Nézzük mit tud az Intel Whiskey lake az alsó házban

Nézzük mit tud az Intel Whiskey lake az alsó házban

Ilyenkor az ünnepi szezon környékén mindig megkeresnek egy-egy újonnan vásárolt laptoppal, hogy ugyan már legyek oly kedves, és segítsek a gép beüzemelésében, s első sorban valami operációs rendszer kellene a laptopra, mert azt bizony nem nagyon tartalmaz. Ilyenkor már csóválom a fejem, mert többnyire az igazi low-end kategóriás gépekhez többnyire nem adnak (adnak, de csak Freedos-t, vagy jobbik esetben valamilyen grafikus felületű Linuxot) Operációs rendszert, s ez a kisebbik gond. A nagyobbik, hogy ezek a gépek, ha szoftveresen is bekonfiguráljuk, egy lassú, erősen kompromisszumos gép lesz, amiket messze el kell kerülni. De sajnos rengeteg olyan ember van, aki nem mozog otthonosan a témában, és ők nagyon sokszor belefutnak ezekbe a gépekbe. Ilyenkor mit lehet tenni? Mentsük a menthetőt, tegyünk egy Operációs rendszert a vasra, aztán majd lesz használva úgy, amennyit tud a laptop.

Miután feltelepítem ezeket a gépeket, mindig csinálok egy gyors tesztet, s így születnek meg a:

miért ne vegyél olcsó új laptopot cikkek tőlem.

Ezúttal hoztak hozzám egy Lenovo Ideapad S145-ös típusú gépet, már láttam is lelki szemeim előtt a “Miért ne vegyél olcsó új laptopot 3.” cikkemet, s már alig vártam, hogy a telepítés után lefuttassak pár gyors tesztet. Már telepítés közben is elkezdtem utána járni a laptop, illetve a benne lévő platform technikai paramétereinek. Mire egy friss Windows 10 desktop várt, addigra viszont teljesen átértékeltem a gép tudását, s rájöttem, hogy ez most egészen más lesz. Na jó, igaziból akkor jöttem rá, mikor lefuttattam a legelső tesztemet. Ugyanis ez a gép nem egy belépő szintű, semmire sem jó belsővel rendelkezik, s ha nem is csúcs kategória, de még a közép kategóriától is elég messze van, egyáltalán nem vállalhatatlan teljesítményt tud nyújtani. Így hát úgy gondoltam, hogy akkor magát a Whiskey Lake platform, egyik alsó kategóriás megoldását fogom bemutatni, mint sem azt, hogy miért nem szabad belépő szintű gépet vásárolni.

Na de miről is van szó? Egy Lenovo Ideapad S145 típusú laptopról, amely a következő paraméterekkel bír:

Megjelenés éve: 2019

Intel Pentium 5405U CPU 2,3GHz 2mag@4szál
4GB DDR4@2133MHz RAM Single Channel
Intel UHD Graphics 610 IGP
120GB SSD
Windows 10 Home 19H1 Operációs rendszer.
Jelenlegi ára: 120ezer Ft körül (2019-es adat)

Természetesen most is egy pár szóban a platformot mutatnám be először.

Az Intel 2018-ban mutatta be a Whiskey Lake processzorait,(A Core i széria jött ekkor, a cikkben szereplő Pentium 5405U már 2019 év elején) amely a sokadjára elcsúsztatott Cannon Lake helyére jött. CPU kódnevek jönnek, mennek, de az az igazság, hogy a Whiskey Lake processzorok továbbra is a Kaby Lake processzorok magját használják, mindössze egy új steppingről van szó, amelyek némileg magasabb órajelet, és néhány korábbi hardveres sebezhetőség ellen kínálnak hardveres védelmet.
A gyártás technológia a már-már fényesre csiszolt 14nm++ amely egy az egyben megegyezik a Coffe Lake gyártás technológiájával.
Az Intel Whiskey Lake CPU család is tartalmazhat Celeron, Pentium (Gold) Core i3, Core i5 és Core i7 CPU modelleket. eme teszt főszereplője egy erős alsó közép kategóriás Pentium 5405U fog szerepelni.
Ez a CPU 2 maggal, és 4 szállal rendelkezik. Órajele 2,3GHz, Turbo ennél a modellnél még nem támogatott, az a Core i szériás CPU-k kiváltsága. Memóriából az 1866MHz-es LPDDR3 és a 2133MHz-es DDR4 támogatott. Mi esetünkben szerencsére a 2133MHz-es modul kapott helyet, ám sajnos csak 1 modul lett a gépbe behelyezve, így az Single Channel üzemmódban fog ketyegni. L2 Cache-ből magonként 256KB, míg L3 Cache-ből összesen 2MB-al gazdálkodhatnak a CPU magok.
A CPU magok mellett található az Intel UHD Graphics 610-es IGP, ami az Intel féle Gen9-es architektúrára épül. 12 EU (Execution Unit)egysége van, s a mag órajele 350MHz-ről 950MHz-ig tud emelkedni, terheléstől függően.
A processzor fogyasztása 15W-os TDP-be lett meghatározva.

Mivel pont volt nálam egy HP Probook 6475-ös laptop egy AMD A6 4400M processzorral, így úgy gondoltam, hogy jó ötlet/érdekes lesz a 2 gépet összehasonlítani, de elég hamar rá kellett ébrednem, hogy ez még sem volt jó ötlet, mert a Whiskey Lake alapú Pentiumot alul, míg az AMD Trinity alapú AMD A6 4400m-et pedig erősen túl becsültem, s a végeredmény az lett, hogy a két gép eredményei között óriási szakadék van, természetesen a Pentium 5405U javára. Ezért, hogy még is, kicsit jobban éreztethessem, hogy mire képes az Intel aktuális mobil processzora, így a korábbi, miért ne vegyél olcsó új laptopot című cikkemből kölcsönöztem az eredményeket.

Mivel tényleg teljesen más dimenzióban mozog az AMD A6 4400m, azon is gondolkoztam, egyáltalán bele vegyem-e a tesztbe. De ha már jó néhány korábbi eredményemet átemeltem, így kerültek jelen tesztbe is több gyengébb eredmények, s úgy már is nem lógott ki különösebben az A6 4400M eredményei is, s továbbá, ahogy nekem is, úgy hátha másnak is hasznosak lehetnek az AMD A6 4400M eredményei is.

Minden processzorról írtam pár sort a Miért ne vegyél olcsó új laptopot cikkemben, így ha még mellékszereplő is, illik pár sort az AMD A6 4400M-ről is írni. Illetve az annak helyet adó HP Probook 6475b laptopról:

AMD A6 4400M CPU 2 mag
AMD Radeon HD7520G IGP 192Shader egység
6GB DDR3@1333MHz RAM (1X4GB+1X2GB Dual Channel aktív)
180GB SSD
Windows 10 PRO 19H1 Operációs rendszer

Az AMD a Trinity platformját 2012-ben mutatta be, ez volt a második szériája, ahol az integrált Videóvezérlő a CPU részét képezte. A mobil Trinity processzorok egy, vagy két Piledriver modult kaphattak, függően, hogy azok két, vagy négy CPU magot tartalmaztak. Az AMD A6 4400M 2 CPU maggal rendelkezik, tehát egy Piledriver modul került beépítésre, amely még 32 nanométeres gyártástechnológiával készült. A processzor két CPU magja 2700MHz-en jár, de turbo segítségével 3,2GHz-ig tud felpörögni, ha egy, 2900MHz-ig, ha mind a két CPU magja használatban van. L2 gyorstárból 1MB került beépítésre, amin osztoznia kell mind a két magnak, L3 Cache pedig nincs.
A memória vezérlő a DDR3-as modulokat támogatja, egészen 1600MHz-ig. A processzor részét képezi a Radeon HD 7520G Grafikus alrendszer amely 192 shader processzort tartalmaz. Órajele 495MHz-ről 695MHz-ig terjedhet terheléstől függően.

Most hogy megismerkedtünk a főszereplőnkkel (és a mellékszereplőnkkel is) Így akkor jöjjenek a tesztek. Akik részletesebb infót szeretnének a többi processzorról is, annak ismételten javaslom a fentebb is linkelt,

miért ne vegyél olcsó új laptopot cikkemet

Kezdjük a tesztet a Super PI-vel:

A Whiskey Lake alapú Pentium az erős közép mezőnyben végzett, ami így elsőre azt mondom nem is rossz. Jobban belegondolva. 10 éves processzorok az ellenfelek (i7 620m 2010-es megjelenés)

Az AMD A6 még a leggyengébb E2-nél is lényegesen gyengébben teljesített.

Na de folytassuk a teszteket, jöjjön a Winrar benchmark:

Az Ivy Bridge alapú Core i5 messze elveri a főszereplőnket, de még az első generációs i7 is rá ver egy kicsit, persze nem szabad elfelejteni, hogy a kis 5405U Single Channel-ben kezeli a memóriát, ami a Winrar benchmark alatt ki szokott jönni minden platformnál.Persze azért a pár évvel korábbi belépő processzoroktól még így is lényegesen erősebb. Az AMD A6 sem szerepelt annyira tragikusan.

Nézzük hogy alakulnak a Wprime eredmények:

Az eredmények hasonlóak, mint a Winrar benchmarkjánál, annyi különbséggel, hogy szegény AMD A6 piszok mód leszerepelt.

Lássuk mit tudnak a processzorok, ha a nyers számítási teljesítményüket mérjük Linx segítségével:


A Pentium 5405U ezúttal is a 3320M, és az i7 620m közé ékelődött be, a két AMD pedig fej-fej mellett sereghajtó. Nem hiába, a Bulldozer architektúra hozza a kétes hírnevét.

Nézzük meg, mi a helyzet, ha egy kis 3D-s tesztek is képbe kerülnek:

Fontos megjegyezni, hogy az eredmények egy picit csalnak! A Whiskey Lake alapú, és a Trinity alapú laptopon a tesztek 1280X768, míg a korábbi eredmények 1024X768-as felbontásban lettek futtatva. Sajnos utólag már nem tudtam megoldani, hogy minden eredmény azonos felbontás mellett legyen futtatva. Ebből fakadóan jelen cikk főszereplői némileg hátrányból indultak. Ennek ellenére a kis Pentium 5405U, illetve a benne található Intel UHD Graphics 610, még a Single Channel ellenére is elég szépen futott, még dupla hátrányból is végre először le tudta nyomni az Ivy Bridge alapú i5-t. Ha a CPU pontszámot nézzük, a korábbi eredmények tekintenek vissza.

Na de játszunk egy kicsit!
A Far Cry 2 nevű játék lett elindítva, ezúttal is 1024X768-as felbontásban, Medium részletesség mellett:


A 3Dmark06-ból kiindulva kicsit jobb eredményre számítottam a Whiskey Lake-től, de legalább elmondható, hogy játszható sebességgel futott a játék. Az AMD A6-ba integrált Radeon HD7520G viszont elég jól szerepelt.

Na de nézzünk egy kicsit modernebb játékot, a Grid2 személyében, amit 1024X768-as felbontás, és Low részletesség mellett próbáltam ki:


Ééééés igggen! A végére a legmodernebb platformnak, hátrányból is sikerül az élre törnie. Az UHD Graphics 610-nek kifejezetten feküdt a Grid2 nevű játék, s ha nem is nagyon, de a Single Channel ellenére sikerült elvernie az Ivy Bridge i5-be integrált HD Graphics4000-et megelőznie.

Összegzés:

Tisztában vagyok vele, hogy a cikkbe igen sok ponton bele lehetne kötni. Egyrészt igazságtalan volt hogy a Whiskey Lake csak egy csatornás memória kezelés mellett volt letesztelve, míg a többi platform, már amelyik támogatta, Dual módban működött. De ezeket az alsó kategóriás gépeket attól még egy csatornás memóriákkal értékesítik. Aki ilyen gépet vásárol, ezt a teljesítményt kapja, hiába lenne a platform némileg többre is képes.

Ha ezen túl lépünk, az én szememben egy kicsit vegyes a kép, de inkább a pozitív irányba billen a mérleg. Hiszen látható, hogy IGP fronton igen erős a fejlődés, mert az Ivy Bridge alapú HD Graphics 4000-et, lenyomja, ami az akkori Intel legerősebb megoldása volt, Ezzel szemben a Whiskey Lake Intel UHD Graphics 610-ese, alapból egy megcsonkított változat (az i3-i5-i7-ekben 24 EU található, magasabb órajel, és gyorsabb memória támogatás) a teljes értékű UHD620 lényegesen erősebb lenne.
A CPU magok nyers ereje hozza az első-második-harmadik generációs Core i5/i7 szintet, ami még most sem rossz. De idő közben azért csak el telt 8-10 év. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy amikkel össze lettek hasonlítva processzorok, azok 8-10 éve viszont a felső ligában játszottak, ezzel szemben a Pentium 5405U csak az alsó közép kategóriában versenyez valahol. Tehát itt is érződik a fejlődés, Viszont nem lehet azt sem szem elől téveszteni, hogy ha egy 2-3 évvel korábbi azonos kategóriás CPU-t is be veszünk a mérések közé, akkor viszont közel zéró előrelépést láthattunk volna.

Így vagy úgy, én azt mondom nem olyan rossz ez a Whiskey Lake, és ha azt nézzük, hogy 120ezer Ft-ért kapunk egy ilyen gépet (a laptop felhasznált anyagára/minőségére ne térjünk ki, mert az továbbra is kritikán aluli ebben az árfekvésben) akkor azért egy átlag felhasználó a teljesítménnyel elégedett lehet.

About bacsis

Leave a Reply