IBM Thinkpad X200 A törpe méregzsák

IBM Thinkpad X200 A törpe méregzsák

Készítettem nektek egy Lenovo Subnotebook-ról cikket, szépen leteszteltem, hogy mire képes a vas, aztán a lementett eredményeket ráraktam a pendrive-omra, amit a képek feltöltése előtt sikeresen leformáztam… Mivel a gép rövid ideig volt csak nálam, így még egyszer már nem állt módomban letesztelni a gépet. Így sajna a teszt e része bukó. De úgy gondoltam, ha már megírtam a cikket, és magáról a gépről megvannak a fotók, akkor már megosztom veletek, hogy mi ment át a kezemen

 

 

Mai cikkemben egy Lenovo Subnotebook-ot szeretnék bemutatni, de még mielőtt bele is kezdenénk. Először is tisztázzunk pár fogalmat a hordozható számítógépekről, mert napjainkban használjuk a laptop, notebook, Subnotebook, Ultrabook, és Netbook kifejezéseket, de vajon ezek mit is jelentenek?

A laptop az a hordozható számítógép, amelynek a súlya meghaladja a 3kg-ot. Többnyire a felső kategóriás hordozható számítógépek rendelkeznek ilyen súllyal, ahol a teljesítmény nem szenved semmilyen formában csorbát. Természetesen az áruk is így lett belőve, akár fél millió Ft, vagy még több is lehet egy ilyen gép, de hát valamit valamiért.

A Notebook az a hordozható számítógép, amely súlya 1,5-3kg közé esik.  A mai hordozható számítógépek ebbe a kategóriába esnek. Ezeket úgyis hívjuk, hogy asztali laptopok. Hordozásra már elég alkalmasak, bár én még nem szívesen kapnék elő egy ilyent egy zsúfolt vonaton. Ezeknek a teljesítményük a belépő szinttől a felső kategória aljáig terjed. Egy ilyen gép a 80ezer Ft-tól a 300ezer Ft-os kategóriáig bármennyi lehet

A Subnotebook kategória az, ahol ezeknek a hordozható gépeknek a súlya 1,5kg alatti, viszont a teljesítményük továbbra is elég komoly tud lenni, s komolyabban itt sem kell a teljesítmény oltárán áldozni, Éppen ezért ebbe a kategóriába eső gépek szintén elég drágák tudnak lenni.

Persze vannak olcsó 1,5kg alatti hordozható számítógépek, amelyek szinte minden esetben alsó kategóriás hardvert tartalmaznak, cserében viszont szinte bárki számára megfizethetőek. Ezeket hívják Netbook-oknak.

Nem régóta lett még egy kategória, ez pedig az Ultrabook. Ebbe a kategóriában olyan gépek tartoznak, amelyeknek a vastagságuk nem lehet összecsukva 1,5cm és SSD alapú háttértárral kell rendelkezniük. Ezek a gépek szintén a drágább modellek közé tartoznak.

Esetleg még meg lehet említeni az UMPC kategóriát, Mint Ultra hordozható (kézi számítógépeket) Ide pedig azok az x86-os kompatibilis Windows-t futtató számítógépek, amelyek alig nagyobbak, mint egy mobil telefon. Sok esetben érintőképernyőt tartalmaznak, vagy külső billentyű köthető rájuk a kicsi méretük miatt. De ez a kategória nem igazán tud/tudott elterjedni.

 

Ahogy fentebb írtam, a cikkben egy Lenovo Thinkpad X200-as Subnotebook lesz bemutatva, amely tényleg a hordozhatóságra lett kihegyezve, de ezt mindjárt meglátjátok.

Első ránézésre a gép teljesen átlagos Thinkpad kinézetet sugall, a fekete csicsamentes fedlapból még nem túl sok mindenre lehet következtetni, csak arra, hogy ez egy elég kicsi méretű gép, hiszen a kijelzője 12,1colos. Még itt szeretném kihangsúlyozni, hogy a fekete festés minőségi alumíniumházat rejt, így téve a gépet minél jobban ellenállóvá az ütésekkel szemben.

IBM Thinkpad X200

A gép csatlakozói oldalra kerültek. Baloldalon találunk 2db USB 2.0-s portot, a D-sub kimenetet, és a LAN csatlakozót, továbbá van még egy PCMCIA foglalat is.

Illetve itt láthatjuk a szellőzőnyílás rácsait is, és a töltőt is ide kell csatlakoztatni

A gép bal oldala

A gép jobb oldalán van még egy USB port, az audio csatlakozók is ide kerültek, illetve kapunk egy jó öreg 56,6k-s betárcsázós modemet. Továbbá a HDD fiókja is ez irányba húzható ki, egy esetleges cserekor.

A másik oldal

A gép kicsi fizikai mérete miatt optikai meghajtót nem tartalmaz, azt egy dokkolóba beépítve külön csatlakoztathatjuk a géphez.

 

A gép hátulján csak az akkumlátort láthatjuk, ami ebben az esetben egy nagy kapacitású példány, aminek 7,8A- a teljesítménye 10,8V-os feszültség mellett, ami 85W-os teljesítményt eredményez. A nagy kapacitáshoz nagyobb fizikai méretek is társulnak, így némileg túl lóg az akkumlátor a gépen.

Hátulról

Összecsukva szemből nem látunk mást, csak egy SD kártyaolvasót, illetve, hogy igen vékonyra sikeredett a gép.

Előröl

 

A kis noteszt kinyitva megtekinthetjük a 12,1colos matt kijelzőt, ami 1280X800-as felbontással rendelkezik, és a szintén Thinkpad széria jegyeivel rendelkező billentyűzetet, és az egérpozícionáló Trackpoint-ot.

Kinyitva, kikapcsolva

 

Kinyitva bekapcsolva

 

Igazi Thinkpad feeling

 

A kijelző alsó részén vannak a különböző visszajelző LED-ek, mint pl töltés kijelző, Wifi, HDD aktivitásjelző, vagy a Caps Lock Num Lock Scroll Lock visszajelző LED.

 

Na de lássuk hogy mi lapul a gépház alatt:

 

12,1 colos 1280X800-as felbontású kijelző

Intel GM45 Express chipkészletes alaplap

Intel Core2 Duo P8600 CPU 2,4GHz 3MB L2 Cache

2GB 1066MHz DD3 Memória

Intel GMA X4500MHD Integrált VGA kártya

150GB SATA2 HDD

 

És akkor beszélgessünk egy kicsit a komponensekről!

A CPU a Penryn magra alapozik, amelyet az Intel még 2008-ban mutatott be. Ezek a CPU-k már 45 nanométeres csíkszélességgel készültek. A P8600-as modell órajele 2,4GHz, ami 266MHz-es FSB (1066MHz-es külső FSB) és 9X-es szorzó szorzatából jön ki, de ha nincs terhelve, akár 800MHz-re is vissza tudja venni magát. L2 gyorstára 3MB, SIMD utasításkészletből pedig, MMX, SSE1-4,1-ig támogatott, kapott NX bitet ezen felül boldogul a 64 bites utasításokkal, és Virtualizálni is tud.

 

Az Intel GM45 Express Már a DDR3-as memóriákat támogatja, így került a gépbe is természetesen DDR3 szabványú SO-DIMM tokozású 2GB-nyi DDR3 memória.

Az északi hídba integrált Intel GMA X500MHD VGA kártya hardveresen támogatja a Directx10-et, de integrált mivoltának köszönhetően a teljesítménye nagyon harmatos, tehát játékra szinte teljesen alkalmatlan, de arra jó, hogy képet adjon, és legalább keveset fogyaszt.

 

A HDD-ről kiemelkedőt nem lehet elmondani, ám igény esetén cserélhető SSD-re, s itt meg is jegyezném, hogy ez a típus már rendelkezett SSD-s kiszereléssel is.

 

Sajnos a bénázásom miatt tesztmérésekkel nem tudok szolgálni, de szerintem ennyiből is simán lejön, hogy hiába egy 5 éves platformról/gépről beszélünk, ha nem játszunk a gépen, akkor a telejsítménye máig bőven elég, hiszen az internetes tartalmak természetesen nem jelentenek gondot, sem pedig a fulHD felbontású videók. Mindehhez jelenleg kb 70ezer Ft-os ár társul, ami bőven jobb vételnek számít, mint egy akármilyen Netbook, s ne felejtsük el a minőségi anyaghasználatot sem. Tehát én a gépet csak ajánlani tudom, ha nem játékról van szó.

 

 

About bacsis

7 hozzászólás

 1. Igaz nem P8600, de a P8400 is közel áll hozzá :D
  http://bacsis-tuning.hu/2013/08/mobil-core2-duo-oreg-roka-nem-ven-roka

  Utána sikerült másnap egy T9400-asra szert tenni, aminek eredményei itt tekinthetőek meg:
  https://drive.google.com/folderview?id=0Bzw2TpzO2O1OdG14S1JsdmMyTDg&usp=sharing

 2. szép laptop. a gma 4500mhd azért nem annyira gyenge…
  pl a half life 2 teljesen játszható vele.

 3. Core2Duo- val jól pöröghet, régebbi játékok is elmennek egy ilyenen még ha a videorész gyengébb is.

 4. nekem pont egy ilyen vasam van illetve inkabb a nagytesoja (vagy eppen hogy kicsi) a Lenovo X200, ez mar egy erintoceruzas model, 8GB memoriat raktam bele es meg GSM sim-kartyat is lehet rakni bele, Win10-et siman viszi. Hasznaltan 200e korul van. Maximalisan meg vagyok vele elegdve, csak ajanlani tudom :)

Leave a Reply