A kis gyári 3,8GHz-es

Szerencsére ez a Szeptember úgy kezdődik, hogy még mindig kánikula van, még mindig tombol a nyár! Ilyenkor nincs is jobb, mint strandolni!

Mivel én közel lakok a Balatonhoz, ezért a családommal a Balaton partra szoktunk lemozdulni! Most hétvégén is így tettünk!

Természetesen ezúttal is vittem magammal a laptopom, s úgy gondoltam, itt a parton fogom megírni a cikket.

Strandon a laptopommal

Strandon a laptopommal

Persze nem vagyok az a nagyon nagy kocka, a vízbe is bementem

Vízbe is a laptopommal megyek

Vízbe is a laptopommal megyekÍgy a feelinges

Naná hogy a laptopommal

Természetesen magát a tesztet még előtte nap otthon megcsináltam, az eredmények megvannak, csak a tesztet itt a strandon fogom írni

De hogy miről is van szó!?

Pite71 cimborám egyenesen Angliából küldött Egy Pentium 4 570J CPU-t, aminek a gyári órajele máig a létező legmagasabb, egészen 3,8GHz!

Ez a CPU az LGA775-ös tokozást kapta. Itt még az Intel vakon tartotta magát a stratégiájához, azaz az akkori NetBurst architektúrára épülő CPU-ival minél magasabb órajelet szeretett volna elérni. Maga az LGA775-ös foglalat is ezért jött létre, mert a korábbi S478-as foglalat nem tudott már akkora teljesítményt leadni a CPU-nak!

Tehát 2004-ben jött az LGA775-ös foglalat, és az ebbe a foglalatba passzoló CPU-k órajele még tovább emelkedhetett! Persze az eredetileg tervezett 10GHz, amit az Intel el akart érni, soha nem lett megvalósítva, de még megközelítve sem, mindenesetre ez a 3,8GHz-es gyári órajel sem kispiskóta!

Ez a Pentium 4 570J modell ezt a 3,8GHz-et úgy éri el, hogy 19X-es a szorzója, és ehhez társul a 200MHz-es belső FSB órajel. L2 Cache-ből 1MB-ot kapott, SIMD utasításkészletből pedig az MMX-et SSE-t SSE2-t és SSE3-at támogat, Illetve a Hyper Threading-ot is támogatja, azaz egyszerre 2 szálon tud dolgozni. 90nanométeres csíkszélességgel készült, és Prescott magra épül.

Pentium 4 570J

Pentium 4 570J

És akkor még egyszer hangsúlyozom: Ez a CPU 2004 Novemberében került a piacra, s az óta sem készült ilyen magas órajelű CPU.

Megjegyezném, ennek az-az oka, hogy az Intel rájött, hogy a teljesítményt nem csak az órajel emelésével lehet emelni, hanem fejlettebb architektúrával, illetve a CPU magok számának emelésével.

Azért mert máig ez a legmagasabb órajellel rendelkező CPU, egy mai modern CPU akár fele ekkora órajelen is a többszörösét nyújtja teljesítménybe!

Na szóval én is nagyon kíváncsi voltam, hogy még mennyi tartalék maradt ebben a processzorban!

Lássuk a tesztkörnyezetet:

A rendszer

A rendszer

Abit IX38 Quad GT alaplap

Pentium4 570J CPU 3,8GHZ

2X1GB DDR2 667MHz A-DATA memória

Radeon X1800XT 512MB VGA kártya

60GB Sata HDD

Windows XP SP3 Oprendszer

A gépet indítva az tűnt fel, hogy a CPU „csak” 2,8GHz-en üzemel! A Szorzót levette 14X-esre. Ez a CPU már rendelkezik olyan funkcióval, hogy terhelés hatására tudja szabályozni az órajelét, azaz ha nincs rá szükség, akkor visszább veszi a szorzót, így csökkentve a fogyasztást, és a hőtermelést! Csak hogy én ezt a funkciót (Intel C1E) hiába kapcsoltam ki a BIOS-ban, a CPU akkor is 2,8GHz-en üzemelt, ha terhelve volt, ha nem!

Érdekességként megmutatnám, hogy ennek ellenére a a BIOS úgy érzékelte, hogy a CPU a 19X-es szorzót használja, de a valós órajel nem ezt mutatta

Most akkor 14X vagy 19X-es a szorzó?!

Most akkor 14X vagy 19X-es a szorzó?!

Mindegy, nem estem kétségbe! Úgy álltam neki a tuningnak, hogy kezdésnek FSB emeléssel és a 14X szorzó használatával értem el a gyári 3,8GHz-et:

3,8GHz

3,8GHz

Érdemes még megfigyelni a CPU feszültségét is, ami 1,4V! NA én itt dobtam egy hátast, hogy alapból ennyit állított be magának!

Kicsit utána jártam, és állítólag ennek a CPU-nak 1,2-1,4V között van a gyári feszültség értéke, tehát még elvileg okés is a dolog, de én akkor is sokalltam! Megpróbáltam visszavenni 1,2V-ra, de a Windows betöltése után instabillá vált a rendszer. Szóval erősen úgy tűnik, hogy ennek a CPU-nak tényleg ez lett megállapítva gyári, alapfeszültségnek!

Amúgy ez a magas gyári feszültség meg látszik a hőmérsékleten is, hiszen látható, hogy az így terhelés hatására 65fok fölé ment.

Itt azért elgondolkoztam, hogy ha ekkora bazi nagy full rézhűtéssel már alap feszültségen, és alap órajelen így melegedett a CPU, akkor vajon milyen gyári hűtést csomagoltak mellé? És hány fokon járt azzal a processzor?

Nagyon jó, hogy úgy kezdődik a tuning, hogy a fagyállós hűtést az elején be kell vetnem!

Azért futtattam egy 3Dmark-ot is:

3,8GHz-en a 3Dmark2001

3,8GHz-en a 3Dmark2001

Egyértelmű, hogy feszültséget nem fogok emelni, hiszen már így is komolyabb terhelés hatására iszonyatosan melegszik a CPU, de azért némi órajel emelést még megpróbáltam!

Az FSB-t 270MHz-ől 280MHz-re emeltem, s így 3930MHz-en járt a CPU!

3930MHz

3930MHz

Némi gyorsulás tapasztalható…

A 3Dmark ezúttal is lefutott, és gyorsult is valamelyest:

3930MHz-en a 3Dmark2001

3930MHz-en a 3Dmark2001

Megpróbáltam az FSB-t még 10MHz-el megemelni, azaz 290MHz-re, s így 4060MHz-en járt már a CPU, a Windows betöltött, de nézzétek csak, az Everest CPU-ID ablakában, hogy hány MHz-en jár a CPU?

4060MHz kicsit érdekesen

4060MHz kicsit érdekesen

Már a Super PI futtatása közben is összevissza ugrált a CPU órajele, s amikor ez a kép készült, 2500MHz-re szabályozta le magát. A CPU elkezdett a magas hőmérséklet hatására Throttlingolni! Azaz a CPU a túlmelegedés elkerülése érdekében elkezdte az órajelét lecsökkenteni, illetve üres órajel ciklusokkal kitölteni, ezzel is tehermentesítve magát

Eljött már most az a pillanat, hogy fagyállóval kell hűtenem a CPU-t, ha az órajelet még tovább akarom emelni!

Szépen elővettem a fagyállós palackot a hűtőből, és már keringettem is a -15fok környékre hűlt fagyállót a vízhűtéses rendszerembe! Aki esetleg nem tudná, annak mondom, hogy egy „átlagos” vízhűtést használok ilyenkor, a különbség az, hogy víz helyett a keringető szivattyú -10 -15fok környékére hűtött fagyállót keringetek, ennek a segítségével a CPU-t elég szépen szobahőmérséklet alá tudom hűteni!

A fagyállós palack

A fagyállós palack Itt már beüzemelve

Az 5L-es palackban amúgy nem csak fagyálló folyadék van, hanem cirka 1,5L csapvíz is! Ezt azért találtam ki így, mert a csapvíz szépen megfagy, jég lesz belőle! Ezt a keringető szivattyú nem tudja keringetni csak a folyékonyan maradt fagyállót! És most jön a ráció! Az üvegbe vissza került már valamennyire felmelegedett fagyálló érintkezik a jéggel, s a jég ahogy vissza olvad, a halmazállapot változásával rengeteg hőt el tud nyelni! Így tehát a fagyálló hőmérséklete viszonylag fixen marad, s több időm van a tuningra!

Na szóval fagyállós hűtés „beüzemel” s, folytattam a tuningot, szépen még feljebb raktam az FSB-t, ezúttal kerek 300MHz-re lőttem már, ami segítségével a CPU már 4200MHz-en járt:

4200MHz!?

4200MHz!?

Figyeljétek meg, hogy megugrott a teljesítmény! Miért? Mert a memória órajelét feljebb szorozva hagytam, de a lényeg, hogy nézzétek meg a CPU információs ablakát! Azt írja, hogy 4087MHz, és az FSB 292MHz! Hoppá! Linx futtatásakor a CPU órajele ismét elkezdett, igaz most még csak kismértékben ugrálni! A túlmelegedést kizárhatjuk, hiszen 16fok a CPU terhelve is! Értetlenül állok a látottak előtt!

Hát mindegy, tovább mentem, s hogy kicsit pörgősebb legyen a dolog, az FSB-t 320MHz-re módosítottam, így 4480MHz jött ki! Első körben kékhalállal elszállt a Windows betöltéskor, de miután a feszültséget megemeltem 1,45V-ra betöltött az operációs rendszer.

Ezt figyeljétek!

4480MHz,1,45v-al

4480MHz,1,45v-al

A CPUID ablak szerint a kép mentésekor a CPU 227MHz-en járt, 16MHz-es FSB órajellel párosítva! Na kilátott már ilyent? Bevallom töredelmesen! Én még nem!

Kezdett gyanús lenni a dolog, gondoltam, elindítok egy CPU-Z ablakot, az mit ír ki?!

Ott az órajel helyesen jelent meg! Na ekkor kicsit megnyugodtam, Szépen elkezdtem futtatni a teszteket, újabb gyorsulásokat tapasztaltam a Super PI illetve a Winrar benchmarkjában!

Viszont elindítottam a Linx-et és döbbenten láttam a 0,01Gflops-os nyers számítási teljesítményt! Hát mi ez? Akkor tényleg ilyen 20MHz körül jár a CPU? Linx teljesítménye alapján kb igen! Na de a Super PI és a Winrar Benchmarkja? Ott normális sebességet produkált a gép!

Ezen a ponton teljes tanácstalanság, korábban ilyent soha nem tapasztaltam!

Megpróbáltam még tovább emelni az órajelet, de 1,6V-os feszültséggel is csak 4550MHz-ig jutottam 325MHz-es FSB beállításával:

4550MHz 1,6v-al

4550MHz 1,6v-al

A korábbi helyzet volt ezúttal is tapasztalható!

A Super PI és a Winrar tovább gyorsult egy hajszállal, de a Linx most is nagyon alacsony eredményeket mutatott, az Everest CPUID ablakában meg össze-vissza, ugrált a CPU órajele 0MHz és 1500MHz között

És ez lett a vége, tovább nem jutottam!

Összegezzük a látottakat!

Alapból nagyon magas a CPU gyári üzemi feszültsége, de az órajele is!

A szorzója hiába 19X-es mégis 14X-esen tudtam csak használni!

10% tuning hatására a CPU teljesen megbolondult, össze vissza ugrált az órajele, és garantáltan nem a túlmelegedés védelem miatt…

Egyszóval nem tudok rá magyarázatot adni.

Mindenesetre egy élmény volt egy olyan CPU-t a kezembe tartani és tuningolni próbálni, aminek alapból 3,8GHz-es az órajele

Én még egyszer köszönöm Pite71-nek hogy elküldte ezt a CPU-t!

Akinek esetleg megtetszett ez a remek CPU, s nem akar tuningolni, viszont valami nagyon ütős gyári nagyon magas órajelű CPU-t keres, és érdekli ez a darab, az ne legyen rest magába tartani az infót, jelezze, mert eladó!

About bacsis

9 hozzászólás

 1. Szép proci! :)

  Én még megpróbálnám egy másik lappal, mondjuk azzal az ASUS-al, amelyikkel a Celeront 5.5 felé húztad, hátha azzal menne a 19x-es szorzó… :D

 2. A Kis 965P-s csippes P5B-vel? hmmm visszatérünk akkor a dologra :-D

 3. Ez igen, azért látszanak a Prescott mag alapvető tulajdonságai a tesztben. :)

 4. Na hát jellemző, hogy velem kapcsolatban semmi sem tiszta :)) Azért bacsis Mesteren nem sikerült kifognom (meg nem is volt szándékos) rendesen megrángatta a kis morcost.

  De ugye ezt írod fentebb:
  “A szorzója hiába 19X-es mégis 14X-esen tudtam csak használni!

  10% tuning hatására a CPU teljesen megbolondult, össze vissza ugrált az órajele, és garantáltan nem a túlmelegedés védelem miatt… ”

  Na most ez a 10% tuning nyilván a CPU alapórajel + 10%, de mivel 14x a szorzó, ezért az FSB szempontjából több, mint 10% ugye? Ha jól értem …

 5. Grat! Nem lehet, hogy a bios nem kezelte rendesen? Azaz biztos, mert nem ismerte a procit helyesen! Esetleg bios frissités?

 6. pite71! Igen ha az FSB-t nézzük, akkor ott 50%-os túlhajtásban részesült :-)
  Epic79! Egy olyan alaplap ami a a 45nanométeres procikat is simán kezeli, többek közt a 1600-as FSB-s QX9770-et, valószínüleg a leges legelső BIOS verziójába is már bele lett építve egy 6éves CPU-nak a mikorkódja… De amúgyis a legfrissebb BIOS-t használja a gép, tehát ezt mindenképpen kizárnám…
  Egy másik alaplapba valószínűleg nem lenne probléma a 19X-es szorzó sem, de a CPU maximálisan elért órajelén ez mit sem változtatna…. Az hogy már instabil 4,5giga fölött illetve el sem indult, semmiképp sem foghatjuk az alaplapra :-)

 7. Teszt for strand edition, sörvicepack 1…2,3- al :-))

  Ilyen magas alapórajelnél már egy másik dimenzióból jöttek az anomáliák.

 8. nekem is vannak ilyen porovlémaim p4 551 :) el
  csak nekem a linx 120Gf et meg 3.7 GF et nyomott ha kikapcsoltam a HT t :)én is akármit csináltam megbolondult asus p5l pro lappal

Leave a Reply