Karácsonyi nyereményjáték eredményhírdetése

Karácsonyi nyereményjáték eredményhírdetése

Lezárult a 2017-es karácsonyi nyereményjáték, s az akkori ígéretem szerint, szeretnék beszámolni nektek róla, hogy mit tapasztaltam a verseny alatt, illetve, természetesen szeretném a győztes eredményt, vagy inkább győztes eredményeket bemutatni nektek. Szeretném most a cikk elején jelezni, hogy több igen érdekes eredményt kaptam amik úgy gondoltam, hogy megérdemlik, hogy igaz, nem győztek, de egy publikálást mindenképpen megérdemelnek. Így a cikk végén ezekből is láthattok majd egy válogatást!

Magát a nyereményjátékot december 24-én publikáltam ki, s még aznap jött első meglepetés, volt, aki még ezen a napon küldött be eredményt, de a karácsony többi napján is szállingóztak nevezések, aminek kifejezetten örültem. A két ünnep között aztán még inkább felgyorsultak az események, és még több pályázat érkezett, s így több érdekes eredményt is láthattam. Voltak akik első generációs, minél alacsonyabb órajelű Pentium 4-el próbálkoztak, vagy hasonló kaliberű AMD-vel, de sok eredményt kaptam ami különböző Intel atom processzoron lett futtatva. Sőt volt aki tovább gondolt az Intelen és az AMD-n, és eszébe jutott, hogy van egy 3. x86-os CPU-kat gyártó vállalat is, a VIA személyében, s ilyen processzorral futtatott eredményhez is volt szerencsém.

A győztes eredményeken, mert hogy kettő is lett belőle, meg mondom őszintén, egy kicsit én is meglepődtem, mert meg sem fordult a fejemben, hogy az adott processzor befutó lehet, főleg egy kis konfigurálás után.

Az első győztes eredmény Január elsején érkezett, ami egy tableten lett lefuttatva. Az eredményt

Zölei-Szénási Dániel küldte be, íme:

 

Természetesen nem csak az eredményedre vagyunk kíváncsiak, kérlek mutatkozz be, mondj magadról pár szót, mi a foglalkozásod, mi a hobbid, hány éves vagy, illetve mondj még pár szót a gépedről, illetve az eredményed előkészületéről

A leglassabb számolás kb. 27-28 órán át futott.
A hangoláshoz ThrottleStop-ot használtam, és igénybe vettem a processzor thermal throttling-ját is (a leglassabb eredmény esetén 640 MHz-en ment a CPU 12,5%-os throttling mellett, ami együttesen 80 MHz-es effektív órajelet eredményezett).
 
A tabletről készült képek a kb. 27-28 órás számolás, 12. és 24. órájában készültek
A számítógép adatai:
– Asus T101HA
– Atom X5-Z8350 CPU
– 4 GB RAM
– Windows 10 Home Edition (gyári előtelepített)
Zölei-Szénási Dánielnek hívnak, 31 éves vagyok, két tündéri kislány apukájaként és egy csodás nő boldog férjeként élek Szegeden. Ezúton is szeretném megköszönni nekik és édesanyámnak a támogatást ahhoz, hogy részt vehessek a versenyen (ami elsősorban a hangolásra szánt többórányi, felbecsülhetetlen értékű szabadidőben mérhető).
A Logout-on chey, más fórumokon jellemzően chey229 néven találkozhattok velem. Informatikus fizika szakon végeztem Szegeden, és jelenleg is a Szegedi Tudományegyetemen dolgozom.
Munkám során optikai képalkotó rendszereket, valamint különféle mintavevő és jelfeldolgozó rendszereket, mindenféle algoritmusokat, fizikai modelleket és módszereket fejlesztek.
Ezen kívül több nyelven tanítok is. Az egyetemi munkát megszakítva egy évig szoftverfejlesztőként is dolgoztam.
A hobbim elég szerteágazó. Érdekel az elektronika, a beágyazott programozás, a régi PC-k (elsősorban kétprocesszoros munkaállomások) és a tuning. 2015 végéig egy izmos Asus PC-DL-t használtam PC-ként, de van itt a 286-ostól a Core 2-ig minden – lassan itt a Nahalem szerverek szezonja :)
A versenyen eredetileg a 6 éves Asus netbook-ommal szerettem volna indulni, de az 1333 MHz-es Brazos processzort “csak” 166 MHz-ig tudtam lelassítani, és így 0,03-at kaptam eredményül. Sejtettem, hogy ez még túl gyors. Akkor vettem elő karácsonyi ajándékomat: az Asus T101-es tabletemet, amit eredetileg azért vettem, hogy egy-egy konferencián legyen min bemutatnom az előadásomat. Innentől kezdve igazi türelemjáték volt a hangolás. Persze, nem volt nehéz türelmesnek lenni: két izgága gyerek mellett minimum 3 óra kellett, hogy egy-egy alkalommal újra ránézhessek a tabletre :D Az első beállításom 480 MHz volt 12,5%-os throttling mellett (ami összességében 60 MHz-es órajelet eredményezett), de ettől az előtelepített Windows 10 működésképtelenné vált: A Cinebench elindítását követően az egér körülbelül 20 másodperces késéssel mozgott és nem lehetett vele kattintani… Végül csaknem 1 hét alatt sikerült elérnem, hogy a képernyőn a hőn áhított 0,00 szerepeljen.
Köszönöm szépen a részletes beszámolódat, és gratulálok még egyszer az eredményedhez!
Mivel érkezett egy nagyon hasonló platformmal készített nagyon hasonló eredmény, igaz némileg elmaradva Dániel eredményétől, de annyira kicsi volt a különbség, hogy úgy gondoltam, ezt az eredményt is szeretném megjutalmazni, amit Kosztin János küldött be nekünk:

 Kérlek János te is mondja magadról pár szót, mi a hobbid, illetve a gépedről, előkészületekről, stb:

A hobbim a túrázás gyalog vagy kerékpárral, futás, kettlebell, elektronika. Gyerekkorom óta érdekelnek a műszaki dolgok, de panellakás adottságai miatt a gépészet kiesett, így maradt az
elektronika és az informatika. Több kitérő és vakvágány után hálózatos területen kötöttem ki. A gép egy teljesen gyári Aspire Switch 10 V, igazából nem is gondoltam, hogy eredményt fogok vele elérni, noha elég lomha szegény.

Első körben egy régóta porosodó Pentium Pro-t akartam bevetni, de lusta voltam telepíteni a szoftvereket, majd később ki is derült, hogy már nem támogatott. Így szétnéztem a lakásban mit is
lehetne hasznosítani. A sarokban porosodó Athlon II X4 620-et gyorsan beüzemeltem és szétnéztem a BIOS-ban mit lehet állítani. Az FSB-t csökkenteni nem lehetett, a minimum szorzó is csak 8, így hamar
levetettem.

Az Atom-ról rémlett, hogy fejlett az energiagazdálkodása és még négy maggal is lassú. Gyorsan ránéztem CPU-Z-el és valóban, ha nincs mit tenni akkor leveszi a szorzót egészen 6-ig, az “FSB” is csak
80MHz. Ekkor kezdtem el kutatni a tool után amivel fixálni lehetne a szorzót és esetleg csökkenteni az FSB-t. Utóbbit nem sikerült mivel nem külső generátort használ már, a belsőt kezelő alkalmazást pedig
nem találtam. (ellenben rengeteg írást arról, hogy gyárilag is túlmelegszik pár típus így felejtse el mindenki a tuningot)

“Infós pályafutásom alatt” nekem is megvoltak a kötelező lépcsők, 386DX40 a ’90-es években, 2000 körül Celeron 333A, Duron, Barton, 754, 939, FM2, 775, amikben már azt sem tudom mi volt. Talán a 386-ost leszámítva ezekre a masinákra annyira nem hatalmas nosztalgiával vissza. Ellenben
2 félév digitális technika utána kezdtem el sajnálni a korábban szétszedett majd leselejtezett XT-ket és dupla magas MFM merevlemezeket. Nem volt még a szokványos értelembe vett chipset, az alaplap pusztán logikai áramkörökből épült fel. (lényegében akármeddig javítható). Egy filléres kínai logikai analizátorral gyönyörűen lehetne követni a működését bit szinten órajelről órajelre.
Kicsit sikerült elkalandozni :)
Jahh 30 vagyok

Köszönöm János neked is a beszámolódat, és neked is gratulálok az eredményedhez!

És mint ahogy ígértem pár további érdekes eredményt is publikálnék, amik tényleg nem olyan sokkal maradtak csak el a győztes eredményektől:

Így zárult le, tehát a karácsonyi nyereményjáték, végezetül pedig szeretném minden kedves jelentkezőnek megköszönni a fáradtságos munkáját, és aki nem nyert most, az se csüggedjen, mert lesz még nyereményjáték a bacsis-tuningon!

About bacsis

Leave a Reply