HP Probook 4525s: nyomokban üzleti kategóriát tartalmaz

HP Probook 4525s: nyomokban üzleti kategóriát tartalmaz

Került hozzám egy HP Probook 4525s típusú laptop, s mivel az ünnepi szezont ezzel a géppel vészeltem át, úgy gondoltam, írok róla egy cikket

Nem titok, hogy szeretem az üzleti kategóriás laptopokat, s az elmúlt időben több ilyen laptopról is készítettem bemutatót. Ráadásul a HP üzleti kategóriás laptopjai különösen szimpatikusok számomra, ami meg is látszik, hiszen nem rég egy HP Elitebook 8530P-ről írtam, előtte meg egy HP Probook 6455b-rőlDe készült teszt a HP 2170P subnotebook-ról is

A HP 4525s is első ránézésre már szimpatikus volt, a fémből készült bordó (hivatalosan azt hiszem pezsgő szín-nek hívják) színű fedlap némileg eltér a többi Elitebook/Probook színvilágától, de továbbra is komolyságot sugall. Két képet is mutatok róla, egyet vakuval, egyet vaku nélkül készítettem

 

Kinyitva elénk tárul a 15,6 colos kijelző, ami természetesen a kategóriához híven, matt felületű.

Viszont már itt le kell szögeznem, felbontása csak 1366X768-as, ami ekkora képméretnél igen gyatra képminőséget eredményez. Ilyen panelok az alsó kategóriás gépeknél szoktak jelen lenni, ez nagyon nem méltó egy Probook-hoz, ráadásul a betekintési szögek is elég pocsékak, szóval igazi alsó kategóriás kijelző került beépítésre, s tudtommal opcionálisan sem volt kérhető jobb minőségű panellal. Viszont ezúttal nem maradt ki a kijelző fölött lévő webkamera

A gép aránylag nagy mérete miatt kényelmesen elfért a numerikus billentyűzetet is tartalmazó billentyűzet, ami ellenáll némi folyadéknak, hivatalosan cseppállónak van minősítve.

A gombok szigetes felépítésűek, ami az utóbbi időben (sajnos) teljesen általános, de legalább a kurzor billentyűk, azon belül is a fel és lefele nyíl nem lett összenyomorgatva, igaz így is elég kicsik ahhoz, hogy kényelmesen lehessen használni azokat. Sajnos Trackpointot nem találunk. A billentyűzet alatt egy méretes Touchpadot találhatunk ami némileg balra lett csúsztatva, és sajnos nem is süllyesztett, és dedikált egérgombok sincsenek, s így a használata minden, csak nem üzleti kategóriás. Igaz navigálni vele aránylag precízen lehet, de katasztrofális megoldás, hogy érintés érzékenyek a gombok is, s ha klikkelni akarunk, simán benne van, hogy ugrik egyet-egyet a kurzor. Viszont a bal felső sarkában van egy aprócska kis LED, amire rákoppintva letiltható a Touchpad, így gépelés esetén egy esetleges véletlen mozdulattal nem fog elugrani az egér. Ez aprócska vigaszdíj, de sajnos nem menti meg a Touchpad használhatóságát.

A billentyűzet fölé a hangszórók kerültek, ami pozitívum, mert sok esetben a gép elejére, vagy rosszabb esetben az aljára szokott kerülni, amik sokat rontanak a hangerőn.Szerencsére nem csak az elhelyezés sikerült, hanem maguk a hangszórók is teljesen rendben vannak, elég erősen szólnak, természetesen a laptop kategóriánál maradva.

A csuklótámasz jobb oldalán az én esetemben csak pár matrica jutott, de opcionálisan ujjlenyomat olvasó is kérhető volt a géphez.

A gép bal oldalán van a szellőzőnyílás, a D-Sub, és a LAN csatlakozó, de  találunk 1 USB-t, HDMI csatlakozót, és eSATA portot is,  és ami számomra meglepő volt, hogy van egy Express Card foglalat is ugyanitt. az utóbbi háromért szintén jár a piros pont

A Jobb oldalra a DVD író került, további 2 USB port, és a töltő csatlakozója is. Ide még opcionálisan felkerülhetett a jó öreg fax modem is.

Ha megnézzük a gép alját, fájó pont, hogy nem találunk szerelő nyílásokat. Sajnos a HDD-hez, és a memória foglalatokhoz is a billentyűzetet kiszedve férünk csak, így egy egyszerű bővítés is,  aprócska rutint igényel, és macerásabb.

Lássuk a belbecset:

AMD Turion X2 P520 CPU 2,3GHz

4GB 1066MHz DDR3 RAM

AMD Radeon HD4200 IGP

320GB HDD

Windows 10 Operációs rendszer

Az AMD Turion X2-es processzorokat a gyártó a középkategógiába pozícionálta, az Athlon II CPU család fölé, és a Phenom II CPU család alá. Igaz az Athlon II-khöz képest a teljesítmény különbség csak marginális. A teljesítmény többlet abból ered, hogy ezeknél a CPU-knál 2X1MB L2 gyorstár tartozik, a Hyper Transport órajele 1800MHz-re lett emelve, míg az Athlon II CPU-k-nál ez 1600MHz volt, és némileg magasabb órajellel kerültek forgalomba. Ebbe a HP 4525s típusú laptopba a Turion X2 P520-as CPU került,  ami a K10-es architektúrára épül, és már 45 nanométeres csíkszélességgel készült.2 magja van, és magjai 2,3GHz-re lett hitelesítve. az integrált memória vezérlő a DDR3-as memóriákból az 1066MHz-es órajelűeket támogatja. SIMD utasításkészletből a jó öreg 3Dnow!+ az MMX, és az SSE-SSE4a támogatott, de természetesen biztosított a 64 bites utasítások támogatása, és a hardveres virtualizáció is.

Ami még említésre méltó, az a Radeon HD 4200-es IGP, ami az AMD 880G chipset részét képezi, s ennél a laptopnál ez a grafikus megjelenítő képezte a leggyengébb megoldást. a HP 4525s típusú laptop készült még AMD Radeon 530V típusú VGA-val (ami lényegében egy átnevezett Radeon HD4300) továbbá készült már Radeon HD5470-el is, ami az alap HD4200-hez képest teljesen más dimenzió lett volna, de jelen esetben ezzel kell beérni. a HD4200 55 nanométeres csíkszélességgel készült, és 40db Shader processzora van. grafikus API-ból a Directx10.1 támogatott, az UVD2-es motorjának köszönhetően pedig támogatott a FulHD/Blu Ray filmek hardveres gyorsítása. Fedélzeti memóriából használhatja a rendszermemóriát, de kaphat saját dedikált memóriát is.

Na de kapcsoljuk be a gépet, lássuk mire képes!

Először a szokásos CPU tesztjeimet futtattam le:

A CPU teljesítménye nem valami acélos, még akkor sem, ha azt nézzük, hogy ez egy 2010-es modell. Hiába szánta az AMD ezt a CPU-t a közép kategóriában, az akkori konkurens alsó kategóriás Celeron CPU-i is nagyobb teljesítményt kínáltak, ez a szint egy közép kategóriás Core2 Duo szintje.

Lássunk azért pár grafikai tesztet is, elsőként 3Dmark03-at futtattam:

 

a 3Dmark2003 még aránylag szép sebességgel lefutott, de a  nem egész 4 ezres pontszám előre jelezte, hogy tényleg nem lesz itt “betyárkodás” A GPU-Z a memória órajelet, és a típusát hibásan olvassa ki

 

Íme a 3Dmark2006:

 

A 3Dmark03 után rosszabb eredményre számítottam, de persze fontos kiemelni, hogy a teszt a standard 1280X800 helyett 1280X768-as felbontásban futott. Ez nagyjából az első generációs Core i CPU-k HD Graphics szintje, a Sandy Bridge alapú HD Graphics 3000 legalább dupla ilyen gyors.

Azért kipróbáltam a Far Cry 2 nevű játékot szigorúan 1024X768-as felbontásban, Low részletesség mellett:

Majd végül gondoltam egy merészet, és a Grid2-t is kipróbáltam, ahol már csak 800X600-as felbontást, és Ultralow részletességet állítottam be:

A Far Cry 2 nagyon a játszhatóság határán van, még nagyjából el lehetne vele pötyögni, viszont a Grid2 egy kicsivel még gyengébben futott. Nagyjából pont annyi hiányzik a már élvezhető szinthez, amennyi plusz volt a Hp Probook 6455b-nél. Magyarán, ez pont az az eset, ahol 10-15%-nyi teljesítménykülönbség meghatározza, hogy egy játék játszható-e vagy sem.

 

Meg sem fordult a fejemben, hogy nem boldogulna el a gép egy FulHD videóval, de azért megnéztem, mégis hogy boldogul vele a gép, mert emlékeztem, hogy a fentebb linkelt HP Probook 6455b típusú laptopnál, amiben hasonló IGP volt, nem ment a hardveres gyorsítás

Mint látható, a CPU folyamatosan 33%-os terheléssel dolgozott, azaz szépen működött a hardveres gyorsítás, és a VGA kártya dolgozott a videó lejátszása alatt. Nem tudom, hogy a múltkor annál a gépnél miért nem működött.

Összegzés:

Maga a gép küllemre tetszetős, ez a szín nem teszi bazárivá, érezni rajta, hogy nem egy alsó kategóriás gépről van szó, s ezt az érzetet tovább erősíti, a fém használat. multimédiás tartalom fogyasztásra, zene, videó,filmezésre is rendben van a gép, hiszen gyorsítja a nagy felbontású videókat, azaz akár offline, akár online is le tudja játszani akadás mentesen a tartalmakat, de itt meg a gyenge minőségű kijelző rontja az összképet, de legalább van HDMI csatlakozó, így könnyedén rá köthetjük a gépet külső megjelenítőre.

A billentyűzet amolyan átlagos, el lehet rajta pötyögni, akár hosszabb sorokat is, de a Touchpad megint a használhatatlanság szintjét súrolja. Végül pedig az mellett sem tudok elmenni, hogy szerelni is macerásabb valamivel, mint a nagy átlagban a gépeket, igaz láttam már még macerásabban bővíthető laptopot, de az nagyon nem az üzleti kategóriában játszott.

Ennek ellenére azt mondom, hogy nem egy rossz gép, és itt fontos figyelembe venni, hogy az újkori ára 150ezer Ft körül volt, és ennyiért ez egy korrekt gép volt a maga idejében, csak én nem aggattam volna rá a Probook nevet, mert az önmagában kevés az üzleti kategóriához, hogy rá tesznek egy ujjlenyomat olvasót (ami jelen esetben szintén kimaradt) vagy matt felületű a kijelző.

Ami tetszett:

-Korrekt anyaghasználat

-laptopokhoz mérten jó minőségű hangszóró

-kikapcsolható Touchpad

-HDMI, eSATA port

-Legalább opcionálisan elérhető jobb grafikus VGA kártya.

 

Ami nem tetszett:

-gyenge kijelző

-Alap kiszerelésben gyenge CPU teljesítmény

-Nehézkes szerelhetőség

-Touchpad nem süllyesztett+dedikált egérgombok hiánya

-Porig butított grafikus alrendszer

 

 

 

About bacsis

3 hozzászólás

  1. Hát így le írás alapján elég gyenge- kis gép :/ Jó persze még alap dolgokra meg felel. Hogy sikerült átvészelni az ünnepeket vele?

Leave a Reply