Logitech M570 Trackball: Hanyattegér modern köntösben

Logitech M570 Trackball: Hanyattegér modern köntösben

A Trackball-t, vagy magyarosabb néven hanyattegeret máig igen kevesen ismerik. Ennek az az oka, hogy leginkább a 90-es évek elején, illltve közepén játszott meghatározó szerepet a laptopoknál, mert ez a fajta beviteli eszköz látta el az egér szerepét. Kisebb szeletet, az asztali számítógépek egerei részesedéséből is ki tudtak hasítani maguknak, szintén a 90-es években, mikor még nem voltak optikai egerek, viszont bizonyos felhasználói területek igényelték a precíz mozgást. Oda szintén a hanyattegerek voltak a megfelelő választások.

Aztán a 90-es évek legvégén, 2000-es évek elején, mikor megjelentek az első optikai egerek, s aránylag olcsón elhozták a precíz navigálást, a laptopokon pedig megjelent a Touchpad, a hanyattegerek aprócska piaca még apróbbra zsugorodott. A laptopokról a 2000-es évekre teljesen eltűntek a trackball-ok, s az asztali gépek egereinek a piacáról is szinte teljesen eltűntek. De a hangsúly ezúttal azon van, hogy “szinte”. Mert teljesen nem tűntek el a hanyattegerek a piacról, s lényegében, egy szűk rétegnek máig gyártanak ilyen megoldásokat. Persze az évek során ahogy a standard felépítésű egerek, úgy a Trackballok is szépen fejlődtek.

De tulajdonképpen mi is valójában a Trackball, azaz a hanyattegér?

20170714_090936

Egy olyan egér, ahol nem magát az eszközt kell tologatnunk, hanem a rajta lévő golyót az ujjunkkal kell forgatnunk a kívánt pozícióba. A régi standard golyós egerek is így működtek, ott is egy golyó volt az egér alján amit forgattunk az egér tologatásával. Az elv itt is ugyanaz tehát, csak épp fordítva. Innen származik a hanyattegér magyar elnevezés is.

Egy kis előtörténet, hogy miért is kezdtem hanyattegeret használni!

Aki a bacsis-tuningot olvassa, vagy máshonnan (is) ismer, tudja, hogy elég nagy retro kedvelő vagyok. Elég sok régi laptoppal találkoztam, és találkozok máig, amiken bizony ott van sok esetben a Trackball, így nem volt tőlem idegen a dolog sohasem. Aztán egy jó pár évvel korábban teljesen véletlenül összefutottam egy USB-s Logitech Marble típusú hanyattegérrel, ami már egy modernnek számító hanyattegér volt, s elég olcsón kellette magát használtan. Gondoltam beruházok rá, hiszen mindig is bírtam ezt a fajta egerezést. Gondoltam, milyen baró lenne egy USB-s megoldást rácsapni a gépre, és akkor az asztali gépemen is tudnék “Trackballozni”. Eleinte persze kicsit furcsa volt, hogy egy nagy monitoron, egy modern operációs rendszert kell vele vezérelnem. Annak ellenére is furcsa volt, hogy korábban ugye már találkoztam ezzel a megoldással. Eleinte csak magát az Operációs rendszeremet vezéreltem vele, s csak pár nap gyakorlás után kezdtem ismerkedni a játékokkal.

Emlékszem, az első játék, a Max Payne 3 volt, amit végig vittem egy hanyattegérrel, hozzáteszem úgy, hogy bizony akkor még ott volt mellette a jó öreg optikai egerem is, mert a precíz, és gyors mozgásokhoz bizony még nem mindig volt ügyességem. Aztán ahogy teltek múltak a hetek/hónapok, egyre ügyesebben, majd annyira jól megtanultam a kezelését, hogy már egyáltalán nem használtam hagyományos felépítésű egeret, simán boldogultam, bármilyen felhasználási területen a hanyattegeremmel, s bizony sok (FPS) játékot is azzal játszottam végig. Egyetlen egy bajom volt vele, hogy nem volt rajta Scroll. Aztán megláttam a Logitech M570 típusú hanyattegeret, ami már vezeték nélküli, és volt rajta Scroll is. Eleinte az ára kicsit elriasztott a vásárlástól, és egy időben Magyarországon nem is lehetett kapni. De most úgy alakult, hogy sikerült végre egy példányra beruháznom.

Én tehát így tértem át a hanyattegérre, hogy korábban is volt vele tapasztalatom, és nem féltem a korábbi tapasztalataimat modern köntösben is viszont látni. De más miért használna általánosságban hanyattegeret?

Mert:

-Precízebb, pontosabb navigálásra  is alkalmas

-Kattintásnál nem kell félni hogy ugrik az egér, (klikkeléskor apróbbat ugorhat az egér, itt viszont nincs ilyen)
-Bármilyen felületen használható

-Használatkor nem kell neki akkora hely, hiszen a kurzor navigálásához a hanyattegér továbbra sem mozdul
-Állítólag az ínhüvely gyulladásos emberek megváltóként tekintenek rá.

Viszont vannak hátrányai is

-Szokni kell…
-…Nagyon kitartónak kell lenni, hogy az ember megtanulja használni.
-Nagyon kicsi a kínálat, és sok típus itthon nem is kapható

-Csak drágák, és még drágább típusok léteznek
-Időnként tisztítani kell a golyót, és az érzékelőket.

De most ismerkedjünk meg jobban a  cikk főszereplőjével, a Logitech M570 hanyattegérrlel.

Első ránézésre egy teljesen átlagos, robosztusabb kialakítású egérnek tűnik, egyedül a kék kis golyó lehet árulkodó jel, hogy ez kicsit másabb, mint a hagyományos egér társai.

20170714_084402

Ugyanúgy megtalálható rajta a jobb és bal klikknek kialakított gomb, közöttük a teljesen szokványos scroll, illetve találunk még 2 programozható gombot is, amelyek alapértelmezetten a Weblapok előre és hátra navigálásáért felelősek. Továbbá látható egy elem töltöttség jelző LED is. Maga az elem egy db AA-s elemmel működik, ami teljesen megszokott, egy vezetéknélküli egérnél.

20170714_084334

Az egér alján van egy ki-be kapcsoló gomb, illetve egy fedlap, ami alatt megtaláljuk az elemet, illetve ide behelyezhetjük az egér jelvevőjét. Ez igen praktikus lehet szállításnál, nem kell tartani, hogy a jelvevő elveszik a szállításkor, ide csak bepattintjuk, és garantáltan meglesz. Maga a jelvevő az Unifying vevő nevet kapta, ugyanis programozható, és további 6 vezeték nélküli eszközt kapcsolhatunk rá.

20170714_08444820170714_084518

Továbbá itt az egér alján még látható egy aprócska nyílás is, ahova kis újjal benyúlva könnyedén ki tudjuk pattintani az irányításért felelős golyót.

20170714_084021
Ha a golyót eltávolíthatjuk, láthatóvá válik az érzékelő, ami ennél a modellnél már lézeres!!!!!! Ennek köszönhetően tényleg nagyon precízen lehet vele navigálni, illetve további 3 aprócska golyó, melyek a még precízebb irányításért felelősek. Viszont mivel az ujjunkkal navigáljuk a golyót, s az ujjunkról a szennyeződés átvándorol a golyóra, onnan meg az érzékelőkre, s igaz ez a lézeres érzékelőt, s magát a pozícionálást nem befolyásolja, de ezért időnként tisztítani célszerű/kell. Persze ez nem egy nagy meló, csak kivesszük a golyót, megtisztítjuk azt, és az érzékelőket, utána mehet vissza a golyó, s pár másodperc múlva folytathatjuk a használatot.

Maga az egér kialakítása is úgy készült, hogy kényelmes a kéznek, hosszabb használat után is. Ha az egérre rátesszük a kezünket, nagyjából a megszokott elrendezés fog tehát fogadni, csak az egér kurzor mozgatásához kell a hüvelykujjunkat használni.

Én nekem kellett egy pár nap, hogy megszokjam, még úgy is, hogy több éve használtam napi rendszerességgel hanyattegeret, igaz ez a megszokás abból eredt, hogy a korábbi Tracballomat mutatóujjal kellett navigálnom, most a hüvelykujjal. Ettől függetlenül némi kitartó gyakorlással kezdem napról napra, egyre jobban használni én, és a család többi tagja is. Így hamarosan egy videós bemutató formájában megmutatom, hogy tényleg milyen jól lehet használni, akár játékok alatt is egy ilyen egeret.

Igaziból én korábban egy egérnek sem használtam a szoftverét, de most feltelepítettem, már csak kíváncsiságból is, hogy milyen pluszt ad a használathoz.

Képkivágás2

Több dolgot is pozitívan fogadtam, ilyen, hogy van kifejezetten egy Game mode fül a szoftverben, tehát a Logitechnél is úgy gondolták, hogy ez az egér bizony játékra is alkalmas lehet.

Képkivágás3

Innen a szoftverből tudjuk a 2 programozható gombhoz is a bizonyos funkciókat hozzárendelni, de amin ledöbbentem, hogy kiírja, hogy hány % az elem töltöttsége, és hogy hány napig fogja bírni táplálni az egeret árammal.

Képkivágás4

A Szoftver szerint 85%-os töltöttség még 466 napig tudja ellátni szuflával az egeret, aminek ha csak a fele igaz, még az is bőven jó.

Fentebb már leírtam, hogy milyen előnye, és hátránya van nagy általánosságban egy hanyattegérnek.

De most leírnám, hogy a Logitech M570-nel töltött tapasztalataim milyenek:

Előnyök

-Ergonómikus.
-Olyan a kialakítása, mint az egerek nagy többsége, azaz az egérgombokat, scrollt, már ismerősen fogjuk tudni kezelni.

-Nagyon pontos.

-Vezeték nélküli.

-Hosszú elemes üzemidő.

Hátrányok:
-Mint minden hanyattegeret, úgy ezt is szokni kell.

-Drága (újonnan kb. 20ezer Ft jelenleg).

-Bal kezesek számára a Logitech M570 lényegében használhatatlan.

Hogy kiknek ajánlom ezt az egeret, vagy úgy általában a hanyattegeret?
Első sorban a bevállalósabbaknak. Mert bizony sok-sok óra küzdelem árán lehet csak tényleg jól megtanulni navigálni vele, szóval aki tudja magáról, hogy nem kitartó, annak felejtős. Illetve Az ínhüvely gyulladásos embereknek, vagy azoknak akiknek a sok egér használattól fáj az alkarjuk/csuklójuk. Ebben igaz saját tapasztalatom nincs, de nagyon sokan írják, hogy az ilyen egeret ők is könnyedén tudják használni. Viszont aki kitartó, és meg tudja szokni, az hosszú-hosszú évekig elégedetten fogja használni a kiválasztott hanyattegerét.

 

 

About bacsis

Egy hozzászólás

  1. Azt tegyük hozzá hogy mielőtt az egereken megjelent a görgő sokkal népszerűbbek voltak ezek a hanyattegerek, mert scrollozáshoz nem kellett emelgetni és pakolgatni mint egy sima egeret, csak az ember meglendítette a golyót úgy hogy a gomb le volt nyomva és több oldalt is kényelmesen lehetett vele lapozni, én programozásnál jó hasznát vettem. Mondjuk az is szerencsés volt hogy nekem gyakorlatilag egyáltalán nem izzad a kezem, így nem koszolódott annyira, de sok embernek emiatt nem volt praktikus.

    Balról a szélső három meg is volt nekem, utána álltam át sima egérre.

Leave a Reply