Hűtőpaszta vs. lekvár: újabb kísérlet

Aki már régóta ismeri a nevem, és a munkásságomat, az tudja, azzal sikerült váltam ismerté, hogy a CPU felületére hűtőpaszta helyett lekvárt kentem, s úgy bizonyítottam be, hogy nem csak a speciálisan, erre a célra tervezett hűtőpaszták felelnek meg arra, hogy a hőt minél jobban átadják a CPU-ról a bordának!

Több ilyen tesztet is csináltam, de most egy nagyobbacska kihagyás után úgy gondoltam, itt az ideje még egy ilyen tesztnek, ahova előre, gondosan megválogatva válogattam össze a hűtőpaszták ellen induló, hááát fogalmazzunk úgy háztartási pasztákat!

Aki pedig nem tudja miről is lesz szó, annak elmondanám, hogy ez egy olyan teszt lesz, hogy megvizsgálom, hogy alakul a CPU hőmérséklete nyugalmi, illetve terhelt állapotban úgy, hogy különböző pasztákat, „kencéket” kenek a CPU-ra, s így kiderítve, mégis mi a legjobb hővezető paszta, továbbá, hogy ezek a, háztartásban is megtalálható anyagok mennyire veszik fel a versenyt!

A tesztet 2 hűtőbordával is megcsinálom, egy nagyobb, full réz EKL hűtéssel, illetve egy direkt alul méretezett, inkább Pentium3-as CPU-kra való hűtőbordát!

A nagy hűtőborda már elég sok tesztből ismerős lehet:

A sok CPU-t hűtött EKL réz hűtés

A sok CPU-t hűtött EKL réz hűtés

Ez pedig egy közönséges P3-as CPU hűtés:

Az egykor szebb napokat megélt P3 hűtés

Az egykor szebb napokat megélt P3 hűtés

Lássuk a tesztkonfigot, illetve a CPU-t, hogy miről is kell a hőt minél jobban elvonni:

Epox EP-8NPA SLI alaplap

AMD Athlon64 3200+ S754 CPU

2X512MB Corsair XMS PRO DDR400 memória

ATI Radeon X1050 PCIe VGA kártya

60GB HDD

Windows XP SP3 Oprendszer

A Clawhammer magos CPU még 0,13mikronnal készült, aminek alapból 2000MHz az órajele, ezt 2500MHz-re emeltem, és a feszültségét is 1,55V-ról 1,6V-ra emeltem, hogy minél több hőt termeljen!

A méréseket úgy végeztem el, hogy mind a két hűtőbordánál megvizsgáltam a CPU nyugalmi állapotában lévő hőmérsékletét, majd ráengedtem a PRIME95 nevű rendszerstabilitás tesztprogramot, s úgy figyeltem, hogy meddig melegszik a CPU hőmérséklete! Majd hűtőpasztát cseréltem, és újból feljegyeztem az adatokat!

Először megpróbáltam hűtőpaszta nélkül is feljegyezni az eredményeket, de a Windows betöltése közben már kékhalál fogadott, s a BIOS-ba megnézve a CPU hőmérséklete 72Celsius fokot mutatott! Tehát egyértelmű, hogy paszta nélkül nem sok jóra számíthatunk

CPU csupaszon

CPU csupaszon

Lássuk az első versenyzőnket:

Szilikonpaszta!

Noném szilikonpaszta

Noném szilikonpaszta

Ez egy teljesen átlagos és egyszerű szilikonpaszta, full noname, semmi márkajelzés nincs a tubuson! A célnak azért megfelel, állaga teljesen átlagos, amolyan paszta szerű, azaz pont olyan amilyennek kell lennie! Szaga nincs, és könnyen felvihető a CPU felületére!

Szilikonpaszta a CPU-n

Szilikonpaszta a CPU-n

Következő pasztám valami kínai karakterekkel feltűntetett arany tartalmú paszta!

Az aranytartalmú

Az aranytartalmú

Ez a paszta nagyon alattomosan fogja össze az ember kezét, s szinte eltávolíthatatlan! Nagyon ügyelni kell rá, hogy csak a CPU-t s magunkat ne kenjük össze vele. Ezt leszámítva állaga nem tér el a többségtől, könnyen felvihető a CPU-ra, szaga sincs, színe arany, viszont mintha darabos lenne! Ez miatt félek, hogy tud egyenletesen felfeküdni a hűtés a CPU-ra

CPU aranyba

CPU aranyba

A direkt erre a célra kihegyezett paszták közül az utolsó versenyző a Shin EtsuMicroSi névre hallgató ezüstpaszta

Az eredetileg is hűtőpaszta

Az eredetileg is hűtőpaszta

Amely lényegesen sűrűbb állapotából adódóan kicsit nehézkes egyenletesen felvinni a CPU-ra, de hát csak nem véletlen ilyen, majd meglátjuk!

Érdekesen kenődött el!

Érdekesen kenődött el!

Következő „paszták” már nem feltétlenül erre a célra készültek, de most bizonyíthatnak! Fücsök007 fórumtársunk küldte a következőt is, aminek a neve: Lóbalzsam!

Lóbalzsam

Lóbalzsam

Nevét szerintem a szagáról kapta, mert olyan erős mentolos szúrós szagú, mint egy lórúgás, színe enyhén zöldes, de a CPU-ra felkenve átlátszónak tűnik! Állaga hígabb, mint egy átlagos paszta, de azért nem folyik le a CPU felületéről

Lóbalzsam felhelyezve

Lóbalzsam felhelyezve

Rebarbaralekvárt is Fücsök küldte!

Rebarbara lekvár

Rebarbara lekvár

Amely mint a legtöbb lekvár, elég sok rostot tartalmaz, ezért felkenésnél arra igyekezni kell, hogy ezek a rostok ne kerüljenek rá a felületre, mert ezzel megemelkedik/het a hűtőborda, és többet ártunk vele…

Rebarbara lekvár futkos a procin

Rebarbara lekvár futkos a procin

A CPU-ra elég nehéz felkenni, nem akar egyenletesen eloszlani a felületen, persze a hűtőborda már szétnyomja maga alatt úgy, ahogy annak lennie kell

Következzen egy kenőcs, ami lábizzadás ellen van!

A lábizzadás gátló

A lábizzadás gátló

ez szinte teljesen megegyezik színre és állagra is a közönséges szilikon pasztával, ugyanolyan egyszerűséggel fel is lehet vinni a CPU-ra!

izzadni elvileg nem fog a CPU

izzadni elvileg nem fog a CPU

Legutolsó versenyzőm pedig Titagyerektől származó sütésálló lekvár!

A sütésálló lekvár

A sütésálló lekvár

Mint a többi lekvár, ez is kicsit ragadós, kicsit nehezen kenhető fel egyenletesen, de a végeredmény a lényeg!

Mostmár a CPU is állni fogja a sütést

Mostmár a CPU is állni fogja a sütést

Most hogy megismertük versenyzőnket, lássuk a grafikonokat, melyek a nyugalmi állapotban mért hőmérsékletet jelzik a kis és nagy hűtőbordával egyaránt!

nyugalmi állapot

nyugalmi állapot

Látható, hogy a két hűtőborda között elég nagy a különbség, de hát nem is várhattunk mást, viszont, az adott hűtőbordán belül, csak pár fok az eltérés! Ami viszont kimagasló, az a kisebbik hűtőbordánál az arany tartalmú paszta eredménye! A mérést háromszor is elvégeztem, s minden esetbe ellenőriztem, hogy a paszta megfelelően került-e fel a CPU-ra, de mindig vagy ez jött ki, vagy betöltődés után egyből kékhalál fogadott. Úgy látszik, hogy azok az apró darabok „gondoskodtak” arról, hogy a hűtés ne tudjon rendesen felfeküdni a CPU-ra, de érdekes, hogy a nagyobbik hűtőbordánál viszont teljesen rendbe volt a hőmérséklet!

Amit még szeretnék megemlíteni, az pedig az, hogy hűtőpaszta nélkül mindegyik esetben, már a Windows logó megjelenése után vagy le is kapcsolt a gép, vagy szintén kékhalál fogadott, tehát paszta nélkül még a Windows sem töltődött be, persze ne felejtsük el, hogy egy tuningolt CPU-ról van szó

Az izgalmasabbik grafikont, azaz ami a terhelt állapotot jelzi, most fogom mutatni:

terhellt állapot

terhellt állapot

Itt már valamelyest nagyobb különbségek mutatkoztak meg! Legjobban az igen nehezen kenhető Shin EtsuMicroSi ezüstpaszta szerepelt, pedig tőle nagyon féltem, az egyeletlen felfekvés miatt, s tőle alig egy fokkal maradt csak le az arany tartalmú paszta! A teszt többi szereplője 58-60fokso hőmérsékletet produkált, tehát elég kicsi lett az eltérés! A kisebbik hűtőbordánál, szegény CPU 70Celsius fok fölé kúszott! Arany pasztánál azonnal kékhalált dobott a gép amint elindítottam a terhelést! A lábizzadás gátlónál, amint a CPU elérte a74 Celsiusfokot,a Prime95 leállt, s ugyanez volt tapasztalható a közönséges szilikonpasztánál! A többi esetekben nem futottam rendszerstabilitási problémákba

Hogy mi a tanulság? Ezúttal is az, hogy bármit kenünk a CPU-nkra, az szinte ugyanolyan jól ellátja a hűtőpaszta szerepét, esetleg kicsit erősebb a szaga, vagy nehezebb felkenni, de ha nincs ló, jó a szamár elven, én bármikor merem azt ajánlani, ha otthon nincs hűtőpaszta, nyugodtan lehet az t helyettesíteni az otthon talált anyagok nagyjával!

Végezetül pedig szeretném Fücsök007-nek és Titagyerek-nek megköszönni a felajánlásukat

About bacsis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*