Fél kilóba zárt számítógép

Nem is olyan régen, bemutattam a HP Jornada 728-as készülékem, ami korához képest fogalmazzunk úgy, hogy „penge cucc”.

Egyik délután elgondolkoztam, hogy vajon mire cserélhetném le, ami modern hardverrel van felszerelve, de a mérete továbbra is nagyon picike. Természetesen további kikötésem még az volt, hogy rendelkezzen hardveres billentyűzettel, tehát a tabletek máris kiestek nálam.

Sok eszközt, úgynevezett UMPC-ket ajánlottak, többek között a Sony Vaio UMPC-jéit is, de ezekről a gépekről le mondtam, mert a használt áruk még most is 200-300ezer Ft a külföldi ebay-en, Magyarországon meg a beszerzése szinte lehetetlen.

Azért írtam, hogy szinte, mert nekem mégis sikerült, méghozzá úgy, hogy a Dell latitude D630-as notebook-omat adtam érte cserébe!

Úgy gondoltam, hogy erről a gépről fogok nektek írni, mert ez aztán tényleg nem mindennapos cucc!

A tesztben szereplő gép típusa a Sony Vaio VGN-UX17GP nevet viseli, és az UMPC-k családjában kapott helyett, azon belül is, azt hiszem, nyugodt szívvel állíthatom, hogy a világ legkisebb UMPC-je!

De mi is az az UMPC!? Ez a mozaik szó az Ulra Mobil PC-ből lett, s mint így a neve is sugallja, nagyon kis mérettel rendelkezik, viszont az x86 kompatibilitást megtartotta, tehát lényegében egy nagyon-nagyon pici, PC számítógép, tehát ugyanazok programok futtatására alkalmas, mint asztali számítógépünk, és Operációs rendszerből is választhatjuk lényegében az összes, mai Windowst, legyen az XP, Vista, vagy Windows 7, és futtathatjuk rajta a kedvenc programjainkat, alkalmazásainkat!

Ha mindenki tisztában van akkor nagyjából a témával, akkor ismerkedjünk meg a tesztben szereplő Sony Vaio VGN-UX17GP-vel!

Sony Vaio VGN-UX17GP

Sony Vaio VGN-UX17GP

Első ránézésre egyáltalán nem hasonlít, se, PC-re se laptopra, viszont egy PDA-ra annál inkább! Elvégre látható, hogy a kijelzője sem túl nagy, mindössze csak 4,5 colos, ami inkább közelebb van egy PDA-hoz, mint bármiféle notebook-ra! Mutatok még egy képet, amin jobban látszanak a méretarányok:

A telefonom alig kisebb nála

A telefonom alig kisebb nála

De lelövöm a poént! A kijelző eltolható fölfelé, s így máris elénk tárul a QWERTY billentyűzet!

Sony Vaio VGN-UX17GP széttolva

Sony Vaio VGN-UX17GP széttolva

Ha jobban megnézzük, a kijelző mellett jobb és bal oldalt látunk még pár gombot! A Jobb felső sarokban találjuk a Trackpoint-ot ami, segítségével majd az egérmutatót tudjuk irányítani.

Alatta van a nagyító gyors gombjai, amik segítségével a nagyítást lehet növelni vagy csökkenteni a kijelzőn, erre akkor lehet szükség, ha nem tudjuk jól olvasni a kijelzőt az apró betűk miatt. Illetve a bekapcsoló gombot is itt találjuk

Jobb oldali hardveres gombok

Jobb oldali hardveres gombok

A kijelző bal oldalán a felső 3 gomb az egér gombjainak fele meg, a legfelső a bal klikk, alatta a jobb klikk, majd a középső klikkért felelős gombot találhatjuk! Még tovább menve lefelé látható a Sony spéci menüjéért felelős gomb, amit ha megnyomunk, elindul egy beépített program, ami alól rögtön tudjuk indítani az internet böngészőt, a zene/film lejátszó programot, kamerát, illetve a vezeték nélküli kapcsolatainkat is lehet könnyebben vezérelni.Legalul pedig a Wlan illetve a Bluetooth kapcsolója található

Ez pedig a bal oldal

Ez pedig a bal oldal

Fontos még megjegyezni a kijelző felső részét is, hiszen itt található az ujjlenyomat olvasó, ami segítségével lezárhatjuk a Windowst, és ha beállítjuk, csak ezzel tudunk bejelentkezni a Windowsba, Viszont így rajtunk kívül tényleg senki nem tudja elindítani a felhasználói profilunkat. Továbbá található még egy 0,3megapixeles kamera is, ami megfelelő Skype vagy MSN-es videó hívásokhoz.

Kijelző felső része

Kijelző felső része

Még kicsit húznám a bekapcsolást, mert a gép többi részét is megmutatnám!

Alul látható a töltő csatlakozó a bal szélen, majd egy légrés, ami a szellőzésért felel, az mellett pedig a dokkoló csatlakozója, majd a hang és a mikrofon jack csatlakozó

A gép allja

A gép allja

A gép hátulján nincs semmi érdekes, csak, ha szét van tolva a gép, mert akkor felül látható az 1,3megapixeles hátsó kamera, ami segítségével fényképeket illetve videót is készíthetünk!

Látható még az akkumlátor is, illetve itt hátul van eldugva a kijelző vezérléséhez való stylus is, mert a gép kijelzője érintés érzékeny is! Továbbá ide van befűzve egy csuklópánt is, ha esetleg a kezünkre akkasztva akarjuk hordani a cuccost

A hátlap

A hátlap

Ha a gépet felülről nézzük, akkor láthatunk egy rést, ahova Memory Stick memória kártyát helyezhetünk, illetve a hátsó kamera fényképező gombja is itt helyezkedik el! A kijelzőn van egy kis csúszka, amivel a fényképező makróját állíthatjuk, azaz hogy közeli vagy távoli képet akarunk fotózni! Középen azon a rácsos nyíláson pedig a gépből a meleg távozhat

Felülről nézve

Felülről nézve

A gép bal oldaláról mutatnék még egy képet, mert található még egy Compact Flash memória kártyan yílás is, illetve egy szem USB, ami igen hasznos a mai világba.

A CF és USB csatlakozó

A CF és USB csatlakozó

És a bekapcsolás előtt lássuk mi lapul ebbe a picike csodába:

Core Solo U1400 Ultra Low Voltage CPU 1200MHz

Intel GMA950 integrált VGA kártya

512MB 400MHz DDR2 Memória

30GB SSD

4,5colos 1024X600-as felbontású érintés érzékeny kijelző

490gramm

Még a CPU-ról írnék nagyon röviden, mert nem annyira elterjedt CPU ez. A Core Solo a mobil eszközökbe kaptak helyet, s lényegében a Core2 Duo családdal jelentek meg, illetve pár hónappal korábban, egész pontosan 2006 tavaszán. A legfontosabb különbség, hogy a Core processzorok (2-es nélkül) nem támogatják a 64 bites utasításokat, csak a 32biteseket. A Core Solo CPU-k ahogy a nevük is utal rá, egy maggal rendelkeznek, mint ahogy a tesztben lévő U1400-as is! Az Ultra Low Voltage azt jelenti, hogy nagyon, de nagyon energiatakarékos, ennek a modellnek a TDP-je mindössze csak 5,5W, pedig még 65 nanométeren lett gyártva. Az 1200MHz 9-es szorzó és 133MHZ-es FSB szorzatából jön ki. SIMD utasításkészletekből támogatja ez a CPU család az MMX-et, SSE,SSE2, és az SSE3-at, illetve a virtualizációt is! Hoppá ugye? L2 Cache-ből pedig 2MB-ot kapott.

Szóval nem tűnik ez rossz procinak, mindjárt kiderül mit is tud valójában!

Bekapcsolás után, elénk tárul a tényleg tűéles kijelző 1024X600-as felbontása , s már töltődik is Windows XP. Igaz, hogy az 512MB DDR2 memória manapság nem túl sok, még XP alá sem, de mégis 20másodperc alatt betölt a Windows, illetve további 15 másodperc alatt betölt az összes automatikusan elinduló program is, tehát viszonylag elég gyorsan feláll a rendszer az SSD-nek köszönhetően.

Amúgy a gép elbírja a Vista illetve Win7 oprendszert is, és azok is elég jól futnak így fél giga mellett, az SSD-nek köszönhetően, de én maradtam a Windows XP mellett, mert a 30GB-os SSD-n szerettem volna, hogy minél több szabad hely maradjon.

Tű éles kép, villámgyors XP

Tű éles kép, villámgyors XPKözelebbről sem látszanak a pixelek

Amint írtam feljebb, a kijelző érintés érzékeny, tehát ha úgy alakul kedvünk, az ujjunkkal, vagy a stylussal is irányíthatjuk a kurzort.

Gépelni ugye itt van nekünk a hardveres billentyűzet is, ami használatkor kék háttérvilágítással rendelkezik. A gombok elég kicsik, és ha kezünkbe fogjuk a gépet, akkor nyomkodásuk is elsőre furcsa, és nehézkes, de még másodjára is. Viszont ha az ember túl lendül a kezdeti nehézségeken, pár óra aktív használat után elég jól meg lehet szokni, s persze nem ezen kell megírni az 500 oldalas regényünket, de átlagos használatra, email stb. üzenet megírására lehet használni.

A billentyűzet

A billentyűzet

Még a dokkolóról nem ejtettem szót.

Túl sok mindent nem lehet róla írni, a gépre rácsatlakoztatva pár további bővítőportot kínál, kapunk még 2 USB portot illetve egy D-SUB monitor kimenetet, illetve egy Mini FireWire port is elhelyezésre került. És mivel ilyenkor a gép alján lévő töltőnyíláshoz nem férünk hozzá, ezért itt a dokkoló hátulján is van egy töltő csati, hogy ilyenkor is tudjuk hálózatról használni a gépet.

Dokkoló csatlakozói hátulról

Dokkoló csatlakozói hátulról

Továbbá a dokkoló jobb oldalán van még egy USB port,és azt a sárga csatlakozó szintén nem tudom micsoda,talán ilyenkor oda lehet rádugni a hangszóró jack dugóját

Dokkoló csatlakozói oldalról

Dokkoló csatlakozói oldalról

De hogy mire is tudjuk használni ezt a drágaságot? Kb. mindenre, mint egy asztali, vagy egy notebook gépet!

Szépen vegyünk mindent sorjába!

Mivel van a gépbe beépített WIFI, így könnyedén tudunk csatlakozni az internethez, ahol van WLAN!

Fel is telepítettem a Google Chrome-t, és elkezdtem netezni! Próbáltam mindenféle oldalakat böngészni, hogy lássam mire képes a vas!

 Elsőként a bacsis-tuningot hívtam be, illetve a Facebook-ot, ami pillanatok alatt bejött, gyors az oldal szkrollozása is, megy, mint az álom!

Bacsis-tuning száguld

Bacsis-tuning száguld

Facebukk

Facebukk

Jahh, a futtatott alkalmazásokról azért így a gépről fényképezem ki a képet, hogy lássátok, mégis hogy fest a gépen a megjelenített oldal! Hiszen teljesen más a képméret így 4,5 colon az 1024X600-as kép megjelenítése, mint egy nagy 17-19-21colos monitoron nézünk egy ilyen felbontású képet!

 Látható, hogy itt azért kijön a magas felbontás és a kicsi kijelző hátránya, a betű karakterek elég kicsik, és tényleg csak elég közelről olvasható némely oldal, szöveg. Na ilyenkor jön jól, a nagyítás, amire ott van oldalt a két, hardveres gomb!

Nagyítás egy gombnyomásra

Nagyítás egy gombnyomásra

Tehát próbálgattam tovább az internetes tartalmak böngészését! És ráengedtem a gépre a Youtube-t:

Youtube 480P-ig tökéletes

Youtube 480P-ig tökéletes

Természetesen ezzel is elboldogult kényelmesen a gép, igaz a 720P-s videók már kicsit döcögősen mennek, de 480P-be gyönyörűen futnak az online videók!

Aztán ráengedtem egy kis Flash alapú böngészős játékot, a Shakes And Fidget-et:

Shakes And Fidget is repül

Shakes And Fidget is repül

Itt sem volt semmi probléma, úgy ment, mint egy álom

 Azt hiszem kijelenthető, hogy az internetes tartalmakkal elboldogul a gép, mindenféle kompromisszumok nélkül!

Egy kis mozizást is kipróbáltam!

Természetesen a Divx-el és a DVD-vel semmi probléma nem volt, gyönyörűen vitte a gép. Ezt kár is részletezni.

Igaz, Youtube-s nagy felbontású videókkal már nem birkózott meg, de úgy gondoltam, kap még egy esélyt, és elindítok egy, a háttértáron lévő fél HD videót is!

És bizony azt tapasztaltam, hogy a gép 50-70%-os CPU használat mellett elboldogul még a 720P-s tartalmakkal!

720P-t is viszi röccenés nélkül

720P-t is viszi röccenés nélkül

Megpróbálkoztam az 1080P-vel is, de ott már egy-két perc után a hang és a kép elcsúszott. Mindenesetre én elégedett vagyok a gép videó lejátszásos teljesítményével.

Persze milyen számítógép az, amin nincs játék! 

Igaz az integrált GMA950 soha nem az erős 3D képességeiről volt híres, de némi kraft csak van benne!

2002-2003 körüli játékokkal próbálkoztam, s egy grafikonba foglaltam, hogy melyik játék milyen sebességgel, és részletességgel futott:

játékok FPS számai

játékok FPS számai

A Híres Call Of Duty nagyon szépen futott, amikor hírtelen akció dús lett az esemény, egy-egy pillanatra bement 20FPS alá a játék, de a nagy átlagba 30fölött ment, a zárt helyszíneken meg egyenesen repült, és a részletesség illetve a felbontás sem volt porig butítva, tehát játszható

Körülbelül az NFS Hot Pursuit II-ről is ugyanez mondható el, bőven játszható volt, ráadásul itt a kijelző natív felbontását is használhattam felbontásként!

Az NFS Underground porig butítva is elég siralmasan futott, csúnya is volt és majdhogynem játszhatatlan… Ezzel nem fogok hosszú órákat elütni ezen a gépen.

A Flatout még talán jászható sebességet produkált, időnként beesett az FPS 20 alá, de nem volt annyira észrevehető, viszont csak minimális felbontáson futott. Így nem számítottam túl sok jóra a Flatout 2. részétől sem! Az viszont már tényleg nagyon gyatrán futott!

Szeretném megjegyezni, hogy a gombok kis mérete itt is azért fejfájást okozott, mert annyira kicsik, hogy egy újam lefedte majdnem mind a 4 irányító gombot, ezért agyaltam, hogy is lehetne játszani kényelmesen az autós játékokat! És a megoldás nagyon egyszerű! A fel, és a le gombokat nem állítottam el, azokat tudom nyomkodni a jobb hüvelykujjammal, azaz így tudtam vezérelni a gázt/féket. A balra-jobbrát pedig átraktam a bal hüvelykujjamra ráálló A és S gombra, így a gépet kézbe tartva is nagyon jól lehet játszani, íme egy kép, hogy el tudjátok képzelni, hogy is mondom!

Így kell csapatni a játékot

Így kell csapatni a játékot

Szóval lehet, hogy a mostani játékokkal nem boldogul el a gép, de 2002-ig a játékokat akár natív felbontás mellett közepes vagy magas részletességgel is el tudja vinni a gép. Abból az időből is voltak nagyon komoly nevű játékok, mint Pl. a Quake3, Project I.G.I 1,2, Colin Mcrae Rally 2-3 Simcity4, és még sorolhatnám, az egykori nagy neveket, amiket simán érdemes ezen a gépen újrajátszani, hisz remekül mutatnak ezen a tű éles kijelzőn!

Természetesen a készülék még nagyon sok minden másra is alkalmas, amiket nem vettem be a tesztbe. Hogy legyen mindenkinek viszonyítási alapja, hogy a benne lévő CPU mégis mire képes még, illetve milyen szintű asztali processzorral van egy szintben, ezért csináltam egy gyorstesztet, ahol a CPU nyers ereje számít!

Egy 3,4GHz-es Prescott magos CPU-t vettem be két féleképpen a tesztbe! Először csak 2GHz-re fogtam vissza, és kikapcsoltam a Hyper Threading-ot, utána 2,5GHz-re állítottam a CPU órajelét, és visszakapcsoltam a Hyper Threading-ot, így mértem össze, hogy, hogyan viszonyulnak egymáshoz a processzorok!

 Két grafikont csináltam, az elsőbe lássuk a Super PI és a Linx eredményét:

Super PI és Linx

Super PI és Linx

Mint látható, a Super PI 1M tesztjét a kis Core Solo számolta ki a leggyorsabban, még a több mint dupla akkora, 2,5GHz-en járó P4-et is lenyomta!

Linx-be viszont fordult a kocka, a Pentium 4 mind a két órajelen lenyomta nem kicsit a Core Solo-t, a különbség szinte háromszoros, valószínűleg, itt valószínűleg jobban számított a magas órajel, architektúrától függetlenül, bár a háromszoros különbség így is soknak tűnik.

Nézzük meg a következő grafikont, amiben van Everest beépített teszt, egy kis Winrar benchmark, és MP3 konvertálás!

Everest, Winrar, és MP3 kódolás

Everest, Winrar, és MP3 kódolás

Az Everestnek két szintetikus tesztjét futtattam, a CPU Queen-t illetve az FPU Julia-t. CPU Queen-be a Core Solo a 2gigán járatott P4-et szépen le tudja nyomni, de FPU Juliába már kikap, bár csak a 2,5GHz-en járatott P4 tud jobban elhúzni csak tőle!

Winrar benchmarkjában is szépen helyt állt a Core Solo, a 2gigán járatott HT kikapcsolása mellett járatott P4-et lenyomja, s a 2,5GHz-es ketyegő P4 is alig volt csak nála gyorsabb!

Ez azt hiszem, igazán szép teljesítmény!

Próbáltam egy kis zenekonvertálást is! Egy 80MB-os MP3 File-t konvertáltam át az Advanced MP3 Konverter nevű programmal WMA-ba, s mértem az időt, hogy a processzorok milyen gyorsan boldogulnak a feladattal, természetesen az nyert, amelyik gyorsabban végzett!

Ebben a tesztben sajnos nagyon gyengén szerepelt a Core Solo, a Pentium 4 több mint háromszor volt gyorsabb, amire ismét nem tudok magyarázatot adni.

Mindenesetre elmondható ebből a gyorstesztből, hogy ez a Core Solo valahol a 2-2,5GHz-es Pentium 4-ek szintjén van, ami a mostani processzorokhoz viszonyítva már nem túl erős. Mégis lényegében, ha nem a legújabb játékok futtatásáról van szó, akkor majdhogynem mindenre elég! Hisz a webes tartalmakkal gyönyörűen, elbánik a gép, a videós lejátszási képességekre sem lehet nagyon panasz, hisz 720P-ig a gép mindent gyönyörűen futtat, és a régebbi játékokat is nagyon szépen futtatja!

Mindezt úgy, hogy a gép alig fél kilogramm, méreteit tekintve akkora, mint egy PDA, a tudása ahhoz képest mégis klasszisokkal több!

Szóval, aki szereti az ilyen kütyüket, annak nagyon ajánlom, mert ez tényleg egy igazi, zsebbe való számítógép!

About bacsis

18 hozzászólás

 1. Üdv. Mester! Ez igen, én csak annyi fűznék ehhez hozzá, hogy ez a kis készülék a mai modern(ebb) kor HP Jornadája. :)
  A cikk szokás szerint nagyon érdekfeszítőre sikeredett, tetszett különösen hogy össze hasonlítottad egy asztali cpu-val. Egyedül az akku teljesítményéről nem nyilatkoztál, mennyit bír a “kicsike”? :))

 2. Örülök, hogy tetszett :-)))
  Az akksiról azért nem írtam, mert ugye a gép hozzám használtan került, s az akku sem olyan mint új korába… gyári leírás alapján az akku 3 órát bír, de nálam már csak olyan 1,5-2órát fut csak

 3. Gratula, jó kis gép, a teszt is faja lett. Vajon lehet húzni BIOS-ból valamelyest??
  Na meg milyen RAM foglalat van benne és mennyi? Az 512-t kicsit megdobva, 1GB-vel hasítana, hátha még dual channelt is tudna????

 4. Jo kis jatekszer. Osztan hasznalhato valami ertelmesre?

 5. sajna nincs benne ram foglalat ez a fél giga alaplapra integrált és nem lehet bővíteni :-((
  Menet Elek! Ez nem győzött meg? akkor szerinted mi lenne az értelmes? :-)

 6. Gratulálok a kis gépedhez! A Sony Vaio nagyon jó márka! Kíváncsi lennék, hogy a kisfilmkészítésben hogyan remekel? Movie Maker, Power Point hogyan fut rajta? Mégegyszer gratula! Használd sokáig jó egészségben!!! ;)

 7. Gratu a masinához :)

  szomorúan olvasom hogy 512 ram a max :S valahogy rá kéne hekkelni 1 ramot, és ezen próbálni win-8at (desktopon valamiért nem jön be…) bár valszeg fut 512-n is… (tudom xp kicsi helyigényű, ráadásul a kis vaio nem szolgál olyan hw-vel hogy lenne értelme modernebb rendszert tenni, de… 10 éves az a rendszer már :D )

  a core solohoz: asszem ott a cache és az alu kicsit le van butítva, azért nem megy jól lebegőpontos feladatokban. általában pont ezek az egységek “zabálnak” a rendes procikban, itt meg ugye 5.5W TDP-t kell tartani…

 8. Nagyon jó kis kütyü! Minden van rajta, ami manapság kell. A kis kijelző szemüveg nélkül nekem már gondot okozna, bár nagyítható, ami dícséretes.Ha mindíg kell egy PC a zsebbe, akkor ideális.Hegymászáskor mondjuk könnyebb felvinni mint egy laptopot :-)

 9. Tökön rugdallak a helyesírás és a gramatika miatt!:-D

 10. Szerintem ez a bemutató nagyon jól sikerült. Minden elismerésem Bacsis barátom. :)

 11. Schwarz!
  Remélem hamarosan egy kollektorral is bővül a bacsis-tuning csapata :-D

  madmaxxx! Örülök, hogy tetszett :-)

  freshtests! MEgfordult a fejembe, tuti szépen menne rajta :-)

 12. Nagyon jó cikk!
  Jó lenne rajta Counter-Strike ozni :D

 13. melyik az erősebb gma3150 vagy intel gma 950?

 14. a GMA3150 egy hangyányival erősebb persze :-)

 15. Kézbevéve tényleg különleges élmény :)

  ilyenkor lehet valóban érezni, hogy fejlődik a világ :)

 16. szerintem az még kimaradt a tesztből hogy meddig bírja az akksi!
  szerintem ez egy ilyen gépnél fontos adat mert a hordozhatóságon van a hangsúly. :-)

Leave a Reply