Új PC a karácsonyfa alatt

Új PC a karácsonyfa alatt

Még 2012-ben mutattam be a saját PC-met, ide klikkelj ha lemaradtál róla  amit még úgy építettem meg, hogy hosszú időkig ne kelljen nagyon belenyúlni. De azért szép lassan, ahogy teltek múltak a hónapok, és jöttek az egyre nagyobb gépigényű játékok, úgy egyre jobban éreztem, hogy kezd kifogyni a kakaóból a vas.

És úgy gondoltam, hogy kap egy kis upgrade-et.

Először is egy 120GB-os SSD-t kapott, majd most, 2014 év végére sikerült beszereznem egy R9 280X-es VGA kártyát.

Ami beüzemelése után közvetlen, az első bekapcsoláskor a 750W-os Chieftec tápom felmondta a harcot, igaz csak ideiglenesen, mert sikerült megjavítatnom, de amíg javítás alatt volt, a 850W-os Cooler Master M2-t raktam be, ami egy nagyon jó, és nagyon szép táp. A feleségemmel úgy határoztunk, hogy marad véglegesen ez a táp a gépbe. Viszont valahogy nem passzolt az összkép, igaz a PC házam sem mai csirke.


zért úgy határoztam, hogy a Jézuskának írok, hogy szeretnék egy új gépházat. A párommal sok nézelődés után a Zalman ZM11 Plus házra esett a választásunk, hogy ezt kérjük a Jézuskától.

Amíg vártam a házra, nézegettem neten képeket róla, és kitaláltam, ha lúd, akkor legyen kövér, és cseréljük le a gép hűtését szolgáló Zalman Reserator 2-es vízhűtést is, ami szintén hosszú-hosszú évek óta teszi/tette a dolgát.

Így hát azon kaptam magam, hogy hírtelen a fő gépem belének fele lecserélésre került.

Szerencsére Jézuska volt olyan rendes, és karácsony előtt pár nappal elküldte a házat, így lehetőségem volt a gép átépítésére már előbb, s reménykedtem benne, hogy karácsonyra már az átépített felújított gép fog várni a karácsonyfa alatt.

Úgy gondoltam, hogy erről az átköltözésről, és a vele járó szívásokról fogok írni nektek egy karácsonyi bemutatót!

A régi gépházam szép nagy volt, de nem tetszett a kábel elrendezése, s mivel egy halom cucc van a gépben, és azokhoz tartozó kábelek sokasága, ezért úgy nézett ki a gép, mint egy hányás, ami már egyre jobban zavart.

A régi vas

Főleg a szép igényes Cooler Master M2 Silent táp berakása után.

Így tehát a kiválasztott ház egy Zalman ZM11 Plus lett, ami igaz valamivel kisebb, de már jóval modernebb elrendezésű.

Lehet bele így is pakolni 4db 5,25-ös helyre mindenféle jóságot, 3,5-es HDD-ből 5 pakolható bele, és a legnagyobb királyság, hogy az alaplapi tálca hátuljára felpattintható egy 2,5-es HDD/SSD is.

De ami a legfontosabb, hogy a kábeleket el lehet vezetni az alaplapi tálca mögött. Igaz vannak jobb/igényesebb megoldások is, de maga a házforma világa annyira megtetszett, hogy az összkép ennél a háznál volt a legjobb számunkra. (Igaz a feleségemnél ez a ház csak a 2. helyezést érte el, de tény hogy neki is nagyon tetszett)

CAM02760

CAM02766

Kezdődjék tehát az átépítés!

Elsőnek a tápot pakoltam el, és a 3db HDD-t, (400GB, 1TB, 2TB) és az SSD-t pakoltam át.

Nagyon szimpatikus, hogy a HDD-k oldalára ilyen gumigyűrűket kellett felcsavarozni, s ezek csúsztak bele a sínjükbe, amik elég szépen elnyelik a rezgéseket, és az ebből fakadó zörgő hangokat.

CAM02770

Majd jöttek az 5,25-ös eszközök, ODD, SATA Mobilrack, és a Creative X-fi Titanium Fatal1ty hangkártya előlapi panelja. Legfelülre majd az 5,25-ös helyre beépíthető hűtővíz tartály fog kerülni. De míg nem jön meg a radiátor, addig ezt nem építettem be.

CAM02774

Ezek beépítése sem igényelt semmi extrát. Előlapot le kell pattintani, betolni az eszközöket, majd oldalról becsavarozni.

Ezután jött az alaplap, CPU, RAM kombó, és maga a hangkártya.

Persze a sok kábel nem vész el, csak elbújík.. a gépház túloldalán egyre sűrűsödtek a kanócok, amiket szerencsére nem fogunk majd látni:

CAM02781

 

Ami még említésre méltó, az az SSD, amit szintén fel lehet rögzíteni az alaplapi tálca mögé

 

Már alakulgat is a gép. Bár hozzáteszem itt már kb. 5-6 órát pepecseltem el az átépítéssel.

Sajnos itt jött az első nagy szívás. A VGA, ahogy írtam, egy R9 280X. Amihez vettem is egy EK Waterblocks vízhűtő blokkot. Ami megvásárlása előtt, ellenőriztem, hogy jó-e a kártyámra, és úgy gondoltam, hogy jó lesz, de vásárlás után tapasztaltam, hogy bizony mégse’ jó a blokk, mert az én kártyám másik revíziós, amin frankón megvariálták a NYÁK-on lévő furatokat.

Így tehát a VGA sorsa nem pont úgy alakult, ahogy terveztem, s még marad(t) rajta a léghűtése.

CAM02787

De sebaj, még így is jó vagyok, ha nem jön közbe más probléma!

Végülis a vízhűtő rendszer bepakolása volt még hátra, meg pár kisebb finomítás, csinosítás és kész is a gép.

Meg is jött a „dupla radi” amire 2db 12cm-es ventillátort lehet ráfaragni. Miután a házhoz amúgy is kaptam 3 Zalman 12centis ventillátort, úgy gondoltam, hogy nem veszek külön, megnézem mire, képesek ezek a ventik.

CAM02790

 

Itt pedig a másik nagy szívás volt, mert maga a radiátor befért, de a ventillátorok már nem, csak felülre, úgy elhelyezve, hogy szívják a radiátoron keresztül a levegőt. Ez még így okés is lenne, csak hogy a gépház „kopoltyús” tetejét a ventillátorok miatt nem tudtam rárakni, mivel túl vastagok voltak. Így hát még abba reménykedtem, hogy az 1 centivel vékonyabb, slim ventillátorokra nem fog annyira rálógni a gépház teteje, hogy azt ne tudjam megfelelően visszailleszteni. Gyorsan rendeltem még 2 ventillátort és reménykedtem, hogy keddig még megérkezzen

 

Szerencsére a ventik megjöttek, és be is fért a házba. Végre jöhetett a becsövezés, és a rendszer vízzel való feltöltése

 

Ezután jöhetett az első bekapcsolás,illetve a vízhűtő rendszer légtelenítése:

CAM02793
Igen, a gépház alja megint egy tál színes spagettihez hasonlít, de a maradék kábelek elrendezése még ráér egy kicsit.

Megjöttek a várva várt ventillátorok. Igaz itt is leizzadtam, mert 23-án kedden, reggel 7 órakkor azt az SMS-t kapom, hogy a következő munkanapon történik a kiszállítás. Mondom remek, az már karácsony után lesz. De nem, mert rá pár órával később már hívott is a futár, és hozta a ventillátorokat:

CAM02813

 

 

A ventik bepakolása után nem volt más hátra, mint hogy a közben, hamarosan helyére álló karácsonyfa alá bekerüljön.

CAM02824

Szóval csak elkészült a számítógép, elég nagy meló volt, de ha azt vesszük alapul, hogy az elmúlt 15 évben ez a 3. gépházam a fő gépemnél, így ezt a munkabefektetést nem sajnálom tőle.

CAM02835

S úgy érzem, hogy igazán szép karácsonyi ajándék került számomra a karácsonyfa alá

About bacsis

3 hozzászólás

  1. Nem rossz, nem rossz! :)
    Bár szerintem 4Ghz ide vagy oda a Phenom már visszafogja ezt a VGA-t, de attól függetlenül “bejövős” a gép! :)

    ui.: Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

  2. 1920X1200-ba játszok…. Biza izzad az R9 280X keményen…. a CPU meg csak cammog… szóval sztem még egy R9 290X/GTX780TI is ki lenne hajtva…

Leave a Reply