Hát te meg miféle VGA kártya vagy?

Az Nvidia, a 6-os szériás Geforce-ktől kezdve kezdett átállni a PCI Express csatoló felületre, s innentől kezdve egyre jobban a háttérbe szorította a régebbi, AGP csatolós VGA kártyáit, amit végül is a 7000-es szériákkal be is fejezett végleg. Az Nvidia az utolsó AGP-s kártyája a Geforce 7800GS volt, melyet a G70-es chipre építette. Már ez a GPU is natív PCI Expresses volt, de a gyártó egy úgynevezett HSI csippel vissza tudta alakítani AGP kompatibilissé. Viszont voltak olyan gyártók, melyek még tovább erőltették az AGP szabványú kártyákat, és még 2006 év vége felé is készültek G71-es chipre épülő VGA kártyák. Mivel az Nvidiának nem volt hivatalosan ezekre a GPU-kra épülő referencia kártyái, ezért a gyártók szabad fantáziája szabhatott csak határt eme VGA kártyák megjelenésében, és teljesítményében is!

A cikkben szereplő VGA kártya egy AGP csatolós 7950GT, de nem ám akármilyen, nagyon sok jellemzője teszi egyedivé/különlegessé!

Igaz hivatalos, referencia Nvida AGP-s 7950GT kártya nincs, de azért annak a pár gyártónak, amely készített ilyen kártyát, hasonló mindnek a megoldása. Ha ezekhez, a kártyákhoz viszonyítjuk eme 7950GT kártyát, akkor is eléggé ki tűnik!

Lássuk először a dobozt!

A doboz...

A doboz...

Első körben még nincs semmi szemet szúró, bár gyanús, hogy a kártya úgy van feltűntetve, hogy Nvidia Gefore 7950GT AGP Tehát konkrétan a gyártó neve nem szerepel, és hogy az Nvidia nem gyártotta, na az is biztos!

Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy a doboz alján ott szerepel az SLI Ready! Egy AGP-s kártyánál elég vad lenne az SLI!

A Dobozt kibontva, látható maga a VGA kártya, amin továbbra is csak az van ráírva, hogy Nvidia Geforce 7950GT, és az egy szem használati útmutató sem, utal semmiféle gyártóra sem! Némi keresgélés után találunk néhány hasonló kinézetű AGP-s 7950GT-t, de azoknak a hűtésükön a gyártó fel van tűntetve, itt nincs!

...És tartalma

...És tartalma

A következő ami szemet szúrt, az maga az AGP csatlakozó:

Hoppá! Univerzális AGP csatoló

Hoppá! Univerzális AGP csatoló

A kicsit jártasabb olvasóknak feltűnhet, hogy a csatolón két bevágás is található, azaz univerzális AGP-vel rendelkezik a kártya, így akár egy Pentium2-es vagy AMD K6-os CPU köré alapozó gépbe is elhelyezhetjük a kártyát! Halkan megjegyzem, hogy ilyen AGP-vel rendelkező VGA kártyák a Geforce FX szériás VGA-k voltak, még 2003-ban!

Lessünk egy pillantást a kártya hátoldalára:

Semmi kirívó

Semmi kirívó

Itt nincs semmi eget rengető, viszont a gyártó nevére továbbra sem derül fény!

A VGA hátulján azért egy szem molex tápcsatlakozó azért el van helyezve, legalább itt nincs semmi különleges!

Molex tápcsati

Molex tápcsati

Na jó, helyezzük be valami faintos kis AGP-s gépbe:

Abit IC7-MAX3 alaplap

Intel Pentium4 3400MHz@3915MHz

2X1GB Geil Ultra DDR400 Memória

Geforce 7950GT AGP VGA kártya

Windows XP SP3 Oprendszer

Természetesen egy gyors driver feltelepítés után, máris indítottam a GPU-Z-t, hátha mutat valamit, hogy konkrétan mivel is van dolgom:

A GPU-Z sem okosít fel

A GPU-Z sem okosít fel

Hát a gyártó továbbra sem derül(t) ki, így ez már biztosan nem fog kiderülni a cikkben! Megmondom őszintén, ilyennel még nem találkoztam! A másik, ami feltűnt, hogy a GPU órajele 450MHz! Tehát egy kicsit ez is meg van babrálva, mert a referencia, akarom mondani, hogy a más gyártók AGP-s 7950GT-je 550MHz-en ketyeg! Ezt szóval némileg vissza fogták

Na jó, de kit érdekel, hogy ki gyártotta, lássuk, már mit megy! Így alap órajelen, már futtattam is a 3Dmark2006-ot:

450/1100

450/1100

Manapság a 4ezer pötty nem valami sok, de egy AGP-s platformtól nem is olyan rossz! Kíváncsi voltam, hogy hogyan bírja a VGA a túlhajtást!

Első körben, naná, hogy a többi 7950GT órajelét próbáltam megcsípni, így nemes egyszerűséggel 550MHz-re emeltem a GPU órajelét:

550/1100

550/1100

Erős 10%-os gyorsulás követhető nyomon, tehát a CPU, (legalábbis 3Dmark alatt) nem fogja vissza a kártyát!

Persze ez még nem olyan nagy szám, lássuk, mit mondd a kártya 600MHz-es GPU órajelre:

600/1100

600/1100

Azt mondja rá, hogy már 4600 pötty fölött dobott a 3Dmark!

Még a 650MHz-et is sikerült kipréselni belőle:

650/1100

650/1100

Így máris 4700 pont fölé repítette a rendszert a 3Dmark2006! Szép kis teljesítmény! Cirka 45%-os túlhajtás alapfeszen nem mindennapos egy VGA kártyánál!

Ezután a VGA kártya effektív 1100MHz-en ketyegő memóriáját próbáltam megemelni, ami egészen 1260MHz-ig bírta:

650/1260

650/1260

További gyorsulás jellemezte a túlhajtás sikerességét, s sikerült a majd’ 5ezres pontszámot elérnem! Tehát a kártyában van tartalék rendesen! Összességében cirka 25%-ot gyorsult a 3Dmark tesztprogram!

Egy kis játékot is kipróbáltam! A Crysis-al is leteszteltem a VGA kártyát, melyet 1280X1024es felbontásban, közepes részletességgel futtattam, íme az FPS-ek grafikonja

Crysis FPS-ei

Crysis FPS-ei

Sajnos itt a gyorsulás már szinte alig volt értékelhető, úgy tűnik a CPU már jobban vissza fogta a VGA kártyát! Ráadásul a GPU a játék alatt csak 630MHz-en üzemelt hibátlanul, bár nem az a 30MHz-es különbség hozta volna meg a gyorsulást, hiszen míg 450 és 550MHz-es GPU frekvencia között még egy kevés gyorsulás tapasztalható volt, de 550MHz fölött már szinte semmi…

Hogy mi a véleményem a kártyáról? Érdekes… kifejezetten érdekes… Arra gondolok, valami kisebb Kínai gyártó koppintással volt dolgom, persze ez mit sem változtat a kártya teljesítményén, és túlhajthatóságán, amire nem lehet panaszunk! HA valami erős AGP-s Nvidia VGA kártyára pályázunk, akkor ez még jó választás lehet, az más kérdés, hogy nagyon ritka az ilyen kártya. Konkrétan ezt a kártyát pedig még ritkaságán még különlegessé teszi, hogy a gyártóról túl sokat nem sikerült megtudni

About bacsis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*