IBM R51 Az alacsony költségvetésű prémium

IBM R51 Az alacsony költségvetésű prémium

Még hetekkel korábban kaptam egy IBM R51-es laptopot. Nem is mai csirke, meg R széria, amit az IBM hivatalosan is a budget kategóriába sorolt. Szóval gondoltam majd egyszer szakítok rá időt, de nem kezeltem prioritásos projectként.

Aztán egyszer csak úgy adódott, hogy mondom van egy kis időm, kedvet is kaptam hozzá, és elkezdtem rendbe szedni. Ahogy ismerkedtem a géppel, rá kellett jönnöm, hogy nem is olyan rossz ez az alacsonyabb költségvetésű gép, sőt. Na mondom, akkor írok róla egy beszámolót!

 

Szóval még mikor a Thinkpad szériát az IBM gyártotta, 2002-ben gondolt a gyártó egy merészet és kiadta az első R szériás Thinkpad-et, amivel egy olcsóbb, elérhető árú, de a felsőbb kategóriás T szériából jó néhány stílusjegyet átemelve, üzleti kategóriás laptopot tett le az asztalra.  A széria nem volt túl hosszú ideig piacon, hiszen 6 évvel később, 2008-ban ki is lett vezetve.

A tesztben szereplő IBM R51-es modell 2004-ben került piacra. A Thinkpad-ek sosem a lekerekített szélekről, és a gömbölyded formáiról volt híres. A laptop első ránézésre úgy tűnik, mintha a múlt évezredből származna, kinézete új korában sem volt nevezhető modernnek, de hát a Thinkpadeket nem is ezért szerettük.

cimg6559

A kereken 15 colos kijelzőt felhajtva, a teljesen szokványos Thinkpad látványvilág fogad. A szokásos billentyűzet, a Trackpoint, illetve egy Touchpad látható.

cimg6560

A billentyűzetről ezúttal is azt tudom elmondani, mint a többi Thinkpad-es cikkemben, máig hibátlanul teszi a dolgát, és máig iszonyatosan jó gépelni vele. Ugyanez igaz a Trackpointra. Teljesen mindegy, hogy előtte egy 20 éves Thinkapd-et használtunk, vagy egy aktuális modellen dolgoztunk, hajszál pontosan ugyanolyan pontos mint az elődein, vagy utódjain.

A Touchpad jelenléte ekkoriban a Thinkpadokon nem volt jellemző, Szóval ezt felfoghatjuk egyfajta plusznak, és nem győzöm dicsérni, hogy mennyire jó a süllyesztett kialakítása, nem úgy mint A Sandy Bridge-es Lenovo X220T-nél. Itt nem kell attól félni, hogy gépelés közben a kezünk “belemászik” a Touchpadba, és összevissza viszi a kurzort, rosszabb esetben összevissza klikkelgetünk. Szerencsére itt még a Touchpadnak a dedikált gombjai is megvannak, szóval a beviteli eszközökre kap az R51-es egy nagy ötöst.

cimg6562

De nézzük tovább! A laptop jobb oldalán egy DVD kombó meghajtó (CD író, DVD olvasó) található, Ami az Ultrabay kialakításának köszönhetően kivehető, és a helyére egy másodlagos HDD is behelyezhető.

cimg6564

A laptop hátulján csak a töltő csatlakozóját, és egy párhuzamos portot találunk.

cimg6565

Számunkra érdekesebb lehet a bal oldal, mert ide elég sok minden került. Találunk 2db USB portot amely már a 2.0-s szabványt is támogatja. Mellette egy TV kimenetet találunk, amit egy 56k/sec-es fax modem, illetve a 100Mbit-es LAN csatlakozó követ. De itt találjuk a hang ki, és bemenetet is. Továbbá itt található a PCMCIA foglalat is.

Térjünk vissza a kijelzőre  ami itt még kőkeményen a 4:3-as képarányú, felbontása pedig 1024X768. A fényerejét mai szemmel kicsit gyengének ítéltem meg, de szerencsére ekkoriban nem volt még divatos a fényes felületű képernyő, így nappali fény mellett gyengébb fényerő mellett is kellemesen olvasható. A színárnyalatokkal viszont teljesen elégedett voltam.  A felbontás nem valami eget rengető, igaz kérhető volt 1280X1024-es felbontású panellal is, ami jobb egy fokkal, de meg kell, hogy említsem, a Dell ekkoriban már a 15 colos Latitude-einél használt 1920X1200-as kijelzőt is.

A kijelző alján találhatóak a visszajelző LED-ek, míg a kijelző tetején itt is megtalálható az úgynevezett Thinklight beépített billentyűzetvilágítás, aminek a fénye sárga. Ereje nem túl nagy, de arra pont elég, hogy egy sötét szobában bevilágítsa a billentyűzetet, s legalább a fénye nem vakító.

cimg6594

Érdemes megfigyelni, hogy a kijelzőt tartó zsanérok ennél a laptopnál is igen masszív fém kialakításúak.

cimg6568

Maga a kasztni úgy egybevéve is említést érdemel, mert az úgynevezett Roll cage kialakítású, ami kifejezetten masszív felépítést biztosít, köszönhetően a magnézium ötvözetnek.

 

Érdemes még a gép aljára is rálesni, ahol látható a dokkoló csatlakozó is, csak úgy, mint bármelyik üzleti kategóriás laptopnál

cimg6567

Most pedig említsünk pár szót a belsőről is!

Ez a laptop már szakított a Netburst architektúrás Pentium 4 szériával, és a még Pentium PRO CPU-kban debütált P6-os mikro architektúra alapos, és modernizált változatára épülő Pentium M került beépítésre. ezek a processzorok előtérbe helyezték a fogyasztást, ami a laptopoknál igen fontos tényező. Részben ez miatt is a Pentium 4-es processzorokhoz képest kb. felére csökkentették a Pentium M (és Celeron M) processzorok órajelét, viszont köszönhetően az új architektúrának alacsonyabb órajel mellett is hozzák ezek a CPU-k a korábbi Pentium 4-es szintjét, sőt a legerősebb példányok némileg túl is tudják teljesíteni.

A Dothan magos Pentium M-ek 100, és 133MHz-es FSB-t támogatnak. Mivel az IBM R51 alaplapján az Intel 855GM chipset kapott helyett, ami csak a 100MHz-es FSB-vel rendelkező CPU-kat támogat, így a laptopba is egy ilyen, konkrétan egy Intel Pentium M 715 kapott helyet. Ennek a processzornak 1500MHz az órajele, amit 100MHz-es FSB és 15X-ös szorzó segítségével adódik össze.

Memóriából a 200, és a 266MHz-es DDR SO-DIMM modulok támogatottak maximum 2GB-ig. Jelenleg 768MB lapul a laptopban.

HDD-ből egy IDE csatolós 40GB kapott helyet.

VGA kártyából opcionálisan beépíthető a Radeon 7500, és a Radeon 9000 is, de az én esetemben csak az északi hídba épített Intel Extreme Graphics 2 kapott helyet, ami 3D-s gyorsításra szinte alig-alig alkalmas, tehát nem ezzel a kiszereléssel fogom kijátszani a régi kedvenc játékaimat.

Annyit azért érdemes róla megemlíteni, hogy hardveresen a Directx7 támogatott, de a T&L egység sem került beépítésre, így az is csak szoftveres módban fut, tehát lényegében az 1999-ben bemutatott legelső Geforce256 is többet tud, hiszen már abban is beépítésre került a T&L egység a GPU-ba. Szóval úgy 2000 után megjelent játékok már nem, vagy ha el is indulnak igen erős kompromisszumokkal futtatható.

 

Egy gyors teszt előtt összegezzük tehát mit is tud felmutatni ebben a tesztben szereplő IBM R51-es laptop:

 

Intel Pentium M 715 CPU (100MHz FSB)

768MB DDR200 RAM

40GB IDE HDD

Intel Extreme Graphics 2 IGP

Windows XP SP3 Oprendszer

Egy pár gyors tesztből lássuk, mire képes egy Dothan magos Pentium M processzor 1,5GHz-es órajelen:

pentiummcpu

pentiumm3dmark2001s

 

A CPU teljesítménye, alacsony órajele ellenére is elég korrekt. Természetesen itt is helyén kell kezelni az értékeket. Ha egy Pentium 4-es CPU-val kellene összehasonlítanuk, akkor ez a szint kb. egy 2,4GHz-es Pentium 4 szintje.
Az IGP gyenge teljesítményét tovább rontja a memória Single Channel-ben való működése, de sajnos ez a chipset nem tudja a Dual üzemmódot.

 

Végezetül azt kell hogy mondjam, hogy az biztos, hogy nem ez a legszebb laptop, de az üzleti kategóriás gépek soha sem a dizájnra mentek rá, és ez különösen igaz a Thinkpad szériára. Igaziból semmi kiugrót nem tud felmutatni a gép, de ha azt nézzük, hogy kifejezetten egy Budget üzleti kategóriás gépről van szó, teljesen más világításba kerül az egész. Szóval semmi kiugrót nem tud, vagy mégis? hiszen remek a billentyűzete, remek a Trackpoint, Touchpad, masszív a ház, van billentyűzet világítás, ami még napjainkban sem jellemző egy olcsóbb szériás gépre. Ugyanúgy dokkolható, az optikai meghajtó helyére rakhatunk plusz HDD-t, a kijelzője ha nem is kiugróan jó, de a kötelezőt leteszi az asztalra.

Mondhatnám, hogy hiányolom a dedikált VGA kártyát, de opcionálisan kérhető volt, arról nem beszélve, hogy ez munkára kihegyezett gép, nem elsődleges szempont az erős 3D-s megjelenítés, tehát igaziból ezzel sem lehet kötekedni, az hogy ekkoriban meg még kritikán aluli volt az Intel IGP-k teljesítménye, megint nem ennek az IBM R51-nek a hibája.

Egyedül talán a magasabb felbontású kijelzőt hiányoltam, de ne felejtsük el, hogy ez még mindig nem egy csúcs kategóriába szánt modell.

Szóval azt kell hogy mondjam, hogy ez az IBM R51 típusú laptop igenis egy nagyon korrekt, nagyon jól sikerült modell volt a maga idejében, és én büszkén fogom eltenni a gyűjteményembe

 

Ami tetszett:

-A szokásos Thinkpad minőségű billentyűzet

-Szokásos Thinkpad minőségű Trackpoint

-Jól használható, és süllyesztett Touchpad

-Billentyűzet világítás

-Strapabíró Roll Cage ház

-Dokkolható

-Rakhatunk be második HDD-t

 

Ami nem tetszett:

-Középszerű kijelző

About bacsis