IBM Thinkpad T43: Kis optimalizáció ide, kis visszalépés oda

IBM Thinkpad T43: Kis optimalizáció ide, kis visszalépés oda

A Thinkpad cikk sorozatomat egy Thinkpad T43-as géppel folytatnám. –>Ezt a mondatot picit több, mint 1 évvel ezelőtt írtam le.


Valamikor, még az IBM G40-es cikkem bemutatójakor megígértem, hogy készítek egy Thinkpad cikk sorozatot

Szépen terv szerint készítettem is a cikkeket, majd eljutottam eme bemutatóm főszereplőjéhez, a T43-hoz. Már megírtam a vázlatot, a gépet körbe fotóztam, már csak néhány teszt volt hátra. Igen ám, csak egyszer úgy gondolta a gép, hogy többet ő bizony nem lesz hajlandó elindulni. Frankón megadta magát a cucc. Így hát más teszteket kezdtem készíteni, de persze erről sem mondtam le, úgy voltam vele, szerzek a géphez másik alaplapot. Aztán valamikor az év elején sikerült is találnom egy működőt, de idő közben ház felújításba vágtunk bele, jött az Online oktatás kora, és egy laptop alaplap átépítése elég pepecs meló, így idő hiányában megint csak húzódott a dolog. De a bacsis tervei igaz, néha olyan mint a vízimalmok, lassan őrölnek… De azért őrölnek. Azaz 1 év szünet után megtörtént az alaplap csere, és lehetőségem nyílt arra, hogy befejezzem ezt a cikket is!

.

Ez a gép a megszólalásig hasonlít az előző Thinkpados cikkemben szereplő T42-esre, De ez egy Thinkpad esetében nem mérvadó, hiszen az összes ugyanúgy néz ki. Viszont itt a számozás is arra utal, hogy nincs óriási generáció váltás, inkább csak apró finomítások. Ez tényleg így van, viszont az IBM, vagy inkább itt már egy kicsit Lenovo, pont ott optimalizált, ami még jobbá tudta tenni ezt a modellt az előző generációs társához képest.

Gyorsan vegyünk egy pillantást a gépre, ezúttal úgy, hogy lássuk, külsőleg van-e eltérés azért az előd modellhez?

A szokásos fekete fedlap, a kijelző sarkán az IBM Thinkpad felirat, azaz a szokásos.

Szezám tárulj:

Kifejezetten büszke vagyok rá, hogy egy ennyire szép állapotú T43-ast tudok bemutatni nektek. A gépen még a különböző címkék is, nem hogy meg vannak, de még különösebben meg sem koptak. A billentyű is makulátlan, ráadásul gyárilag magyar ékezetes. A Trackpoint, illetve az enyhén süllyesztett Touchpad a szokásos minőséget nyújtja. Ezúttal is van ujjlenyomat olvasónk.

A kijelző ami ezúttal is 15 colos, viszont sajnos egy mezei 1024X768-as panel került beépítésre, és naná, hogy TN panelos. Azaz ez már ebben a kategóriában felér(t) egy Istenkáromlással. Szerencsére akár utólag is könnyedén cserélhetünk kijelzőt, de jelenleg akkor is ezzel kell majd beérni.

Nézzük meg a gép oldalait, elsőként a jobb oldalát:


Itt található a Dsub csatlakozó, illetve a jó kis DVD combó meghajtó, azaz CD-t ír, s olvas, DVD-t csak olvas.

A bal oldal szerencsére izgalmasabb lesz:

…De persze csak akkor, ha nem láttuk, akár csak a T42-es oldalát az előző cikkben. Hajszál pontosan ugyanazokat kapjuk, 2db USB portot, TV kimenetet, Fax modem, és LAN csati aljzatot, a hangkártya ki és bemenetét, egy nagyobbacska szellőző nyílást, illetve a PCMCIA foglalatot.


Kívülről tehát megszólalásig ugyanazt nyújtja a T43, mint a közvetlen elődje, na de mi lapul belül?

15″ 1024X768 Kijelző

Intel Pentium M 770 CPU 2,13GHz

2X1GB DDR2 533MHz RAM

Ati Radeon X300 PCIe VGA kártya

160GB SATA HDD

Windows XP SP3 Oprendszer

Most is ismerkedjünk meg először a főbb komponensekkel!

A Thinkpad T43-as gépet a gyártó 2005-ben mutatta be, s az Intel Sonoma kódnevű mobil platformra lett alapozva. Ez magába foglalja az Intel 915-ös chipsetet, ami igen komoly fejlődést jelentett a korábbi, T42-ben található Intel 855-höz képest. Ez a chipset már támogatja az 533MHz-es FSB-vel rendelkező CPU-kat, s igaz az 533MHz-es FSB-s Pentium M CPU-k órajele különösebben nem magasabb, mint a korábbi, 400MHz-es társaié, de a magasabb FSB-nek hála azonos órajelen is egy picit gyorsabb tud lenni a processzor. Memóriából itt már a DDR2 támogatott, ráadásul a Dual Channel is végre megoldott lett, így a memória sávszélesség lényegesen megugrott az elődhöz képest. Az opcionális VGA kártya nem hogy a 4X-es AGP-ről a 8X-osora ugrott volna, hanem itt már PCI Express buszon megy a kommunikáció. (Na nem mintha annyira kihasználná az X300-as Radeon)

Kijelző: Sajnos itt egy kis visszalépés történt a T42-esemhez képest, mert igaz ennél a modellnél is létezik 1400X1050-es felbontású IPS paneles megoldás, de ennél a gépnél ezúttal sajnos csak egy standard, 1024X768-as TN+Film paneles megoldás jutott.

CPU: A Pentium M770 a 2. legerősebb CPU a családban. Órajele 2,13GHz Ezt 133MHz-es FSB, és a hozzá társított 16X-os szorzó segítségével éri el.
gyártástechnológiában és SIMD utasításkészletben nincs előrelépés a T42-ben található Pentium M 745-höz képset. Ugyanaz a Dothan mag, ugyanúgy 90nm-es csíkszélesség, és 2MB L2 cache, és ugyanúgy MMX, SSE, és SSE2 támogatott.

Memóriából maximum 2GB helyezhető a gépbe, ez most jelen esetben kis is van használva, 2db 1GB-os 533MHz-es DDR2-es modul személyében

VGA kártyából vagy az integrált Intel GMA, vagy az Ati Mobility Radeon X300 kerülhet a gépbe, illetve a Thinkpad T43p-ben van Ati FireGL V3200, ami a Radeon X600-nak felel meg. Szóval jelen esetünkben egy Radeon X300 teljesít szolgálatot, ami, ahogy fentebb is írtam, PCI Express sínen kommunikál. Az Ati Mobility Radeon X300-as VGA kártyán az M22-es kódnevű GPU teljesít szolgálatot, ami viszont sajnos szinte teljesen megegyezik a T42-esben megtalálható Mobility Radeon 9600-as M10-es GPU-jával. Ugyanúgy Directx9.0- API támogatott, és továbbra is 4 pixel, és 2 vertex árnyaló teljesít szolgálatot. Bár azt azért szeretném hozzátenni, hogy a Radeon Mobility 9600, és a Radeon Mobility X300 között nem történt teljesítménybeli előrelépés, azt nem az IBM hibájának írható fel. Az IBM Thinkpad T43 hibájának esetleg azt lehet felhozni, hogy nem tett elérhetővé erősebb grafikus alrendszert, (csak a T43p kiváltsága maradt) Szóval végeredményben a teljesítménynövekedés az elődmodellhez képest valószínűleg szinte elhanyagolható lesz.

A HDD-kből már a SATA szabvány támogatott, így könnyebben találhatunk nagyobb kapacitásút, vagy akár modern SSD-vel is felvértezhető a gép. A jelenlegi 160GB-os nem a legnagyobb, de a célnak jelen esetben megfelel.

Lássuk most itt is a teszteket.

Egész kellemes kis teljesítményt hoz a Pentium M 770, a Dual Channel, és a 133MHz-es FSB-nek köszönhetően elég jól ki tudja futni magát.

NA de lássuk a grafikai teszteket, elsőként a 3Dmarkokat:

Sajnos itt már fogtam a fejemet. Érdemes összehasonlítani a fentebb linkelt, közvetlen előd T42-es eredményeivel összehasonlítani. Míg a CPU nyers erőből 30% körül erősebb, addig a VGA ereje legalább ennyivel, de inkább egy kicsivel még többel gyengébb. Hivatalosan 350MHz-en kellene járni a GPU-nak, de esetünkben csak 300MHz-en jár, de ami fájóbb, hogy míg a T42-ben a Radeon 9600 128bites memória buszt használt, addig jelen esetünkben mindössze csak 64 bites, s ez meg is pecsételte a grafikai teljesítményt.

Szóval kicsit szomorú szájjal, de nézzünk pár játékot!

Elsőként a Far Cry, ami a kijelzőhöz igazítva, 1024X768-as felbontás mellett közepes grafikai részletességgel lett futtatva:

Sajnos a játék csak épp hogy csak karcolta a játszhatóság határát. ezzel még erős 10 éve nem lett volna nagy gond, de manapság a sok esetben min. 60FPS-hez szokott szemünknek a 30FPS alatti sebesség már tud “fájó” lenni.

Következő játékom a Flatout 2 volt, szintén 1024X768-as felbontásban, a grafikai részletességet teljesen mindegy mire állítottam, sem a sebességet, sem a grafikai kinézetet nem befolyásolta

Itt még inkább érezni lehetett, hogy eléggé határeseten van a játszhatóság. Itt már azért jobban elgondolkodnék, hogy eltérek a natív felbontástól, és megpróbálnám 800X600-ban.

A tesztet a CS: Source-vel folytattam, továbbra is 1024X768-as felbontás, és medium grafikai részletesség mellett:

Igaz voltak helyzetek, amikor 30FPS környékére esett a játék, de a tesztelt Italy pályán 30 alá egyszer sem nézett be a sebesség. Teljesen játszható volt a játék

Végül pedig a Call Of Duty 2-vel teszteltem a gépet, 1024X768-as felbontás mellett magas grafikai részletességet használva, viszont Directx7-es grafikai API-t használva. Muszáj volt ezt használnom, mert DX9-es módban még porig butított grafika mellett is 20FPS körül karistolt a játék:

Így, DX7 módban viszont elég szépen futott a játék, ebbe most tényleg nem lehetett belekötni.

Így 2020 őszén gondoltam egyet, és a Windows XP ellenére is kiengedtem a gépet az internetre, és a Youtube-t hívtam meg, lássuk hogy boldogul a gép vele:

Először Operával próbálkoztam, de még 240p-ben is akadoztak a videók, és a hang is. Majd úgy voltam vele, mit veszíthetek a Firefox-al, és felraktam az 52-es verziót, ami az utolsó volt, ami még támogatta a Windows XP-t. Ez a verzió 2017-es kiadású, s szerencsére még támogatta a Youtube lejátszást, és az Operával ellentétben, igaz rendesen megtekerte a gépet, de még a 360p-s lejátszás is folyamatos volt

Végül pedig egy kis FulHD videót indítottam a gép merevlemezéről:

Itt már volt anynira erős a CPU alrendszer, hogy sikeresen le tudta játszani az 1080p-s tartalmakat is a gép.

Összegzés:
Külsőre nem történt semmi változás, a belsőben is apróbb változtatások lettek, de az Intel 915PM chipset jót tett a gépnek. A CPU erősebb lett, a memória gyorsabb lett, ami sok esetben nem, vagy csak alig befolyásolja a rendszer sebességét, de a korábbi modellnél is már eléggé érezhető volt a Single channel jelenléte. a SATA HDD-k támogatása is üdvözlendő, de sajnos, s igaz nem sokat, de itt is tudok felhozni kisebb negatívumot. A Kijelző egyértelműen gyengébb, de ez csak erre a gépre érvényes, hiszen ennél a gépnél is elérhető a jobb minőségű panel, s a gép maga idejében még ez a panel is “rendben volt”. Amit viszont egyértelműen negatívként hoznék fel, az a VGA kártyának az egy helyben toporgása, vagy inkább visszalépése. Értem én, hogy PCI Express, meg már X széria, de végeredményben még lassabb is, mint a korábbi, Radeon 9600. Az X600-as alapú Ati FireGL-t csak a “p”-s Thinkpadnál kaphatjuk meg. Ezt leszámítva azt mondom, hogy ez a gép is nagyon rendben van, csak ajánlani tudom.

Ami tetszett:
-133MHz-es FSB-s Pentium M CPU-k támogatása
-DDR2 memória+Dual Channel
-SATA szabványú háttértár
-Radeon X300-as VGA, ami még mindig jobb mint az Integrált Intel GMA-Továbbra is remek billentyű+egér kombó
-Továbbra is masszív gépház

Ami nem tetszett:
-Átlagos (vagy ekkoriban ez már inkább átlag alatti szint volt)kijelző (opcionálisan jobb minőségű is elérhető)
-VGA kártya lehetett volna erősebb is

About bacsis

Leave a Reply