SD Memóriák, meddig bírjátok?

SD Memóriák, meddig bírjátok?

Jött az ötlet, hogy építek magamnak még néhány P3-as gépet a meglévők mellé, de szeretném a legjobb alapanyagokat beleválogatni, jelenleg a memóriákkal voltam úgy, legyen húzható, bírja a magas FSB-t és ne álljon ketté a füle a Super PI-töl sem. Ennek keretein belül a 6 legértelmesebbnek mondható modulom leteszteltem, mert ezek még nincsenek gépbe építve, lássuk mi sült ki belőle.

Ennyien maradtak a rostán.

2 kakukktojás van a csapatban, az egyik az 512MB-os Samsung, és a 128MB-os Infineon. Mindkettőn minőségi chipek vannak, szóval az első rostán átmentek, bírják a 150Mhz-et szóval a második szintet is megütötték, a 3. pedig az alábbi cikk vágeztével kiderül sikerült-e nekik. Emellett 1 különlegesség, valami kései Samsung típus lehet, mert már BGA memória chipek vannak a bal szélső példányon.

A tesztrendszer így nézett ki:

Asus TUSL2-C Alaplap

Pentium 3 1000Mhz Engineering Sample Coppermine

GeForce 3Ti 64MB

HiPro 700W szervertáp

Valamint a procit egy Alpenföhn Brocken tartotta passzívan.

Nem egy űrtechnológia, de szerethető

Maga a CPU a rendszer különlegessége, ugyanis egy szorzózármentes példányról van szó.

A mérnöki minta, csak ránézésre Tualatin.

A memóriák kitesztelése igen sok időt vett igénybe, Mhz-ről Mhz-re lépkedve kerestem, mégis hol a végük, minden egyes ramot 1-1 lépcsőfokonként bizony elég hosszadalmas megjáratni. A processzor itt nagy hasznomra volt, ugyanis 1000-1040Mhz-en tudtam tartani folyamatosan a szorzók állítgatásával. Ezért most nem is térnék ki külön minden lépcsőfokra, csak és kizárólag a maximális beállításaikat fogjátok látni. Természetesen a referencia 133Mhz-et is kiteszem CL2 és CL3 mellett. A memóriák, például a CL2-es Kingstonok mennének többet, mint a táblázatban látható sebességük, de ehhez már nekik is szükségük van a CL3-as beállításra, ezt pedig nem szerettem volna, mivel lassulnának saját magukhoz képest.

Elsőként az Everest Memóriatesztjeit kapják meg a modulok.

Everest Memória Olvasás

Mondjam azt, hogy papírforma? Ebből is látszik, bizony az a CL2 rendesen megadja a maga jóságát. Még az 512MB-os Samsung sem volt képes megfogni a 157Mhz-en CL2-t bíró Kingstont, hiába ment 167Mhz-en. Referencia 133Mhz mellett szép gyorsulás tapasztalható, emellett a memória írás fontos tényező, ezt sem szabad kihagyni.

Everest Memória Írás

Az érdekes dolog, nem csak IBM szárnyalása, hanem a jelenség, amit az órajel emelés okoz. Minél magasabban járnak a RAM-ok, annál inkább húz el az írási sebesség az olvasástól. Referencia órajelen még lassabb, mint az olvasás, 160Mhz környékén viszont ez a tendencia megfordul, itt már az írás veszi át az uralmat, kérdés az, vajon ez nekünk jó vagy rossz? Ez két élű fegyver, de amíg van gyorsulás nem számít. A super PI a lényeg, mennyire tudnak stabilan dolgozni a ketyeréink, a memóriák gyorsulását pedig nagyon szépen ki tudja mutatni.

Szépen olvas, de elég nagy a sebessége?

Super PI, a kissebb érték a jobb.

Mondhatjuk, a chipgyártók csatája, ugyanis az első 3 helyezett Infineon chipes. Érdekes, hogy alacsonyabb órajellel a 128MB-os modul redesen megeszi a mezőnyt, őszintén szólva a Kingstonok győzelmére számítottam, mert a KVR olyat mutatott, amitől padlót fogtam.

184Mhz CL2-ön!

Persze a PI nem futott le, de mégis, mit művel ez a szerkezet… a memóriák nincsenek visszaosztva, mennek szépen a processzor FSB órajelével. A döntés megvan, a 2 Kingston vándorol a dual 700Mhz-es Slot1 masinába, az Infineont megkapja egymagában az Asus P5A egy 233Mhz-es Pentium társaságában. A többiek pedig várnak a sorukra, előbb utóbb találok alájuk megfelelő gépezetet, amivel összeillenek. A tesztelés végére majdnem vért izzadtam, ugyanis az egyik Acorp modulom megadta magát, eredetileg azzal csináltam a CL2-3 referencia 133Mhz-es eredményeket, de 148Mhz-et elkerülve, többet nem adott vele képet a gép… kilehelte a lelkét a jó cél érdekében, pedig majdnem átment a 2. 150Mhz-es rostán. Többi memória szépen teljesített, volt tartalék ezekben az SD RAM-okban annak idején, a CL2-es példányok nagyon szép eredményeket tudtak elérni egy erős processzor tuningja mellett.

About czunder

Vendég cikkíróként néha napján előkeveredek. Kedvelem a dupla processzoros rendszereket, ezen felül mindent ami Abit. A birtokomban van jónéhány igen szép és ritka alkatrész amik idővel biztos bemutatásra kerülnek. Foglalkozok tuninggal, de nálam nem ez, hanem az adott eszközök bemutatása élvez prioritást.

8 hozzászólás

 1. Gratulálok, jó teszt lett! Régen láttam már sd memória tuningot. Az a proci hűtő nagyon állatul néz ki a masinán. :)

 2. Üdv!
  A VIO-t nem próbáltad meg emelni? 3.4v-on volt ahogy gyárilag be van állítva a lapon? Nekem van két egyforma micron chipes ramom az ment 165 Mhz et cl2 ben, de ment volna az még tovább is csak a proci nem bírta már :)

 3. Hmm mikor megláttam azt a hűtőt :D
  Arra ha ráaggatnál mindkét oldalára 4-4 ventit az milyen brutál lenne?!

 4. balux33:
  Sajnos ez Jumper Free alaplap, csak vmoddal lehetne emelni feszt az alap 3.3 voltról, mert a bios se ad rá módot. Nekem is van 1 256-os Micronom ami megy 165-t CL2-ben, de az gépbe van építve, konfigot pedig nem akartam megbontani.:)

  mezarius:
  2 darab 14-es szokott rajt lenni, de még a Prescott is bőven elmegy vele 45-55 fok környékén, ha csak egy rendszerhűtő van fél méteres távolságon belül.:D Brutálisan jó, ez a P3 még kézmelegre sem hevíti fel a bordákat, ennek ellenére 40 fok terhelve, passzívan.

 5. czunder:
  Én úgy látom TUSL2-C t használtál a teszthez meg eszt is írtad. Ha az akkor az alaplap jobb felső sarkán a ram slotok mellet van egy jumpersor azzal tudod állítani a VIO feszültséget 3.3v/3.4v/3.6v ezek a lépcsők vannak, ez állítsa a ram és az agp feszültségét is. Gyárilag 3.4v on van ez a 2-3 állás , ha nemszedted még szét a cuccost próbáld ki a kingston ramot 3.6v al hátha stabil lesz .

 6. balux33:
  Sajnos ezzel nem tudok variálni, ugyanis anno sikeresen öltem RAM-ot vele, 3.6 helyett 3.9-el kínálja a modulokat. Ezért ítram, hogy vmod kellene neki, ha beszerzek még egy ugyan ilyen lapot, valamelyik a 2 közül meg fogja kapni.:)

 7. Hát ez nagyon hasznos cikk lett, nekem is van 3 konfigom, melyeket visszafog a RAM minősége, de lusta vagyok cserélgetni meg tesztelgetni :-)

 8. GRAT! Én betegesen a Kingstonok mellett voksolok. Van bennük még kalória az elkövetkező évtizedekre. :)

Leave a Reply