előkerült a gépezet és megmutathatja mit is tud egy X1950XT társaságában. A konfigra jelen esetben külön nem térnék ki, az első részben minden információ megtalálható róla. Egyedüli változás a memória mennyiségének változása, ez ugyanis 2 GB-ra növekedett, bacsis mester segédletével beszerzésre került egy Corsair XMS 550Mhz-es memória páros, szépen bekerült az XMS Pro mellé. Emellett a videokártyával a teszt előtt egy kicsit jobban szeretnék foglalkozni, ugyanis pár dolog van benne amit nem biztos hogy mindenki tud róla.

GeCube X1950XT

Térjünk is ki rá, első körben a ritkasága az ami vonzóvá teszi az ilyen elmeháborodottak számára mint én. X1950XT AGP-t egyedül a GeCube készített egy igencsak egyedülálló hűtéssel. A szétszerelése könnyű, az összerakása számomra majd fél órát vett igénybe, igazi lego feeling. 2 tápcsatlakozóval van ellátva, egy szabványos PCI Express 6Pin-es és egy molex csatlakozó, namost ez senkit ne tévesszen meg. Érdekességének legfőbb forrása ugyanis ez.

100 Wattos Peltier hőelem

Bizony gyárilag hőelemes hűtés, na adja mi? A molex csak ezt látja el és a 2 hűtőblokk közül a bal szélső csak ezt az elemet hűti, a másik pedig a GPU-t. Tapasztalataim szerint kapcsolósra csinálták volna még értelme is lenne a dolognak, de így sajnos csak fölösleges feature, mert egy idő után a hideg oldal annyira átforrósodik, hogy jobban elmegy fűtésnek mint hűtésnek. Az elem egy szimpla 2 hőcsöves bordával hűthetetlen. Szerencsére egy egyszerű mozdulattal kihúzhatjuk ha nincs rá szükség.

ennél bonyolultabbra nehezen sikeredett volna

A böhöm nagy R580-as reaktor

A konfig 3 ellenfelet kapott és saját magát tuningolva, mindegyikük ugyanazokat a memóriákat kapta, emellett az X1950XT-t valamint oprendszerből XP Sp3 került rájuk. Nézzük sorban őket:

Gépezet 1

Athlon64 2800+ s754 Newcastle mag (1800 @ 2000Mhz)

Abit KV8 Pro alaplap

2x 512MB Corsair XMS Pro memória

GeCube X1950XT videokártya

700W HiPro szervertáp

Gépezet 2

Pentium 4 3400Mhz Prescott

Abit IC7 MAX3 alaplap

4x 512MB Corsair XMS memória

GeCube X1950XT videokártya

700W HiPro szervertáp

Gépezet 3

AthlonXP 3200+ Barton mag (2200 @ 2400Mhz)

MSI K7N2 Delta2 Platinum alaplap

2x 512MB Corsair XMS Pro memória

GeCube X1950XT videokártya

700W HiPro szerveráp

Gépezet 4

2x Xeon 2400Mhz (és 3000Mhz) Prestonia mag

4x 512MB Corsair XMS memória

GeCubeX1950XT videokártya

700W HiPro szervertáp

Tökéletes egyensúlyt kialakítani nem tudok, főleg a memóriafoglalatok száma miatt, a 2 AMD konfigot 2 darab modullal tudtam csak tesztelni. Kölcsön sem tudtam kérni 2 magost, mivel senki nem adott 1 napra. 3D Markok kimaradtak, játéktesztekről van szó ezért csak azokkal foglalkoztam.

Első tesztalanyunk az NFS Underground 2, grafikája a maga korában igen csak nagyot robbant, mai napig szépnek mondható. Egész jól volt optimalizálva, ugyanis még egy GeForce 3 is gond nélül elkattog vele, szerencsére a mostani videokártya pár százalékkal többet teljesít. Pont ez miatt nem féltem adni neki grafikát, 1024-en csutkára tolt beállításokon játszottam minden gépen vele, 6x kényszerített élsimítás mellett, hogy ne a proci legyen a limit (akár hogy szenvedtem az lett a limit).

Underground 2

A 2 processzor szinte semmit sem számít ennél a játéknál, ahhoz képest igen szép FPS számokkal gazdagított minket a játék.

Második fellépő a FEAR első része. Imi barátom nagyon játszik vele, gondoltam megpróbálom a féjjé” első részét mit megy ezeken a gépeken. Beállítások hasonlóan alakultak, 1024×768 minden fullra húzva, 16x szűrés és 4x élsimítás.

F.E.A.R.

Hopp ottvan, valami előnye a 2 processzornak. Érdekes, úgy tudtam a FEAR szereti a jó nagy adag memóriát, először azt hittem az 1 gigával felvértezett AMD gépezetek lemaradnak, de a különbség elenyésző. A jó öreg Barton megmutatta nem minden az órajel. Azonos 2400Mhz-en elkalapálta az egyedül maradt Xeont, ez bizony szép teljesítmény.

Harmadik játékunk a Test Drive Unlimited, legfontosabb tulajdonsága, hogy nincs benne CF támogatás, ami minket most nem igazán fog érinteni. A játék 1024×768-ban Medium beállítások mellett futott 2x élsimítással.

Test Drive Unlimited

A kis Barton megint megadta a kegyelemdöfést, szinte azonosan teljesített az egy szem Xeonnal újfent. A többi versenyzővel is egész kellemesen futott a játék. A 754-es masinával ott is ragadtam vagy 2 órára. Jó volt vele nosztalgiázni picit. Dupla processzor, nem dupla teljesítmény többlet, de azért érezhető a betöltési idők igaz itt nem látszanak, de rengeteget javultak tőle.

4. számú játék az izzasztómester a Crysis, erről biztosan tudni hogy támogat többmagos processzorokat, meglátszik a grafikonon ki hogy bírta a gyűrődést. Kíváncsi vagyok az 1 giga memória mennyire szól bele a dologba. A beállítás 1024×768 Low-ra sikerült, élsimítás és szűrés ki volt kapcsolva.

Crysis

A vaskezű játék megszorongatta a gépeket rendesen. 2 processzor szinte áldás volt ebben az esetben, itt már valóban észrevehető mekkora ugrások vannak köztük. 4 játék után elmondhatom 2 darab 3 Ghz-es Prestonia Xeon nagyjából egy E3200 szintjén tanyázik. A memória mennyiségének hiánya beigazolódott, kár hogy nem tettek a lapokra több foglalatot…

5. és egyben utolsó felvonásnak még ropogós játékot választottam napjainkból, hogy rendesen megetessem a gépeket. Ha már volt Test Drive Unlimited, akkor legyen Test Drive Unlimited 2. Aggódva nézegettem vajon mit fog menni egy szem processzorral, elég gépéhes szegényem. Per pillanat evvel a játékkal kötöm le időm nagy részét ha gép elé kerülök, ezért gondoltam megpróbálkozunk, mi lesz ha jön egy tápdurranás és viszi a Q9400-at lappal együtt, lesz-e itthon a QuadGT-n kívül olyan lap és proci amivel tudok vele kezdeni valamit. A játék 800×600-as felbontáson Low grafikán kikapcsolt élsimítással futott.

TDU 2

Sajnos erre számítottam… 1 giga RAM édes kevés mellé még XP-n is. Dupla ismét hozta a plusszt, sajnos játszhatatlan minden gépen, kivéve talán a 3Ghz-re húzott Xeonnal még el lehetne viselni, le a kalappal az X1950Xt előtt, hogy meg bírta mozdítani, sőt… nagygépen egy 7900GTX képtelen volt 4 magos processzorral ennél nagyobb teljesítményre pedig az PCI Express. Ahhoz képest nem rossz amit műveltek a vasak. Tegyük hozzá, minden masina legjobb esetben is 6 éves szerkezet.

Dübörög a Dual Channel duplázva

Összegezve a dolgot, nem kevés időbe telt ezeket így összehozni, de ami késik nem múlik, több játékot nem szerettem volna, túl lapos lenne ha csak görgetni kéne lefele az unalmas grafikonok közt. A teljesítmények hozzávetőlegesen hasonlíthatóak a tesztben nem szereplő vasakhoz. Ahogy a neten utánajártam valóban közel egy E3200 szintjén teljesít, ami abszolute nem rossz, ha azt nézzük van a 2 processzor közt majd 4 év és jópár gyártástechnológiai eltérés. Nem bántam meg a videokártyát sem, Madmaxx barátom tanúsíthatja közel 3 hónap várakozás megérte rá.

About czunder

Vendég cikkíróként néha napján előkeveredek. Kedvelem a dupla processzoros rendszereket, ezen felül mindent ami Abit. A birtokomban van jónéhány igen szép és ritka alkatrész amik idővel biztos bemutatásra kerülnek. Foglalkozok tuninggal, de nálam nem ez, hanem az adott eszközök bemutatása élvez prioritást.

10 hozzászólás

 1. Türelem hardvert terem! Ha megoldható, akkor GTA4, SC2, Supreme Commander, Arma2 játékokkal is megleshetnéd hogyan mennek, mert ezek szeretik a 2-nél több magot is, így tutira kijönne a processzorok közötti valós különbség! Viszont 3GB ram nem ártana, mert nem mindegyik játéknak elég 2GB sajnos.

 2. Érdekes teszt, nem semmi összehasonlítás :)
  Mennek azért ezek a játékok is rendesen, dual cpu setup azért érezhető :D

  s754-re volt egyáltalán 2magos verzió? meg hát sok esetben az AthlonXP sse2 hiánya eléggé le tudja fogni a rendszert :S

 3. Nekem nagyon tetszett a teszt. Én szívesen olvasnék még hasonlóakat.
  oPal!
  s754 be nem volt 2 magos, sőt még dual channel sem. s939 volt az első generáció, 2005 máj 31 volt, az első x2 kiadása ami egy A64X2 4200+ volt.
  Itt mindent megtalálsz:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_Athlon_64_microprocessors

 4. Szép kis cikk, gratulálok Czunder! :)

  Ez a GeCube vga nem piskóta, pci-express verzió már járt a kezem alatt, az sem épp hűs, de ez a peltier-es hűtés a vga-n észbontó..:)

 5. Adja neki a hőelem rendesen, akkor szoktam rádugni, ha már 70 fok fölött jár, rohadt nagy kiterjedésű magja van a kártyának, tud is melegedni:) 70-ről szépen leviszi 40-45-re aztán bő 5 perc múlva megint 70 fokon van, szóval csak átmenetileg érdemes használni.

  Frücsök:
  bővitem a teszteket, de legfeljebb a Dual Xeonnal, mert csak az 1 napot igénybe vesz, hogy összeköcöllézzem a gépeket, a 3 giga memó meg sajnos nem megoldható, nincsenek bivaly gigás kitjeim:( A gond annyi, ha minden igaz GTA4 a Bartonnal nem röffenne.

 6. Szép munka, grat! Sok értékes információ van benne.

 7. Remek teszt, köszönjük!
  Azért a TDU2 szerencsétlen BArtonon nagyon mersész :-D

 8. Czunder ha esetleg tudok valamiben segíteni, akkor rám írhatnál PH-n, de csak Fücsök007 néven, azóta van sima Fücsök is, de az másnak a nickje!

 9. TsC: köszi, akkor én is jól tudtam :)

 10. Hát szegény 3200+ procim azért Superlock-os létére teszi a dolgát rendesen. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy a frissen beszerzett MSI K7D Master deszka a 2db 2800+ mobil Bartonnal mit mutatna fel a dual Xeon ellen ha a vga 1 FX5950 Ultra (ASUS V9980) lenne mindkét konfignál. :)

Leave a Reply