Corsair XMS (Csak a kinézete) Xpert Memória bemutató

Corsair XMS (Csak a kinézete) Xpert Memória bemutató

Még valamikor a bacsis-tuning indulásakor írtam egy cikket, egy pár Corsair XMS PRO DDR1-es 1GB-os memória KIT-ről. A cikkből kiderült, hogy a széria nem valami tuningbajnok.

Aztán évekkel később sikerült szereznem egy pár Corsair XMS Xpert 1Gb-os 400MHz-es memória KIT-et. Miután a memória első ránézésre is kitűnik extrém módon a többi memória közül, úgy gondoltam, hogy megérne már egy cikket.

Corsair XMS Xtreme vs G-skill trident fizikai méretek

A Corsair XMS Xpert már első ránézésre feltűnik, hogy jóval magasabb, mint a nagy átlagba tartozó memória modulok. De ez nem csak a magasságukra érvényes, hanem a szélességükre is, mert kaptak egy kijelzőt is, ami a memória állapotáról ad különböző információkat.

 

Ismerkedés közelebbről

Ennek sajnos az a hátránya, hogy az olyan gépekbe, ahol 4 memória modul egymás mellett kapott közvetlenül helyet, sajnos nem lehet mind a 4 foglalatba memóriát pakolni

Igaz a kijelzőt lehet állítani, hogy melyik irányba „nyúljon túl”, Így egymás mellé kettőt be tudunk pakolni a gépbe, de a „belső” foglalatba lévő” memória mindenképp rá fog lógni egy másik foglalatra.

Hogy szeretnéd felpakolni a kijelzőt?

Na de ezen lépjünk túl, és lássuk a konfigot, amibe tesztelni fogom:

 

Abit AT8-32X alaplap

AMD Athlo64 X2 4200+ CPU

2X512MB Corsair XMS Xpert PC3200 DDR Memória

Ati Radeon X1950XTX Crossfire VGA Kártya

Western Digital 160GB IDE HDD

Windows XP SP3 Oprendszer

 

Szeretném kihangsúlyozni, hogy miért is ezt a konfigot választottam tesztgépnek! Sajnos első körben egy S939-es DFI alaplapba szerettem volna kipróbálni a memória modulokat, de sajnos még alap órajelen is kékhalálozott a gép. Először megijedtem, hogy lehet, hogy a memória modulok a hibásak, de másik alaplap/okba rakva nem találkoztam különösebb problémával.

 

A tesztet úgy kezdtem, hogy először alap értékekre állítva néztem meg, hogy egyáltalán stabil-e a rendszer, majd elkezdtem játszani az időzítésekkel, hogy mennyire lehet szűkre állítani, illetve próbáltam a gyárilag meghatározott órajelet minél jobban feljebb tornázni, hogy mégis mire képes a memória pár.

 

Első beállítás tehát 400MHz volt, amihez a CL2,5-3-3-8-as időzítés társult. A gyári 2,6V-os feszültség mellett

 

A szemfülesek észre vehették, hogy 2 a második képen látható, hogy fel van tűntetve a memóriára, hogy 400MHz, és CL2-es időzítés. Sajnos ez úgy, mint a korábban tesztelt Corsair XMS PRO-nál, szintén csak marketingfogás, mert igen, tudja a memória a CL2-t, de nem 400MHz-en, mert 400-on a gyári érték CL2,5-3-3-8

 

 

Tehát bekapcsolás után egyből felgyulladt a kijelző, és már írta is ki a memória aktuális órajelét

Default órajelen

A modulok jobb oldalán vannak függőleges rublikák, amik a terheltség függvényében gyulladnak ki, vagy alusznak el. Ezen felül informál a memória a beállított feszültségről, illetve a modulok hőmérsékletét is megtudhatjuk.

Szóval nézzük meg, hogy így alapértéken hogy fut a Super PI, és a Winrar benchmarkja.

400MHz CL2,5-3-3-8

Csak ezt a 2 tesztprogramot vetettem be, mivel ez a 2 program a legérzékenyebb a memória sebesség kimérésére, a többi (főleg 3D-s programok) alkalmazás, nem túl sok különbséget mért volna ki.

 

Látható, hogy így most tényleg stabil a rendszer. Így tehát elkezdhetjük tuningolni a modulokat.

A következő lépésben az időzítést próbáltam leszorítani, így 400MHz-es órajel mellett, és megpróbálkoztam a CL2-2-2-6-os értékek beállításával!

Hőmérsékleti értékek

 

400MHz CL2-2-2-6 2,7V-on

 

Ezt sikerült is elérnem a modulokkal, viszont a memória feszültségét a BIOS-ban 2,7V-ra kellett állítani, hogy ne legyen az operációs rendszer instabil.

Ha megnézzük a 2 tesztprogram eredményét, látható némi sebesség többlet, de persze ez teljesen elhanyagolható

 

Ezután próbáltam az órajelet feljebb tornázni, és megcéloztam a 440MHz-es RAM órajelet.

440MHz Valid

 

440MHz CL2-2-2-6 2,95V

 

A CPU szorzóját 10X-esre állítottam vissza, így a CPU továbbra is 2200MHz-en dolgozott. Így tehát a CPU órajele nem fog beleszólni a tesztprogramokba, ha azok gyorsulnak, tényleg csak a memória órajelének lesz köszönhető.

Így már kicsit nagyobb gyorsulás volt kimérhető, de persze még mindig az elhanyagolható kategória ez. Továbbá szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ahhoz hogy stabil legyen a rendszer, ezúttal már 3V-os feszültséget kellett beállítanom a BIOS-ban.

 

Próbáltam még tovább növelni az órajelet, de egyértelmű volt, hogy csak úgy fog menni, ha a késleltetést vissza állítom a gyári értéknek megfelelően. Így tehát ismét CL2,5-3-3-8-ra lett az beállítva. Az órajelet pedig 460MHz-re sikerült feljebb pumpálni.

460Mhz-en...

 

...30 fok körül

460MHz CL2,5-3-3-8 2,95V

 

Természetesen ide is kellett már a 3V-os feszültség. Az időzítés további lazítása is hiába valónak tűnt, mert ennél feljebb már nem tudtam vinni az órajelet sehogy sem.

 

Így tehát igen hamar jönnek a befejező soraim!

A memória pár kinézetére érvényes az xpert elnevezés, de túlhajtóknak nagyon nem ajánlott. Így nagyon megoszlik a felhasználói terület. Aki a kinézetre megy, és modding célokra szeretné felhasználni annak ennél jobb választás nem is lehetne. De másnak nem tudom ajánlani.

About bacsis

7 hozzászólás

  1. húú… az a kijelző nagyon állatul néz ki!

  2. Tényleg jól néz ki, plexi házban feelinges lehet! De az összképhez egy ilyennek illene CL2- ben is nagy frekit vinni.

  3. Huh, még tetszene is ha lenne belőle 2×2 gigás verzió, meg elférne egymás melletti slotokban :)

  4. egyszer extreme aztan expert. aztan megint extreme, a kepen meg expert : D

Leave a Reply