Hétköznapi szórakozás egy 486-ossal

Már régóta fenem a fogam, hogy készítsek egy jó kis VESA buszos VGA kártya tesztet…

Pár hónapja bele is vágtam, amiből mutattam nektek egy kis előzetest! Aztán telt múlt az idő, és mindig csak tolódott a dolog, vagy, mert más tuningolni való akadt, vagy, mert szimplán nem volt hozzá kedvem! Pár hete elhatároztam, hogy ismét neki vágok, s nem csak azért mert egy tesztet akarok készíteni, hanem mert engem is örömmel töltött el, amikor a cirka 15-20éves hardverekkel játszottam ismét!

Elég nehézkesen ment a dolog, mert nem volt megfelelő hardverem hozzá, hiszen a VESA-s lapok amik azért bírnak elég „kraftal” nagyon ritkák!

Ma egész véletlenül sikerült rálelnem egy olyan Socket3-as tokozású CPU-kat fogadó lapra, amivel megdöbbentő eredményeket értem el!

korai Socket3-as csoda 486-os

korai Socket3-as csoda 486-os

Maga a lap még elég régi, ez abból is látszik, hogy csak ISA buszok vannak a lapon, na meg a 3db VESA busz, se integrált IDE illetve floppy portok, ráadásul az FPM ramokból is csak 2 modult támogat.

NA szóval ezzel kísérletezgettem, ami meglepetésemre már első pillanatra nagyon vad eredményt préselt ki magából! Úgy gondoltam ez a lap jó lesz a teszthez! Ki akartam préselni minden tartalékot belőle!

A deszka amúgy a CPU-knak max 3X-os szorzót tud biztosítani, és 50MHz-es FSB-t, ami barátok között is maximum 150MHZ-et jelent, ha azt vesszük alapul, hogy a legmagasabb órajelű Socket3-as proci is 133MHz-es elég lehet… De azért kicsit kísérletezgettem!

Van egy átalakítóm, ami segítségével a 4X szorzó is elérhető ezekben, a régi lapokban!

Átalakító és benne a kis 5X86-os

Átalakító és benne a kis 5X86-os

Ezt az átalakítót kell beletolni a CPU foglalatba, majd ebbe az átalakítóba a CPU-t s máris elérhető a 4X-es szorzó!

Mindjárt elérhető a 4X-es szorzó

Mindjárt elérhető a 4X-es szorzó

4X szorzó mellett, ha a CPU 50-es FSB_t kap, az máris 200MHz, korábban is próbálkoztam, de sajna soha nem sikerült elérni! Azóta viszont van a jó kis fagyállós hűtésem! 5db CPU-t próbáltam végig, és az egyik sikeresen vette az akadályt, azaz bírta a 200MHz-et:

A 15éves CPU csak úgy visít a tuning hatásától

A 15éves CPU csak úgy visít a tuning hatásától

Lássunk pár eredményt:

A bizonyíték, hogy 200-on dönget

A bizonyíték, hogy 200-on dönget

Egy kis FPU teszt

Egy kis FPU teszt

Itt is harap a DOS-os Aida alatt

Itt is harap a DOS-os Aida alatt

CPU-ból kicsit gyengébb de így is nagyon pörög

CPU-ból kicsit gyengébb de így is nagyon pörög

HA minden jól megy, így fogom kitesztelni nektek a többi VESA-s VGA kártyát is!

About bacsis

5 hozzászólás

  1. Szép, evvel már lehet nyomatni a Tsenget, melynek a neve is szépen tseng :-)

  2. 200 MHz-en nem sűrűn látni ilyen gépet. Vajon az mp3 még akad rajta? Emléxem nekem is volt 1-2 ehhez hasonló gépem, az egyik 100 MHz-es DX4-es 486-os volt, a másik 586-os volt 133 MHz-es procival, de azon sajna még akadt az mp3 :/ Viszont Pentium I 133-on már nem akad. – Amúgy jó lett a teszt Bacsis :) Nade ilyen hűtés kéne rá?! Ravasz megoldás az egyszer biztos! ;)

  3. snk34oo! Sajna léggel nem bírja ezt a frekit a gép! szal igen, kell valami amitől szoba hőmérséklet alá van hűtve a proci.. mp3 Win3.11 alatt kényelmesen elmegy akár sztereoba is, Win95 alatt Winampal nagyon határon lenne de szvsz már ott is vinné

  4. hehe, tetszik a régi vas :)
    pontosan milyen proci lett a 200mhz-es példány? :)

Leave a Reply