Építsünk 20 éves Workstationt 1. rész

Építsünk 20 éves Workstationt 1. rész

Már hallotam azt, hogy a bacsis-tuning egy kicsit elment a retro irányába, és kevesebb tuningos, bemutatós cikk olvasható.

Ami igaz is, meg nem is. Igaz, hiszen tényleg ritkábban szerepelnek a súlyos GHz-ek, és ritkábban látható a fagyállós palackom, de ennek az az oka, hogy igaziból alig-alig maradt olyan CPU széria, amiből legalább 1 példányt ne hajtottam volna szét. Tehát értelemszerűen igyekszek olyan dologról írni, ami még nem volt olvasható itt az oldalon, és ebből adódóan tényleg tűnhet úgy, hogy kevesebb a tuningos bemutató.

Viszont, ha meg úgy nézzük, akkor nem igaz ez az állítás. Ha megnézzük jobban az “építsünk ilyen-olyan gépet” bemutatóimat, ezek mind arról szólnak, hogy egy adott platformból hogyan hozzuk ki az abszolút 100%-ot, tehát ezek a bemutatók is valamilyen szinten a tuningról szólnak. Eme cikkem is ilyen lesz.

Már régóta, értsd hosszú-hosszú évek óta vágytam egy mindent elsöprő teljesítményű, minden hájjal megkent 486-ost építeni, amihez az évek folyamán szép lassan gyűltek azok a különleges hardverek amiket még valamikor a 2000-es évek elején megálmodtam iskolás fejjel. A projectnek amúgy már többször is nekiálltam, de valahogy mindig elvérzett a kivitelezés valahol, többnyire a hiányos tudás volt a dolog fő oka, ami egy ilyen kaliberű platformnál nem hiányozhat, hiszen nem úgy működtek a 90-es évek közepén megjelenő hardverek mint most, azaz összedugod és megy, de nem ám. Problémák voltak ezúttal is dögivel, de mindent majd szépen sorjában.

Tehát 486-os…

Nagyjából elhatároztam minek is kell megfelelnie a konfignak. szerettem volna VESA busz-os VGA kártyát ami önmagában nem nagy szám, de mellé egy PCI-os Voodoo1 is tervben volt. Tehát olyan alaplap kellett, amin van még VESA busz és/de már felkerült a PCI busz is. azaz egy 486 VIP (VESA, ISA, PCI) lap kellett, amiből sajna nem túl sok készült, és mára különösen ritkának számít. Szerencsére nekem van 4 ilyen alaplapom.

Első alaplap előszed, majd úgy terveztem, hogy SCSI alapú háttértárat fogok használni, mert az jó. Így tehát SCSI vezérlő, rá az ODD és a HDD rátűz, és kezdődjék a telepítés. De az első alaplap olyan érdekességet csinált, hogy csak a CPU-ba integrált L1 Cache letiltásával volt hajlandó bebootolni, de ami nem lett volna elég, a HDD kezelése is érdekesen történt, a partíciós tábla állandóan megsérült, és formázáskor óriási területű BAD sectorokat jelzett, miközben a HDD-k hibátlanok voltak. Így hát lapcsere történt, de sajna a második lappal sem voltam befutó, mert ez az alaplap szimplán nem volt hajlandó felismerni a SCSI eszközöket. Érdekes. Mi köze az alaplapnak a SCSI HDD-hez és ODD-hez? azt a kártya, és a SCSI kártya BIOS-a vezérli nem? magát a kártyát látta a gép, de a rá kötött eszközöket a SCSI kártya nem.

Jó ismét alaplap csere, de sajnos megint nem örülhettem, mert ez az alaplap is csak tiltott L1 Cache-el volt hajlandó bootolni, továbbá a floppy meghajtót sem vezérelte.

A 4. alaplap pedig megint azért hasalt, mert, igaz a SCSI-s ODD-t látta, de a HDD-t ez sem.

Lemondtam tehát a VESA-s VGA kártya+PCI-os 3D gyorsítós felállásról, tehát az álmom most sem lett 100%-os, de úgy voltam vele, ha ezt leszámítva összejön a dolog, ám legyen.

Elővettem egy HOT 433-as alaplapot, ami egy igen kései 486-os alaplap csak ISA és PCI portokkal megtámogatva. Ez a lap már hibátlanul kezelte a SCSI eszközöket, a Cache-el sem kellett babrálni, és szimpatikus a grafikus felületű AMI BIOS-a is… Innen üzenem azoknak a számítástechnika iránt érdeklődő fiatalabb korosztálynak, akik nem ismerik a 90-es évek hardvereit, bizony a grafikus BIOS már a 90-es évek közepén is elérhető volt, ahol egérrel is vezérelhettünk.

HOT 433

 

Grafikus AMI BIOS:

grafikus AMI BIOS

 

Továbbá az sem volt szimpatikus, hogy az alaplapra forrasztott 256KB-nyi L2 Cache memóriát nem tudtam sem bővíteni, sem pedig gyorsabb IC-kre cserélni. Ami akkoriban nem számított nagy dolognak, hiszen az L2 Cache nem képezte a CPU részét.

CPU-ból az AMD 5X86-osát választottam, ami a nevével ellentétben egy 100%-osan 80486-os architektúrára alapuló CPU, csak az órajele 133MHz-re lett hitelesítve. Természetesen 4X-es szorzó, és 40MHz-es FSB-re állítottam, így 160MHz-en fog ketyegni.

CAM02236

CAM02237

Mint írtam, egy elég kései 486-os alaplapról van szó, ezért azon kevés Socket3-as alaplapok közé tartozik, ami támogatja az EDO memóriát is, így értelemszerűen, az eredetielg Pentium CPU családhoz passzoló EDO memóriát pakoltam az alaplapba, összesen akár 256MB támogatott, de én megelégedtem egy szem 32MB-os modullal is.

Miután sokan összekeverik az FPM és az EDO memóriákat, itt szeretném akkor megemlíteni, hogy az FPM, és az EDO memória tényleg nagyon hasonlít egymáshoz, sőt láb kompatibilisek is, és a Pentium alapú gépek támogatják az FPM modulokat is, de a 486-osok többnyire csak az FPM-el boldogulnak, az EDO-t nem támogatják, annak ellenére hogy fizikailag belemennek a 486-os alaplapokba.

A különbség a teljesítményben amúgy nem olyan jelentős, mindössze csak cirka 5%-al gyorsabb az EDO memóriás rendszer memória kezelése.

Jöjjenek tehát a bővítőkártyák!

S3 805 és a Voodoo1

VGA-ból egy igen korai PCI-os S3 805-öst választottam, ha már nem lehet VESA-s VGA kártya, akkor legyen olyan PCI-os ami méretben nagyon hasonlít, vagy akár túl is tesz egy VESA-s társán. Az S3 805 Videó processzora kellő 2D-s teljesítményt nyújt, amihez 1MB memória társul, ez elég 800X600-as felbontás mellett a 16bites színmélység megjelenítésére.

Ehhez a VGA-hoz lett pattintva egy 3DFX Diamond Voodoo1 3D gyorsító kártya. Igaz maga a 486-os CPU nem nagyon lesz elég a legegyszerűbb Voodoo-t támogató 3D-s játékokhoz, de azért hátha akad majd valamilyen jó kis játék.

Hang SCSI és LAN kari

Hangkártyából egy Creative CT3990-es típusszámú AWE32 lett választva, mert akkoriban sőt máig elég kellemes minőséget biztosít hangzás terén. a SCSI kártya egy mezei Adaptec AHA1542-es ISA-s kártya ami az 50pines eszközöket támogatja, és ami fontos, van rajta külső SCSI csatlakozó is.

Természetesen a LAN kártya sem maradhatott ki, ami egy 10Mbit-es ISA-s példány.

 

Háttértárból is igyekeztem valami különlegeset választani, így a rendszernek, egy Seagate 5,25 colos teljes magasságú, (azaz kettő 5,25-9s helyet foglaló) HDD-t választottam, ami 540MB-nyi tárhyellel bír, és a képen, mellette eltörpülő standard 3,5 colos 1GB-os IBM SCSI HDD-t pedig a játékoknak választottam.

CAM02220 CAM02221

Persze a HDD-k terén is pakolhattam volna a gépbe akár 5-6 több GB-os SCSI HDD-t, de fölöslegesnek tartottam, az amúgy is sok-sok program és játék bőven elfog férni az összesen 1,5GB-nyi háttértáron.

 

A 90-es évek közepén már elérhetőek voltak a CD írók is, igaz csak a tehetősebbek játékszere volt, de ha már fullos 486-os meg Workstation, akkor nem maradhat ki a repertoárból. Viszont ha lúd, akkor legyen kövér, egyből 2 CD író is került a gépbe, de nem ezen van a a hangsúly, hanem hogy az egyik egy Yamaha külső  4XCD író, ami akkoriban körülbelül fél millió Ft-ot kóstált.

Itt azért még megjegyezném, hogyha bírtuk tölteni a lemezt folyamatosan adattal, akkor maximális, azaz 4X-es írási sebességen egy 650MB-os CD 18 perc alatt készült el.

Természetesen mindegyik CD író a SCSI szabványra épül, csak míg a belső a szokásos 50PIN-es kábelre csatlakoztatható, addig a külső  CD író a SCSI kártya külső csatlakozójára fog kerülni.

CD írók

Végül pedig, ha már a a külső SCSI csatlakozásnál járunk, akkor kapjon a gép egy szintén külső SCSI csatlakozóra köthető HP Scanjet 5P típusú Scannert is.

HP Scanjet 5P

Igaziból maga a külső SCSI CD író, és a SCSI-s Scanner sem tömegcikk manapság, mégis inkább maga a kábel beszerzése volt nehezebb feladat, de végül itt is összeállt minden.

 

Persze az egész gép mit sem ér, megfelelően összeválogatott beviteli eszközök nélkül, így igyekeztem korhű, de különleges billentyűzetet választani, amit azt hiszem sikerült itt is elérnem:

CAM02240

 

A DIN csatlakozós Cherry típusú billentyűzet igen érdekes kialakítást kapott, hiszen szétnyitható tetszőlegesen, sőt akár félbe is lehet hajlítani, bár hogy ennek mi az értelme, azt nem tudom. Egérből egy Genius soros portra köthető hanyatt egeret választottam, ami a 2000-es évek elejére sajnos teljesen kihalt, pedig némi szokás után igen precízen használható

 

Nagyjából tehát így néz ki a gépezet:

CAM02251

 

Szépen meg van pakolva az alaplap, látszik, túl sok szabad foglalat nem maradt a lapon, az a 2 szem PCI majd még akármire is jó lehet később.

És akkor a végeredmény ilyen lett:

20 éves Workstation

 

Szerintem elég pofás lett a gép, jól néz ki a külső eszközökkel! a HDD és az ODD alá pedig még bekerült egy IDE-s HDD mobil rack, ami soha nem lehet tudni, mikor jön jól

és akkor kapcsoljuk be…

…hamarosan

 

About bacsis

11 hozzászólás

  1. Jó cikk, már most várom a folytatást!

  2. Jó “kis” gép lett !!

    SCSI X-akta, én a GUSMAX- hoz kényszerültem alaplapválogatásra :-)

Leave a Reply