HP Probook 6455b üzleti kategória AMD-s alapokon

HP Probook 6455b üzleti kategória AMD-s alapokon

Igaz, a felső kategóriában nincs, (még nincs mobil ryzen) de azért papíron van az AMD-nek pár épkézláb megoldása mobil fronton is, az már más dolog, hogy a gyártók nem igazán építik be a termékeikbe, vagy ha nagy ritkán igen, akkor tipikusan a Low-end/alsó kategóriás gépekbe kerülnek mobil AMD processzorok. Ez már jó pár éve így van.

Aztán a napokban került hozzám egy HP Probook 6455b típusú laptop, amiben egy mobil Phenom II processzor csücsült. Már önmagában is meglepett, hogy ez egy AMD-s laptop, hiszen ez egy üzleti kategóriás laptop, de a dolgot még érdekesebbé teszi az, hogy még régebben teszteltem egy HP probook 6450b típusú laptopot Frescho barátom pedig egy még részletesebb beszámolót írt róla s ez a HP Probook 6455b megszólalásig hasonlít hozzá, csak a különbség ugye az, hogy itt AMD-s alapok vannak a kasztnin belül. Így még inkább kíváncsi voltam, hogy teljesítményben hogy viszonyul egymáshoz a két gép. Így hát alap, hogy egy cikk is készült a tapasztalataimból.

 

Mint fentebb írtam, a gép egy az egyben úgy néz ki, mint az Intel alapú HP Probook 6450b. Első ránézésre az ezüstös fedlap, és az azon virító HP logó látható.

20170916_165535

A gép bal oldalán 2 USB, egy eSATA, egy Display port, és a PCMCIA csatlakozója látható

20170916_165350

A jobb oldalon a Light Scribe-ot is támogató DVD író, kártya olvasó, Firewirwe, még egy USB, és a jó öreg 56k-s faxmodem csatlakozója látható.

A laptop hátuljára a LAN csatlakozó, és a D-sub kimenet látható

20170916_165438

Tényleg látszik a gépen, hogy alaposan felszerelték mindenféle csatlakozókkal, de hát ez nem is egy Tesco gazdaságos gép.

Ha felnyitjuk a kijelzőt, ami természetesen matt felületű, elénk tárul a billentyűzet, a Touchpad, és az elmaradhatatlan Trackpoint, illetve a jobb oldali csuklótámasz szélén befigyel az ujjlenyomat olvasó is.

20170916_165319

Bekapcsolás előtt lássuk tehát a paramétereket:

AMD Phenom II N620 CPU

2X2GB DDR3 RAM

Integrált Radeon HD 4250 IGP

320GB HDD

Windows 10 Operációs rendszer

Még mielőtt belevágnánk a tesztekbe, ne csak a gép külsejével, de a belsővel is ismerkedjünk meg egy kicsit!

AZ AMD 2010-ben mutatta be mobil fronton a Danube platformot, ez a platform igyekezett lefedni az egész piacot különböző processzorokkal, az alsó, a középső, és a felső kategóriát is egyaránt.

Míg az alsó kategóriába a mobil Athlon II, és Turin II CPU-kat szánta a gyártó, addig a középkategóriába már a Phenom II-es modellek lettek indítva. Ekkoriban még volt az AMD-nek felső kategóriás mobil processzora is, ezek a szintén Phenom II névre hallgató 3, és 4 magos modellek voltak. Ezeknek a processzoroknak a közös tulajdonsága, hogy 45 nanométeres csíkszélességgel készültek. A HP 6455b Phenom II N620-as processzora tehát a közép kategóriába sorolható. Erről a CPU-ról azt kell tudni, hogy a mobil Phenom II széria legkisebb tagja, 2 CPU magja van. amiknek az órajele 2,8GHz. Magonként 1MB L2 gyorsítótárat kapott, s míg az asztali Phenom II-k rendelkeznek L3 gyorsítótárral, addig a mobil verziók ezt nem kapták meg. A CPU-ba integrált memóriavezérlő a DDR3-as memóriákat támogatja, egészen 1333MHz-ig, SIMD utasításkészletből pedig az MMX, a 3Dnow!+ az SSE-SSE4a, támogatott, de természetesen ez a CPU is támogatja már, a 64bites utasításokat, és a hardveres virtualizációról sem kell lemondanunk. az AMD 35W-ban határozta meg ennek a CPU-nak a TDP-jét, ami elsőre elég soknak tűnhet, de ne felejtsük el, hogy az Intel, és az AMD is máshogyan szabja meg a TDP értékeket.

A Danube platformról még annyit kell tudni, hogy a felhasznált processzorok mindegyike az RS880M északi híddal párosul, ami rendelkezik egy Directx10.1-es  HD4250-es IGP-vel is. Ez az IGP 40 Shader processzort kapott, és a rendszer-memóriát használja, mint grafikus memóriát. Opcionálisan ez az IGP is kaphat egy úgynevezett Display Cache memóriát, amely az asztali rendszereknél használt Sideport megfelelője, de ez sajnos a HP6455b-nél nem került beépítésre.

Most, hogy megismerkedtünk a géppel, illetve a főbb komponensekkel, jöhet a teszt!

Első körben a szokásos CPU-t tesztelő programjaimat futtattam le:

cpu

A Super PI eredménye csak akkor mérvadó, ha más AMD processzorhoz hasonlítjuk. A Linx mérte nyers számítási teljesítményben alulról karcolja az első generációs Core i3 szintjét, Winrar alatt egy picit jobban elmarad, viszont a régi Core2 Duo CPU család nem ellenfél egyik teszben sem.

 

Lefuttattam a Cinebench r11,5 nevű tesztprogramot is, ahol több CPU-val is össze tudjuk mérni a Phenom II N620-ast.

Cinebenc

Itt is látható, hogy szépen beékelődött az első generációs Core i alapú Celeron, és a Core i3/i5 közé. A Core2 Duo itt sem ellenfél

 

Természetesen a HD4250-es Radeon IGP teljesítményére is kíváncsi voltam, lásunk egy kis 3Dmark-ot:

3Dmark2001

 

3dmark06

Valószínűleg nem ezzel az IGP-vel fogunk 3Dmark rekordokat döntögetni, látszik, hogy nyers erőben a 3Dmark 2001-ben, még egy Geforce4 TI is jobb pontszámot kap.

A 3Dmark2006-nál is nagyjából egy Geforce 7600GT szintet tud nyers erőben, de ha azt nézzük, hogy a korábbi generációs, Radeon HD3300-as IGP-nél bő 25%-al erősebb, látható a fejlődés.

De lássuk, hogy ez a teljesítmény pár játék alatt mire elég!

Pár játékot is lefuttattam, elsőnek a Counter Strike Source-t:

cs

Régi játék, ez, a felbontás pedig alacsony. Maximálisra húzott részletesség mellett is szépen futott a játék, de ez várható is volt.

 

Mindenképp szerettem volna letesztelni a gépet a Far Cry 2-vel is:

far cry2

Végül is a porig butított grafika mellett játszható sebességet hozott a játék, az már más dolog, hogy így lebutítva, inkább elővenném a Far Cry első részét.

 

Végül, a Grid első részét is kipróbáltam

grid

Itt a felbontás 1024X768-ra lett állítva, s így éppen karcolta a játék a játszhatóság sebességét. Ha mindenképp ezzel a játékkal, ezen a gépen akarnánk játszani, legalább meg van a lehetőségünk, hogy válasszunk, vagy éppen játszható sebesség mellett 1024X768-ban játszani, vagy pár FPS plusz kicsikarása érdekében a felbontást lejjebb vesszük 800X600-ra…

Szóval mindegyik játék játszható sebességgel futott, igaz nem keveset kellett áldozni a grafika oltárán, hiszen alacsonyra kellett állítani a részletességet, és a natív felbontástól is el kellett búcsúzni mindegyik esetben, de ha egy üres szobába bezárnak minket ezzel a laptoppal, és még internet kapcsolatunk sincs, azért el lehet játszani a pasziánsznál jobb grafikával rendelkező játékkal is

Végül pedig kipróbáltam, hogy a gép hogy boldogul el a Youtube-al:

youtube

Igaz a fulHD-s videóval még elbánik, akadás mentesen vitte a videót, de nagyon látszik, hogy a CPU “hajtja” a videót, és már kikerült a hardveres gyorsítás támogatásából a HD4250, ami elég sajnálatos.

Összegzés:

Az anyaghasználat, és a bőséges csatlakozási lehetőség igazi üzleti kategóriásra sikerültek, de ez egy Probook-tól elvárható, s ez természetesen most is megvan. Ez a Phenom II N620 (majdnem) hozza a(egykori) közép kategóriás Intel CPU-k szintjét, s még ma is elégségesnek mondható a teljesítménye. A Celeron/Pentium teljesítményéhez képest egyértelműen jobb, s az integrált VGA kártyája is, ha nem is sokkal, de szintén erősebb valamelyest az első generációs Intel HD Graphicstól. Így én úgy gondolom, hogy egy ilyen gép megcsípése elég jó alternatíva lehet annak, aki olcsón szeretne még egy pár évig vállalható laptopot.

About bacsis

Leave a Reply