Pentium M CPU Upgrade

Pentium M CPU Upgrade


Nem rég készítettem egy IBM R51-es laptopról egy bemutatót. Leírtam, hogy a gép annak ellenére, hogy az üzleti kategóriás gépek budget kategóriájába lett szánva, mindent tud amit a full profi változatok, s igaziból semmi kiugrót nem tudott a gép,ennek ellenére eléggé megszerettem.

Éppen ezért elhatároztam, hogy igaziból gyakorlati haszna túlságosan már nincs, de elhatároztam, hogy fejlesztem a laptop processzorát. Alapból egy Pentium M 715 volt benne, aminek 1,5GHz-es volt az órajele. Az AliExpress-en találtam egy Pentium M 755-ös típusú processzort, átszámolva kemény 2ezer Ft-ért, ami a maga kerek 2GHz-ével,több mint 30% pluszt jelentene. Úgy gondoltam, hogy ez tényleg nem egy nagy összeg, és 30% plusz már érezhető lenne, így hát megrendeltem a processzort, nem sokkal, még a teszt megírása után. Szűk egy hónap várakozás után meg érkezett, s most úgy gondoltam, hogy letesztelem, s beszámolok a az új eredményekről!

20170201_101746

20170201_101952

A tesztelés előtt lássuk még egyszer az IBM R51-es laptop technikai paramétereit:

Intel Pentium M 755 CPU (100MHz FSB) 2GHz

1GB DDR333MHz RAM (Single Channel)

80GB IDE HDD

Intel Extreme Graphics 2 IGP

Windows XP SP3 Oprendszer

Látható, hogy itt-ott tovább bővült az előző cikkhez képest a gép, ilyen például a memória, most már 1GB-ra hízott, és a HDD is ki lett cserélve egy 80GB-os példányra, de ezek nem fogják befolyásolni a teszteredményeket.

Az előző cikkemből átemelném a korábbi teszteredményeket.

Lássuk tehát a korábbi, Pentium M 715-el elért eredményeket:

 

PentiumMCPU

És lássuk a 2GHz-en ketyegő Pentium M 755-ös CPU eredményeit:

proci

Látható, hogy a Winrar lényegében semmit nem gyorsult, ami egy kicsit meglepett, de valószínű ennek az az oka, hogy a Winrar érzékeny a memória órajelére, és mivel a RAM órajel nem változott, s ugyanúgy Single Channelben futnak, ezért az eredményt ez limitálta korábban is, s így nem profitált a Winrar benchmark a magasabb CPU órajelből.

Szerencsére ugyanez nem mondható el sem a Linx-ről, sem pedig a Super PI-ről, amelyeknél egyértelműen látszik, hogy jobb eredményt tudtak produkálni.

Az integrált grafikus kártya sem változott, de azért lefuttattam a 3Dmark2001-et most is.

Először lássuk a korábbi eredményt:

PentiumM3Dmark2001S
Most pedig a Pentium M 755 eredményét:

3dmark2001

Elsőre meglepő, hogy nagyjából a CPU órajel emelkedésével arányosan emelkedett a 3Dmark2001 pontszáma is. De valójában, ez ebben az esetben nem meglepő annyira. Az Intel Extreme Graphics 2 nem támogatja a hardveres T&L egységet, csak a CPU tudja emulálni. Mivel a 3Dmark2001 elég erősen támaszkodik erre a grafikai effektre, ezért gyorsult lényegesebben a tesztprogram, mert a CPU gyorsabban tudta számolni a T&L-t. Sajnos gyakorlati haszna ennek akkor sem lesz, mert az a játék ami elindult az Intel Extreme Graphics 2-n, oda bőven elég volt ez a CPU is, ahova meg már kéne az erősebb CPU, az meg már el sem indulna az igen csak gyenge Intel Extreme Graphics 2 miatt.

 

Kicsit bátorkodtam a gép multimédiás képességeit is tesztelni, és elindítottam a gépen egy FulHD felbontású videót, majd ellenőriztem a CPU terheltséget. Lássuk, hogy futott a 2 processzoron a teszt videó:

20170201_101217

 

20170203_171017

(Elnézést kérek a gyenge képminőségért, de sajnos a Print Screen, és a Fraps F10 funkciója sem működött, mint képmentés, mert csak fekete kép látszott a kimentett képkockán, ezért kellett magát a képernyőt, és tartalmát lefényképeznem)Igaziból már azon is csodálkoztam, hogy mindenféle hardveres gyorsítás nélkül már a Pentium M 715-ön is nagyjából jól elfutott a videó, aránylag akadás mentesen, igaz a CPU terheltség néha teljesen felugrott 100%-ra, és voltak kisebb berángások, de nem volt nagyon vészes.

Viszont látszik, hogy a 2GHz-es Pentium M 755-el egyszer sem ugrott a terheltség 100%-ra, és a nagyátlagban is inkább 70-80%-os terheltség mellett tudta folyamatosan játszani a videót.

Majd kiengedtem a laptopot az internetre, és bátorkodtam a Fiirefox böngészővel egy Youtube videót is elindítani:


 

youtube1.5

youtube2

 

Itt is látszik az erősebb CPU melletti javulás. a Pentium M 715-el a videó első 20 másodperce teljesen nézhetetlen volt, a Youtube próbálta beállítani a felbontást is, és összevissza kapcsolgatott a 144-360p között. Egy bő 20 másodperc múlva igaz már tudott futni a videó 360p-s felbontásban is, úgy hogy a terheltség sem volt folyamatosan 100%-on, de bizony ettől függetlenül érezni lehetett egy-egy rángást.

A Pentium M 755 esetében is némileg döcögősen indult a videó lejátszás, de sokkal hamarabb megszűntek a kezdeti rángatások, és később is teljesen folyamatosan ment a videó lejátszás.

Lényegében azt kell hogy mondjam, igaziból szinte teljesen mindegy, hogy az 1,5GHz-es, vagy a 2GHz-es Pentium M figyel a laptopban, hiszen mindegyik már elavult, és gyenge mai szemmel. De, ha azt nézzük, hogy 2 ezer Ft volt a beruházás, és tényleg érezhetően gyorsabb lett a laptop, annyit viszont nekem megért. Lehet még a későbbiekben kap egy gyorsabb HDD-t is, (vagy egy IDE-s SSD-t) hogy tényleg minél többet kihozhassak a gépből, de szerintem magához képest így sem lett rossz.

About bacsis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*