3200+os Barton: A visszavágó

Este 11-kor mikor fáradtan hazaérek a munkából hát mi mást is csinálhatnék, ha nem is egy jó kis tuningot! Így tehát most a héten is a szürke hétköznapi késő estéket tuningolással töltöttem. Nézegettem a proci készletet, hogy mit is kéne?! És sikerült rálelnem a mindenfelé heverő hardverek közt egy jó kis 3200+ típusjelzésű Bartont. A jó múltkorijában már hajtottam, egy 3000+-os Barton magos AMD CPU-t, de sajnos nem értem el vele eget rengető eredményeket, így hát arra jutottam, ez most jó alkalom lehet egy visszavágóra, azaz ahol bizonyíthat a Barton mag, hogy némely típusában van tartalék, ami csak arra vár, hogy a fanatikus kis kezecskék kicsalogassák belőle.

A Barton magos CPU-król a múltkori tesztemben már részletesen beszámoltam, így most attól eltekintenék. Azért a legfontosabb tulajdonságait megemlíteném! Ez volt az utolsó olyan AMD processzor, ami még a K7-es architektúrára épült. Gyártástechnológiája a 0,13mikrométeres csíkszélességet használja, utasításkészletekből pedig az MMX-et, 3Dnow!-ot, és az SSE-t támogatja.

A Bartonok többsége a 166MHz-es FSB-t támogatja, de készültek olyan 3000+ és 3200+-os modellek is, amik már 200MHz-en jártak. Könnyen kitalálható már, hogy a Barton magra épülő AMD-ből, a 3200+-os a legerősebb modell. A tesztben szereplő CPU is pont ilyen.

A Legerősebb K7-es

A Legerősebb K7-es

És ezúttal is a S462-es Epox alaplapom hívtam segítségül, íme, pár sorban a gép főbb paraméterei:

Epox 8RDA+ Nfoce2 Ultra 400 Alaplap

AMD Athlon XP 3200+ CPU

Geforce2 GTS VGA kártya

1X256MB Twinmos DDR533MHz Memória

4,3 GB Segate HDD

Windows XP SP3 Oprendszer

Bekapcsolás után egy kicsit aggódtam, hogy mivel a CPU FSB-je 200MHz-ről indul, ki fog fulladni a lap, még mielőtt megtalálnám a CPU legmagasabb órajelét. Mert hiába nagyon jól bírja a magas FSB-t ez a kis Epox lap, de azért ennél a deszkánál is az a szabály érvényesül, 200MHz-es FSB-t tudja, az fölött minden plusz MHz már ajándék. Hát igen… Ezek a lapok illetve a rajta lévő csipszetek nem úgy voltak, mint, a mostani LGA775-ös foglalat mellett lévő legmodernebb északi hidak, hogy hivatalosan a 333MHz-es FSB-t támogatják, gyakorlatilag meg viszik a 600-at is :-D

Na szóval korábbi tesztekből már kisakkoztam, hogy az alaplap 225-230MHz-es FSB-t még kényelmesen visz, ez akkor is kb 15%-os túlhajtást eredményez!

Még abban reménykedtem, hogy a processzor hátha szorzózármentes.

Ezt a gép bekapcsolása után kis is próbáltam. Ez nagyon könnyedén kideríthető. a BIOS-ban a CPU gyári 11X szorzóját 12X-re állítottam, s ha elindul a gép, illetve a POST képernyőnél már a 12X szorzót fogja nekem mutatni, akkor biza lockmentes a proci. És lám sikerült. Szerencsére tényleg lockmentes a CPU, így szabadon emelhetem felfelé a processzor szorzóját, azaz könnyedén emelhetem a processzor órajelét anélkül, hogy az FSB emeléssel bajlódjak.

A tesztet ezúttal NEM teljesen a szokásos módon végeztem!

Ezúttal úgy végeztem a tesztet, hogy kitaláltam mindig egy adott órajelet, és ahhoz igazítottam mindig a feszültséget. Mikor stabil lett a gép, és lefutott a szokásos Super PI, Winrar teszt, akkor ismét órajel emelés következett, majd ismét igazítottam hozzá a feszültséget. A hűtés viszont első körben most is léghűtés volt, s mikor már léggel nem nagyon akart magasabb órajelen dolgozni a CPU, akkor jött a hűsítő fagyálló.

Első körben természetesen alap órajelen, és alap feszültségen, ami ezúttal 1,65V indítottam a gépet, s úgy futtattam le a teszteket, hogy, később tudjunk viszonyítani, hogy mennyit gyorsult a CPU a tuning hatásától.

alap órajelen Super PI

alap órajelen Super PI

alap órajelen Winrar

alap órajelen Winrar

alap órajelen CPU Queen

alap órajelen CPU Queen

Az Everest CPU Queen-t nézzétek csak meg alaposan! Azért az nagy kemény, hogy a 3,46GHz-es Extreme Edition P4-el van egy szinten a processzor, ráadásul úgy, hogy „csak” 2,2GHz-en teker.

Hát igen. Van a Bartonban kraft rendesen… Nagy kár, hogy nem került bele legalább az SSE2-es SIMD.

Na ha összeszedtük a padlóról az állunkat, kezdjük a teszt legjobb részét az órajel emelést!

Első körben éltem a szorzózár mentesség örömeivel, és a 11X-es szorzót felraktam 12X-re, ami tehát 2400MHz-et eredményezett, és a gyári órajelhez képest 200MHz pluszt. Ezt a CPU még úgy bírta, hogy a feszültséghez nem is kellett hozzá nyúlnom:

2400MHz-en Super PI

2400MHz-en Super PI

2400-on a Winrar

2400-on a Winrar

Minimális gyorsulás mérhető csak ki. Cserébe nem is lett melegebb a processzor.

Na akkor gyorsan rakjuk még feljebb a szorzót, had repesszen a proci!

A szorzót amint 13X-ra raktam, a BIOS default beállításokra állította vissza magát. Érdekes jelenség. Mert ha egy CPU lockmentes, akkor annak a szorzóját kényelmesen lehet emelni, nem csak egyel magasabbra, de ennél mégis ez a jelenség lépett fel. Megpróbáltam csak 05-el emelni a szorzót, amin még elindult, így tehát az órajel 2500MHz-re emelkedett. Ide viszont már feszültséget kellett emelnem, de még nem kellett különösebben oda pörkölni, elég volt neki az 1,725V. Lássuk, mit tud 2500-on:

2500MHz-en Super PI

2500MHz-en Super PI

2500MHz-en Winrar

2500MHz-en Winrar

 

A Gyorsulás szinte alig kimérhető, nem úgy mint a CPU mag hőmérséklet emelkedés. cserébe stabil a rendszer.

Ha az órajelet még feljebb akarjuk pakolni, akkor már az FSB-t kell feljebb tornázni. Így tehát első körben 200-ról azt 208MHz-re módosítottam, így jött ki a 2600MHz

Ehhez viszont már jobban kellett emelni a feszültséget! Ide már kellett a kerek 1,9V.

2600MHz, nagy nehezen

2600MHz, nagy nehezen

2600-on Winrar

2600-on Winrar

 

Az FSB növelés meghozta az eredményét, ismét mérhetően gyorsabb lett a CPU, persze most az is közre játszott, hogy a memória órajele is emelkedett, amiből a Winrar tud profitálni.

Viszont a CPU hőmérséklete is szépen feljebb ugrott már elérte az 50 fokot. Persze hozzáteszem, kerek 30fok volt a szobában a levegő hőmérséklete. Mivel léggel nem igazán ajánlott 1,9V-os feszültség tartományba menni hosszabb távon, ezért nagyon léggel nem akartam tovább kínozni a CPU-t, de gondoltam, a 210MHz-es FSB mellett még akkor is stabilizálom a CPU-t! Hát nem volt könnyű, mert a további cirka 25MHz többlethez, elég drasztikusan meg kellett emelni a feszültséget! 1,975V kellett, hogy lefusson a Super PI:

2635MHz

2635MHz

Léggel a plafon

Léggel a plafon

 

Minimális gyorsulás, további 3 fokkal melegebb CPU hőmérséklet jellemzi ezt az órajel beállítást.

Léggel feljebb nem tudtam jutni. Így tehát jött a hűsítő fagyálló!

Úgy ahogy szoktam, első karikában nem emeltem tovább a feszültséget, hanem szépen kijátszottam így mennyi pluszt tudok rárakni a processzorra! A hidegnek köszönhetően 50MHz további plusz jött össze!

2685MHz, de már fagyállóval

2685MHz, de már fagyállóval

2685MHz, és az elvi CPU hőmérséklet

2685MHz, és az elvi CPU hőmérséklet

 

A Processzor hőmérséklete Everest szerint 20 fok alá eset… Gyakorlatilag pedig tuti hogy 0 fok alatt van.

Következő lépésként a 220MHz-es FSB mellett akartam stabilizálni a CPU-t, ami meg is lett volna kerek 2,1Volton, de a Super PI felénél állandóan lekapcsolt a számítógép, így, a feszültséget kénytelen voltam 2,075V-ra csökkenteni. Ekkor viszont már nem volt stabil a rendszer. így az FSB-t is csökkentenem kellett, 1MHz-el vettem visszább, 219Mhz-re állítottam, ahol ismét stabil volt a gép, és lefutottak a tesztek:

A vééég

A vééég

Winrar a maximumon

Winrar a maximumon

 

2735MHz lett a maximális órajel, amit bír a processzor. Megmondom őszintén én azért vártam volna egy 2800MHz-et a processzortól, ami sajnos nem jött össze. Mindenesetre, még mindig magasabb órajelet értem el, mint a múltkori 3000+-al. Szóval tudott bizonyítani a Barton, hogy tényleg van bennük tartalék, ha nem is mindegyik példányba, de azért lehet kifogni combosabb példányokat.

És végezetül, lássuk, hogy a CPU Queen-be mit ér így el a processzor:

2735MHz CPU Queen alatt

2735MHz CPU Queen alatt

 

Így már sikerült a legerősebb Pentium4 Extreme Editiont is lenyomni. Nem rossz, nem rossz.

About bacsis

15 hozzászólás

 1. Jó írás lett. Milyen memóriák voltak a tesztnél?

 2. írtam azt is:
  1X256MB Twinmos DDR533MHz Memória
  Az A-DATA ramokat akartam használni de azokkal most nem volt kedve a lapnak indulni :-D

 3. Mindíg mondtam hogy a Barton erős proci.

 4. hjah, mennek ezek rendesen :)

  egész jó eredmény.

 5. Jobbak ezek a Bartonok mint gondoltam volna:).
  Ez alkalommal most lenne kritikám:
  Különböző proci tesztjeidben mindig más hardverkörítést használsz. Ha az adott platformhoz mindig az elérhető legjobb cuccaid használnád; Patriott DDR600, HD3850AGP és végén lefuttatnál egy 3DMarkot akkor sokkal jobban tudnánk hasonlítani az elért eredményt más platformokhoz.
  Például: milyen jó volt nekem hogy teszteltél már kétprocesszoros P3at és egyprocis P4-et HD3850AGP-vel. Mig egyesek azt próbálták bizonygatni nekem hogy a két procis P3 gyorsabb mint az 1db P4, akkor tesztedre hivatkozva rögtön tudtam kontrázni, hogy dehogy is!
  Ennek a Barton teljesítményét is tudtam volna hasonlítani egy P4el, ha HD3850van benne és lefuttatsz egy 3DMarkot:).

 6. A kritika szerintem is jogos, csak 1 körben kitesztelni a max órajelet, és még lemérni az erejét is, az eléggé sok és hideg fagyállót feltételez :D 3dm06 vagy linX nekem is jól jönne, csak tudjuk hogy ezek fel is olvasztják a jeget :)

 7. Anno Én az MSI Core Centert hívtam segítségül.Egészen pontosan 218MHz-ig húzta fel a procit!Azért kíváncsi lennék,hogy 1 Sempron 3300+-t,aminek szintén 2.2Ghz-es órajele van,mit menne!:)
  Nagy UP! ismét Bacsis barátomanak!

 8. Igen, legalább a linX, amit egy régebbi tesztjében ígérte is hogy ezentúl beveszi.

 9. Ezek sztem nem kritikák, hanem ötletek, javaslatok… Amiknek megpróbálok eleget tenni nektek!
  Hááát hogy még egy 3Dmark eredmény is bekerüljön…. oks meglátom mit tehetek… a HD3850-es kari az sokszor foglalt, megpróbálom akkor többször is bevenni a tesztekbe…
  a linx megoldható, ígértem is, de!!!! Nem véletlenül volt hanyagolva! volt olyan gép, amin futott-futott-futott és nem dobott eredményt, ezért volt hanyagolva…

 10. Bacsis mester :) ha egy tesztprogram fut-fut de aztán nem dob eredményt, akkor az instabilitást jelentene :D nálam még mindig dobott :)

  max ha sok ram miatt nagy a “probléma mérete” akkor egy gyenge proci elszámolgat vele párszáz másodpercig :) (1 körön) gyenge prociknál a 256ram elég szokott lenni a megfelelő teljesitmény kiszámításához (tul kicsi probléma tul gyorsan végezni is fog, de kisebb gflops- értéket is ad eredményül)

 11. Az egy magos Opteron annyira nem lehet gyenge ;-)
  ÉS a fél giga ram se volt túl sok mellette…

 12. a 2 magos opti elég sok rammal megtámogatva elszámolgat azért 2-300 sec-et 1 kör alatt :)

 13. Az egy magos Opti küzdött vele sokáig… 2-3perc után sem dobott eredményt…
  De nincs jelentősége… Máskor mindent megteszek ;-)

Leave a Reply