…Ami a legjobb történhet ezzel a Dell Inspiron 8100-assal

…Ami a legjobb történhet ezzel a Dell Inspiron 8100-assal

Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen ennek a bemutatómnak a címe. Már csak azért is, mert mikor elkezdtem megírni, illetve még az előtt, mikor elkezdtem a bemutató alanyommal foglalkozni, közel sem gondoltam azt, hogy mi is lesz az egész történet vége.

Az egész úgy indult, hogy van egy régi jó igásló laptopom, egy Dell Inspiron 8100-as személyében. Már a gép bemutatójában leírtam, hogy sokat van használva, s sajnos pont ez miatt egy jó időre kivonult a forgalomból. Sajnos egyszer leesett a laptop az ágyneműtartóról, ami majd’ 1,5 magasságot jelent, s mivel a gépben 2 akkumulátor is volt, így volt súlya rendesen, így a viszonylag nagy magasság, és a nagy súly megtette a hatását, a gép a sarkára esett, és a kasztni elég rendesen megsínylette. Ez még a kisebbik baj volt, a nagyobbik az, hogy a billentyűzeten bizonyos gombok is tönkre mentek, egyszerűen nem érzékelte a billentyű leütést. És, ha ez még nem lett volna elég, a bal hangszóróval is történt valami, mert csak recsegett, mikor hangot kellett volna kiadnia. Így tehát a gép parkoló pályára került.

 

20160221_163534

20160221_164009

 

Aztán, egyszer csak elhatároztam, hogy keresek egy donort, és rendbe hozom, ha másnem, legalább a billentyűzetet, és a hangszórót ki szeretném cserélni.

Találtam is az interneten nem egész 3ezer Ft-ért egy donornak való gépet, igaz elég rendesen ki volt rámolva, de azért bíztam benne, hogy a billentyűzet, a hangszóró, és esetleg egy-egy műanyag elem a házhoz jó lesz majd nekem. 

Meg is jött, és sajnos látszott már, hogy ez sem mai darab, de azért bizakodóan álltam hozzá:
20160221_163935

20160221_163944

A címke a donor gépen egyértelmű. Elég rendesen kipakolták, ami meg benne maradt, teszteletlen.

Elkezdtem szétbontani a gépet, és elsőként a billentyűt cseréltem ki:
20160221_164930

Szerencsére szép állapotú volt, és jelentem, teljesen hibátlanul működik. Itt már kisebb sikert könyveltem el.

Ahogy így elnéztem a gépet, láttam, hogy a belső komponensekhez nem nagyon nyúltak, így elkezdtem átnézni, mi az amit ki tudok bontani még belőle, s átrakni, illetve mi az amit azért érdemes kibontani, mert később jó lehet még tartalék alkatrésznek.

Első körben az Optikai meghajtón akadt meg a szemem:
20160221_170025

A bal oldali az, ami a donorból jött ki, a jobb pedig ami az enyémben volt. Hogy mi a különbség? míg korábban csak egy DVD-ROM volt a laptopban, addig a donor egy CD-RW-DVD kombót tartalmazott. Nem olyan nagy dolog, de megörültem neki, naná hogy került át ez is hozzám.

Kíváncsi voltam, hogy milyen processzort tartalmazott a donor, de sajnos az pont ugyanolyan, 1,2GHz-es volt. Persze azt is kibontottam, de most nem tudtam felhasználni.

Ahogy szedtem ki a VGA kártyát, olyan furcsa volt, hogy BGA tokozású RAM IC-k vannak rajta. Mondom csak felszedem GAP PAD-ot a GPU-ról, hogy lássam, mi is van alatta, és ez fogadott:

20160221_170941

 

Micsoda? Egy Geforce4 440 GO???? Az meg hogy lehet? Rákerestem a donor gép service tag számára a Dell honlapján, ahol meg is találtam a hozzá tartozó csv file-t, miszerint eredetileg Ati Radeon VGA kártyával volt kiszállítva. Így még jobban sántított a dolog. Némi utánajárással arra jutottam, hogy valószínűleg ez a VGA egy Dell Inspiron 8200-as laptopból lett bontva, mivel Inspiron 8100 tuti nem volt ilyen kártyával szerelve, és valami csoda folytán visszafelé kompatibilis volt, ezért kerülhetett ebbe a Dell Inspiron 8100-asba. Iszonyatosan elkezdett verni a szívem, az izgalomtól, add Istenem, hogy működjön, csak ezt mondogattam, és naná, hogy szedtem ki, és raktam át.

Sajnos a gépet bekapcsolva tejfehér kép fogadott, ez biza nem jó hír, de nem estem olyan nagy pánikba, hátha csak a VGA ezt a kijelzőt nem szereti! Azt így is úgy is még át kell raknom, hiszen a sarkán csúnyán meg volt sérülve.

Szóval kijelző átrak, gép bekapcsol, és nem hittem el, hogy ekkora szerencsém van, hibátlanul indult a gép.

Persze itt még nem állhattam meg, hiszen a hangszórót is át kellett raknom, amihez még jobban atomjaira kellett bontanom a laptopot. Ekkor már így nézett ki az ágyam:

20160221_173334

Valahogy nem a leg bizalom gerjesztő látvány, csak egyszer rakjam össze rendesen, esküszöm soha többet nem bontom így szét, próbáltam magam nyugtatni, és a cél lebegett előttem, hogy megéri küzdeni érte, hiszen egy nagyon remek gép lesz belőle.

Sikerült kibányásznom a hangszórót is, ami sajnos a donornál is sérült volt, s csak egy hajszállal volt jobb állapotba mint az enyémben lévő, ennek ellenére átraktam, hátha a szörnyű recsegés helyett érdemi hang is ki tud majd jönni belőle.

20160221_174309

 

Miután ez is megvolt, csak annyira raktam össze, hogy bekapcsolható legyen, és kipróbálhassam, hogy mindent jól raktam-e össze

20160221_174900

Az első jelek nagyon bíztatóak voltak , betöltött a Windows XP, és már jelezte is hogy új hardver van, egy Geforce4 GO 440-es VGA személyében!

Persze a hangszórót is szinte egyből kipróbáltam, s elindítottam egy mp3-at, igaz nem a legjobb minőségben, de megszólaltatta, s legalább jobb lett mint volt.

Miután feltelepítettem a VGA driverét, nem hittem a szememnek! az új kijelző felbontása 1600X1200!

Nagyon sok mai laptop 1366X768-as felbontású kijelzővel dolgozik, ez a gép, illetve ez a kijelző, annak ellenére, hogy több mint 10 éves, ilyen felbontást tud! Ez még most is nagyon jónak számít, nem hogy 10 évvel ezelőtt. Érdekességkép, akkoriban a laptopoknál az 1024X768-as felbontás dominált.

Gyorsan elpakoltam a fölösleges cuccokat, s elkezdtem méricskélni a géppel.

A korábbi teszteredmények ott vannak a fentebb már linkelt bemutatómban!

Lássuk a 3DMark2000, és 2001-et:

3dmark2000

3dmark2001

 

Az eredmények magukért beszélnek. a 3Dmark2000 igaz nem egész 20%-ot gyorsult, bár itt inkább CPU limit lehetett, a 3Dmark2001 viszont majd’ a duplájára tudott gyorsulni.

Ennek megörülvén már raktam is fel a GTA San Andreas-t

gta

Sajnos amint rámentem a grafikai beállításokra, a játék kidobott az asztalra, így nem tudtam megnézni, hogy milyen felbontás, (Bár a képmentésből ítélve, valószínűleg 800X600 lehetett) és részletességet állított be magának a játék, de azért lemértem. minimum 12, maximum 25, átlagosan 16FPS-el futott a játék, ami nem túl acélos, de azért egyszer-egyszer el lehet vele.  

 

És sajnos ezután jött a feketeleves. Elkezdett szétesni, csíkozni a kijelző

20160224_093134

 

Elkezdtem próbálkozni, hátha megoldható könnyen a dolog, némi hűtéssel, vagy egy újraillesztéssel, de sajnos nem hozott eredményt, a gépet elindítva, pár perc után mindig így szétesik a kép. Egy világ dőlt bennem össze.

Öröm az ürömben, hogy a kijelzőt nem kellett visszacserélnem, elég volt csak az eredeti Geforce2 GO-t visszarakni, újból hibátlanul ment a laptop, ezzel a még nagyobb felbontású kijelzővel is. Abban azért reménykedek, hogy a későbbiekben sikerül megoldást találnom a VGA hibára, s talán meg lehet csináltatni.

Na meg ha abból indulok ki, hogy az egész project úgy indult, hogy reméltem, legalább a billentyűzetet ki tudom cserélni, azon felül cseréltem egy optikai meghajtót, egy, igaz csak hajszállal, de jobb hangszórót, a sérült műanyagelemeket, és egy nagyobb felbontású kijelző is összejött. Az meg már csak hab a tortán, hogy a teszteletlen akku is működik, igaz elég gyenge, de egy 20 percet el tudja hajtani a gépet.

Tehát úgy érzem, hogy Geforce 4 GO 440 ide, vagy oda, így is bőven túl teljesítettem a kitűzött célt, és nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel.

Végezetül pedig pár kép, hogy is fest a gép azután, hogy kicseréltem a ház sérült elemeit is:
20160226_105954

20160226_110007

 

20160228_164108

About bacsis

6 hozzászólás

  1. Nagyon szép munka, gratulálok! Ha elkezdek szerelni, nálunk nemcsak az ágy, hanem a fél szoba padlója hasonlóan néz ki, látszik a profizmus a te esetedben!

  2. Köszi az elismerő szavakat, de én azért nem tartanám magam annyira profinak, csak próbálkozok :-)

  3. Nem semmi, gratula. Nekem van egy Compaq 610-esem és ki kéne cserélni a ventit. Neten találtam egy videót, de azért menjenek már a fenébe hogy egy vetni cseréje miatt kompletten le kell bontani az egészet. Ezért rühellem a notikat, szerelés rémálom egy türelmetlenebb embernek :)

    Egyébként a 4400 GO mehet a sütőbe vagy a hőlégfúvó alá, hátha összejön.

  4. (Én valószínűleg türelmetlenebb ember vagyok, nekem rémálom kb. bármilyen laptop szerelése.)

    Összességében gratulálok.

  5. Canillg all cars, calling all cars, we’re ready to make a deal.

Leave a Reply