i3-530 tuning

i3-530 tuning

Még most a cikk elején szeretném jelezni, azoknak akik nem vették észre, hogy a szerző ezúttal nem én, Bacsis vagyok, hanem ohcserf vendégírónk, aki remélem többször is fog nekünk publikálni, tehát a gratulációkat léci neki szánjátok :-)

A 1156-os platformot kicsit mostohán kezelik az emberek. Ez annak köszönhető, hogy egy eléggé átmeneti platform, aminél az Intel mérnökei kiélhették kísérletező kedvüket. A négymagos (i5, i7) darabok 45nm-en készültek. A Lynnfield procikban nincs IGP, de integrált a memória kontroller. Teljesítményben kényelmesen verik az azonos korú AMD CPU-kat, ráadásul elég jól tuningolhatóak. De nem akarom vesztegetni a szót, mert most a kisebbik, kétmagos 1156-os kerül terítékre.

A 2010 januárjában bemutatott Clarkdale fél lépés előre, fél hátra. Előre lépés a 32nm. Hátra felé mutat az, hogy az IGP-memória vezérlő nem on chip és csak 45nm-en gyártották. A két szilícium között QPI összeköttetés van, aminek nagyobb a késleltetése, mintha csak egy chip lenne. Az IGP tudása sem eget rengető, de az office-webböngésző-youtube elballag rajta. Mindenesetre így sikerült egy olcsó terméket piacra dobni, ami azonos órajelen simán alázta az AMD kétmagosait, kevesebbet fogyasztott és piszkosul jól tuningolható.

A tuning kicsit bonyolultabb, mint a klasszikus toljuk az FSB-t a feszültséggel, miközben próbáljuk hidegen tartani a procit. Nem a legtuningosabb lap akadt a kezembe, de a kis 530-hoz bővel elég. Az Asus P7H55-M PRO AMI BIOS alapján lássuk mit és miért állítgattam.

P7H55-M PRO BIOS

P7H55-M PRO BIOS

A CPU Ratio nem szorul magyarázatra, ahogy az speedstep sem. Az első komolyabb tuningnál az szorzót fixre állítottam, míg az energiatakarékosságot kikapcsoltam. Az Xtreme Power az Asus okossága, gyakorlatilag ilyenkor az összes power fet dolgozik, nem kapcsolgatja le őket kis terhelésnél. A fogyasztást növeli a stabilitással együtt. A BCLK az alap órajel. Belőle származtatja a proci az összes többit szorzókkal. A RAM-ot igyekeztem 1600MHz körül tartani. A QPI köti össze a processzort a külvilággal, pontosabban a 32nm-es CPU chipet a memóriavezérlőt és IGP tartalmazó másik chippel. Ökölszabály, hogy a minimális sebessége a memória sebesség kétszerese, de én igyekeztem 6GHz környékére belőni. A QPI-n kívül a több fajta feszültség az újdonság. A CPU-nak hűtéstől függően lehet emelni a feszültséget, az alap 1V-ról 1.4V-ig, de ez utóbbihoz víz kell. A IMC a beépített memória vezérlő feszültsége, ami maximum 0.5V-al lehet kevesebb a RAM feszültségénél, ha nem akarjuk megsütni. Mivel 1.65V-ot kér a memória és a túlhajthatóság miatt 1.7Vüot kapott, ezért elég egyértelmű, hogy 1.2V alá nem mehettem vele. A CPU PLL és PCH feszültsége nekem nem segített a tuningban, sokkal inkább jobb hűtésre lett volna szükségem, de elvileg 1.2V fölé nem kell vinni őket.

A gyorstalpaló után jöjjenek az eredmények. Ésszel, finom lépésekben emeltem végig a szorzót és a feszültségeket a hőmérsékletet folyamatosan figyelve. Na jó ez nem igaz, mert rögtön az elején belecsaptam a lecsóba, de mindent csak sorjában. A proci mellé két DRR3 1600-as XMP-s Kingston került az alaplapba egy GTS450-el együtt. Első körben egy referencia mérést csináltam gyári hűtővel superPI és Cinebench segítségével. Mind a kettő elég jól skálázódik, ráadásul a második CPU tesztje elég jól kihozza, ha instabil a rendszer. Ez utóbbit persze Intel burn teszttel is megnéztem, ahol nem féltettem a procit.

Az első eredmények nem kiemelkedőek, de nem is rosszak. Két szálig nagyjából egy azonos órajelű Core 2 Duo teljesítményét tudja, de a hyperthreading-nek hála több szálon valamivel (cca. 10-15%) erősebb. A 22-es szorzó mellé elég rendesen emelni kell majd az Base órajelet. A gyári hűtő nem valami parádés, rendesen teker terhelés alatt, de az alacsony fogyastásnak hála elboldogul a procival. Orthos alatt a teljes gép 108W-ot fogyasztott.

i3-2.9GHz

i3-2.9GHz

Az első tuninglépcső inkább ugrás, mint lépés. 75mV-ot adtam a processzornak és feltoltam a BCLK-t 160MHz-re. A RAM így pont 1600-on fut, az IMC megkapta az 1.2V-ját. A szerény 20% emelés jó hatással volt a teljesítményre, de a fogyasztásra is. A 125W-os fogyasztás különbözete a procin disszipálódik, ezért 13 fokkal melegebb is lett, mint alapon.

i3-3.5GHz

i3-3.5GHz

Nem apróztam el és megcéloztam egy hasonló ugrást. A BCLK-t 200MHz-re állítottam, de a CPU szorzót vissza vettem 20-ra. A CPU feszültséghez is hozzányúltam, felemeltem 1.15V-ra, így már 150mV-al kapott többet a gyárinál. A hűtő lecserélése meglátszik azon hogy miközben a fogyasztás 153W-ra, a CPU hőmérséklete 67 Celsiusra esett. Nemhiába a Ninja az nem aprózza el. A SuperPI végre elérte a 10 másodperces nagyságrendet, mégha nem is ment alá. A Cinebench rendületlenül gyorsul, már 3.31 az alap 2.43-al szemben.

i3-4GHz

i3-4GHz

Az utolsó nagy ugrás a szorzó maxolása volt. 22×200, azaz 4.4GHz volt a cél. Ehhez 1.325V kellett. Melegedett is rendesen, pedig két ventilátort is csatarendbe állítottam. márpedig hűteni rendesen kell, mert a fogyasztás 189W, tehát 81W-al zabál többet a gyárinál. Így már megelőzi a négy magos Bulldózert. A melegedés és TDP limiter hatása jól látható az elmentett eredményeken a bal alsó sarokban. Az i3 4.3GHz-n kevesebb pontot kapott amikor nem hűtöttem rendesen. Jó tudni, hogy 90 foknál elkezdi leszabályozni magát a proci. Ugyanez látható az FX-nél is, ami ahogy belefut a TDP falba képes az alap órajel alá visszavenni a szorzót. A SuperPI végre 10 alatt van (9.81), de az OpenGL kezd belefutni a videókártya limitbe.

i3-4.4G

i3-4.4G

A BCLK további 5MHz-es emelése 4544MHz-et eredményezett. 1.35V-ot adtam neki, többet nem mertem, pedig kihoztam a léghűtésből amit lehetett. A szobában 4 Celsius volt és nagykabátban ültem a gép elé. A “meleg” levegőt egy további 20 centis venti segített eltávolítani. Sajnos multi core mindíg lefagyott a végétől hajszálnyira. Feszültség emeléssel pedig belefut a leszabályozásba. A 202W-hoz már kellett volna a fagyasztóból a palack… A SuperPI 9.516s és a Cinebench lefutó eredményei is tovább gyorsultak.

i3-4.5G

i3-4.5G

Még 5MHz és máris 4.6GHz fölött ment a proci. A gép még elindult, de a Cinebenchbe belefagyott. A SuperPI 9.28 másodperc alatt számolta ki az 1M-ás penzumát. Talán 1.4V-on lehetne stabilizálni, de nem hiszem, hogy sokáig bírná degradáció mentesen ezt a tempót. A fogyasztás még 7W-al emelkedett.

i3-4.6G

i3-4.6G

Kicsivel gyorsabb az előző Wolfdale szériánál és kicsit jobban tuningolható, miközben az ára valamivel alacsonyabb. Ha kisebb a keret egy olcsó 1156-os Pentium még kevesebből kijön és az is megfutja a 4Gigát. A tuningolása ugyan kicsit bonyolultabb, bár tényleg csak egy hajszálnyit. Az újabb Sandy Bridge-hez képest az árát és a tuningolhatóságát lehet felhozni. Sokan lehúzzák, de az nekem mégis tetszett.

A tuning során 4GHz-ig hihetetlenül kis fogyasztással sikerült eljutni. A gyári hűtőnek hívott kis vacakkal elfut szerencsétől függően 3.5-3.8GHz között, egy normális hűtővel simán eléri minimum a 4GHz-et 7×24-ben. Vízzel 4.2 fölött kell, hogy tudjon. Az aktuális darab C2 revíziós, nem az újabb K0, de még léggel is elérte stabilan a 4.4GHz-et, ami 50%-os tuning. Szerintem vízzel vagy fagyasztással meglett volna a 4.6GHz is. 4.7 GHz-en már elhasal a boot közepén, de talán egy kis nitrogénnel…

i3-4.7G

i3-4.7G

About ohcserf

21 hozzászólás

 1. Jó kis teszt!
  Habár LinX eredményeket is nézegettem volna… ezeket a procikat már nem a prime95+orthos kombóval kell kitesztelni, hanem LinX-el, habár IBT-vel is nézted és az ua. :)
  Nekem egy i3 550 van (K0), de csak 4Ghz-ig néztem egy ECS P55-ös lap társaságában, E5400 @ 4Ghz- ről váltottam és nem bántam meg, nekem alapon is piszok gyors, 4Ghz-en meg bőven sok..

 2. Szakértő teszt, jól mennek ezek a procik, lehet Inteles lesz az új gépem? :-)

 3. Nekem is ugyanez a procim van (c2), ugyan ezen a lapon.
  És persze pontosan ugyan ezeket csináltam végig, és ugyanezeket az eredményeket kaptam.

 4. Üdv :)

  gratula a teszthez, szép eredmény lett :) pár “kritikám” lenne azért :)

  elején a bemutató rész nagyon a hasonlítgatásra ment rá, alig pár szó volt arról hogy mi is ez, miben használod, mi a környezet :) persze az aki ért hozzá az többnyire tudja, aki meg (pl én aki inkább amd-be vagyok otthon) csak sejti :)

  a cinebench jó progi, csak nincs perpill összhangban az itteni szettel :) linX vagy IBT jobb választás lett volna :) így tényleg nehéz összevetni az eredményeket :)

  plusz: a ninjáról is írhattál volna, hogy miként volt használva :) (gép kiszerelve, vagy házban, passzívan csak nem? :D, stb)

 5. Tényleg, én is leírom, mire használom.
  Általában úgy fut, hogy a blokkot visszaveszem 80-ra és a feszt beállítom 0,8625-re. 0,85 a minimum.
  Az energiatakarékolás még így is működik, a szorzó 9-22 ig változik fix feszültségen :D ami 720MHz-1760MHz-ig változhat. Így is kellemesen gyors a gép. Torrentezés, netezés, játék,stb.
  Ha teljesítményre vágyom, akkor
  vagy 185*22 1,25 V-on 1850MHz-es ramokkal
  VAGY 200*22 1600MHz-es ramokkal, bár a ram sebessége nem számít semmit nagyjából.
  149-es BLCK-nál még mindig engedélyezi, és működik is az energiatakarékos mód.

 6. http://sysonline.hu/opal/SzGep/cinebench.png

  csináltam én is tesztet :)

  hozzá:

  ilde power: 128w, 1core: 156w, 4core: 210w
  cf miatt kicsit nagyobb a rendszerem alap-fogyasztása :)

 7. DarthSun: A 1155 also szeriaja abszolut nem tuningolhato, de legalabb nem is fogyaszt. Abban remenykedek, hogy lesz valami jo, olcso kis ketmagos az Ivy szeriaban, ahol lesz legalabb egy BCLK lepcso, mint most a Sand-E eseteben. mondjuk 125MHz-re feltolva a 3GHz-es siman futna 3.75-on, ahol megverne kicsivel a 4 GHz-es i3-530-at, mikozben fogyasztana 60W-ot. Aprilis 8-an jonnek ki az elso i5-os Ivy/k, akkor majd csak kiderul…

  Amugy most full passziv hazon torom a fejem. Egy bacsis fele Reseratort kellene egy Antec alu hazzal parositani.

  oPalRx7: Hanyas linxet szeretnel latni? Gyorsan le tudom merni alapon, 3.5-on es 4GHz-en, ha erdekel.

  Mire hasznalom? Tanulasra, ritkan jatekra. Netezni ott a laptop. Fontos az alacsony fogyasztas, mert gyakori, hogy valami teszt hosszabb ideig fut. Ezek raadasul jellemzoen olyan tesztek, amiket nem gyorsit sokkal az erosebb tobb magos CPU. (pl.: Tobb virtualis gep, emberi reakciokat szimulalva.)

  Az egesz egy halk, zart hazban van. 4GHz folott mar levettem az oldallapot. Napi szinten 3.5GHz-en megy, mert ott gyakorlatilag a kaszassal abszolut nem melegszik.

 8. Hadd gratuláljak a teszthez,nagyon tetszett hogy mondod a fogyasztás értékeket,és még annyi hogy 4 fokra hült szobában kabátban tuningolni a gépet az annyira ismerős hogy most én is pont ezt csinálom egy athlonxp-vel,csak mondjuk a garázsban…
  Nagyon nagy UP!

 9. LinX: nem is tudom hirtelen hogy tud-e avx-et. ha tud avx-et, akkor meg kéne valahonnan szerezni ezt a linX kiadást:
  http://www.gigaflopd.com/downloads/linx/

  de eddig nem sikerült nekem beszereznem :S

 10. továbbá: lehet kérni 1-2 fotót a masináról? :) mindig is szeretem a passzív házakat :) azért szép eredmény többnyire passzívan ennyit tuningolni.

  (bár ha jó a légcsatornád, akkor a levett oldallap még gyengíti is a passzív ninja teljesítményét. szóval érdekel hogy néz ki :) )

  az antec+reserator féle dolog az amúgy baba :) bár akkor már mora2 ;))

 11. Jó teszt, köszönjük. Örülök, hogy újabb generációs gépek tuningját is megtekinthetjük itt. A múltkori Bulldozer húzása is nagyon tetszett. Kérünk még sok ilyent és ezekhez hasonlót (is).
  oPalRx7: a LinX 0.6.4 AVX Edition innen tölthető le:
  http://www.mediafire.com/?3aa7yz5nxfkb97z

 12. JÓ tuning gratula! szerintem ez a legjobb ár/érték arányú proci a piacon.
  B.Ú.É.K MINDENKINEK

 13. Letoltottem a linx-et, holnap megmerem a GFlops teljesitmenyt.

  A gep nem passziv teljesen. Egy sima Antec Mini P180. Csak egy 20 cm-es ventilator uzemel benne. Nagyjabol igy nez ki:

  http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=73446

  Amugy messze nem hibatlan haz. A tapot elore kellene atrakni, az elvalasztot kivenni, vagy meg inkabb kivagni helyet egy nagy ventinek. Alul is teljesen beracsozni, mint ahogy felul van. Par legterelovel egyetlen 20-as venti eleg lenne a huteshez.

 14. ohcserf: A Q9550S procim 4GHz-en 50Gflops körül hoz.

 15. Ez a szeria nem lett gyorsabb az elozo szeriahoz kepest, de a fogyasztasa jobb lett.

 16. kösziii, ezt a verziót vadászom már egy ideje :)

  ohcserf: hmm, én valahogy többet vártam egy kicsivel. x2 555 21.7 környékét hoz 3600-on, pedig “csak” AMD.

 17. nyekem a 6 hangeres fenom II hoz 4,1-en 69,9-et

 18. Az én kis Q6600-am 3,2 GHz-en 44,4 GFlops-ot prudukál. Szerintem az nem is rossz egy 5 éves procitól.

 19. Azt is irjatok le, hogy mennyit fogyaszt kozben. Q6600-hoz nekem is volt szerencsem, nem rossz proci, de tuningolva melegszik, mint egy Bulldozer…

Leave a Reply