HELPDESK

Ha valami kérdésed van, nem megy úgy a géped ahogy szeretnéd, nem működik, vagy bármilyen tanácsot szeretnél kérni, akkor azt itt felteheted, és megpróbálunk válaszolni, segíteni ;-)

370 hozzászólás

 1. heló. van 1 i5 750 cpu-m 1 coolre master hyper tx3 hűtéssel.

  az alaplapom gigabyte-p55m-ud2. ram 4gb ddr3 1333mhz 450 w táp. jelen esetben medig tudnám max húzni a procit? ami még biztonságos. előre is köszi a választ

 2. Üdv! Azért írok, mert kaptam egy P2-es gépet – Abit BH6 alaplap, 400-as celeron proci. Olvastam, hogy ez a lap támogat bizonyos P3-as procikat, de annyiféle írás van, hogy nem tudom eldönteni, hogy mi az igazság.
  Slot1-ből is van a SECC és SECC2 – állítólag csak az előbbi jó. Máshol azt írják, hogy csak Katmai magos procit lehet bele rakni, valahol meg Coppermine. Máshol azt írják hogy PPGA tokozású celeronokat lehet csak.
  A lapom slot1 kártyájára az van írva, hogy FC-PGA 370 processzorokat fogad, lehetőség van tuningra és, feszültségállításra jumperekkel és dip kapcsolókkal.
  Rendeltem egy P3-as Slot1-es, 450mhz-es procit, Katmai magos, de hogy ez SECC vagy nem azt nem tudom. 2v-os, SL35D fsb 100, cache 512. Nagy hűtőborda rajta, hátulján műanyag borítás hologramos intel matricával. Be is megy a foglalatba, de a hűtőborda miatt a rögzítő pöcköket már nem lehet betenni. Nem tudom, hogy ez a cucc működne-e a lapban, vagy csak pénzkidobás volt – kipróbálva ezzel még nem volt a gép, mert darabokban van. Lehet, hogy az eredeti kártyához kellene inkább P3-as procit venni Katmai v. Coppermine – amit támogat. Írnak valami olyat is hogy a lap csak 700-mhz -ig kezeli valamelyiket … nagy a zavar …

 3. Szia. Segítségedet szeretném kérni processzor tuningolásban.

  CPU: i5 2500k (stepping: 7. Revision: D2.)
  Alaplap: Gigabyte Z77X-UD3H.

  Jelenlegi beállítások: https://docs.google.com/file/d/0B6D445eE_8BAUDlKVVNobk10bXM/edit

  Feszültség értékeken kell állítani vagy maradhat autón?

  üdv: Laci

  • szia!
   erősen ajánlott a feszültséget midníg kézzel beállítani/lefixálni, mert ha elkezded tuningolni a procit, és a feszültség auto-n van az alaplap szereti bőkézzel osztogatni indokolutlanul magas feszültséget adva a procinak…
   inkább fixáld le és ha tuningolsz és kevés a feszkó majd te saját belátásod szerint emelsz… de legalább nem lesz az a veszély hogy túl feszeli a lap a procit

   • Szia!

    Közben publikáltam a képet a beállításokról. Csak a szorzót babráltam.
    A feszültség értékek beállítását le tudod írni nekem?

    Köszönettel: Laci

    • ugye a Sandy Bridge-től kezdve csak a szorzóval tudsz babrálni.. ez idáig korrekt..
     nézd meg a BIOS-ban, hogy ha a CPU feszültség auto-n van, és átlépsz a hardware monitorhoz, akkor ott konkrétan milyen feszültséget ír ki?!
     Nagyjából olyan 1,2V körül kell lennie.. na amit ott látsz azt fixáld le…
     Olyan 1,5 tized voltot emelhetsz a gyári értékhez képest…
     Illetve ha valami nagyon brutál hűtésed van akkor kicsit többet is, 1,75-2 tizedet is.. de csak abban az esetben ha terhelés alatt sem megy a CPU 65fok fölé

     • Szia!

      Beállítottam a CPU Vcore-t 1.2 V-ra, de így csak kb. 1,188 v kap Aida szerint. Még megosztanék, pár képet nézd meg légy szíves, hogy mit lenne érdemes autó beállításról átállítani. Körülbelül meddig emelhetem a szorzót processzor károsodás nélkül?

      https://drive.google.com/open?id=0B6D445eE_8BAfnNkRTExZlB2eC1jY0p1M2c0WnkzZ3NRWERsQ1g0bEVFMUVRZzlqcnduWVk&authuser=0

      Köszönettel: Laci

     • Azt írja a CPU Vcore-ra hogy 1,24V. ezt fixáld le.. persze Aida kevesebbet fog írni mert Drop-ol a lapod, ne foglalkozz vele…
      csak a szorzó emeléstől enm fog károsodni a procid max egyszer csak nem indul el vagy instabil lesz… szépen 1-esével lépkedhetsz felfelé ha már instabil a gép vagy nem ad képet akkor emelhetsz feszültséget, olyan 1,35V-ig, de csak akkor ha tudod is hűteni a procit azaz valami jóféle hűtésed van…

 4. Szia. Nemrég üzemeltem be egy 486-ost. Az a gond, hogy a vezérlőkártya csak két ide meghajtót tud kezelni, amire már egy cd meghajtó és egy mobil rack van kötve. Viszont szükség lenne még egy állandó belső vinyóra. Az esetleg működne, ha beszerelnék még egy vezérlőkártyát (persze csak ha tudnék valahonnan guberálni)?
  PS2 portot lehet ilyen gépbe varázsolni valahogy? – az egér miatt kellene

  • Szia!
   Duplán rossz hírem van!
   Sajna mindegyik kérdésre a válasz: NEM
   Sajna valami nagyon korai szériás 486-osod van, ami csak 1 IDE csatornát kezel… így ebben az esetben, így van, egy mobil rack, egy optika…
   de van alternatív megoldás!!!! PAkolsz a gépbe SCSI vezérlőt, amire legalább 8 eszközt ráköthetsz, és akkor, pl az ODD, és a HDD is lehet SCSI-s, a mobil rack meg el lesz az IDE-n….
   PS2 portra is van alternatív megoldás, kell neked egy PS2/AT átalakító… 500Ft körül be lehet szerezni, és akkor új billentyűt is köthetsz a régi 486-osra :-)
   remélem tudtam segíteni

  • Superb inrafmotion here, ol’e chap; keep burning the midnight oil.

 5. Szia. A dfi k6xv3 super socket 7 lapról mi a véleményed? Mennyit érdemes rá kiadni, amikor hibátlan, komplett P1 mmx-et kapok 7 ezerért? Vajon megbízható tipus?

 6. Sziasztok! Akad kis problémám..megpróbálom rövidre fogni…:)

  Adott egy asus p5n-e sli(775) alaplap és egy xeon L5420 E0(771) proci. Semmi gond nem volt a modolással,pörcre indult minden.Akkor kezdődtek,kezdődnek a gondok mikor húzni akarom a procit…Ahogy hozzányúlok az FSB-hez már a rendszer se akar betölteni. 350-es FSB-vel még 10-20 percig eldöcög ,de utána jön a csodálatos kék halál… :) Eddig egy core2 duo E8500 volt benne, gond nélkül ment 400-as FSB-vel 1.25V Már mindent kipróbáltam..aránytalanul magas feszültség a procinak,deszkának.Vagy a cpu “fícsörök” kikapcsolása…ezzel annyit értem el,hogy egy mag indult a négyből,bár legalább hajlandó volt 400-as FSB-vel menni , de ezzel sokra nem megyek..:)

  Itt tartok…Perpil 4×2500-on megy 1.1V . Az alaplap 38 fok 1.3V-on ,proci 36 1.1V ,magok 31-37 között ingáznak.Nincs házban a cucc melegedéssel nem igazán lehet gond…kis asztalra van kipakolva minden. minden…:) Előre is köszi a segítséget,ötleteket! :)

 7. Köszi a gyors választ .Bios a legfrissebb van rajta,modolt ,mert ugye alap esetben nem támogatja a xeon procikat.Külföldi fórumokat lapozgatva 1 emberkének volt pont ugyan ez a gondja mint nekem,másoknál vígan szaladgál a proci 3 gigán ezzel a deszkával.Nagyon úgy fest ,hogy nem fogok megoldást találni a dologra..,esetleg másik tápot még bepróbálok,és ha nem segít megy vissza a core2 ,mert 4 mag ide vagy oda az E8500 4 giga körül csak gyorsabb sok esetben . :)

 8. Hali ismét.

  1440-ig jutottam alapfeszen.Procinál 1.1V(ugye ez energia takarékos proc. 50W TDP) deszkánál 1.25V. E felett ha fejreállok se hajlandó a rendszer bootolni… :) Procnál 1.4! ,deszkánál 1.7V! ééééés semmi ,ram természetesen visszaosztva…Esetleg van olyan progi ami dos alatt megdolgoztatja a procit? Igen visszavettem a proci szóróját is ,de nem segít semmit.Sz’val valószínüleg a deszka fekszik meg alatta…Csak nekem ez fura ,hogy ennyit számít a + 2 mag.Mindig úgy gondoltam ,hogy inkább a magasabb TDP-s procik alatt fekszik ki egy deszka hamarabb.Visszatettem az E8500-öt ,4 magos procival meg legközelebb akkor foglalkozok ha lesz platformcsere is. Átmeneti megoldásnak akartam ezt még összejön a rávaló a deszka,ram,proci szentháromságra..:)

  • igen mindenképp érdemes 2 memória modullal mert az nagyon terheli az MCH-t…
   Próbáld meg hogy az MCH-nak adsz feszültséget! ha a lap a szűk keresztmetmetszet, akkor attól meg kéne lódulnia némileg… ha tuddsz adni feszültséget neki, deee nem hoz javulást, simán lehet hogy a proci FSB Wall-os… ha nem tudod azt emelni, nos érdemes lenne megnézni a procit másik lapban, mert akkor is lehet hogy nem a lapod a szűk keresztmetszet…

 9. Oh! Azt még elfelejtettem mondani ,hogy ez a deszka híresen kakiul kezeli a ramokat…Azt még lehet megpróbálom ,hogy 4×1 giga helyett 2×1 vagy csak 1 rammal próbálom meg.Csak hétvégém így is ráment.Erre a próbálkozásra már nem futotta az erőmből ,kedvemből… :)

 10. Hali!

  Feladtam…sehogy se akarja a dolgot… :) Visszament E8500 ,ez legalább stabil 4.1-en. De köszi az ötleteket!

 11. Ezen most egész meglepődtem, muszáj volt utánaolvasnom, és tényleg, egy kis moddinggal “simán” belemennek a 771-es Xeonok a 775-be… Nem baj, nálam csak olyan 771 van, ami gyakorlatilag egy sima Conroe, szóval marad itt is az E8500 :D

 12. Szia. Az a problémám, hogy régebben az épülő P3-as gépembe vettem egy Inno3d 6600GT kártyát. – hogy az1,4-es tualatin procihoz és Abit st6 laphoz legyen egy komoly vga kártya is. A kártya 8x-os agp-t használ, a dobozán is csak ez volt feltüntetve, hogy 4 is jó neki, az nem. A lap 4x-es agp-t tud. Ez talán az agp 2.0 verzió? (Mert van 3.0 is …) Beraktam a kártyát, rádugtam a kiegészítő molex tápcsatit, elindítottam a gépet, de mindíg gond volt- vagy felismerte a kártyát és elkezdett bootolni majd leállt, vagy csipogott, vagy újraindult stb. Nem segített semmi. Általában a 4x agp-s lapok kezelik a 8x-os kártyákat. (4x 1,5v 8x 0,8v – a feszkülönbségre gondolom a kártya fel van készítve … vagy nem) A lényeg, hogy nem ment a kártya. Beleraktam az épülő P4-es gépembe, amiben egy kései “modern” lap van, és abban simán működött – benne is maradt. A P3-ba egy Geforce3 Ti200-as került. A P3-ba eredetileg egy Radeon 9600XT-t akartam, ami szintén 8x-os agp-t használ.
  Most megint kinéztem hozzá egy 9600xt-t, mert az illene hozzá, nem a Ti200-as, de vajon működni fog, vagy ez is bukta lesz?

  P2-es gépembe pedig Geforce4 mx400-ast szeretnék tenni a Riva TNT2 helyett. Abban Abit Bh6 lap van.

 13. Helló.
  Van egy Procomp BVD2A alaplapom.
  Most egy Coppermine-128 700mhz-es cpu van benne 789mhz-ig tudom tuningolni.
  Bele teszek az alaplapba egy celeron sl5vp proceszort az alaplapba és nem indul el.
  Alaplapot át jumpereztem 100mhz-re.
  Lehet-e valami mást még állítani?

 14. Szia!
  Láttam a régi hdd-s tesztet, ebből gondoltam hátha tudsz segíteni.
  Egy BOSCH mérőműszerünk számítógépébe a hdd meghibásodott. Egy listából lehet cserélni.

  QUANTUM LPS 105S
  QUANTUM ELS127S
  QUANTUM ELS170S
  QUANTUM ELS270S
  QUANTUM QM30365TLS
  QUANTUM QM30540 MVS
  IBM DESKSTAR DALS-3540
  IBM DSAS 3540
  SEAGATE ST3544N/CFA540S
  Van-e esetleg valamelyik?
  Ha nincs tudsz-e olyat, aki ilyen régi alkatrészekkel foglalkozik?
  Válaszodt és segítségedett előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Molnár Tibor

 15. Helló!
  Korábban már adtál jó tanácsot,most ismét segitségedre szorulok.Öreg Asrock Wolfdale 1333-D667 alaplapba azonos áron kinálják a két procit::
  Intel Pentium Dual Core
  E2200 2.2GHz Tray (HH80557PG0491M)
  illetve:
  Intel Pentium Dual Core
  D925 3.0GHz Tray (HH80553PG0804MN)
  Melyik lenne jobb választás? Előre is köszi a választ.

  • uhhhuhúú a Pentium D 925-öt meg ne vedd… régi elavult.. nem kicsit.. nagyon.. sokat fogyazst cserébe nem megy… ényegében az 2db P4-es belül összedrótozva.. ott aho lcsak 1 magot tudsz kihasználni egy pontosan, P4 szintjét kapod…
   A lap amúgy sokkal erősebb procikat is támogat.. javaslok az E5000 esetleg az E7000-es szériából válassz, utóbbi sem sokkal drágább viszont lényegesen erősebb… de ha nem fér bele a keretbe/nem tudsz ilyenenet választani akkor is masszívan az E2200-at válaszd

 16. Van egy két hónapos gépem gygabyte 970 alaplap 6 magos amd proci
  gygabyteR7 260x videó kártya szinte minden játék kifagy rajta visszavittem de minden teszt jó rendszer újra telepítve külső perifériák cserélve driverek frissítve ugyanúgy kifagy a játékok közben van úgy hogy már a kezdő képernyőn mit tegyek help

 17. Helló!
  Korábban már adtál jó tanácsot,most ismét segitségedre szorulok.Öreg Asrock Wolfdale 1333-D667 alaplapba nézegetek procit Core 2 Duo E8000 családot nézegetem 1333MHz.
  A gondom az hogy az alaplap leírásában a következőt találtam:
  * A túlhúzásnál. Ebben a helyzetben PCIE frekvencia is túlhajtott 115MHz.
  Próbáltam keresgélni hogy ez mit jelent,de nem volt szerencsém.
  Vajon ha beleteszem a procit az alaplap mennyire fogja bírni?
  A véleményed nekem sokat számít,mert már többször segítettél,jó tanáccsal.
  Előre is köszönöm a segítségedet.

  • Szia!
   Elvileg a PCIe órajel ha elmászik 100MHz-ről, főleg hosszútávon, az nem egészséges. Okozhat furcsa anomáliákat, eldobálja a SATA vezérlőt, sőt anno olyanokat is hallottam, hogy akár a VGA kártyára is káros lehet.
   Tehát egy másik alaplapnál, én azt javasolnám, hogy fixáld le a PCIe órajelét… de valószínűleg itt sajnos nem lehet. Ennek ellenére nem akarlak lebeszélni egy ilyen fejlesztési lehetőségről.. csak annyit javaslok hogy a CPU bepattintása után ellenőtrízd hogy nem-e lehet mégis 100-ra húzni a PCIe órajelet, ha igen akkor tedd meg, ha nem, hát akkor meg így marad…

 18. Szevasz Mester 😀 Kíváncsi lennék véleményedre esetleg tapasztalatodra.Van egy r7 260x vga-m.Egy x2 5400+ limiteskedik vele😃 Érdekelne APU dual graphics.érdemes vele foglalkozni szerinted?

 19. Heló! Azt szeretném kérdezni, hogy egy AMD Athlon X4 860K-n meddig lehet emelni a feszültséget anélkül, hogy az már esetleg károsítaná a procit? Ha jól tudom 1,4v volt az alap feszültsége, most 4,2Ghz-en 1,425v-ot kap. De magasabb órajelet nem bírt 1,475v-on se, érdemes még megpróbálkoznom 1,5v-al a 4,4 vagy 4,5Ghz reményében?

 20. Szia!
  Konfig: asus M4A785-mvp pro – phenom ii x4 965BE – asus 5770 – KHX8500D2K2/4G (2011,49hét)
  Eddig bővel elég volt ez a 4gb ram, de szerettem volna még venni. de sajnálattal tapasztaltam, hogy Mo-n már nem forgalmazzák ezt a ddr2-t. A harveraprón találtam is egyet, megis vettem , nagy fellángolásom közepette. De csak itthon vettem észre , hogy ez KHX8500AD2K2/4G (2009,51hét) 800-on 1.8v a fesz mindkettőn, 1066-on az újabb 2.2v a régebi 2.0v. Az újabb időzése (400/ 5-5-5-18-23)és(533/5-7-7-24-rc?) a régebbié (400/6-6-6-18-24)és(533/6-8-8-24-rc?) A kérdésem, a régebbi modul értékeit kell rákényszeritenem az újabbra? Vagy milyen érték az aranyközépút?
  Az újjabb visszafelé kompatibilis-e időzités terén?
  2. A alaplapon elvileg külön állítható a DCT 0 és 1 . Eszerint két kül időzitésű ram is elmegy benne? (a feszre csak 1 beállítás van) Hallotál-e ilyenről?
  Előre is köszönöm a választ

  • csáó!
   Elvileg nem lesz gond, automatikusan a lassabb késleltetést fogja belőni a memóriáknak, tehát menni fognak párban… azt utána kézzel még utána állíthatsz hátha igazodik annyit a “gyengébb” hogy a jobbik időzítéseit is el fogja vinni… Feszültségből meg próbáld meg az arany középutat a 2,1V-ot..

 21. Megjegyzés:
  Olvastam Gedus kérdését. Szerintem táp probléma is lehet. nekem is sok hasonló gondom,volt míg nem vettem egy CorsairTx650. Ég és föld a stabilitása az olcsóbb tápokhoz képest.
  Másrészt ’15 karira vettem meg a far cry4-et. telepités – fagyás vagy black sceen( appcrash), ha elindult is low-on is akadozott. 2. All ati uninstall, és a dirx-is – install után már mendegélt. 3.Win reinstall + dirx,vgadriv,c++, .net (http://en.lo4d.com/windows/components) most a fent emlitett +4gb rammal High-Veryhigh-on 29-37fps fullHD – szakít , pedig nem mai kártya. Ugyanigy szakit az Assassin’s Creed ill a dirt4 is… Bacsis : tudom ez nem forum, csak gondoltam megosztom, hátha vki hasonló cipóben jár….

 22. Hello!

  Örömmel olvastam a VIA mITX-es alaplap, 1 Ghz VIA C3 proci tesztelését. Tetszett, hogy találtál megoldást a konfig élhetőbbé tételére.
  A te sikereden felbuzdulva fordulok hozzád tanácsért:

  Vettem egy ECS Green 320 (Elitegroup) laptopot. Ebben egy 1,2 Ghz proci van, elvileg tehát lehetne jobb, mint a te tesztelt gépedben. Sajnos mindössze 512 MB ramot tudtam bele szerezni, ami kevésnek tűnik. XP-vel van telepítve, nekem és a gépnek egyaránt jó, nem is hiszem, hogy képes lenne újabb op rendszerre.
  A bajom a géppel az, hogy erősen életképtelen, amennyiben internetre, főleg Youtube-ra mennék vele. Nagyon lassú, képtelen egy 5 perces rajzfilm epizódot lejátszani (64 MB S3 videokártya).
  Eszembe jutottak a régi szép idők, és overclockra adtam volna a fejem, de mivel ez az első laptopom, nem tudtam, hogy laptop esetében nincs ( tényleg nincs?) lehetőség BIOSból ügyeskedni (nálam 9*133 Mhz a beállított érték, alaplapon jumpernek mintha nyoma sem lenne..)
  Van-e lehetőség ebből a gépből valami használhatót kihozni? Legalább a netes filmnézés erejéig, játék nem szempont.
  Sajnos memóriát nem tudok nagyobbat beletenni, az 1Gb ritka drága, ha van éppen, azt meg nem tudom, létezik-e ebben a tokozásban erősebb processzor…
  Tudnál nekem tanácsot adni ( a “dobd el”- t leszámítva)a gép hasznossá tételéhez?
  Köszönettel: gyarmatioliver

 23. Hello bacsis,

  Egy socket 3-as alaplap túláramot kapott, és most úgy bootol, mintha tiltva lenne a biosban az internal cache. Nincs tiltva, és volt már bios reset és cmos reset is. Szemmel látható sérülés nincs az alaplapon, tehát nem látok rajta semmit leégve. Tudnál javasolni valamit az alaplapcserén kívül? Előre is köszönöm.

 24. Szia!
  Érdeklődnék hogy nincs-e s479 adaptered, hogy mobil pentium procit használhassak asztali gépben. Vásárlás csere bere minden érdekel.
  Üdv. Sanyi.

 25. Üdv! Mivel retro téren kiváló tapasztalatokkal bírsz egy kérdésem lenne feléd! Adott egy 386 sx33, amiben nincsen coproci. Az ebayen találtam rengeteg coprocit de az sx után általában 25-öt írnak. Józan paraszti ésszel arra gondolnék, hogy a coproci is sx33 kéne hogy legyen nem?? Köszönöm az idődet! :)

 26. Szia!

  Teljesen kezdo vagyok tuning teren, kerlek segits! Dijazasert csereben vallalsz tuningolast teamvieweren keresztul? Kuifoldon elek, elegge korlatozottak a lehetosegeim. Most egy feleg buheralt geppel rendelkezem. Eredetileg Acer Predator G3610 I7 2600. 12 gb dd3 ram. valamilyen acer alaplap. Csereltem benne egy tapot, majd a regi vga-t kikaptam es pattintottam bele egy gtx 970-et, ami sajna fel ev utan megadta magat. Tettem meg bele egy ssd-t, de sajna az alaplap a sata 2-ot tudja. A gtx 970-et cseretem 1070-re. Uj szuz win 7 64 bites kerult fel ra, sehol egy sarga felkialtojel, minden okesnak latszik, de valahogy nem az igazi. Azt kell mondjam a gtx970-el jobban ment a gep mint a 1070-el. (friss driverral, clean install) pl. Az ark survival jateknal magas grafikai beallitasoknal (nem ultran) hirtelen leesik az fps, megtorpan a jatek, rocog. A survarium nevu jatek is hasonlokat produkal, pedig a hd felbontason kivul a tobbi reszletesseg kozepes szinten mozog. Nagyon szeretnem megvenni a battlefield 1-es jatekot, de az origin ugyfelszolgalata felvilagositott, hogy 4790 alatt ne nagyon probalkozzak…szoval az i7 2600-at 2-3 honapon belul lassan nyugdijaznom kene….milyen procit, alaplapot, memot javasolnal megvetelre, amit jol lehetne tuningolni, hogy elfusson a gepen a bf1-ultran? A gepet csak jatekra hasznalom. Procira 150k-ig, alaplap 60k-ig, memobol jo lenne 32 libamaj ddr4, a jovore is gondolva.

 27. Szia! Egy 386sx biosban mit kell állítani, hogy az ide2-re kötött cd olvasót beüzemelje a gép? csak ilyenek vannak hogy heads, sectors, lzone, wpcomp. Ezekkel a váltózókkal csak hdd-k tudnak mit kezdeni. CD-nél mi a szitu? A válaszodat tisztelettel köszönöm! :)

  • Bocs, egy ide csati van, de a szalagkábel slave lenne a CD. :)

   • Szia!
    A 386-486-korai Pentiumok BIOS szinten nem ismerik fel az ODD-t de etől még fog működni.. ha bebootolsz egy Optikai meghajtót támogató oprendszert, 386 esetében gondolom egy DOS6.22 lesz, az már fel fogja ismerni a meghajtót, nem kel lhozá semmi vudu trükk…

    Áttilá!
    A 2400MHz-es modulok nem biztos hogy bírni fogják a 3000MHz-et. ha az alaplapod támogatja, próbálkozhatsz az órajelek beállításával, legfeljebb nem induló gép lesz a jutalmad… max akkor nullázod a BIOS-t és ismét el fog indulni default beállításokkal, tehát kárt tenni nem tudsz. Szóval próba cseresznye de nagyobb az esély hogy nem fog menni… vígasztaljon, hogy igaziból tényleges használat szempontjából nincs jelentősége…

 28. Hali.
  Memória való kérdésem volna. Ha az alaplapom támogatja oc-ban 3000mhz-es órajelet, akkor ha veszek egy olyan memóriát aminek az alapja 2400mhz-n fut, és ha azt felhúzom 3000mghz ra, akkor az alaplap úgy felismerné? Válaszod köszönöm :)

 29. Szia Mester!

  Vajon egy 386 bios mit kezd egy 1 gigás quantummal? Minden értéket beállítok Cilinder, head, sec, landzone, (a hdd gyári chs értékei) és a dos6.22 lát belőle 24 megabájtot. Van erre valami trükk? Hozzáteszem, az alaplapi ide csatin van a cucc. IO kártyát nem merek bele tenni, szerintem visítozna tőle… Talán te már találkoztál hasonló helyzettel. Köszi előre a választ! :)

 30. Szép napot! Csak a kis 2600 as aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamd vidikártyámat szeretném feltuningolni kicsitahogy olvastam Töled de nem nagyon értek hozzá milyen program kell hozzá

 31. Szia.Sokat nézegettem neten a proci tuningolásaidat és tanácsot szeretnék kérni tőled.Van egy A10 5800k procim ga f2a55m ds2 rev.3 alaplappal 2x4gb hyperx fury 1866 cl10 ramokkal.Felhuztam a gyári turbó órajelre 4.2ghz-ra. 1.404 volton stabil. Terheléskor lemegy 1.382-ig az még elfogadható vagy sem.Ha nem, akkor gondolom a load line calibration-on kell állitani, mert az most gyári auto beállitáson van.Köszi a válaszodat.Üdv.

  • Szia!
   Igen a Loadline Calibration-al be lehet állítani hogy ne drop-oljon a lap, azaz terhelés esetén ne csökkenjen a feszültség… Ez még 100-200MHz pluszt jelenthet… ha bírod hűteni a procit, akkor még egy picit feljebb is emelheted a CPU feszt, de léghűtéssel 1,45-1,47V fölé nem tanácsos menni

 32. Szia Bacsis!
  Nem tudom, mennyire találkoztál Ryzen procikkal, de engem nagyon érdekelne (és hiánypótló is lenne tán) hogy ezeket mennyire lehet tuningolni alapfeszültségen. Vagyis egy alacsony órajelű R3-1200 vagy R5-1400 mennyire megy úgy, hogy a feszültségemelésből eredő plusz melegedést/fogyasztást megspóroljuk. Mi a véleményed?

  • Szia!
   Mivel továbbra is non profitos az oldal, s nem hogy nem hoz bevételt, inkább ráfizetés az egész, így nem nagyon tudok pár cikk kedvéért hardverekre beruházni :-) Nagyon szívesen tesztelnék ilyen konfigokat is, de abból kell dolgoznom amit a pénztárcám még elbír, illetve ami itthon van készlet…
   Biztosan lesz Ryzen teszt is…. kb 10 év múlva :-)

 33. Szia Bacsis! Érdeklődnék, hogy ha vennék egy K6-III+ 400MHz ATZ-t (ami 1.6 voltos), a leírás szerint megy 600-on, és nekem egy Acorp 5Ali61-es lapom van ami 2.0 voltnál indul, akkor ez működni fog-e? Most egy sima 333-as K6-2 van benne szép nagy hűtővel. Egy Voodoo 3-ast retro pc-t szeretnék összerakni, de ugye a k6-iii ritka jószág. Linkelem ahol venném: https://m.ebay.com/itm/AMD-K6-III-400-ATZ-1-6V-CPU-OVERCLOCKING-to-600MHz-UNSOLDER-NEW-SOCKET-7-K6-3/122004272460?hash=item1c6805754c:g:JMoAAOSwZlZaKB3O

  Köszi a választ!

 34. Üdv!

  Valakinek nincsen meg esetleg magyar Win95-höz és Win98-hoz azok a frissítések amiket még annak idején kiadott a microsoft ?

 35. Szia!
  A driveres gyűjtemény nagy ötlet! Nekem is vannak régi lemezeim, meghajtó progikkal, meg össze is pakolom a fontosabb dolgokat egy DVD-re. Arra gondoltál, hogy összerakva egy ISO fájlba, letölthető lenne? Persze csak ha nem vet fel jogi problémákat… Egyébként a HBCD-t idén frissítették, azt is kiírom magamnak gépösszeomlás esetére. Valami hasonlóra gondoltam…
  Üdv!

 36. Szia!

  Egy régi segédproginak a nevén merengek, amely lehetővé tette a régi alaplapok biosát “megpatchelni” úgy, hogy eltérő, illetve újabb merevlemezek paramétereit (Lzone, meg ilyenek) felismerje és használhassa. Flopyról kellett bebootolni vele és megcsinált mindent. Egy 386-ost szeretnék életre kelteni, miután 3 éve kivettem belőle az elemet és ugye elfelejtett minden cmos adatot.

 37. Szia!
  A Win10 ezzel intézi el a nem megfelelő meghajtóprogit:
  Next steps: If this happens you should contact the driver vendor or device manufacturer (OEM) and ask them for an updated driver to correct the issue.
  Na most akkor mi van? Eddig tartott a windows híres kompatibilitása? Azért használták sokan a windows az elmúlt 30 évben, mert azon minden működik. Hát ez most egy ütéssel ki lett semmizve. Grat!

 38. Mojoheadz … https://twitter.com/mojoheadz/status/1326268369394339840 When it comes to underground house music, Mojoheadz rcords has pumped out material at an incredible rate. If you’re looking to discover the past, current and future talent of techno music, look no further than mojoheadz.Check it review.

 39. Helló!

  i7 3770k alapjáraton a második mag 8 fokkal melegebb, nem jól sikerült a pasztázás?
  Feszültség 1.18-ra állítottam neki. Kell ez miatt aggódni.

  Köszi

Leave a Reply