Letiltott AMD Phenom II CPU magok bekapcsolása

Már egy ideje elég sokat lehet arról hallani, hogy az AMD Phenom II-es CPU-inál a még a gyárban letiltott CPU magokat engedélyezhetjük, aktiválhatjuk, s íj módon egy olyan CPU-hoz juthatunk hozzá, ami ugyebár a több CPU magnak köszönhetően erősebb.

Mivel máig nagyon sokan nem tudnak erről a „lehetőségről” és/vagy félnek tőle, mert ismeretlen számukra, úgy gondoltam, azoknak az olvasóknak kedveskednék egy részletes cikkel, ami ezzel foglalkozik!

Mielőtt belevágnánk, ismerkedjünk meg az előzményekkel!

Tulajdonképpen az egész egy véletlen műve. Vagy, egyes pletykák szerint direkt megrendezett „műbalhé” hogy ezzel is népszerűséget szerezzen magának az AMD, de egy biztos, az SB750-es déli hídban, (ami elsőként az AMD 790FX északi hídja mellé lett párosítva,) bemutatott Advanced Clock Calibration menüpont teszi ezt az egészet lehetővé.

Eredetileg még az első generációs Phenom CPU-k tuningját hívatott pozitív irányba lendíteni, mert azok a CPU-k nem jeleskedtek a tuningba. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy ez a menüpont ad lehetőséget arra, hogy a letiltott CPU magokat engedélyezhessük.

Aztán jött a leváltó, második generációs Phenom, a Phenom II 2009-ben. Az első példányok még mind 4 magosként kerültek forgalomba. 

Természetesen nem mindegyik CPU hibátlan, van, hogy egy-egy vagy akár két CPU mag is hibás. Hogy ne legyen akkora a veszteség, még a gyárban a hibás magot, vagy magokat letiltották, s így tudták értékesíteni 2 vagy 3 magos processzorként. Természetesen olcsóbban, de még mindig jobban jött ki az AMD, mintha az adott CPU a kukába végezné. Ez egy nagyon jó stratégiának tűnt, és tűnik máig. De vannak olyan esetek, mikor megnő az igény a 2 vagy 3 magos Phenom II-es CPU-kra, de nincs annyi kiesés, ilyenkor az AMD nem tud mást csinálni, fogja a hibátlan 4 magos CPU-kat, és azokba is letilt egy vagy két magot, s úgy értékesíti. 2 vagy 3 magos CPU-ként.

Mikor megjelentek az első ilyen letiltott maggal rendelkező példányok, és a híres tuning csapatok neki fogtak ezeknek a CPU-knak a tuningjába, megpróbálták bekapcsolni a még sikeresebb tuning érdekében az Advanced Clock Calibrationt, innentől kezdve UCC-t, s meghökkenve látták, hogy a 3 magos CPU 4. letiltott magja újra aktív lett, ezáltal egy 4 magos CPU-t csináltak a 3 magosként értékesített processzorból.

Persze az infó elárasztotta az internetet, s innentől kezdve boldog-boldogtalan, aki járatosabb az informatikába, kapcsolgatta be a letiltott magokat, ami vagy sikerült, vagy nem.

De hogy is kell ezt egész pontosan csinálni?

Először is, olyan CPU kell, amibe van letiltott CPU mag

Ilyenek a 3 magos Phenom II-k és a 2 magos Phenom II-k. Ezek mind natív 4 maggal rendelkeznek, csak ugye a 3 magos CPU esetében 1, míg a 2 magos CPU esetében 2 mag van letiltva

Továbbá próbálkozhatunk még a 3 magos Athlon II-vel is, ez is ugyanarra a lapkára épül, csak itt az L3 Cache is le lett tiltva

A 2 magos Athlon II CPU-k már alapból úgy készültek, hogy 2 mag van bennük, tehát itt nincs letiltott mag, itt nem tudunk engedélyezni ilyesmit.

És míg el nem felejtem az 1 magos Sempron-oknál is(szigorúan a K10,5 architektúrára épülőkről van szó, mint pl. a Sempron 140, Sempron 145) érdemes próbálkozni, mert ezek a CPU-k a 2 magos Athlon II-ből lettek úgy hogy az egyik mag le lett tiltva, tehát ezekből a Sempronokból is csinálhatunk 2 magos Athlon II-t

Tehát, ha van egy ilyen CPU-nk, akkor próbálkozhatunk a letiltott mag(ok) engedélyezésével!

DE!!!! NE FELEJTSÜK EL! Hogy nem biztos hogy működni fog az a mag, mert lehet, tényleg azért lett letiltva az, mert hibás. De lehet, hogy működik. Igen, ez lutri, de egy próbát megér nem?

Aztán kell egy hozzá való alaplap, ami támogatja az Advanced Clock Calibration-t.(UCC-t)

Mára szinte az összes AMD csipszettel szerelt alaplap támogatja ezt

A lényeg, hogy az alaplap déli hídja SB750 vagy 710 legyen. Ezek a 700-as szériára alapuló északi hidak mellé szoktak kerülni, illetve a 800-as északi hidak mellé párosított SB850 vagy 810-es déli híd, ami még támogatja a mag feloldást.

Aki esetleg az AMD legújabb 990FX északi híddal szerelt alaplapot választja, ami már a Buldozer architektúrás CPU-kat fogadja, és ebbe rak Phenom II CPU-t az is próbálkozhat mag feloldással, mert ezek a lapok is boldogulnak a mag feloldással, és némely, leginkább Asrock gyártotta Nforce-s AM3-as alaplap is megkapta az UCC-t.

Szóval, ha megvan a CPU-nk és egy ilyen csipszetre alapuló alaplapunk, kezdődhet a mag feloldás!

Én a teszthez egy 2 magos Phenom II  X2 555 BE CPU-t próbáltam „unlock”-olni. Ez a CPU tehát 2 magosként került forgalomba, gyári órajele 3,2GHz és mivel BE, azaz Black Edition, szorzó zár mentes, ezzel is megkönnyítve a tuningot.

Phenom II X2 555 BE

Phenom II X2 555 BE

Alaplapból a piacon egyik legolcsóbb Asrock alaplapját választottam, az Asrock 760GM-GS3-at

Asrock 760GM-GS3

Asrock 760GM-GS3

Ez az alaplap AMD 760G északi híddal van szerelve, és mellé az SB710-es déli híd került, azaz támogatja az alaplap a mag feloldást!

Összepattintottam a gépet, ami így nézett ki:

Asrock 760GM-GS3 alaplap

Phenom II X2 555 BE CPU

2X2GB A-Data Gaming Series 1600MHz memória

Integrált Radeon HD3100 VGA kártya

750W Chieftec moduláris tápegység

60GB SATA HDD

Windows XP SP3 Operációs rendszer

És akkor innentől, tessék jól figyelni! Igyekszem mindent egyszerűen, lépésről lépésre elmagyarázni!

Tehát bekapcsoltam a gépet, Windows indít, s elindítottam az Everest CPU ID ablakát, ahol ugye részletes infót kaphatunk a CPU-nkról, illetve megnyitottam a Windows feladatkezelőjét, ahol látható 2 kicsi ablak, ami mutatja hány CPU (mag, vagy feldolgozó egység) van a gépünkbe! Látható a 2 ablakocska, azaz 2 mag van aktiválva! De ezt láthatjuk az Everest CPU ID-jében is, hiszen ott a CPU-nk logója a jobb felső sarokban, hogy PHENOM II és a logó bal alsó sarkában írja, hogy X2, tehát 2 magosként megy, ahogy a gyártó ezt előírta.

2 magosként megy még itt

2 magosként megy még itt

Még mielőtt belemennénk a mag feloldásba, szeretném jelezni, hogy sebességteszteket nem végeztem el, mert a hangsúly ezúttal csak a mag feloldás mikéntjéről szól, s nem a teljesítményről.

Tehát. A gépet újra indítottam, s beléptem a BIOS-ba, ahol a kezdő képen is írja a gép, hogy Phenom II X2 555 CPU-nk van.

Jól látszik, hogy milyen CPU van az alaplapban

Jól látszik, hogy milyen CPU van az alaplapban

HA megnézzük a BIOS menüpontjait, láthatjuk, hogy a 2. menüpont az OC Tweaker. Ez felel a CPU beállításaiért, illetve tuningjáért, a magfeloldás menüje is itt található. Más gyártó természetesen máshogy hívja a menüpontját. Pl. a Gigabyte alaplapjainál MB Inteligent Tweaker menüpontja alatt vannak ezek a beállítások. Az Asusnál pedig az Advanced fül alatt találjuk ezeket, a lehetőségeket.

Tehát ráálltam az OC Tweaker fülre és ott már egyből megmutatkozott az Advanced Clock Calibration. Nincs más dolgunk, míg ezt Auto-ra tenni, majd elmenteni a beállítást és kilépni a BIOS-ból.

Itt a lényeg

Itt a lényeg

Ekkor a gép leáll, majd újraindul, 4 maggal!

Ezt már a BIOS-nál meg tudjuk állapítani, mert pl. ha belépünk a BIOS-ba ott a kezdő képernyőn a CPU neve is megváltozott Phenom II X4 B55-re.

Itt már alakul valami

Itt már alakul valami

Szóval, ha kis szerencsénk van, nincs más dolgunk, hagyjuk elindulni a Windows-t és ha jók a letiltott magok, gond nélkül betölt. Érdemes futtatni valamilyen rendszer stabilitás ellenőrző programot, mint pl. Prime95, vagy az Everest rendszer stabilitástesztje, de ha ilyesmikkel nem akarunk bajlódni, akkor netezzünk, nézzünk filmet, játszunk, és ha 1-2 órát elmegy a gép bármiféle hiba nélkül, akkor is már nagy valószínűséggel jók a letiltott magok, és ennyi volt! Máris megy a 2 magos CPU-nk 4 magosként!

De mint mondtam ez lutri! Könnyen meglehet hogy tényleg hibás a mag/magok. Ilyenkor könnyen lehet, hogy kékhalált kapunk, mint ahogy én is:

Hardveresen gyorsítja a kékhalált a CPU

Hardveresen gyorsítja a kékhalált a CPU

NA ilyenkor mi a teendő? Van több választásunk! Lépjünk vissza a BIOS-ba, ahol engedélyeztük a letiltott magokat, és ha megnézzük, az Advanced Clock Calibation menüpont alatt ott van, hogy CPU Active Core Control. Itt a már engedélyezett CPU magokat tudjuk egyenként letiltani, vagy engedélyezni. Mivel tudjuk hogy a CPU első 2 magja biztos, hogy jó, fölösleges variálni azokkal, tehát a második 2 magnál van a gubanc! Megpróbálhatjuk vagy a 3. vagy a 4. magot újra letiltani, így a 2 magos CPU-ból egy 3 magos CPU-t csinálunk! Hiszen, lehet hogy csak egy mag a hibás.

Az egyik magot ismét letiltom

Az egyik magot ismét letiltom

Én a 3. magot próbáltam újból letiltani, s így próbáltam elindítani a Windowst:

3magosként tökéletes

3magosként tökéletes

Lám egyből betöltött az. Futtattam az Everest rendszer stabilitástesztjét, ami hibátlanul futott. Tehát lett egy 3 magos CPU-m.

De még mindig van két választásunk! Az egyik az, hogy örülünk ennek, hiszen így is 50%-al nagyobb teljesítményre képes a CPU-nk, a másik pedig, hogy nem hagyjuk szunnyadni azt a 4. feltételezhetően hibás magot, megpróbáljuk akkor is életre kelteni!

Természetesen megpróbáltam azt a magot is életre kelteni, s bemutatni, mit is lehetne csinálni még!

 Ezen belül is van 2 lehetőség próbálkozni! Az első az, hogy visszább vesszük a CPU órajelét, hátha valamivel alacsonyabb órajelen stabil a 4. mag is!

Mivel szorzózár mentes a CPU, meg amúgy is lefelé bármikor állítható a szorzó, ez nem nagy kunszt!

 A BIOS-ban még lejjebb megkeressük a CPU Frekvency Multiplier menüpontot és szépen visszább vesszük a szorzót!

Órajel visszább kicsivel

Órajel visszább kicsivel

Én a gyári 3,2GHz-ről 2,8GHz-re vettem visszább a CPU frekvenciáját, s így próbáltam ismét 4 maggal elindítani a gépet:

Immár 4 magosan fut a CPU

Immár 4 magosan fut a CPU

Így egyből elindult a gép! Ilyenkor, viszont ha betölt a Windows, javasolt még tovább futtatni a rendszerstabilitás ellenőrző tesztprogramot, hogy biztos stabil-e a gépünk!

 Szóval 2,8GHz-en stabil a gép 4 maggal. S igaz 400MHz-el csökkent az órajele a CPU-nak, de összességében még így is gyorsabb.

 Természetesen, ha úgy tarja kedvünk, még mindig nem kell megállnunk!

Próbálkozhatunk azzal, hogy a CPU-nak adunk plusz feszültséget, hogy stabil maradjon a magasabb órajelen is!

Akik a CPU-hoz csomagolt gyári hűtést használják, azok is emelhetnek egy kis feszültséget, de csak ésszel, mert túl fog melegedni a processzor. Azok 1,45V-nál többet ne állítsanak be. De akik komolyabb hőcsöves megoldással rendelkeznek, elmehetnek 1,5V-ig is.

Megkeressük a CPU voltage menüpontot, és itt szépen beállítunk egy kicsit többet, mint a gyári 1,3V. Én 1,45V-ot állítottam be!

Egy kis plusz feszültség a CPU-nak

Egy kis plusz feszültség a CPU-nak

Ezután nincs más dolgunk, mint a CPU órajelét szépen feljebb rakni, lehetőleg kis lépésekben. A szorzót felenként emeljük, ami minden egyes emelés után plusz 100MHz-et emel a processzorunkon! S erősen javasolt minden emelés után rendszer stabilitástesztet újra futtatni!

 Én egészen 3,1GHz-ig jutottam el úgy, hogy stabil volt a rendszer végig:

4 magosként 3,1GHz-en

4 magosként 3,1GHz-en

Szóval, mint látható, nem egy nagy őrdöngőség bekapcsolni a letiltott magokat! De az is látható, hogy a sikeres mag feloldás lutri! Van olyan eset, ahol csak bekapcsoljuk a magokat és mennek, akár sokkal magasabb órajelen, de van olyan példa is, hogy a magok bekapcsolása után még képet sem ad a számítógép, azaz totál rosszak a magok. Jelen esetben látszik, hogy az egyik letiltott mag teljesen hibátlan volt, míg a másik tényleg gyengébben sikerült, s ezért lett letiltva! Feszültség emeléssel ezt egész jól sikerült kompenzálni, tehát a végeredmény tényleg egy 4 magos CPU lett, ami csak 100MHz-el jár alacsonyabb órajelen, mint 2 magosként.

Lényeg a lényeg, hogy egy próbát megér a dolog, hiszen csak nyerhetünk a dologgal

About bacsis

100 hozzászólás

 1. hali! Tudna nekem segíteni valaki? Bekapcsoltam a letiltott magokat, ám win betöltésénél restartol. 3maggal tökéletesen megy, 3,6ghz gyári hűtővel. Próbáltam 4maggal a voltokkal játszani, szorzót is, de semmi. Ötlet? Amúgy van egy ilyen százalékos bizbasz ami magonként tudok állítani -12től +12 ig. Ez pontosan mit állít?

 2. szia deadmau5 lehet az is hogy 4.mag hibás vagy még esetleg álitsd átt a cpu frekvenciáját(pl:2800mhz) és a mag feszültséget állitsd be 1,45v vagy néz meg a netten a procidat mert az is lehet hogy a te procid nem támogasa(fölleg ha intel)vagy ellenörizd hogy az alap tudja-e

 3. hali! Amd phenom x2 545ről lenne szó. Az alaplap pedig gigabyte ma770 ud3 rev2.0 elvileg minden megvan a 4magosításhoz. Próbáltam feszt adni rá, lejebb vettem az órajelet de semmi! Win betöltésnél újraindul a gép. Próbáltam alulfeszkózni is de semmi. Win8 om van. Lehet újra kellene raknom 4maggal? Olvastam nem minden op rendszer szereti a magosítást.

 4. Egyértelmű… a 4. mag hibás, így is a 3-at sikerült életre keltened ;-)

 5. Nekem van egy Amd phenom x2 545 azon életre lehet kelteni a 4magot?szeretnem ha valaszolnatok :)

 6. Persze elvileg mehet a dolog… ELVILEG.. ha jók a letiltott magok ;-)

 7. A-A nembirom :( pedig kár érte :S még csak 3 magra sem :((((

 8. cpu active core control ha aktiválom ha nem akkor is két magot ir ott ki :S

 9. Nekem Gigabyte alaplapom van és a MB Inteligent Tweaker csak a Voltot tudom állítani a CPU-nak meg a ram-ot és mást nem. :( Lehet én vagyok vak de nem látom.

 10. Atesz lőjj már egy képet töltsd fel valahova linkeld be had lessek mrá rá azt megnézem mit is kéne átkapcsolnod hogy tudj mást is állítani

 11. Helló!
  Nekem sikerült 3 magosítanom egy AMD Phenon II X2 555-öt, az a problémám h így egyik program sem tudja megmondani, h hány C-os a proci erre valami ötlet?

 12. Andris188! Igen ez ezzel jár! innentől kezdve nem tudod monitorozni a magok hőmérsékletét… csak a “kupak hőt”
  Lackos Istvan! Hááát így látatlanba passzolom.. a Windows feladatkezelője hány magot lát? ott is csak 2 van?
  Esetleg próbálj egy BIOS frissítést! anno nekem szükséges volt a DFI alaplapomnál…

 13. Még az a kérdésem lenne, hogy az AIDA64 mutat egy hőmérsékletet az összes magra együtt ( a magokra külön külön nem ), ez meggyire lehet pontos (ezt érzékelő méri, vagy ő logikázza ki valami alapján)? Kép: http://kepfeltoltes.hu/130211/capture-20130211-220912_www.kepfeltoltes.hu_.png

 14. nahh hát akkor kedves Lackos Istvan, minden a legnagyobb rendben, ott megy a 4 CPU szál ahol mennie kell ;-)

  Andris188! Annyira pontos, hogy viszonyítási alapnak jó legyen, hogy mégis kb miylen hőfokkal dolgozik a CPU,azaz ha azt látod hogy 60-70 fokot jelez akkor már tényleg melege van neki ;-)

 15. Hát olyan, 52 fokot jelez stabilitás teszt közben :D
  De fogok rá venni egy CPU hűtőt (ARCTIC COOLING Freezer 13) és felhúzom olyan 4-4,2 MHz-ig :D
  Ui.: Amúgy nagyon jó a leírás, köszi ezt a cikket, szuperül működik 3 maggal a AMD phenom II x2 555 BE-öm :D

 16. elég komoly hűtés, azzal kis szerencsével meg lehet, de azért 1,5V-al többet ne adj neki, meg arra figyelj a kupak hő se menjen nagyon 65-70fok fölé terhelve

 17. A gyàri programmal fogom hùzni, az autòmatikusan ad rà feszkòt is ès ìgy Nem kell azzal törődni :D

 18. Hát pont ezaz, ha automata a feszkó akkor simán rátolhat anynit ami akár károsíthatja is a procit… nem szabad Windowsos progikkal mókolni

 19. Üdv!

  A segítségét kérem. Direkt olyan alaplapot (Asrock 960GM-GS3 FX) és processzort (AMD Athlon II X3 450) vettem amikről olvastam, hogy párosítva seperc alatt fel lehet oldani a 4. magot. Eddig vagy 20 variációt kipróbáltam friss és régi bios-al együtt és nem sikerült. Valami tuti tipp kéne ami elkerülhette a figyelmem. Ha akad bármilyen ötlete, megköszönném.

 20. Nagggyon de nagggyon kevés Athlon II X3-ban lehetett a letiltott CPU magot és L3 Cache-t engedélyezni.. a procid egyszerűen tényleg hibás és nem működik a letiltott egység…

 21. Szia bacsis! Van egy Athlon X3 435öm és biztos, hogy működik a 4. mag, mert direkt ezért vettem, csak már rég kapcsoltam be. A leírás szerint kapcsoltam a giga 790es lapon az UCC autora, de nem aktiválta a 4. magot. Mi lehet a gond? Üdv,

 22. Helló!
  Ez az alaplapom van: Gigabyte GA-78LMT-S2P , ezzel is tudnám húzni 4 GHz-ig a fent említett hűtővel (ARCTIC COOLING Freezer 13) és ez is bírná az 1,5 V-ot?

 23. szia! nem egy tuningbajnok lap de egy kis pluszt azért ki lehetne vele csikarni

 24. Oké köszi a választ, akkor ezekszerint ezt még bírja nem?

 25. Helo, AMD 960T-nél belehet kapcsolni a +2 magot hogy 6 magos legyen ezzel a lappal AsRock N68-VGS3 FX és gyári hütő elég hozzá vagy kell valami komolyabb? Köszi

 26. köszi az megvan, meg is csináltam 6 magra csak félek nem e lesz baja a lapnak erről tudsz valamit, bírni fogja? Mert elvileg tdp limites a lap és ugye így megnőtt a tdp. köszi

 27. Figyelgesd a fesz szabályzó áramköröket nem-e melegednek tűzforróra terheléskor, esetleg rakhatsz rájuk öntapadós hűtősüniket…. ha instabil a cucc vagy fagy, az is lehet hogy az alaplap miatt van, de szerintem nem lesz gond…

 28. köszi így hagyom akkor, teszek rá egy komolyabb hűtőt. A fesz 1.424V ehhez nem gyúltam nem sok egy kicsit vagy itt normális?

 29. De egy kicsit soknak tűnik a feszültség, 1,35V körül kéne lennie max…

 30. ennyit ír cpu-z bár ilyenkor nem minden adat jó elvileg, mit lehet vele tenni?

 31. Nekem egy AMD Phenom II X2 55 BE-öm fut 3 magon 4,2 GHz-n 1,5 V-on (a 4. mag teljesen rosz :)

 32. Egy Artic Cooling Freez 13-al, stabilitás teszt közben sem megy 50 fok főlé…

 33. Egy ismerősömnek sima 555-je van abban is fel lehet oldani a magokat?

 34. Király vagy Bacsis! Nekem bejött ez a leírás, jelenleg 2.8 ghz-n fut a 4 mag, max terhelés alatt 55 fok fölé még nem ment. Agyalok hogy fentebb veszem kicsit a feszt és az órajelet, még egy kis plussz teljesítmény reményében! :)
  Kép: http://tinyurl.com/pedb3fp

 35. Tesztelgettem kicsit, 4 mag, magonként 3.6 ghz. Stabilitás futott tovább, nem ment 62 fok fölé (megjegyezném gyári hűtő! :)
  Képek: http://tinyurl.com/kd7rsnk
  http://tinyurl.com/mptqwhj

 36. hali!Nekem AMD Sempron 145 procin proballtam de semmi meg nem is irta at 2 magos Athlon II-re se bios-ban se az aida64 rendszerellenorzoben meg meg kek halalom semvolt.Ennek mi lehet az oka.

 37. Nem értem nagyon! lefuttattam az everest stabilitástesztjét, de honnan lehet megtudni hogy jó vagy rossz e

 38. Hali,nálam ez még mindig aktuális :D
  Egy Phenom II x2 550 BE rezeg a gépemben, gigabyte lapban(790XT).
  Belépek a biosba, az Advanced Clock Calibration-t átállítom autora,elmentem. Újraindul a gép, belépek a biosba, és azt látom,hogy az auto helyén “disabled” szerepel,mint az átállítás előtt.

  Bármi ötlet?

 39. Üdv! Kérdésem az lenne hogy egy Phenom II x2 55 BE processzorom egy Gigabyte GA-M61SME-S2L v2 tipusó alaplapon betudnám kapcsolni a letiltott magokat? Már átnéztem a bios és valószínűleg nem támogatja a magok feloldását… :/ F5j bios verizóm van jelenleg, esetleg újjab verzióval lenne esélyem vagy hadjam a **csába?

 40. Sziasztok :D Azt szeretném kérdezni, hogy Phenom II X2 550-en egy Gigabyte GA-880GM-UD2H alaplappal megoldható lenne a magfeloldás , és ez biztonságos? :D (Játék közben 55-64 fokos)

 41. Szia!
  Köszi a cikket, nagyoj jó és érthető, de meg tudnád mondani, hogy ha amint mondtad, teljesen rossza a mag, és nem, ad egyáltalán képet a gép, akkor rendbe lehet-e hozni, mert ha nem, akkor nem szívesen kockáztatnám meg a feloldást.

Leave a Reply