Toshiba T3100SX, avagy egy 386-os laptop harca a túlélésért.

Toshiba T3100SX, avagy egy 386-os laptop harca a túlélésért.

Eme cikket papszi fórumtársunk készítette nektek, fogadjátok tőle szeretettel:

 

 

Rengeteget járunk piacra Mokó barátommal , és rengeteg pc-s “lomot” elhoztunk már, komplett pc-ket, rengeteg procit, bővítőkártyákat, még azt is amiről azt se tudtuk hogy mi az.
Mind ezt attól a gondolattól vezérelve, hogy jobb sorsa lesz a cuccoknak nálunk(meg eleve is gyűjtők vagyunk), illetve ami olyan, próbáljuk helyrehozni, javítani , hogy megmaradjon az utókornak : ).

Ilyen ez a noti amit most így bemutatok. Hónapok óta csak figyelgettem , csorgattam a nyálam érte, de nem szántam rá magam, mert az utóbbi időben hanyatlott a piacon a PC-s felhozatal. Így a kedvünk sem volt a régi.
Legutóbbi alkalommal igen bőséges választék volt, és egy táskányi lommal a hátamon már ott ketyegett a gondolat a fejemben, hogy hátha ott van még az a noti.
És igen megvolt még, nem kapkodtak érte az emberek, valószínűleg a mérete miatt, vagy a súlya(!) miatt.
Aztán kis alkuval boldogan adtam ki értre az 1500 pénzt és már szenvedtem is a táskába. Be se tudtam zárni, akkora a cucc, aztán irány haza bringával. Útközben meg már merengtem, miket fogok rajta csinálni ha(!) elindul.

Nézzük, hogy miről is van szó.
A Toshiba T3100SX noti fénykorában (1989-es gyártmány, szal cirka 24 éves ).

t3100sx

 

Az első ami szembetűnik az a kijelző, de nem akármilyen. Egy kis fogyasztású gázplazma kijelző van benne ami 640 x 480 as felbontással bír, és 16 árnyalat megjelenítésére képes.
-A lelke egy 16MHz-en dübörgő Intel 80386SX™ processzor, őt integrálva találjuk az alaplapon.
-Aztán 1 MB RAM illetve 128K ROM kapott helyet a gépben, a RAM-ot további 13MB-al lehetne bővíteni, sajnos nem volt benne plusz memória.
-Valahova az adatainkat (játékokat ) el kell rakni ha nem akarunk folyton flopyzni így helyett kapott a gépben egy JVC JDE3896v10-1 80Mb-os HDD ami szerencsére működik. Kicsit csapágyas de nem lényeg.
Adat bevitelre ott a jóöreg 3.5″ 1.44 MB/720 KB flopy meghajtó.
-És a többi, 88gombos német bill, VGA kimenet, 2soros 1 párhozamos port, valamint van modem is.

Nos első dolog, pówert neki. DC in 15V 2.5A egyből teszem is rá, örülünk DC in led már világit rögtön szóval nem lehet totál halott, DE hiába próbálom bekapcsolni semmi :/ . A cucc 7Kg-os súlyát 2db(!) akku adta , igaz több mint 20 éves vett még fel töltést, hagyom picit tölteni, hogy hátha annyi elektront magába szív hogy bebikázzam. De hiába mert nem akart indulni.
Na, akkor lehet szétszedni de csak ésszel mert egy muzeális dologról van szó. Aztán megláttam mi okozza a hibát.

Sajnos az egyik akku belefojt a notiba, és hova máshova mint a DC panelra, nem kis kárt okozva. Rengeteg forrasztás korrodált , vezetősávokat random megette a sav, valamint a “tranyóházat” sem kímélte.

A korrodált alkatrészek

 

 

a NYÁK alján is látszik a sérülés

 

És itt is jól látható

 

Próbáltam menti a menthetőt áthidalások ahol csak lehetett, öregem aki nagy szaki már akkor lemondott róla, mert tényleg csak rá kellet nézni hogy ez nem fog menni többet, pláne a cucc se volt egyszerű.

DC panelra minek egy 4 meg egy 8bites microcontroller ?? Plusz az egész panel egy 34pines csatlakozóval ment az alaplapra. Lábkiosztást ismerve talán be lehet indítani a cuccot de a neten nem volt semmi.
Így hogy a remény kezdett elveszni, mivel, hogy nincs veszteni valóm jöhetett a taknyolás gányolás csak induljon el a gép, nem adom fel .
Jobban megnézve láttam egy 6.3V-os 12000uF-os plusz egy 16V 3900uF-os kondit a DC panelon , hopp ezek az 5 és 12V kimenetei kondiai lesznek. Hopp akkor PC táp elő kondi kiszed direkt bekötve az 5 és 12 V , hátha ….
És helyi idő szerint hajnali fél kettőkor elindult a gép.

Az élet első jelei

 

Már BIOS-unk is van

 

Vár minket, hogy lépjünk a setupba. Nekem meg fülig ér a szám hogy elindult és van esély a túlélésre.
De hamar világossá vált, hogy nagyon nagyon beteg még a gép. Kezdetnek biosban ott volt a HDD, de mégsem tudott bootolni róla illetve semmilyen OS-t nem tudtam telepíteni, valamit maga a gép is random fagyott.
Ekkor néztem meg az alaplapot , és itt meg a kondenzátorból származó testnedvek végeztek rendes munkát.
Itt 2lábát megette az IC-nek sav így dróttal éppen hidalni tudtam a szakadékot a az ic csonk lábai és a maradék ped között, nem szép de jó az , valamit értelemszerűen a kondit is cserélni kellet.

A kondi pozitív lábánál a BIOS felől érkező buszon 2 sáv is sérült, de nem zavarja a gépet

Szintén egy hatalmas seb

 

Aztán jöhet egy másik próba, és csodák csodája nemhogy a forrasztgatás után még elindul a gép, hanem OS-t is kapunk. Német DOS ! Rögtön DIR parancs.

Német DOS, bekonfigolva

 

Meglátom a windows mappát, így rögtön ösztönösenm a kíváncsiságtól hajtvam hogy vajon elindul-e?! Mentek a parancsok, cd windows aztán, win és igen! Ez az boot-olt a windows 3.1, szintén német nyelven.

És már Windowsunk is van

 

Hmm vártam, hogy valami extra lesz a gépen, valami adat, képek, szövegek, ami múltból maradt, de teljesen szűz rendszer volt egy két progitól eltekintve. A fájlokat megnézve a gépet utoljára 97-be indították el ugyanis az autoexec.bat volt a “legfrissebb” dátummal utoljára használatban.

Nah De! Mivel nem erősségem a német nyelv, meg nem is kell nekem a grafikus felület , jöhetett az Fdisk, és már tettem is fel az MS-DOS 6.22 OS-t. Több mint jó lesz úgy is első a játék lesz  Aztán 3 kanyarral fordulva az asztalitól a laptopig fel is ment az OS, ennél több nem is kell.

A jó öreg 6.22-es

 

Innen már szabad volt az út, jöhetett az első játékom amivel játszottam, és máig nagy kedvencem a prehistorik 2
Másoltam is fel flopyra, onnan meg ment is rögtön a noti HDD-re, hogy két másodpercel gyorsabban töltsön be.
És már indul is, hang is van nagyszerű!!! Újra 5 éves voltam!!!! Máig le tud kötni a játék, 15 percet simán el voltam vele most is.

A legendás Prehistorik 2

 

De játéknak most annyira nincs helye, rengeteg meló van még rajta. újabban el-el megy a kép, vagy kép nélkül indul a gép. Kondenzátorokra gyanakszom, a kijelző elektronikájában lévő kondik sincsenek már a toppon. Az összeset lecserélem az lesz a legjobb és hátha beton stabillá lehet varázsolni a cuccot. Mert ez így nem állapot ahogy most van.

Még van munka rajta

 

nagyerőkkel dolgoztam a noti helyrepofozásán.
Végre elkészültem a hátramaradt munkálatokkal, s így már teljesen működő stabil gépet varázsoltam belőle!
Kijelző villogását okozó 100éves kondikat le kellet cserélni, ez rögtön helyre is hozta a hibát, valamint az inverter tápvezetéke is is már a szalagkábel mellet fut, így nem látszik ki semmiféle drót és egyebek. Még egy mosás ráférne hogy csillogjon-villogjon

Itt már makulátlan volt a gép

 

Nem kicsi a jószág

Itt látszik igazán, hogy mekkora

 

És nem is karcsú, 8cm vastag a gép.

Jó vastag

 

És bizony itt látszódik még az akku okozta kár, az RGB kimenetet ette meg legjobban belenézve az összes lyukban kék folyadék volt szinte az összes lábat megette így elsőre le is mondtam róla, de csodával határos módon van kép
a minőség is teljesen rendbe van, valamint volt egy ilyen fém takarólemez de az olyan csúnya volt hogy már nem tettem vissza.Továbbá tátong a lyuk a DC ajzatnál, de arra már nincs szükség

Itt még vannak nyomok a múltról

 

Na, de jöhet az első indítás összerakás után aztán irány a bios

Az első bekapcsolás makulátlan állapotban

 

Hátralevő évében 1989-lesz az idő benne cmos akku hiányában mivel az is az enyészeté

 

Ismét a BIOS

 

Aztán jöhet az MS-DOS 6.22, és akkor már le is kell tesztelni hogy mennyire stabil/gyors a gép így már mehet is fel a 3DBench, nemszarozunk megy fel egyből a HDD-re

Már másolódik a 3Dbench

 

És indul is a teszt, nem kapkodja el a gép, lassan de biztosan

teszt indul

 

És meg is van az eredmény, átlag 4.6FPS-el futott le a tesz.

Majd a végeredmény

 

Nem rossz kis gép ez, nagyon megvagyok elégedve vele, szívemhez máris hozzá nőt, pláne hogy mennyit dolgoztam vele, majd lehet mutogatni az utókornak, hogy nagyapátok még ezzel nyomta a gémer ipart anno.
Ráadásul nem csak én szenvedtem ezzel a problémával TheEPROM9nak is ez volt a gondja, egy videóválasz és pár email után sikerült elindítania a laptopját idézem:
“You will be pleased to here that thanks to you I have managed to get the machine to power up and now I am happily scatting though the HDD to see what i on there.
I really can’t thank you enough for the information, the machine look like it is on life support but one step at a time. I will have to build it an internal PSU.”

Így a világban már legalább két ilyen gép működik, egy jó darabig mert jó kezekben van Köszi a figyelmet és, hogy elolvastad a cikket, kérdésed hozzáfűznivalód van esetleg ne tarts magadban vár a topic

 

About bacsis

10 hozzászólás

  1. Gratulálok a tökéletes munkáért, és hogy tudd, piszok írígy vagyok :-)
    cikkhez annyit halkan megjegyeznék, még pár játékot illetve egyéb tesztet még szívesen megnéztem volna még. Amúgyis a gázplazma nekem az egyik gyengém

  2. Bravúros, minden elismerésem. Én is 386- ot építek most, desktopot de nekem csak hibátlan alkatrészekből sikerül :-))

  3. Komoly gép, de én hamar feladtam volna, mivel eszközeim és elegendő tapasztalatom még nincs a gányoláshoz :D

  4. ez már nagyon nem a gányyolás kategória szvsz ;-)

Leave a Reply