Xeon CPU tuning, dúrván

Nemrég készítettem nektek egy videós bemutató szerűséget, az Intel Skulltrail platformjáról,  itt nézhető meg, ha lemaradtál róla.

Na most újra elő került a cucc, mert Fücsök007 küldött még bele 4X4GB Memóriát, de ami a lényeg, egy 3,33GHz-es gyári frekvenciával rendelkező LGA771-es tokozású Xeon X5470-es típusú CPU-t!

Xeon X5470

Xeon X5470

Ez a CPU a legmagasabb frekvenciával rendelkező LGA771-es Xeon CPU! a 3,33GHz-es órajelet 10X-es szorzó és 333MHz-es belső FSB szorzatával állítja elő

A platformról nem sokat írnék, mert arról beszéltem a videóba, aki lemaradt volna, annak, tessék pótolni.

Még mielőtt belecsapnánk a tuningba, és a fagyállózásba, fussuk azért át, miből áll a konfig:

Intel DXBO 5400 Skulltrail alaplap Dual LGA771 CPU Support

Xeon 5470 3,33GHz LGA771 CPU

4X4GB FB-DIMM DDR2 667MHz RAM

Radeon HD3870 VGA kártya

500W Levicom táp

Laptop SATA HDD

Windows XP SP3

A gépen 32bites Windows XP Oprendszer futott, aminek abszolút fölösleges a 16GB memória, már csak azért is, mert 4GB-nál többet, ha meggebedünk, sem tud lekezelni, de a gépbe nem véletlenül került ennyi memória! Így, a 4 memória foglalattal kiaknázhatóvá válik a Quad Channel memóriavezérlés, ami pozitívan van a teljesítményre!

Azt is szeretném megemlíteni, hogy léghűtésből sem a saját full 1 kilós rézhűtésem, hanem Fücsök egyedi hűtését használtam, ami 2 hűtő „összekombinálásából” jött létre!

Hűtés "SLI"-be kötve

Hűtés "SLI"-be kötve

Jól látható a képen, hogy a megszokott hűtésekhez képest ennek kinyúlik hátrafelé is egy kisebb lamellasor ami, hő csövekkel van összekötve a réztalppal. Szóval ez került a CPU-ra!

Természetesen a tuning most is a szokásos módon történt, először lefuttattam a szokásos teszteket, azaz Super PI, Wrprime, Winrar benchmark, Linx és 3Dmark2001 alap órajelen,

Majd elkezdtem emelni az FSB-t és minden emelés után, újra futtattam a teszteket. A CPU hőmérsékletét pedig az Everesttel monitoroztam.

Mikor már instabil lett a rendszer, a gyári 1,25V-os feszültséget megemeltem, s amikor már a feszültségemelés sem segített, jött a jól bevált fagyállós hűtés!

Akkor első körbe lássuk, mire képes a CPU, ha a gyári specifikáció alapján van járatva:

3,33GHz

3,33GHz

A teljesítmény így is bődületes, de ami még mellbe vágott az nem más, mint a CPU hőmérséklete! 67 fok? Kicsit nagyon sokallom, hogy ezzel a tetemes hűtőbordával is ilyen magas hőfokon járt a CPU, és akkor mi lesz, ha a feszültséget is megemeljük?!

Még annyit megjegyeznék, hogy az Everest CPUID táblázatában látható, hogy a memóriák 533MHz-en járnak. Visszább vettem a memóriák frekijét már most, hogy esetleg a későbbiekben nehogy a Memóriák fogják, vissza a CPU tuningot.

NA jó, majd meglássuk, de még a 3Dmark2001-es eredmény mutatom:

3,33GHz-en a 3Dmark2001

3,33GHz-en a 3Dmark2001

Különösebben nem kommentálnám.  Kerek 50ezer pötty…. Derék!

És akkor kezdik a tuning! 360MHz-re emeltem a gyári 333MHz-es FSB-t! a 10X-es szorzó mellett könnyen kiszámolható, hogy ez 3,6GHz-et fog jelenteni:

3,6GHz

3,6GHz

Semmi probléma nem volt, a tesztek lefutottak, a gyorsulás nyomon követhető, de ez a közel 70fokos CPU hőmérséklet megint sokkolt.

A 3Dmarkot is nézzük meg:

3,6GHz-en a  3Dmark2001

3,6GHz-en a 3Dmark2001

Természetesen ez is gyorsult, hiszen már közelebb van a 60, mint az 50ezer.

Folytassuk a tuningot, az FSB 380MHz-re való módosításával:

3,8GHz

3,8GHz

3,8GHz-nél járunk, a Super PI is már alig több mint 12másodperc alatt kiszámolta az 1M-es tesztet, cserébe a CPU 70fok fölé ment! És még mindig nem emeltem feszültséget!

3Dmark:

3,8GHz és a 3Dmark2001

3,8GHz és a 3Dmark2001

A Gyorsulás most is látható, ám ezúttal nem lett akkora ugrás!

Jött a bűvös 400Mhz-es FSB, amihez a 4GHz társult volna!

De sajnos nem sikerült stabillá tenni a rendszert, Linx elindításakor kékhalálozott a Windows!

Így tehát a feszültséget 1,25V-ról 1,35V-ra emeltem. Ahol nem volt kékhalál, viszont lekapcsolt az alaplap! Hoppá! Szerintem túl melegszik!

Fücsök jelezte, hogy a hűtőborda talpa nem a legjobban lett megmunkálva, így arra gondoltam, hogy, ha megpolírozom, javíthat a dolgon!

Az eredeti állapotról nem csináltam képet, de miután lepolíroztam a hűtőborda talpát:

Polír után a borda talpa

Polír után a borda talpa

Visszaraktam a hűtést, és újra elkezdtem futtatni a teszteket:

4,0GHz 1,35V-al

4,0GHz 1,35V-al

Bizony így már stabil lett a rendszer! Deee figyelitek a CPU hőmérsékletét?

Igen! 85fokra felmelegedett! Hát nem csoda, hogy kikapcsolt az alaplap, biztos, hogy túlmelegedés okozta a gondot! Halkan megjegyzem, a nyugalmi állapotba mért CPU hőmérséklet is 10 fokkal alacsonyabb lett polírozás után!

Azért még egy 3Dmark erejéig megkínoztam a rendszert:

4,0GHz1,35V 3Dmark2001

4,0GHz1,35V 3Dmark2001

Elég szépen nyaldosta a konfig a 60ezres ponthatárt, a gyorsulás tehát itt is nyomon követhető volt.

Polír ide, bazi nagy CPU borda oda, ezt a tuningot léggel nem lehet folytatni!

Előkerült a jó kis fagyállós tuning koktélom:

Tuningkoktél bevetésen

Tuningkoktél bevetésen

A CPU hűtőblokk deresedett, szóval bőven 0 fok alatt volt!

A rendszer behűtve

A rendszer behűtve

Lehűűűl a CPU

Lehűűűl a CPU

A Dééér az úr

A Dééér az úr

Uraim, most vagy soha! Folytattam a tuningot 420MHz-re emeltem az FSB-t:

4,2GHz 1,35V-al

4,2GHz 1,35V-al

És siker! 4,2GHz-en is beton stabil a rendszer, s a CPU úgy tudja ezt a frekit, hogy a feszültséghez tovább nem is kellett emelni!

Persze a nyugalmi 6, és a terhelt 30Celsiusos hőmérséklet nagyba hozzájárult a sikerhez, elvégre majd 50fokkal hűvösebben járt a CPU!

3Dmarkot természetesen NEM futtattam, mert a CPU ezt az 5L félig fagyott hűtőfolyadékot olyan szinten, és olyan gyorsan melegítette, hogy az a cirka 6-7perc plusz már nem fért bele!

Következőre a 440Mhz-es FSB-t céloztam meg, de még képet sem adott a gép, de még 435-ön sem. 430MHz-es FSB-n elindult a Windows, de már a Winrar benchmarkjától is újraindult. Nagyon úgy tűnik, FSB Wallos a CPU, mert kisebb szorzóval is próbáltam, s hiába a kisebb órajel, ugyanúgy instabil volt a gép, tehát ennek a tesztnek itt a vége….

Kicsit csúnya lett a befejezés, hiszen úgy indult a fagyállós hűtéstől megtáltosodik a CPU, ami valamilyen szinten igaz volt, hisz kapásból 200MHz plusz kijött a hidegnek köszönhetően, de akkor még úgy éreztem, a 4, 5Ghz meglesz, de tévedtem.

Mindenesetre ezúttal sincs szégyenkeznivalója a CPU-nak, elvégre majd’ 1GHz pluszt ki préselt magából, így a gyári, bika teljesítményét igen szépen meglehetett még fejelni!

A bődületes melegedésre igaz, nem lehet büszke, de azért elfogadnám magamnak:-D

Az alaplapért, a CPU-ért, a memóriákért, a hűtésért, azaz lényegében a konfig lelkéért ismét köszönet Fücsök007-nek!

About bacsis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*