Megszépül egy Pentium 4-es konfig

Megszépül egy Pentium 4-es konfig

Nagyjából az első olyan gépem volt, amit hobbiból építettem, és úgy válogattam hozzá össze az alkatrészeket, hogy a platformból kihozzam a lehető legtöbbet. Ez pedig nem más, mint egy mai szemmel már teljesen elavult Socket478-as tokozású Pentium 4-es konfiguráció. Körülbelül 2007-2008 körül találtam ki, hogy nekem kell egy bika S478-as konfig, mert az jó. Már akkor is viszonylag olcsón ki lehetett hozni egy Pentium 4-es számítógépet, nagyjából annyiból, mint most egy 2 magos processzorral szerelt rendszert, ám én mégis 6 számjegyű összeget pacsáltam el a gépre, ami finoman fogalmazva is kicsit túlzó volt, de hát a ritka, és különleges hardvereket mindig is meg kellett fizetni. Épp ezért is megérdemelte már a konfiguráció, hogy kicsit rendbe szedjem. Ez a projekt úgy jött létre, hogy mikor időnként bekapcsoltam a gépet, már képet sem adott. Reménykedtem hogy nincs hardverhiba, csak egy kis “kontakt” okozza a galibát.

Úgy voltam vele, hogy ha sikerül egy alaposabb kipucolás után beindítani a gépet, és úgy fog száguldozni, mint annak idején, akkor kap egy új, mutatósabb házikót!

A régi ház, mint láthatjátok, igencsak megviselt volt, ez köszönhető annak, hogy bizony már vagy 15 éves volt a ház, és itt ott “beavatkozás” nyomai is feltűnnek.

20150820_124327

20150820_170325

A Prescott magos Pentium 4 legendásan melegedett, így igazi gányolásokkal oldottam meg, hogy minél alacsonyabb hőmérsékleten tartsam a gépet. Ez még a 20-as éveim elején nem igazán zavart, de így, hogy ma-holnap töltöm a 30-at, már nekem is némileg megváltozott ilyen téren az ízlésem, és bizony már engem is zavart, hogy egy rakás pénzem áll benne, mégis úgy néz ki mint az okádás.

Csak indulj el, és újra ragyogni fogsz, mondtam a legendás Abit IC7-MAX3 alaplapomnak, és szépen, kicsit a port lefújva róla, az ágyra kipakolva, remegő kézzel kapcsoltam be. Szerencsémre a gép elindult.

20150820_125831

Így kezdődhetett az átépítés.

Gondolom kíváncsiak vagytok, hogy pontosan milyen hardverelemekből épül(t) fel az egykori legenda, hát akkor íme a pontos hardver lista:

Abit IC7-MAX3 alaplap

Intel Pentium 4 3,4GHz@3,85GHz Prescott CPU

2X1GB Geil Ultra DDR400 memória

Ati Radeon HD3850AGP VGA kártya

Samsung 160GB SATA HDD

2X DVD-RW

435W Enermax tápegység.

VGA-ból eredetileg egy Asus V9999 Ultra azaz egy Geforce 6800 Ultra volt benne, amit váltotta egy, a platformnál jóval modernebb AGP-s HD3850-es VGA kártya. Amit egy kicsit utólag megbántam, mert míg az AGP-s HD3850-esekből máig elég sok van még a használt piacon, addig az AGP-s 6800 Ultra VGA kártyák szinte beszerezhetetlenek lettek, ráadásul mára értékesebbé is váltak, az AGP-s HD3850-nél.

Házból egy Koolance nagy toronyra esett a választásom, nemes egyszerűséggel azért, mert ez a ház állt üresen. Na meg ez a ház remekül vissza adja a 10 évvel ezelőtti PC-k hangulatát. Akkoriban nem számított a számítógép hangja, minél több a venti, annál jobb, na meg legyen egy neon cső a gépházon belül, és máris kész a 2000-es évek elejéről származó gémer gép.

 

20150820_131122

 

20150820_165222

 

 

20150820_174215

 

Majd a helyére berakva:

20150906_143440

Akár itt vége is lehetne a cikknek, hiszen ez volt a lényeg. Régi házból ki, új házba be, minden a tervek szerint, de úgy voltam vele, ha már összeraktam a gépet, és újra a régi fényében tündököl, elővettem pár játékot a gép korából, és pár percet ezekkel a szép lassan feledésbe merülő játékokkal töltöttem. s ha már elővettem ezeket a játékokat, úgy gondoltam, megmutatom nektek, hogy mi is való egy vérbeli csúcskategóriás Pentium 4-es számítógépre!

FPS számokkal nem szeretnék dobálózni, a feltelepített játékok nagyon jól futottak a gépen, maximális, vagy maximális közeli grafikai részletességgel, és ebben az esetben csak ez számított.

 

A játékok előtt azért nézzük meg a jó öreg 3Dmark2001-et, mit dob erre a gépre! Először úgy futtattam le, hogy a CPU alap órajelen ketyegett:

3400

 

Majd felpöccintettem 3850MHz-re:

3825

 

Látható a gyorsulás, nem is olyan rossz eredmény a jó öreg áramzabáló Prescott-tól

 

És akkor jöjjenek a játékok!

 

Lanparty-kon máig előkerül a Conter Strike: Source (Megjelenés: 2004 október)

cs

A jóval szerényebb gépeken is remekül futó játék remekül pörög egy iylen konfiguráción, akár FulHD felbontásban is, maximális részletesség mellett.

 

Következő játékom a máig nagyon sok tesztemben előkerülő Far Cry (Megjelenés: 2004 március)

Far-Cryk

Itt sem kell aggódni, hogy belasulna a játék, vagy esetleg nem bírná maximális részletesség mellett, akár még FulHD felbontásban ez a játék is elmegy a jó öreg Prescott magos P4-en

 

Amivel még játszottam, az a Call of Duty 2 (Megjelenés: 2005 október)

CoD2-kep

Remek multiplayer játék, ami máig népszerű a Lanparty-kon. Természetesen ez a játék is remekül futott

Utolsó FPS-em, a western hangulatos Call of Juarez: (Megjelenés: 2007 október)

COJk

Ez a játék már meghálálja a 2 magos CPU-t is, de azért egy ilyen combosabb P4-el is beéri. Itt azért nem árt ha viszább csavarunk a grafikán, de azért nem kell porig butítani a játékot. Hangulata viszont, annak ellenére, hogy a játék lassan 10 éves lesz, máig lehengerlőt

Autós játékok közül kipróbálásra került a Need Fos Speed: Carbon (Megjelenés: 2006 október)

NFS-Carbon-kep

Ez a játék már kicsit erősebb hardvert kér, de a HD3850-es teszi a dolgát, tehát itt sem kell akadásoktól tartanunk.

 

Mentem pár kört még a jó öreg Flatout 2-vel is (Megjelenés: 2006 augusztus)

flatout2-kep

Igazi roncsderbis hangulatát nagyon más játék még nem tudta vissza adni, szóval igazi gyöngyszem az autós játékok között.

 

Emlékszik még valaki az IL2 Sturmovik forgottan Battles-re? (Megjelenés: 2003 március)

il2

 

Stratégiai játékok közül is rengeteg lehetőségünk van, de én leginkább a Settlers 3-al szoktam játszani vele (Megjelenés: 1998)

s3

Leginkább ezt is a barátaimmal szoktam hálózatban játszani, eme valós idejű stratégiai játék is, bizony hosszú-hosszú órákra tudja lekötni a játékost

 

 

Egy ígazi, keménykötésű II. VH-s repülőgép szimulátor! Bizony, hosszú órákat kell/lehet csak a játék irányításának az elsajáításával eltölteni, de érdemes, mert szintén egyedi hangulata van, és többjátékos módban is nagyszerű játék

 

Konklúzió? hááát, talán annyi, hogy egy 10 éves számítógép sok esetben már ki van dobva, és semmit sem ér, pedig egy kis odafigyeléssel, egy mutatós, és jó játékokat futtató gépet lehet még belőlük varázsolni

 

About bacsis

3 hozzászólás

  1. Jó dolog az a HD3850 AGP :) pláne hogy régebbi vasakból is többet lehet vele így kihozni, mint amit az sm3.0 engedne :)

  2. Szép gép lett ! Még ezekből a játékokból is van amit nem próbáltam ki.
    Nálam a P4- es terv, amit már régóta meg akarok valósítani egy P4EE konfig. A proci, ram és a videokari megvan, márcsak valami jó lapot kell találnom, illetve ezek még feltűnnek de mindíg volt valami más ami miatt halogattam a beszerzést.

  3. Na, ilyen nem kell, azt hiszem… Ugyan már nem fújok a P4-ekre úgy, mint amikor ők voltak az “evolúció csúcsa” (és mint olyan, ordas nagy kudarc), de tény, hogy retró gépen olyasmiket futtatnék, amik alatt egy Netburst proci teljesítménye letörik, mint a bili füle :D

    Igazából DOS-os demókhoz-intrókhoz egy ISA-s K7 lap nekem a legjobb (GUS a lényeg!), kár, hogy az egyetlen ilyenünk SD RAM-os és a kondik állapota is minimum óvatosságra intő :( Szerencsére legalább a Palominókat felismeri, ha újabbat nem is.

    Alternatíva lehet még egy jó kis Tualatin konfig, határozottan régebbi és általában jóval lassabb is, mint ez a Prescott. Persze nem mindenhol, és engem persze hogy azok érdekelnek…

    Na, megyek is innen offolni :D

Leave a Reply