Phenom II CPU Tuning bemutató

Ezúttal egy Phenom II processzor tuningját fogom nektek bemutatni, többek között azért is, hogy megmutassam, nem csak az „oldscool gépek” tuningjához értek!

Természetesen most is azzal kezdeném a cikket, hogy pár sorban bemutatnám a cikkben szereplő processzor főbb tulajdonságait!

Az AMD 2007-ben mutatta be a K10-es architektúrára épülő Phenom processzor családot, a K10-es architektúrát az AMD mérnökei nem a 0-ról építették fel, hanem lényegében a korábbi, K8-nak a kibővített, továbbfejlesztett változata.
Természetesen azért az elődhöz képest igen sok, és szép feltupírozást kapott!
Ezek a processzorok kapták meg az AM2+ támogatást először. Az előd AM2-höz képest ez annyi előnyt jelent, hogy támogatják már a Hyper Transport 3. 0 kapcsolatot, aminek köszönhetően a processzor és az északi híd magasabb órajelen tud kommunikálni, akár a 2600MHz is elérhető, és a CPU-ba épített memóriavezérlő is már támogatta az 1066MHz-es DDR2-es modulokat.
A SIMD utasításkészlet is kapott némi frissítést, immár a Phenomokba bekerült az SSE4a utasításkészlet is, és az AMD-V virtualizáció is.
Tovább javult az energiagazdálkodás is, így már a Cool’n’Quiet 2. 0 is elérhető lett, ami támogatta azt is, hogy a CPU magok terheléstől függően egymástól függetlenül változtathassák az órajelüket.
Fontos még megemlíteni, hogy az erre az architektúrára épülő AMD Phenom processzorok voltak az AMD első natív 4 magos CPU-i, ez azért fontos, mert az Intel oldalán e tájban a 4 magos CPU-k 2-2 mag „összedrótozásából” állt. Továbbá Ezek a processzorok már 65nanós csíkszélességgel készültek.
Gyorstár téren is megújultak a CPU-k az elődökhöz képest, immár a processzorokba bekerült az L3, Cache, ami összesen 2MB lett. Ez a gyorstár közös, azaz mindegyik mag elérheti. Ezen kívül természetesen a magonként 512KB gyorstár továbbra is megmaradt.
Nagy előnyük volt ezeknek, a processzoroknak, hogy visszafele kompatibilisek maradtak, azaz egy BIOS frissítés után belerakhatóak AM2-es lapokba is, és némi kompromisszum mellett még működtek is.

Sajnos a Phenom nem igazán tudta felvenni a versenyt az Intel akkori aktuális processzorai ellen, azaz a Core2 Quad-ok ellen, de ezt az AMD is jól tudta, s lényegében a Phenom csak egy „kényszer” megoldás volt, míg nem tudott valami jobbat felmutatni. Épp ezért a fejlesztés egy percre sem állhatott le. Ennek köszönhetően 2009 elején, már kaptuk is a Phenom II 920 és 940-es modellt… amik már a K10, 5-es architektúrára épültek. Ezeket, a típusokat azért emeltem ki, mert ezeknél, a modelleknél a CPU-ba még csak DDR2-es memóriavezérlő volt, viszont a későbbi modellekben megtalálható már a DDR3-as memóriavezérlő is, a DDR2-es mellett. Éppen ezért ezek a processzorok  továbbra is, kompatibilisek visszafelé is, azaz AM2+ vagy akár AM2-es alaplapba is bele helyezhetjük őket, ha az alaplap gyártó elkészítette a megfelelő BIOS-t a processzorokhoz.
A Phenom II-esek gyártástechnológiája ismét javult, ezek a processzorok immár 45 nanométeres eljárással készültek, azaz készülnek máig.
Növelték az L3 cache-t, előd 2MB-jához képest immár 6MB lett az L3 cache mérete.
Nahh hát röviden ennyi a Phenom II története.

Nem is húznám tovább a bevezetőt (egyelőre) így hát fussuk át, hogy konkrétan mit is, mivel, és miben fogom tuningolni, azaz a gép főbb paraméterei?

DFI Lanparty 790FXb M3H5 AM3 alaplap
AMD Athlon II 435 CPU 2, 9GHz
2X2GB Gskill 1600MHz DDR3 Memória
Geforce GTX 260 216SP
4db merevlemez
Windows Pista SP2 Operációs rendszer

Figyelmesebbek észre vették bizonyára, hogy valami nem stimmel, elvégre a bemutatóm címe Phenom II, míg a tesztben szereplő CPU Athlon II. na akkor kicsit folytassuk a bevezetőt, ígérem, nem viszem túlzásba!
Az AMD közben készített olcsóbb, K10, 5-es architektúrára épülő processzorokat is, ilyenek például az Athlon II-es sorozat, amikből szintén van 2, 3 és 4 magos modell is.
A különbség a Phenom II-höz képest lényegében annyi, hogy ezekben, a processzorokban nincs harmadlagos gyorstár (vagy le van tiltva az)

A tesztben szereplő processzor hivatalosan egy Athlon II CPU.

A Kis trükkös 3 magos

Olyan mint a dinnye: senki sem tudja mennyi mag van benne

Viszont az AMD a kevesebb maggal rendelkező processzorok többségét igen okosba csinálja. De szerintem ezzel már mindenki tisztában van itt az oldalon. Azok a 4 magos processzorok, melyek a teszt során kibuknak, még a gyárban, hogy valamelyik mag hibás benne, azt ügyesen letiltják, és el tudják adni 3 vagy esetleg 2 magosként is. Így nem kell kidobni a „hibás” processzort, s ezzel igen szép summát tud az AMD megtakarítani.
De ugyanez megtörténhet az L3 cache-el is, ha az hibás, akkor le lehet tiltani egy részét, (pl. Phenom II 8xx-as sorozat ahol a 4 mag mellett csak 2MB az L3 cache mérete, illetve néhány Athlon II modell, ahol az egész Cache le van tiltva)
Olykor-olykor viszont olyan letiltott processzormagok vannak a CPU kupakja alatt, amik nem is hibásak, ezeket az AMD azért tiltotta le, mert a 2 vagy 3 magos CPU-kra nagy volt a kereslet, nem volt nekik készleten annyi „selejt” így kénytelenek ilyen esetben hibátlan, magokat letiltani a processzorban. Ennek sokan örülhetünk, hiszen egy megfelelő alaplappal a letiltott magot könnyedén be tudjuk kapcsolni, azaz egy olyan CPU-ban amiben van letiltott mag, azt működésre lehet bírni ezáltal egy drágább CPU-hoz jutottunk
A Hozzám kerülő Athlon II CPU is ilyen. Úgy került forgalomba, hogy 3 magja van, és az L3 cache sincs benne, ezért Athlon II a neve, mert ugye nincs benne gyorstár. Persze én már úgy kaptam Capulet75-től a processzort, hogy működik benne a letiltott mag, illetve az L3 cache.
Szóval lényegében ebből a CPU-ból egy pillanat alatt tudtam Phenom II-t „varázsolni” ezért is lett a cím Phenom II tuning bemutató!
Kérdés van?
A tesztet úgy képzeltem el, hogy először megnézem mit tud a CPU gyári állapotában, a teljesítményét teszteltem Super Pi-vel, wPrime-el, és Winrar beépített benchmarkal. A CPU hőmérsékletét pedig Everest-el monitoroztam.
A tuningot úgy végeztem, hogy először egy gyári, de abból is egy jobb fajta, hőcsöves hűtőt raktam a CPU-ra s azzal, néztem meg, hogy milyen órajelet tudok elérni, természetesen megnéztem alapfeszültségen is ami jelen esetben 1,3V, majd mikor az már kevésnek bizonyult megemeltem azt, miután a léghűtés bizonyult kevésnek, vízhűtéssel folytattam, és amikor már az is kevés volt, jött a jól ismert fagyállós palackom.

Még mielőtt röffenteném a rendszert, akkor nézzük meg közelebbről az először használt léghűtést:

A Gyári hőcsöves

A Gyári hőcsöves

Az AMD ezt a fajtahűtést a legerősebb BE (Black Edition) CPU-i mellé adja, nem véletlenül van rajta az a 2 hőcső, elvégre azokat a CPU-kat tuningra fogják használni, így elkél az “értelmesebb” hűtés

Beszerelve valahogy így mutat:

Kész káosz, de megéri

Kész káosz, de megéri

Jahh a vízhűtés is ott várja már, hogy had mutassa, mire képes, de ugye az majd csak később fog színre lépni
Bekapcsoltam a számítógépet, szépen betöltött hőn szeretet Windows-om, és akkor lefuttattam a fentebb említett tesztjeimet:

2900MHz-en

2900MHz-en

Látható, hogy az 1M-es Super Pi milyen gyorsan futott le, illetve a wPrime, amivel 32M-et számoltattam. Ugye az utóbbi az összes CPU magot ki tudja használni, míg a Super PI csak egy szálon képes dolgozni.
A Winrar benchmark is ki tudja használni a több CPU magot, így 3maggal 1051KB/sec-es teljesítményre képes. Everest mutatja, hogy nem 100%-os terheltség mellett a CPU 45 fokig melegedett, és ott van ugyebár a 2 CPU-Z kép, ahol az egyik a CPU aktuális sebességét a referencia órajel és a HT link sebességét mutatja, míg a másik CPU-Z kép mutatja a memória sebességét, illetve az L3 Cache sebességét.
 

…És akkor jött a Phenom II-vé átalakítás. Gépet restartoltam, majd a Biosban az „ACC-t auto-ra” állítottam:

Az átváltozás

Az átváltozás

A gépet ismét újra indítottam, és lefuttattam a teszteket újra:

2900MHz de már 4 maggal

2900MHz de már 4 maggal

A CPU-Z máris Deneb magos Phenom II-nek ismer a CPU-t, és az L3 Cache-t is látja, szóval tényleg sikerült a szunnyadó „kincsek” aktiválása!
Ha megnézzük a teszteket, látható, hogy minden gyorsult, annak ellenére, hogy maradt a 2, 9GHz.. hát igen a plusz mag és az L3 cache…
Érdekes, hogy még a Super PI is nem kicsit gyorsult, ez valószínűleg csak az L3 Cache-nek köszönhető, és az egyetlen magnak, ami számolt, felhasználhatta lényegében a teljes L3 cache-t.
Látható, hogy 5 fokkal, melegebb lett a CPU is, elvégre már 4 mag dolgozott…

Ahogy írtam pár sorral feljebb, először alap feszültségen mértem ki a CPU-t, mi az a maximális órajel, amin még lefutnak a tesztprogik!

3451MHz-en

3451MHz-en

Ahogy látható, bő 500Mhz-et ki tudtam szedni a CPU-ból, és ez igen csak szépen megmutatkozott a tesztprogramoknál. A CPU hőmérséklete szinte alig melegedett. Elvégre nem volt plusz feszültség adva neki

Következő lépésben az 1, 3V-os feszültséget 1tizeddel fejeltem meg, azaz 1, 4V-ot lőttem be:

3625MHz

3625MHz

A Processzor szépen meghálálta a többlet feszültséget, hisz tovább tudtam emelni az órajelet, igaz ezúttal már „csak” 150MHz jött össze. A teljesítmény többlet is szinte elhanyagolható, viszont látható, hogy most azért jobban megugrott a CPU hőmérséklete.

Léghűtés ide, vagy oda, bepróbálkoztam az 1, 5V-al is:

3755MHz-en

3755MHz-en

Még 130MHz-el jutottam előrébb, ennél feljebb nem tudtam menni ezzel a hűtéssel, de hát a CPU hőmérséklete is már igen csak 60 fok fölé kúszott, szóval ez nem is csoda.
Szépen levettem a bordát, majd felcsavaroztam a vizes blokkot!

Proci blokk üzemészen

Köszönet a subcooling.hu-nak érte

Annyit kell róla tudni, hogy egy Heatkiller gyártmányú LC 3. 0-s blokk.

A hő leadó egy Zalman Reserator 2. 0, megtámogatva egy 22centis ventillátorral, a víz keringető pedig egy 450L/h-s Thermaltake

A Hőleadó radiátor

A Hőleadó radiátor

A feszültséget ezúttal nem emeltem tovább, azaz maradtam az 1, 5V-nál, kíváncsi voltam, hogy mennyivel lesz hűvösebb a CPU és hogy ez jelent e valami pluszt a tuningba is?!

3857MHz, immár vízzel

3857MHz, immár vízzel

Bizony hogy jelent, még 100MHz-el feljebb jutottam, és a CPU hőmérséklete így 100MHz-el magasabb órajelnél is cirka 25fokkal hűvösebb.
Vízzel tehát ez lett a vége.

Ismét előkerült a jó kis lehűtött fagyállóm!

Fagyálló ismét büntet

Fagyálló ismét büntet

Felszerelés után ismét BIOS-ba be és már nyomattam is felfelé a CPU alap órajelét, de a feszültséget továbbra sem bántottam!

4074MHz fagyálló segítségével

4074MHz fagyálló segítségével

A CPU a hidegtől teljesen megtáltosodott, hisz ugyanazon a feszültségen még további 200MHz-el jutottam előrébb, 4074MHz-ig jutottam így! A Hőmérsékletet már nem tudtam grafikonon kimutatni az Everesttel, mert egyszerűen 0 fok alatt eltűnik a listából a CPU. Viszont az „érzékelő” menüpontnál ki tudja írni, igaz ott is csak annyit, hogy 0 fok a magok hőmérséklete. A CPU „kupak” hőjét ott is csak akkor jeleníti, meg ha annak a hőmérséklete 0 foknál magasabb, különben eltűnik a listáról onnan is. Csak terhelés alatt lépte át a CPU a 0fokot

Úgy gondoltam, ilyen alacsony hőmérsékletnél nem fog ártani a CPU-nak még egy kis feszültség, így bátorkodtam még 0, 5 tizeddel feljebb emelni, azaz 1, 55V-ot állítottam be!

4190MHz, a plafon

4190MHz, a plafon

A CPU még tovább bírta, és sikerült a majd’ 4, 2GHz-et kiszedni belőle!
De sajna ennél többet még magasabb feszültségen sem akart futni.

Vannak olyan Phenom II-k, főleg az újabb C3 steppingesek, amik léggel is tudnak futni 4GHz környékén, vagy talán picivel még fölötte is, de ha azt nézzük, hogy ez hivatalosan csak egy 3 magos CPU amiben, még harmadlagos Cache sincs, és az alap órajele 2, 9GHz, elég sokat ki lehetett belőle hozni.
A VGA-t és a CPU-t Capulet75-nek szeretném megköszönni, a gyári AMD hűtőt pedig oPal-nak!

About bacsis

13 hozzászólás

 1. Ha esetleg tudsz szerezni 775 lapot, blokkot odaadhatom az E3200-amat, mert tuti menne 4GHz felett! (Most egy szar MSI lapban megy 3,6-on)
  Az írás mint mindig nagyon jó lett! =)

 2. Hát ez nagyon jó lett.Egyes rémhírek szerint az L3 csak lassít, de itt nagyon jól látszik hogy szépen gyorsult a proci az aktiválás után.

 3. Ez egy nagyon tanulságos teszt lett, mert azt gondoltam volna hogy a hőmérséklet nem számít, amíg az egy elfogadható kereten belül van. Erre hűtve további 435 MHz -t kiszedtél belőle azonos feszen. Ez nagyon szép! Lehet egyszer Voodoo5 kártyámra is ilyen fagyállós hűtést kell szerelnem…
  Maga a processzor sem semmi, aktiválni lehet a rejtett magokat, a 6MB L3 Cachét és még a tuningot is szereti. Ennél többet már igazán nem kívánhat az ember!
  Köszönöm a tartalmas jó tesztet!

 4. A Phenom procik nagyon érzékenyek az L3 cache-re, nem véletlenül 3X-ozták meg a Phenom II-esek L3 Cache-ét!
  A másik meg, hogy az AMD-nek ez a SOI gyártástechnologiája, ez inkább a hőfokra érzékenyeb, mint a plusz feszültségre!
  NEm véletlenül folyékony héliummal még jobban lehet tuningolni, mint folyékony nitrogénnel, pedig az embert azt hinné hogy az aztán már tényleg mindegy, hogy -190 fok vagy -280, de az AMD-nél még ez is számít…

 5. Hu ez remek teszt volt, gratula :)

  Szépen mennek ezek a trükkös procik, én is a hívük vagyok :)
  Csak legyen aki ki tud tesztelni jó sokat :D

  Köszönjük a magfeloldási bemutatót is ;)

  A fagyállót nekem is ki kéne próbálnom :D
  Vízzel 1.3V-on megyek 3.6-ig, 1.45V-on 3.9-ig. akkor mínuszba meddig mehetne? :)

 6. Örülök, hogy tetszett neked is ;-)
  Szerintem ha 0 fok alá tudnád hűteni olyan 4,3 meg lenne neked :-)

 7. Lehet összerakok énis egy subzero szettet :D

  igaz van egy longshot tervem 0-24 subzero megoldásra, de a pára visszatérő gond :S rövid időre még tuti.

 8. az a fránya pára… Zsepivel rakd körbe a CPU-t ;-)

 9. Csak nem egy aopen h700b házikód van? :)

 10. ehh, jól kiszúrtad :-D
  De olyan házam van :-)

 11. ez olyan 48%-49%-os tuning gratulálok a szép eredménhez

 12. Tired of laggy gameplay? Do you want a big pecmarfonre boost in your pc games?You should overclock your graphics card. You just need to tweak some simple settings, and you will get a huge boost in the quality, and the speed of your games! Get the guide which tells you how to do it, 100% free, 100% safe from:Tyreus{dot}net

Leave a Reply