8. BRSZK beszámolója

8. BRSZK beszámolója

Ismét túl vagyunk egy BRSZK rendezvényen. Ismét elmondható, hogy eddig ez volt a legszebb, a legnagyobb, és talán a legjobb is.
Szerencsére elmondhatjuk, hogy kiállításról kiállításra, egyre több tapasztalatot szerzünk. Ennek köszönhetően igyekszünk, a BRSZK-t is egyre jobbá tenni. Persze ez egyre több munkával is társul. Szerencsére a BRSZK csapata is egyre csak bővül, így a munka elég jól megoszlik, de persze így is elég alaposan rá kell készülni.
Minden BRSZK beszámolót úgy szoktam kezdeni, hogy bemutatom az előkészületeket is, és ezt a hagyományt ezúttal sem szakítanám meg, már csak azért sem, mert legalább olyan izgalmas, mint maga a rendezvény. Legalábbis nekem/nekünk kiállítóknak.

Azt már korábban elmondam, hogy néhányunknak (és mostmár egyre többünknek) a kiállításra való felkészülés egész éves project. Amint haza pakoljuk a kis gyűjteményünket, már úgy pakoljuk el, hogy készülünk is a következőre, hiszen tele vagyunk új tapasztalatokkal, új ötletekkel. Szóval mikor eme sorokat írom, már bizony, minden túlzás nélkül, elkezdtem a következő szervezését. (például, hogy megvan a konkrét időpontja a következőnek)
Szóval kisebb-nagyobb megszakításokkal, de egész évben megy a szervezkedés, és a csapaton belüli diszkurzus, ki mivel készül, vagy épp mivel küzd.
De a tényleges hajrá a mostani rendezvény előtt cirka 2 hónappal kezdődött meg.
Én például szereztem új asztalokat, mert mindig asztal/hely hiánnyal küzdünk. Ezeket az asztalokat már május elején a helyszínre vittük, lapra szerelt formában.

Persze fizikailag a csarnokban ekkor még olyan túl sok dolog nem történt. Mindenki a gépeit/gyűjteményét készítgette fel.

A Kiállítás Június 24-25-én volt megtartva, és a tényleges felpakolás, a rendezvény “megépítése” 18-án kezdődött. Azaz 6 nappal a nyitás előtt. Ezen a napon már bizony nyélgázon, 8 fővel kezdtük meg a kialakítást.
Tehát -6. nap, vasárnap:
Kezdődött azzal, hogy a helyszínre vittük a gépeimet

Miután erre is szép számmal voltunk, így a meló ezen része, ami korábban nekem közel egy teljes napot vett igénybe, most 8 fővel és 2 utánfutóval kb. 45 percre redukálódott. Még mindig úgy él a fejemben a számítógépeim felpakolása, mint a munka egyik legnehezebb része, magamban picit meg is könnyebbültem, hogy milyen jól állunk, de persze ez közel sem volt így.
Hiszen a gépeim felhordása után jött az 50, már korábban felvitt asztalok összeszerelése, és az iskola épületéből az asztalok, és székek áthordása is

Mivel az asztalok tetemes többsége, fogalmazzunk úgy, hogy (még) nem a spórolás jegyében készültek, így kora délutánra már mindenki “kellemesen” elfáradt. (értsd: rohadt nehezek voltak) Az asztalokat a terem szélére helyeztük, mert másnap még pingpong verseny volt, és azt meg kellett várni, hogy ténylegesen elkezdjünk sakkozni az asztalokkal.

-5. nap, hétfő: A Pingpong verseny miatt a csarnokban, napközben még nem tudtunk csinálni semmit, így még én is az utolsó simításokkal foglaltam el magam otthon.
De biztosítottak, hogy este 8-kor/tól szabad a pálya. Segítőim nagy örömére mondtam, hogy ha csak 2 órát, akkor annyit, de muszáj haladnunk, nem vesztegethetünk el semennyi időt sem, mert ki tudja milyen váratlan fordulatok lesznek. Szóval még szinte el sem hagyták a pályát a pingpongosok, mi már mentünk is be, és kezdtük is megtervezni, hogy legyenek az asztalok elhelyezve.

Este 10 óra után már meg is volt az alap koncepció. Persze tisztában voltam vele, hogy még egy csomószor, csomó helyen biztosan lesz variálás, de mégis lássuk, hogy is néz majd ki, amit elterveztem fejben. Bónuszként pár gépem is felkerült az asztalokra.

-4. nap, kedd:
A legfontosabb az volt, hogy az én gépeim legyenek beüzemelve, mert csütörtök-péntek nekem még dolgoznom kellett, s igaz délutánonként felmentem, de tisztában voltam vele, hogy a saját kiállítandó gépeimre már nem lesz időm, így azokat szerdáig üzembe kellett helyezni. Tehát az én gépeim beüzemelése volt a prioritás, illetve már Frescho, és Cocoon-Z is hozott egy adag számítógépet. Továbbá elkezdtük az asztalok elhelyezésének az optimalizálását. Így estére már így néztünk ki:

-3. nap, szerda:
Igaziból egész nap a számítógépeim beüzemelésével foglalkoztam, további optimalizálások történtek az asztaloknál, a zászlókat/molinókat helyeztük ki, egyéb apróbb dolgokkal haladtunk még. De ezekről, valahogy pont úgy alakult, hogy sem én, sem a többiek nem készítettek fotót.

-2. nap, csütörtök:

Cocoon-Z és csapata már “véglegesen” megérkeztek. Kellett is neki(k) mert tudtuk, hogy a retro Multiplayeres sarok megépítésére kevés lesz 1 nap, továbbá próbáltuk a hosszabbítókat minden standhoz kihúzni, és megoldani, hogy ne nagyon essenek benne el az emberek, illetve már megkezdődtek az első hálózati áram terheléses próbái:

-1 nap, péntek:

Ugye én már előtte lévő napon is dolgoztam napközben, s pénteken is így tettem. Azaz a további készülődés úgy nézett ki, hogy én bent voltam a munkahelyemen, s közben telefonon próbáltam irányítani az embereket. Igaziból ez a nap volt még a legalább annyira elborult, mint a vasárnap, hiszen a kiállítók tetemes része ezen a napon jött. Igaz tényleg próbáltam előre megtervezni, hogy ki hol lesz, és kb. mennyi hely kell neki, de nem voltam fent személyesen, így azért volt bennem aggodalom. Ám ennek ellenére a srácok tök jól megoldottak mindent.

Délután mire felértem a csarnokba, igaz még a délutáni órákban volt 1-2 óra hajtás, de estére szépen kezdett összeállni a dolog, sőt kivételesen még arra is volt idő, hogy mi kiállítók egymás standját megnézegethessük

Június 24: Szombat, a kiállítás első napja:

A nyitás előtt egy szűk órával még kellett némi hosszabbító managgelést megoldani, mert nehogy már minden a terv szerint történjen, bár azt leszámítva tényleg minden zökkenőmentes volt. Ilyen sem volt még. Majd 10:00-kor már hivatalosan is jöhettek a látogatók…
…És szerencsére jöttek is:


Kb. 11-dél körül elértük a tavalyi csúcs látogatószámot, amire akkor azt mondtam, hogy megtelt a csarnok. Így vissza gondolva, azt mondanám, akkor még táncolni lehetett volna a csarnokban. Most viszont kora délutánra tényleg megtelt a csarnok.
A teremben ahogy egyre többen lettünk, úgy emelkedett a hőmérséklet is. Délután már alulról karcoltuk a 27 Celsius fokos hőmérsékletet. Még jó, hogy kint nem volt túl meleg. Ennek ellenére a gépek, és a villamos hálózat is bírták a kiképzést.
Egész nap jöttek mentek az emberek, és jól érezték magukat, mi pedig oktattunk, magyaráztunk, segítettünk, vagy ha csak azt kívánta a kedves látogató, hallgattuk az ő sztorijait. Így ment ez egész nap.
Majd szép lassan közeledett a várva várt 20:00. Igaz, nagyon fáradtak voltunk, de nem azért vártuk, hogy befejeződjön a nap, hanem hogy egy kicsit kiengedjük a gőzt, és a kifejezetten sikeres nap után szusszanjunk mi is “offline”. Előkerült a grill kocsi, és sütöttem mindenfélét a társaimnak, egy kis “lájtos” italozással egyetemben múlattuk az időt.

Hogy mennyire vendégszeretőek vagyunk, mi sem bizonyítja jobban, hogy voltak vendégek, akik még 23:00-kor is önfeledt játszottak. Azaz senkit sem dobtunk ki csak azért, mert eljött a papíron zárás. Aki jól érzi magát, miért ne húzhatna rá még egy kicsit?!

Június 25, vasárnap:

Egy picit fáradtabban, de ugyanolyan lelkesen, és örömmel vártuk a látogatókat. A korábbi években az volt a tapasztalat, hogy vasárnap némileg kevesebben jönnek már el. Erre viszont idén sikerült rácáfolni. Igaz, lehet egy picit tényleg kevesebben jöttek ezen a napon, de nagyságrendileg hoztuk a szombati látogatószámot.
Mivel voltak versenyek, s igaz több helyre is ki voltak írva az időpontok, az emberek nem feltétlenül vették észre, így jobb híján kiabálva hívtunk fel egy-egy fontosabb eseményre a látogatók figyelmét, Így ezekre a ilyenkor még több jelentkező volt. Nagy sikere volt a Mariokart versenynek is:

Illetve Alpi is csinált a látogatóknak extrém tuning show-t, s igaz folyamatosan töltötte a szárazjeges POT-ot, de amikor célzottan oda toboroztuk a látogatókat a standjához, akkor még részletesebben, egy előadás formájában magyarázta el, mit miért csinál.

Vasárnap délután az összepakolás előtt még csináltunk egy amolyan “staff fotót” ahol azok a társaim szerepelnek a képen, akik valamilyen formában segítették ezúttal is a rendezvény megvalósítását.

Délután 6-ra, a hivatalos zárási időre már nem sokan maradtak (persze azért voltak a későn érkezők közül, de most sem dobtunk ki senkit a rendezvényről) és hát úgy voltunk vele, utolsó tartalékainkat mozgósítva, de elkezdtük a gépek elbontását, és az összepakolást

Persze az igazi meló az elpakolásból hétfőre maradt. Szerencsére pár társam maradt még hétfőre is, de így is késő délutánig pakoltunk. Apróbb feladatok még maradtak nekem keddre is, illetve amikor eme sorokat írom (a kiállítás után majd 3 héttel később) még mindig vannak kiállítók által nálam maradt holmik, amit első körben nem tudtak hazavinni, és az én gépeim is lassacskán kerülnek csak a helyükre, tehát még mindig vannak apróbb feladatok, de persze ezek már szépen megoldódnak…

Hát így zajlott szervezői szemmel a 8. BRSZK. Nagyon sok meló volt, több mint valaha. De úgy gondolom, megérte a fáradozást, mert ilyen sikeres, és ilyen nagy méretű korábban még nem volt. Az is jelent valamit, hogy idén csak egyszer mondtam, hogy “sohatöbbé”, és amikor mondtam, akkor is nagyon gyorsan átlendültem rajta :-).
És akkor nézzünk egy kis statisztikát:
-Összesen kb 45 fős csapat tette hozzá a maga részét, hogy ez a kiállítás ebben a formában elkészülhessen ( a képen csak 37-en vagyunk, de nem mindenki volt a csapatból a fotózás idején a helyszínen)
-20 kiállító rakta ki a gyűjteményét a kiállításon, amiből állt össze s lett így kerek egész
-kb 1000 fő látogatónk volt.
-Idén hívtam először kétségbeesetten az miatt a polgármestert, hogy elfogyott az összes előre megbeszélt parkoló (persze megoldottuk, és mindenki tudott parkolni, de korábban erre még nem volt példa)
-Kb 15-18kW fogyasztásunk volt óránként
-Az meg már többször volt hangoztatva, hogy több mint 200 működő számítógép(konzolokat ide értve) volt beüzemelve.

Ilyen volt tehát idén a kiállítás, az én szemszögemből. De biztosan állíthatom, hogy bármelyik társamtól is, legalább ugyanilyen izgalmas előkészületeket hallhatnánk/olvashatnánk.

Na de most szeretném bemutatni a kiállítók standjait azoknak, akik idén nem lehettek itt a rendezvényen!
A csarnokba beérve először AKA-rom PC (Cingáriusz) részlege volt látható, ahol első sorban Abit termékeket láthattunk. Illetve közvetlenül mellette még falra vetített Pinball Extreme-t, és NES-es Mario-t lehetett játszani:


Tovább lépve az én x86 alapú PC-im “végeláthatatlan” sora következett, a kora 80-as évektől a 2000-es évekig bezárólag. Mind asztali, mind hordozható gépek formájában:

Majd a szokásos gázplazma kijelzős gépek sarka következett:

Tovább folytatva a terem bejárást következett a szintén, korábbi kiállításokról is ismert retro Lanparty sarok, Cocoon-Z jóvoltából, ami persze az idei kiállításra még tovább lett optimalizálva, és már közel 30 gép várta különböző korhű multiplayer módot támogató játékokkal:

A kiállítás egyik nagy újdonsága szintén ehhez a részhez tartozott, ki lehetett próbálni a klasszik Doom-ot 3+1 monitoros felállásban:

Ehhez a játékmódhoz amúgy fizikailag is 4 gép kell, amik hálózatba vannak összekötve, a hálózat szépen össze szinkronizálja a gépeket, és 1 billentyűzettel 3 kiterjesztett monitoros módban lehet játszani. a 4. monitor a térképet tudja mutatni (vagy ahogy a képen is látszik, a jobb szélső monitort duplázza)
Szintén Cocoon-Z részlegéhez tartozott egy kisebb laptop/tablet/különleges gépek “mikro kiállítása”, amik sajnos némileg (fizikailag is) a háttérbe szorultak, mert már csak a LANparty szekció mögött kaptak helyet, de a szemfülesek kiszúrhatták, és ezeket a gépeket is megnézegethették

Az én x86 alapú gépeim, és Cocoon-Z Lanparty szekciója között kapott helyet Elitro Europe Kft Aki igaz hivatalosan szponzorként volt jelen, (és majd a szponzorok felsorolásánál szintén meg fogom említeni) ám most mégis mint kiállító, és mint csapattag, szeretném megemlíteni! A kiállításra noblechairs típusú székekkel jelent meg. Ám abszolút rugalmas volt, és a BRSZK szemléletét előtérbe helyezve, nem csak “simán” székeket lehetett nála vásárolni, hanem mint ahogy a kiállítás (szinte) összes elemét, úgy ezeket a székeket is bátran ki lehetett próbálni, bárhova elvinni, és ezekben játszani.

A terem közepén ezúttal is azok a tárgyak voltak kiállítva, amiknek nem kellett áram. Ilyen volt Cocoon-Z jól ismert videojáték gyűjteménye:

Továbbá Robi Balboa, És Schilence VGA kártya, és alaplap gyűjteménye:

Szemfülesek kiszúrhatják a fenti képen a TV-n megjelenő Laserdisk feliratot. Természetesen ezúttal is volt Laserdisk lejátszónk, ahol többek között az eredeti kiadású Star Wars trilógiát, és a Terminator 2-t lehetett megtekinteni

Szintén visszatérő, de továbbra is folyamatosan bővülő proceszor gyűjteményem is helyet kapott a sorok között:

A Laserdisk/Videojátékok/VGA kártyák, és processzorok standjai közé, idén új kiállítóként beékeltük Skutai Gergő Intel Atom alapú gépeit, hogy láthassák a kedves látogatók, hogy az alacsony fogyasztású gépek milyen kiszerelésben kaptak helyet a piacon, és hogy korlátozottan igaz, de ezeken is lehet játszani:

Folytatva a sort, Madara-san részlege következett, természetesen sok-sok konzollal, ami idén is az egyik legnépszerűbb rész volt a fiatalabbak körében a kiállításon:

A konzolok mellett Pdaw,ndman77, és quailstorm Egy nagyobbacska standon kaptak helyet, és hármójuk gyűjteményét lehetett megtekinteni egyben, amik manager kalkulátorokat, PDA-kat, telefonokat foglaltak össze:

Idén az Ipon, nem csak mint szponzor, hanem kiállítóként is megjelent a rendezvényen, és igaz, részükről is PC-s holmik voltak láthatók, de olyan magasra sikerült tenni a lécet, hogy mi keménykalapos PC rajongók is ( legalább is én nagyon, pedig nálam már elég magasan van az ingerküszöb) a földön kerestük az állunkat! Az egyik kedvencem a PC-re kötött “flipper gép” volt, s a Pinball Fantasies segítségével igazi flipper élményben lehetett részünk:

Az Ipon mellett SakmaN standja volt látható, akit a Regamex főszervezőjeként is ismerhetünk. Az ő jóvoltából ízelítőt kaphattunk a Regamex-ből, és szintén pár korhű konzolt lehetett nála kipróbálni:

SakmaN szomszédságában szintén első alkalommal állított ki Yutani is, aki érdekes hangkártyákat/VGA kártyákat hozott a kiállításra:


SakmaN/Yutani mögött kapott helyett Alpi is, aki már sokadik alkalommal szórakoztatta a közönséget szárazjeges extrém tuningal:

Alpi mellett pedig Dodi kapott helyet, aki ezúttal is a Panzer General rajongóknak kívánt kedveskedni a Második világháborús harckocsi maketteivel

A Kiállítás szintén egyik újdonsága volt, hogy idén már 3D nyomtató is volt a helyszínen, Dester3D és NoIP jóvoltából, amit természetesen meg lehetett nézni működésközben! És, hogy ez hogyan vág a BRSZK arculatába? Hát úgy, hogy a helyszínen nyomtatott, processzor/VGA kártya/alaplap tartókat lehetett vásárolni, hogy az otthoni gyűjteményünket minél mutatósabban lehessen kirakni.

Még annyi érdekesség, hogy a 3D nyomtató mellett volt egy “PC”, amit Siti hozott el. A gépház valójában több 1,2MB-os, és 1,44MB-os Floppy drive-ot tartalmazott. Ezek a meghajtók “úgy voltak meghajtva”, hogy egy, a mellette lévő UMPC gépről vezérelve midi file-okat lehetett lejátszani, és a midi file dallamát a Floppy meghajtók fejének a pozicionálása, illetve az ezzel járó hang próbálta vissza adni. A tapasztalat az, hogy még be lehetne kötni pár további meghajtót, és sajnos a csarnokban lévő zaj is rendesen elnyomta a kiállított “gépet”, de érdekességnek mindenképpen jó volt, és jövőre lehet még ezen csiszolni.

A Kiállítás további, évek óta egyik nagy erőssége természetesen a nem x86-os vonal is, amiért ezúttal is frescho, és Mr.dozer felelt. A szokásos Commodore gépeken felül ezúttal is voltak magyar gépeink, korai Apple, és egzotikusabb vasaink is, mint pl. Silicon Graphics O2, vagy Acorn csodánk is

Hege barátomat szeretném még itt megemlíteni, aki nem mellesleg a rendezvény egész hetes készülődéséből végig ki vette a részét (meg még az összepakolásból is) De ezeken felül ő is beszállt a kiállításba is! Egyrészt a bejárat melletti projectoros Mario-t ő biztosította, másrészt, neki is köszönhetett a kiállítás Amigát, és Commodore 16-ot is, illetve nála lehetett kérni Floppy-ra írást is

Ami még szintén újdonság volt nálunk, hogy idén már építettünk (frescho és Mr.dozer) egy úgynevezett statikus sort is, ahol a gépek csak dekorációként funkcionáltak, viszont ezt a szerepkört piszok jól tudták. A Commodore PET, és a hordozható Apricot (meg a többiek is persze) parádésan jól néztek ki

A statikus sor mellett pedig Pali (és a fia, Gergő) által idén is ki lehetett próbálni a rádióamatőrködést, és a morzézést

Hát így nézett ki a rendezvény képekben bemutatva!
Igaz nem kiállítók, de a legalább ugyanennyire fontos szerepet betöltő segítőimet is szeretném megemlíteni, Golyó,Balu, és Ábel a parkoltatásért felelt, a 2 hostess lány Zsófi, és Lili, akik nem mellesleg a lányaim, intézték a Foxpost kuponok, és a szórólapok kiosztását, illetve Balázs, és Ákos, illetve Gergő a be, és kipakolásban végeztek tényleg emberfeletti munkát.

De még mindig nincs vége!
Ha szeretnél tenni egy virtuális sétát, immár erre is van lehetőség!


A virtualisbejaras.hu


jóvoltából bejárhatod/körbejárhatod a BRSZK-t


ezen a linken

Most pedig jöjjön pár komment nélküli kép:



Így volt kerek tehát a 8. BRSZK. Iszonyatosan nagy melót rakott bele mindenki, de úgy gondolom, bőven volt miért/kiért megrendezni.
Egy picit megint rutinosabbak lettünk, és a most szerzett tapasztalatainkat felhasználva, már most, bátran mondhatom, hogy egy még jobb még szebb, még nagyobb kiállítást fogunk jövőre nektek építeni!

De ne felejtsük el a szponzorainkat, akik szintén kellettek, hogy ez a kiállítás ebben a formában megépülhesen! Ők pedig:

Kiemelt támogatónk a retro hardvergyűjtők kedvenc csomagküldő szolgáltatója a FOXPOST! Csomagküldés okosan!
https://foxpost.hu

További támogatóink:

IPON COMPUTER KFT

https://ipon.hu

Köszönjük a támogatást az sos-adatmentes.hu csapatának, akik profik az adatok mentésében!

Vállaljuk meghibásodott merevlemez, ssd, NAS, pendrive, memória kártya és RAID rendszerek adatmentését az adatok visszaállítását, megfizethető áron.

Konasoft

https://www.konasoft.hu

ELITRO Europe Kft – A legmenőbb gamer székek!

https://www.elitro.hu


Végezetül pedig álljon itt a rendezők nevének a listája:

schilence
frescho
Alpi.
CocooN-z
Madara-san
Mira
flymi
pdaw
ndman77
mrdozer
bacsis
quailstorm
Dodi
Elitro
Dávid
Robi-Balboa
snake1977
siti
Dester3D
NoIP
hege
Balázs
Ákos
Gergő
Golyó
Lili
Zsófi
Balu
FinalCaleb
Ipse89
Pali
Csali
Tibi
Tomi
Atis
Indra
Nemes Garage
Ica mama
vgabex

Ha pedig szeretnél hasonló tartalmakat, akkor csatlakozz a facebook bacsis-tuning fan klub csoporthoz

About bacsis