Építsünk 20 éves Workstationt 2. rész

Építsünk 20 éves Workstationt 2. rész

A múltkor bemutattam, hogy milyen komponensekből készült el a régóta tervezgetett 486-os alapokra épülő Workstation-om. Ha nem olvastad volna, akkor mindenkép pótold, ide klikkelve

Ebben a cikkben pedig a szoftveres felállására szeretném fektetni a hangsúlyt.
Sajnos egy ilyen gép szoftveres összeválogatása sem 2 perces mutatvány, hiszen a kívánt programok, ha épp nincsenek meg, a netről már igen nehézkesen szerezhetőek be.
Az én esetemben is vannak még kisebb nagyobb hiányosságok, amik még akár heteket is igénybe vehetnek, hogy úgy konfigoljam be a gépet, ahogy már szeretném, de azért sikerült annyira összekalapálni a gépet, hogy egy záró cikk formájában bemutassam nektek, hogy mire is képes a gép!

Első körben egy operációs rendszerre lesz szükség. Az én választottam a Windows 95, amire rákerült a Windows 95 PLUS! csomag is, ami plusz témákat, és 3D flipper-t is biztosít. Igaziból engem csak a témák érdekelnek belőle, mert szerintem, kifejezeten a géphez illő, a „számítógép belseje” nevű téma illik a géphez, amit használni fogok.

CAM02424

 

win952

Első körben az Internet Explorer 5.5-ös nevű böngészőprogramot telepítettem fel, ami magán a böngészőn kívül tartalmaz egy halom frissítést is, ami elengedhetetlen lesz majd a később bemutatott Nero 5.5 CD író alkalmazáshoz.

Szóval, ha már fent van az Internet Explorer, akkor böngészgessünk egy kicsit:

 

net1

net2

A Google.com és a drivers.hu tökéletesen működik, ezek az oldalak így még nincsenek tele tűzdelve flash-el és egyéb mozgó animációval, így még ez a gép is elbírja. Persze használhatnék frissebb opera böngészőt is, ami tud, mondjuk java-t és Flash-t de az amúgyis agyon vágná az egész gépet, így semmi értelme nem lenne használni.

 

Említettem a Nero-t és ugyebár korábban bemutattam, hogy cd író is került a gépbe, így természetesen cd-t is lehet írni a géppel!

Persze nem olyan egyszerű, mint napjainkban, hiszen itt még nagyon könnyen lehetett a lemezt elrontani, elég volt nem megfelelő írási sebességet választani, és máris dobta is ki az elrontott lemezt. Én igyekeztem biztosra menni, és 1X-es sebességgel írni a CD-t, ami 150KB/sec-es sebességet jelent. Ezzel a tempóval egy teljes lemez megírása 1,5 órát vett igénybe. Lehet, hogy nem egy teljesítmény világbajnok sebesség ez, de legalább hibátlanul tudok a kis 486-ossal lemezt írni.

cdwrite

 

Égjen az a lemez

CAM02407

 

Természetesen a Scannert is sikerült működésre bírnom, ami teljesen korrekt minőségben tudja beszkennelni a lapokat. Itt látható a 7 éves kislányom, Zsófi egyik műve:

scan1

scan2

 

A fehér lap egy kicsit sárgásnak hat, de, csak azért mert rajzlapra rajzolt, és nem a hófehér A4-es lapra, de ha egy hivatalos nyomtatványt kell beszkennelnünk, az elvárandó minőséget tudja a scanner és a gép biztosítani

 

Mivel egy igen combos 486-osról van szó, ezért már a játékok terén is elég sok közül lehet válogatni, ezért ezek közül is bemutatnék párat:

Elsőnek a Doom2-t:

CAM02416

Szerintem senkinek nem kell bemutatni az 1994-ben megjelent, azaz mostmár 20 éves, korszakalkotó FPS-t. Már egy gyengébb 486-oson is eldöcög, így ennek a gépnek ez a játék meg sem kottyan

 

Duke Nukem 3D:

CAM02408

A 3Drealms legnagyobb sikerű játéka, ami a Doom fölé tudott kerekedni, igaz később is, 1996-ban jelent meg. a gépigénye némileg nőtt, ide már legalább egy 66MHz-es 486-os dukál, és már lehet választani normál és „magas” felbontású textúrák között, utóbbi használatához bizony már Pentium alapú hardver kell, így némileg már szaggat ezen a gépen, de normál textúrákkal még bőven elboldogul.

 

GTA:

CAM02412

Szintén legendás játékról beszélünk, a gengszter szimulátor első része 1997-ben jelent meg, és futtatható 8 illetve 24bites színmélységgel is. Utóbbi felálláshoz ebben az esetben is erősebb hardver kell. A kis 486-osom  8biten futtatja, így a színvilág kicsit kopár, de legalább folyik a játék.

 

 

GTA London 1969:

CAM02428

 

GTA London 3DFX Voodoo-val:

CAM02438

 

Az első GTA-nak a kiegészítője, nagyjából ugyanaz a grafika, csak a helyszín más. Támogat 3DFX módot is, utóbbival,  szebb grafikát,(a 8bites módhoz képest) és nem utolsó sorban gyönyörűen futó folyamatos játékmenetet kapunk, így a játék hibátlanul, akadás mentesen fut.

 

Terep2:

CAM02418

Ez egy Magyar fejlesztésű játék, amit Nagymáté Dénes készített, 1996 körül. a Játék igazi különlegessége, hogy egy nyílt világot kapunk, amibe bármerre furikázhatunk kedvünkre, ezen felül nagyon jó fizikával is rendelkezik a játék.

 

Quake:

CAM02421

 

Quake 3DFX Voodoo-val:

 

CAM02436

Az első igazi 3D-s játék, ami 1996-ban jelent meg, ami tudott futni szoftveres, és hardveres gyorsítással is, utóbbihoz kellett a 3DFX Voodoo kártyája, De mivel a játéknak már erősen javasolt volt a Pentium, ezért az én esetemben, a Voodoo kártya csak annyit segít, hogy az akciódúsabb jeleneteknél nem 320X200-as, hanem 640X480-as felbontás mellett lassul be a játék.  Nagyjából el lehet azért játszani a játékkal ezen a gépen is, de azért Lanparty-ra nem ezzel fogok menni.

 

Need For Speed 2(SE)

 

CAM02429

 

NFS2SE CPU render:

CAM02434

 

NFS2SE 3DFX Voodoo-val:

CAM02439

Az 1997-ben bemutatott NFS, és az SE is eldöcög a gépen, igaz már ezeknek is legalább Penium 90-es CPU kellene, de butított grafikán még elketyeg, főleg az SE, ahol már működik a 3DFX támogatás is, és némileg jobban fut mint a “sima” társa, érezhetően gördülékenyebb a játékmenet itt is.

 

Jazz Jackrabbit 2

CAM02427

Ez a játék, már 1998-ban jelent meg, és már masszívan Pentium CPU-t igényel, de ezen a szétgyúrt 486-oson még azért játszható sebességel fut. Egy igazi platform játék aranyos szereplőkkel megáldva, inkább gyerekeknek való, az enyéim is imádják, de fél részegen, hajnali 3-kor megébredve tolni vele, felnőtt fejjel is feledhetetlen élmény

 

Nagyjából tehát így néz ki a gép szoftveresen is, a főbb komponenseket sikerült működésre bírnom, de azért még sok, szoftveres finomhangolás vár rá, de ha véglegesítek mindent, úgy gondolom, hogy egy remek nosztalgikus gép kerekedik ki belőle

About bacsis

18 hozzászólás

  1. “de fél részegen, hajnali 3-kor megébredve tolni vele” :-D)

    Főleg ha 94- ben ilyen gépem lett volna ilyen perifériákkal.

  2. Nem semmi gép terep 2 de sokat kocsikáztam én azzal a régi 486-on.

  3. Régen én 4x sebességgel írtam folyamatosan a CD-ket 486DX4 konfigommal, 32 mega rammal Win98 alatt :D Durva, hogy egészen 2003-ig ez volt a vasam.

Leave a Reply