Pentium M CPU Upgrade 2.0

Pentium M CPU Upgrade 2.0

Szűk egy évvel ezelőtt írtam egy cikket egy IBM R51-es laptopról Amiről elég pozitív véleménnyel voltam. Olyannyira, hogy elhatároztam, hogy fel fogom turbózni egy erősebb CPU-val. Aliexpress-ről meg is rendeltem hozzá az egyik legerősebb modellt, egy Pentium M 755-t, ami az eredeti állapothoz képest még kb 30% pluszt hozott A gép időnként elő volt véve, és ha kisebb feladatokra használtam a gépet, azt tényleg szívesen tettem vele, mert korához képest elég jól teljesít még mostanság is, persze tudni kell a határait, s ez alapján használni, s akkor nem érhet csalódás. De mindig is motoszkált bennem, hogy ez csak egy 100MHz-es FSB-s Pentium M proci, nincsen Dual Channel, ráadásul vannak DDR2 RAM-okat támogató, Pentium M-es laptopok. Így aztán elkezdtem nézelődni, milyen lehetőségeim vannak, s kitaláltam, hogy veszek egy IBM R52-es laptopot, ami egy az egyben úgy néz ki, mint az IBM R51, de már némileg modernebb belsővel, s pont annyival tud többet, ami megfelelt az elvárásaimnak.

20171124_170434

Miután megjött a gép, gondoltam, hogy írok róla is egy bemutatót, de mivel tényleg teljesen ugyanaz, mint az R51-es modell, így ettől eltekintettem. Viszont arra kíváncsi voltam, hogy teljesítményben mennyivel tud az R51 fölé nőni, s ha már lemértem, úgy gondoltam, hogy ez megérne egy újabb beszámolót!

Hogy miről mire váltottam, azt a teszt előtt azért fussuk át:

IBM R51 laptop:

Intel Pentium M 755 CPU (100MHz FSB) 2GHz

1GB DDR333MHz RAM (Single Channel)

80GB IDE HDD

Intel Extreme Graphics 2 IGP

Windows XP SP3 Oprendszer

Most pedig lássuk az IBM R52-est:

Intel Pentium M 770 CPU (133MHz FSB) 2,13GHz

1GB DDR2 533MHz RAM (Dual Channel)

40GB IDE HDD

Intel GMA900 IGP

Windows XP SP3 Oprendszer

 

Mint látható, a CPU órajele 2GHz helyett 2,13GHz-en jár, továbbá a belső FSB 100MHz-ről 133MHz-re emelkedett. A DDR2-es RAM 533MHz-en ketyeg itt már, de nagyobb előrelépést jelent a Dual Channel megléte. a magasabb FSB, és a gyorsabb RAM kezelés különösen jót tesz az IGP-nek is, így az amúgy is némi fejlődésen átesett, itt már Intel GMA900-as IGP-től az R51-es eredményekhez képest különösen nagy elvárásaim vannak.

Én úgy gondolom, hogy a majd 7%-al magasabb órajel, és a magasabb FSB, illetve a gyorsabb RAM kezelésnek köszönhetően, 15%-os CPU többlet, míg IGP fronton egy 50%-os többletet várok az R51-hez képest.

Hogy könnyebben átláthassuk az eredményeket, az előső tesztemből átemeltem a Pentium M 755-ös CPU eredményeit.
A fentiek tükrében lássuk tehát a teszteredményeket, először a kifejezetten CPU teljesítményét mérő tesztprogramokat:

proci

cpu

 

A Super PI a Pentium M 755-el is belefért az 1 percbe, a Pentium M 770-el további 5 másodpercet sikerült javítani, ami nem egész 10%-os javulást jelent. a Winrar érzékenyebb a memória órajelre/sávszélességre, és ez meg is látszik az eredményen, hiszen 25%-al magasabb eredményt hozott a Pentium M 770-el szerelt R52-es laptop. A Linxnél nagyjából a Winrarnál tapasztalt gyorsulás köszön vissza.
Most pedig lássuk, mennyit gyorsult a 3Dmark2001:

3dmark2001755

 

3Dmark2001

Számítottam rá, hogy “ütni” fog az IGP a korábbi megoldáshoz képest, de a közel dupla akkora gyorsulás álmomban sem merült fel. Ennek hála már elég szép kis játék arzenált lehet felrakni a gépre. Persze mindig jobb lenne bármelyik diszkrét VGA kártya, de a semminél így is több

Most pedig nézzük meg, hogy egy kis fulHD videó lejátszás mkv file-ból hogy ízlik a Pentium M 770-nek:

mpchc755

20171122_190021

 

Igyekeztem hasonló körülmények között elkészíteni a tesztet. Ezt offline módban nem volt nehéz kivitelezni. Látszik, hogy a CPU terheltség a fullHD videó lejátszása alatt 86%-ról 77%-ra csökkent

 

Utolsó tesztem pedig egy kis Youtube-s videó lejátszása volt. Itt is igyekeztem hasonló feltételeket teremteni. Íme az eredmény:


youtube21755

yt

 

 

A Youtube-nak folyamatosan nő a gépigénye, így ez a mérésem inkább csak tájékoztató jellegű. Igyekeztem ugyanazt a videót lejátszani, s azért látszik, hogy a CPU terheltség valamivel kisebb, mint a korábban mért Pentium M 755-ösön is, szóval azért csak látszik itt is, hogy egy hajszállal erősebb az R52.

 

Akárhogy is nézzük, hiába lett kifullozva ez az R52-es laptop, a Pentium M processzor fölött eljárt az idő, így ténylegesen napi használatra már kevés. Igaziból nem is az órajel miatt, hiszen hasonló órajelen jártak a Core2 Duo processzoros laptopok is, de még az architektúra nyújtotta teljesítmény sem olyan nagyon rossz, hanem szimplán manapság az 1 CPU mag nyújtotta teljesítmény a kevés, és ez miatt vérzik el a platform. De ettől függetlenül ezzel a Pentium M 770-el, és a hozzá társított DDR2 memóriákkal elég jól ki tudtam “fullozni” a platformot, és ha helyén kezeljük a gépet, akkor kategóriáján belül elég erős kis masina lett. Úgy érzem, az R51 inkább a háttérbe fog szorulni, és az R52-est fogom használni

 

About bacsis

Egy hozzászólás

  1. Remélem pontosan idézlek: nincs gyenge hardver, csak nem rávaló szoftver. :)

Leave a Reply