Celeron D 356 : Ennyire?!?!?
Nem vártam volna ennyi funkciót se!

Celeron D 356 : Ennyire?!?!?

 Eme cikket is Adam12221-nek köszönhetjük!!!!

Első gondolat:Boldog új évet mindenkinek!

Bocsánat a késésért,de tudnotok kell,hogy nem ezt a cikket terveztem először,csak sajnos váratlan meghibásodás miatt,a másik nem jött össze. Így tehát ezt kicsit kutyafuttában írtam,ezért a hibákért előre is elnézést kérek!Egy pár szó akkor a gépről: Egy Albatron PM 945 GZ alaplapra épül,ami ugyan nem egy tuning deszka,de aránylag normális tuning lehetőségeket biztosít. Tömören: Pici sárga kínai gyártó pici kék alaplapja. E mellett 3GB DDR2 memória és egy Celeron D 356 proci teljesít szolgálatot. Néhány dolog a prociról: 3.33GHz –es, ami 133 MHz FSB –ből és 25 szörös szorzóból jön ki, 512KB L2 cache -ell rendelkezik, és egy darab 65nm –en készült Cedar Mill mag található benne. Ez volt az utolsó Celeron, ami NetBurst architektúrára alapoz, 2007 augusztus-áig gyártották, a Prescott utódjaként, és a későbbi Presler magos Pentium D processzorok alapjául szolgált. A tulajdonomban lévő darab egy Celeron ,ami ugyebár csökkentett L2 cache –el készült. Támogatott utasításkészletek az MMX,SSE1,SSE2,SSE3, és természetesen a 64 bites utasításokat is támogatja. A gyári Intel hűtő van rajta,és nem is tervezem cserélni,mert egyrészt kíváncsi vagyok,vajon mennyit bír vele,másrészt a jobbakat már rég eladtam. Alapon tesztek alatt sem ment 30 fok fölé,úgyhogy nem igazán melegszik. A tápellátásról egy Delta-HP DPS-575AB A gondoskodik,egy HP XW6400 Workstation moddolt házában. Az alaplapon sem az Északi,sem a Déli híd hűtője nem az eredeti.

Egészbe'

Egészbe’

Na akkor összegezve:

Albatron PM945GZ alaplap

Celeron D 356 és gyári hűtője

3GB DDR2

Delta-HP 575W szervertáp

80GB IDE HDD

Win XP SP3

És alaplapi VGA,mert kíváncsi voltam,mit bír 3DMark alatt,és ahogy gyorsul az ezzel is kimutatható

Pár kép a gépről:

Albatron PM945GZ

Nem Foxconn,csak a hűtő! :D

Komoly darab! :D

Komoly darab! :D

Teljes gép

Teljes gép

Akkor kezdjünk is neki!Először mindent lefuttatunk alapállapotban (Super PI, Aida 64 CPUQueen,3DMark 2001 SE). Akkor alapon Super PI és CPU Queen:

Minden alapon!

Minden alapon!

Csak szerintem siralmas eredmény? Annyit ment ,mint az 1.6 os duron ?!?! Ezen sürgősen javítani kell,de először 3DMark:

3DMark 2001 alapon!

3DMark 2001 alapon!

Egész normálisan végigment, csak a sárkányoskörhintás8lámpás tesztben akadt.Alaplapi VGA –tól nem is vártam többet. Akkor gyorsan restart és irány a BIOS!

BIOS

BIOS

Egész korrekt…

Nem vártam volna ennyi funkciót se!

Nem vártam volna ennyi funkciót!

Első körben adtam neki 146MHz –s FSB –t,amiből 3650 MHz jött ki. Ehhez 1,35 voltra volt szükség.(megjegyzés: az ilyen hamar magas feszültségszükséglet mát alapból rossz jel) Akkor lássuk a teszteket!

3,650 MHz

3,650 MHz PI és CPU Queen

Gyorsult minden szépen de egy 2600+ Sempron még mindig lehagy elvileg,bár ezt a valóságban azért megnézném! A proci már 30 fok fölött jár picivel bár ez még mindig nem vészes. Akkor 3DMark:

3DMark 3,65 GHz

3DMark 3,65 GHz

Nem csak a pontszámokon látszik a javulás,hanem az FPS –eken is.10-15 FPS –el jobb,mit alapon. Meglepődtem,de nagyon. Akkor most jön a kerek 4GHz , ez 160 x25!

Azaz csak jött volna, mert 150 MHz a vége. Ez után akármit csináltam,nem indult el. Nembaj,a Ramot felteszem 667 –re, a procit maxra,aztán meglátjuk,hátha javul valamit! (Megjegyezném,hogy ehhez 1.8 v kellett!) Terhelés nélkül 64 fokon dolgozott.

3,75 GHz

3,75 GHz : Becsődöltünk!!!

Na basszus,ilyen se volt még…vajon miért bugos a CPU Queen? Kevesebb,mit feleannyi pontot kaptam,mint alapon. Aztán ránéztem a Super PI eredményre! Amit ekkor mondtam,azt inkább nem írom le…Ez nem program bug,a proci már nem igazán százas,azthiszem nekiállt throttlingolni. A 3DMarkot inkább már nem is futtattam. Sajnos ezzel a hűtővel több nem jön ki ebből a prociból,de lehet,szimplán egy másik alaplap is sokat segítene… De hogy ennyire antituningos lenne ez a gép,azt nem is gondoltam. Most sokan biztos azt kérdezitek,miért nem próbálom meg másik hűtővel,a válasz egyszerű: a 6 hőcsöves Cooler Master hűtőmet eladtam,a többi kis hűtőt feltenni pedig nem láttam értelmét. Szóval amint szerzek másik hűtőt, visszatérünk a témára,kicsit komolyabban!

About adam12221

10 hozzászólás

 1. Vártam az ilyen 5GHz fölötti órajelet, de hát, meg sem közelítette… de hát egy ilyen laptól mit vársz? nagyon nem a tuningra készítették, ennek is örülni kell!
  a 3Dmark azért gyorsult ennyit, mert jót tett neki hogy a rendszermemória órajele is emelkedett…

 2. Kíváncsi voltam,mit tud a lap,meg nem is volt sok választásom! :D De egyszer úgy is szanaszét fogom húzni! :D Amint veszek egy normális lapot!

 3. Tanulságos.
  Leírom énis:
  A 3DMark több, mint 20%-ot gyorsult, kevesebb, mint 10% OC-től :O

 4. PErsze hogy hozott annyit, mert ne felejtsük el, hogy az IGP a rendszermemóriát használja s nem csak a CPU órajele de a rendszermemória órajele is emelekdett ami pedig igen jól jött az IGP-nek

 5. Így van,de akkor is jó sokat gyorsult! :D

 6. Szia Bacsis!

  Régóta figyelem a oldalt,kíváncsi vagyok a véleményedre!
  Egy ideje tuningolok jó magam is p1 től. Most egy lga775 ös Abit ip35v lapon E7300 ast corsair xms2 800mhz piszkáltam +!
  Előre elmondom a vége 4,6Ghz volt stabilan 4,2ghz. A hűtés régi D-s procik rézmagos dupla magas hűtője. Szerinted komolyabb hűtővel tudna többet, 1066os memókkal? áldozzak pénzt rá? megéri az a 200 300mhz?

 7. Szerintem ne áldozz rá, ez is nagyon szép eredmény, 100-200Mhz-et lehet valami nagyobb csoda folytán pluszba nyernél de az meg kb semmi…

 8. @Ganz
  A cikket én írtam,nekem nincs fagyállóm! :)

 9. Ja, bocs:Dazt nem figyeltem:D Valakit érdekel egy P4Celeron/S478/1.7/128/400-as proci köccsönbe próbára/overclockra? Nekem nem nagyon sikerült az overclock AsusP4P800-assal… AI Jumperfree Overclock nem az igazi:D

Leave a Reply