BP6 a legenda

BP6 a legenda

Elöször is köszöntenék mindenkit, igaz kicsit megkésve, de végülis publikálom első szösszenetem itt a bacsis-tuning.hu keretein belül. Rólam mindössze annyit érdemes tudni, hetente 1-2 hétköznapi cikkel jelentkezem, hogy kitöltsük olvasással/ videozással az üres napokat. Első körben egy nemrég beszerzett Abit BP6 alaplapom szeretném megjáratni, vajon mennyi tuningpotenciál lakhat benn 2 azaz 2 darab Mendocino magos Celeron társaságában. Kiváncsi vagyok képes-e tartani a lépést egy BE6-ossal. Azért kérdéses, mivel ennek a lapnak 440BX híddal kapásból 2 processzort kell lekezelnie, erre még jön a tuning és a finomhangolás.

Processzorok rajtra készen

Nézzük mijen hardverekkel van dolgunk:

Az Abit 1999-ben mutatta be a BP6 névre keresztelt dual processzoros alaplapját, melybe 2 darab kizárólag Mendocino magos PGA370 processzort tehetünk.

Habár ez így nem teljesen igaz, elméletben a cA0 steppinges Coppermine is gond nélkül szaladgál benn, viszont egyenlőre ezt nem sikerült kipróbálnom. De térjünk vissza a lényegre, a lapon találunk 1 darab 2x-es AGP-t, 5 PCI-t, és 2 darab ISA Bus-t a bővítőkártyáknak, emellett a saját árszegmensében nem túl elterjedt Raid-el is felszerelték. Abit lapról lévén szó elmaradhatatlan fícsőr a Soft Menü, esetünkben a II-es számú, mely már lehetőséget ad 83Mhz felett 1 léptékes FSB emelésre, egészen 120MHz-ig.

A processzormagok feszültségét külön külön tudjuk állítani, ami igen hasznos lehet. Kellemetlen probléma viszont van a szekérrel, ugyanis a CPU foglalatokhoz igen közel kerültek a kondik, ezért a nagyobb hűtőktől el kell búcsuznunk, hozzáteszem ezeknek a processzoroknak alapesetben szerencsére nincs szüksége méretes bordákra.

Sajnos a chache nem osztható vissza

Főnökcsippnek 2 darab azonos spec számú 433Mhz-es Celeront választottam, szerencsére a Mendocino maggal szerelt CPU-k igen jól tuningolhatóak egy bizonyos szintig, ami esetünkben 600 Mhz-et jelent, valahol itt van a vége szinte az összesnek léggel, legyen szó 300-as vagy 533 Mhz-es példányról.

Az enyémek SL3BA spec számmal rendelkeznek, mint minden Mendocino ezek is 250 nanométeren készültek, magfeszültségük pedig 2V. A fő jellemzője, hogy elsőként kapott a Pentium Pro után magba épített L2 Cachet igaz “csak” 128Kb, ennek ellenére szépen teszi a dolgát.

A konfig:

Abit BP6 Dual alaplap

2x Intel Celeron 433Mhz

2x 256MB Kingston KVR 133Mhz CL2

Asus V6800 DDR (GeForce 256)

20GB Maxtor vinyó

XP Sp3 Professional

Bevetés közben

A kép minőségéért előre is elnézést, de későn vettem észre hogy koszos a kamera.

A teszthez wPrime-ot használtam valamint az Everest CPU Queen tesztjét. Érdekességképp minden emelés után elmentettem everestben a saját eredményt a processzorhoz, de sajnos az alapórajelet elfelejtettem, így a végén már elmaradt, de úgyis meglátjátok. Kezdésként nézzük mit tud a gépezet.

2x 433MHz

Alapórajelen szépen megfogta és jól be is gyalulta a Katmai magos P3-mat, persze az órajel “összeadódik” szóval 866Mhz ellen harcolt. Ezután megnéztem mit megy a proci alapfeszen, az eredménye pedig:

2x 539Mhz

Látszik, hogy az 533Mhz-es órajel környékén vége is van ez nem meglepetés, mivel a legnagyobb Mendocino pont ekkora órajellel üzemel. Tovább haladva  1 tizedet kapott mindkét processzor, majd ismét futott a Prime.

2x 572Mhz

Meghozta eredményét a fesz emelés, 9 másodpercet gyorsult a prime, valamint jól látszik Queen-ben mennyit ugrik a proci teljesítménye. Sajnos itt újabb akadályba ütköztem, 1Mhz FSB emeléstől az Xp már nem töltött be, így újabb feszültség emelés következett ezúttal 2.2V.

2x 585Mhz

Jó messze járunk a 433Mhz-től, ez igen szép ezektől a processzoroktól. A Prime megintcsak gyorsult, ennek örülök hisz még mindig stabil a ketyere.
Hogy ne unatkozzak, újabb probléma következett, mivel hőfokot nem tud visszajelezni a lap, kézrátétellel lehet nagyjából megállapítani a proci mennyire melegszik. Ezeknél a fekete átlagos 370 hűtőknél ha már langyos akkor kellemetlen, mivel aligha fogja tovább bírni processzorunk túlhajtását. Bizony be is igazolódott, ahogy az előbb 1 Mhz FSB emeléstől itt már bootolni sem volt hajlandó. Szerencsére van a háznál bika léghűtés, folyadék hiányában egyenlőre ezzel kell beérnem, de eddig nem mondtak csütörtököt.

Használat közben

Leszorításról a súlyuk és a vízszintes helyzet gondoskodott, mint említettem ezeket már nem lehetne állandó használatra felrakni a lapra sajnos. Minőségért újfent elnézést, de nézzük mire is képesek.

2x 591Mhz

Hopp ez bizony siker, szépen betöltött a masina, még a prime is lefutott ahogy illik. Kishíján 1 percet gyorsultunk! Újabb feszemelést követően sikerült kiderítenem hol a vége a vasnak evvel a hűtéssel.

2x 611Mhz

Hát ez bizony meglepetés! Igencsak szép eredmény a végére, hideg közeggel talán sikerül később kihozni belőle a 666 Mhz-et.
Összegezzük mi is a helyzet.
A procik igen jól vették az akadályt, wPrime-ban az alapórajelhez képest 61 másodperc gyorsulást  ért el, Everest a kezdeti 1483 pötty helyett 2091-el jutalmazott, ami 40% emelkedést jelent.  Örülök hogy sikerült átlépni a 600Mhz-et, hangsúlyozom 2 Processzorral. Szóval Abit BP6 bebizonyítottad, hogy megérdemled a címedet!
Negatívumként talán csak az L2 Cache időzítés állítás hiányát róhatom fel, biztosan többet sikerült volna kihozni belőle. Az Intel nem véletlenül harcolt ellene és perelte az Abitot a dual Celeron használata miatt, ami papíron nem is lehetséges, szóval a későbbi Celeronokban teljes mértékben letiltották még az esélyét is a dolognak,  bizony a BP6-nak nem kis köze volt a dologhoz.
A közeljövőben kap egy kis jóságot a lapocska, egyenlőre ez marajdon titok!
Madmaxxx barátomnak ezúton köszönöm, hogy segített a lap beszerzésében!

About czunder

Vendég cikkíróként néha napján előkeveredek. Kedvelem a dupla processzoros rendszereket, ezen felül mindent ami Abit. A birtokomban van jónéhány igen szép és ritka alkatrész amik idővel biztos bemutatásra kerülnek. Foglalkozok tuninggal, de nálam nem ez, hanem az adott eszközök bemutatása élvez prioritást.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*