Kupaktalanított Northwood a kínpadon

Kupaktalanított Northwood a kínpadon

Aminap felkeresett madmaxxx nevű cimborám,  és egyben fórumtársunk, hogy szerzett egy  2GHz-es Northwood magos Pentium 4 CPU-t, egy zalaegerszegi használtcikk boltból, Csiriptől, amit igazán megnézhetnék, hogy mit bír. Én perze egyből elfogadtam a felkínálást, na, nem azért mert egy hű de értékes, vagy különleges CPU-ról van szó, hiszen egy mára teljesen elértéktelenedett mezei S478-as CPU, viszont e példánynak le lett szedve a kupakja, így hatékonyabban lehet hűteni, amiből komolyabb túlhajtási potenciálra lehet következtetni.

Már csak meg kellett várni, hogy legyen rá időm kezelésbe venni, amire végre sikerült sort kerítenem.

Tehát a cikkem főszereplője egy Socket478-as Intel Pentium 4 CPU, ami kerek 2GHZ-es órajelre lett beállítva. Ez a 2GHz 20X-os szorzó, és 100MHz-es belső (400Mhz-es külső) FSB szorzatából adódik. Ez egy Northwood magos példány, ami 0,13mikronos csíkszélességgel készült, L2 Cache-ből 512KB jutott neki, míg SIMD utasításokból az MMX, az SSE, és az SSE2-t tudja biztosítani. Mivel a Northwood magos CPU-k 3GHz fölé is skálázódtak, így ettől a CPU-tól is alsó hangon 50%-os túlhajtásra számítok, hát majd meglátjuk, mire futja.

Kupaktalanított Northwood

Lássuk a tesztkonfigot:

 

Tesztkonfig

Asus P4GD1 alaplap

Intel Pentium 4 2GHz CPU

2X256MB A-Data Vitesta DDR600 memória

ATI Radeon HD3850 PCIe VGA kártya

80GB Maxtor IDE HDD

Windows XP SP3 Oprendszer

 

A tesztet a szokásos módon kezdtem, azaz megnéztem, hogy a CPU mire képes alap órajelen, alapfeszültség mellett léghűtéssel, majd elkezdtem emelni az órajelet, s a stabilitás érdekében korrigálni a feszültséget, illetve mikor már ez is kevésnek bizonyult, bevetettem a jó öreg fagyállós hűtésemet.

Lássuk tehát, mit tud alapon a CPU

2GHz 2GHz 3Dmark2001

 

Nagyjából azt, amire számíthatunk egy ilyen kaliberű processzortól. Illetve némileg még gyengébb eredményt is produkált, ami a 100Mhz-es FSB-nek köszönhető.

Ami még feltűnt, hogy a CPU B0 steppinges, azaz még igen csak az első szériás, így máris kicsit legörbült a szám, mert számítottam rá, hogy mégse’ fogunk most órajel rekordokat döntögetni.

 

Kezdésnek úgy gondoltam, hogy 120MHz-re emelem a CPU FSB-jét, így 2,4GHz fog kijönni. És sajnos az történt, amire számítottam, miután a CPU igen korai steppinges, így túl sok tartalék nincs benne. Sikerült végül is a 2,4GHz, de az alap 1,57V-os feszültséget egészen 1,7V-ra kellett emelni:

2400MHz

 

2400MHz 3Dmark2001

 

 

Az órajel meglett, és hozta magával a magas hőmérsékletet is. kupaktalanítás ide vagy oda, a CPU Linx alatt már el is kezdett Throttlingolni, azaz üres órajel ciklusokat iktatott be, a további túlmelegedés elkerülése végett.

Próbáltam azért még egy keveset kipréselni belőle, de 125MHz-es FSB-nél, már képet sem adott a gép, amit további feszültség emelés sem tudott segíteni.

Így tehát elég hamar, de még némi reménnyel vettem elő a fagyállós hűtésemet, hátha sikerül még egy keveset kipréselni a rendszerből!

CAM02177

 

Annak rendje és módja szerint, szépen felszereltem a blokkot a CPU-ra, majd bekapcsolás után egyből deresedni is kezdett a blokk.

CAM02176

 

BIOS-ba betérvén ellenőriztem a CPU hőmérsékletét:

CAM02175

 

Örömmel láttam, hogy ez az alaplap tud 0 fok alatt is mérni, látható a -2fokos hőmérséklet, ami bőven adhat bizakodásra okot.

 

De sajnos ez sem volt még elég, stabil eredmény kipréseléséhez, mert igaz a gép elindult 2500MHz-en, és a Windows is betöltött, de amint ráengedtem egy kis terhelést, azonnal kékhalál lett a végeredmény. Így tehát hiába az igen magas feszültség, és a 0 fok alatti hőmérséklet, ebben a CPU-ban sajnos nem volt több tartalék.

 

 

Összességében elmondható, hogy bizony a túlhajtás szempontjából nagyon fontos, hogy milyen steppingre épül az adott CPU. A Bacsis-tuningon voltak már brutális túlhajtási potenciállal rendelkező CPU-k, ahol már a cikk elején írtam, hogy bizony sok várható el a CPU-tól, És igazam is lett. Ez most pont a másik véglet, hiába a kupaktalanítás, aminek köszönhetően jó pár fokkal hűvösebbre lehet hűteni a CPU-t, ha maga a szilícium lapka még nem olyan minőségű, hogy tolerálja a komolyabb túlhajtást is

 

About bacsis

10 hozzászólás

  1. A 3GHz- es Northwood mennyit mehet? Valamint a 3.4GHz- es P4EE tolerálja-e a túlhajtást?

  2. G1-es 3.00 GHz-es Prescott mennyit mehet? :D

  3. igen, sokat számít a stepping, vannak legendás 1,8-as Northwood-ok is amik mennek 3GHz környékén :-)

Leave a Reply