HP Probook 4525s Reloaded

HP Probook 4525s Reloaded

Az idei év első cikkem egy HP Probook 4525s típusú laptop volt A gépről írtam jót is rosszat is. Viszont most a napokban került hozzám egy olyan HP 4525s típusú laptop, aminek a grafikus alrendszere az elérhető legerősebb kiszerelésben volt jelen. Mivel már a múltkor is foglalkoztatott a dolog, hogy vajon mennyivel is tudhat többet a combosabb grafikus vezérlő, ezért úgy döntöttem, hogy lemérem, és készítek belőle egy kisebb cikket is.

Mivel a fentebb linkelt cikkben úgy gondolom, hogy elég jól leírtam mindent amit a gépről tudni kell, így most ezektől eltekintenék, inkább tényleg csak a VGA kártyára, és a tesztprogramokra fordítanám a hangsúlyt

Eme cikkemben tesztelt HP 4525S típusú gépbe már a Radeon HD 5470-es VGA kártya került. Ezen a kártyán lévő Park XT nevű GPU már 40 nanométeres csíkszélességgel készült és 80 Shader processzort tartalmaz. Mellé DDR3, és GDDR5 grafikus memória egyaránt párosítható, s igaz jelen esetben csak DDR3 memóriát kapott, az is csak 64 bites buszon kommunikál, még így is lényeges előrelépést várok az integrált HD4200-as IGP-vel szemben. fejlettebb a grafikus API támogatottsága is, hiszen ez a kártya már a Directx11-et is támogatja. Általános számításokra is be lehet fogni, ha az alkalmazás támogatja, hiszen a OpenCL és a DirectCompute 11 is támogatott. Természetesen a HD videók gyorsítása továbbra is támogatott.

Természetesen továbbra is egy, a maga idejében is alsó közép kategóriás megoldásról van szó, de a dedikált memória, a dupla annyi feldolgozó egység a GPU-ban, és a fejlettebb architektúra miatt az integrált HD4200-hoz képest tetemes teljesítménytöbbletre számítok.

A főbb komponensek némileg eltérnek a múltkor tesztelt géptől, lássuk, hogy jelen tesztem főszereplőjében mi található:

AMD Athlon II P340 CPU 2,2GHz

2GB 1066MHz DDR3 RAM

AMD Radeon HD5470 VGA kártya 512MB GDDR3 saját memóriával

160GB HDD

Windows 10 Operációs rendszer

 

Látható, hogy ez a konfig csak VGA kártyában erősebb, minden másban gyengébb. a RAM és a HDD mérete csak fele akkora, mint korábban tesztelt társának, s a CPU is gyengébb, igaz nem sokkal. Mínusz 100MHz, és az L2 gyorstár csak 2X512KB, de ez nem olyan jelentős teljesítménybeli különbség. Szerencsére amúgy is a VGA kártyán, illetve annak tesztjén lesz a hangsúly, bár a 2GB RAM miatt vannak fenntartásaim.

Lássuk tehát, hogy mit mutatnak ténylegesen a számok!

Kezdjük a 3Dmark2003-al! (Az egyszerűség kedvéért a korábbi cikkemből átemeltem a 3Dmark eredményeket, a könnyebb összehasonlítás érdekében)

A teljesítménykülönbség tényleg jelentős, hiszen közel háromszor annyi pontszámot sikerült felmutatni a HD 5470-nek.

 

Nézzük meg a 3Dmark2006-ot is

 

A múltkor tesztelt játékokat is lefuttattam, íme a Far Cry 2-ben elért eredmények:

A játék annyival jobban futott, hogy simán be tudtam állítani a kijelző natív felbontását, és a részletességet is, Low-ról Medium-ra tudtam állítani. Még úgy is 30FPS fölött futott a játék.

Csináltam a játékból az 1024X768-as alacsony, és az 1366X768-as felbontás melletti medium részletességről is egy-egy képmentést a játékból, hogy szemléltessem, mekkora a két beállítás között a látványbeli különbség.

 

A különbség úgy gondolom, szembetűnő, a javulás látszik a fák lombjain, az égen, de az aljnövényzeten is

Most pedig a Grid 2 nevű játékban elért eredmények következzenek:

Nagyjából itt is megtudtam ugyanazt lépni, mint a Far Cry 2-nél. Itt is simán be tudtam állítani a kijelző natív felbontását, és az Ultralow részletességet “simán csak” low-ra állítani.

Igaz, túl sokáig nem volt nálam a gép, de gondoltam, még valami játékkal gyorsan le kéne tesztelni.

Aztán rájöttem, hogy a feladat annyira nem is könnyű… Egy aránylag modern grafikus kártyával rendelkező gép, amiben bent figyel 2GB RAM, és egy közép kategóriás Core 2 duo szintű 2 magos CPU…

Hiába engedne többet a VGA kártya, ha a CPU, és a RAM túl kevés egy aránylag modern játékhoz már. Így végül a 2013-as Tomb Raider-re esett a választásom:

Ez a játék már elég csücskösen ment még alacsony részletesség mellett is a gépen, gondolhatjuk, hogy akkor az integrált HD 4200-ason hogy ment volna…

Összegzés:

Nagyjából beigazolódott amire számítottam, hogy ezzel a VGA kártyával elég szépen megugrik a gép grafikus teljesítménye. Persze egy vérbeli játékos gép közelébe továbbra sem ér, de legalább, úgy 2012-2013-ig elviszi a játékokat úgy, hogy nem kell porig butítani, így lényegében alkalmi játékos gépnek jó lehet. Mondjuk a 2GB memória nagyon kevés ilyen célokra, szóval azt mindenképp bővíteném legalább 4GB-ra, és a CPU-ból sem ártana egy combosabb 2 magos, esetleg egy 4 magos, és akkor teljes lenne a Kánaán, de ha az összképet nézzük, és a hozzá tartozó jelenlegi, kb. 30ezer Ft-os piaci árat, annyiért igen jó kis alap már egy ilyen kiszerelésű HP Probook 4525s

 

About bacsis

Leave a Reply