Abit ST6E Néha napján holló
Az árulkodó szín és név

Abit ST6E Néha napján holló

A címből sok minden kiderülhet a régi gépek szerelmesei számára. Górcső alá vesszük magát a fehér alaplapok atyját vagy ősanyját, kinek melyik szimpatikusabb.

Jobbára a lapra fókuszáltam, nem lesznek szintetikus sem játéktesztek, egyszerűen csak próbálom kicsit közelebb vinni az olvasóközönséget ehhez a nem mindennapi színösszeállításhoz. Mi is ez a lap? Nem más mint egy ST6 fehér nyákon. Itt álljunk meg egy szóra, mivel ez nem teljesen igaz. A két lap felépítése több helyen merőben eltér egymástól, de talán a legszembetűnőbb a fehér szín kivételével az IGP.

DSC_0044[1]

A lap ugyanis rendelkezik egy integrált grafikus vezé… lassítóval, nevezetesen egy Intel 3D valamivel. Nem jártam utána pontosan melyik verziószám, de el lehet képzelni 2001-ben mit művelt ez a jóképességű.A pontos megjelenési dátum 2001 Július 10. elérhető belőle normál és RAID verzió arányosan elosztva. Mindösszesen 4000 darab készült belőle 2000 normál és 2000 RAID vezérlővel szerelt példány. Nekem a normál verzióból jutott kapásból két darab, az egyikük a 804 míg a másik az 1140 sorozatszámot kapta. 

DSC_0168[2]

 

DSC_0164

 

Minden tulajdonsággal rendelkezett ami megfelelő alapként szolgált egy 1400Mhz-es P3-S processzor számára. Megkapta az i815E északi hidat, mellé természetesen az Abit féle SotfMenu III technológát, hogy szabadon birkózhassunk az FSB értékekkel és a feszültségekkel.

DSC_0144[1]

A lapon  Award bios dolgozik, hozzáteszem kiválóan. Az utolsó revíziószám 2002 szeptemberében érkezett hozzá, ez lehetővé tette a Tualatin magos CPU alá állítható 1,65V-os magfeszültséget, egészen addig 1,575 volttal kellett beérni, ami valljuk be igen harmatos.

DSC_0160[1]

Memóriából sajnos a 815-ös átok ezt is sújtja, mindösszesen 512Mb-ot képes lekezelni. AGP-ből 4x-es csatolót kapott, PCI-ból 6 darab található meg rajta. Az audio kodek szerepét egy AC97-es ALC200 tölti be, ez kétcsatornás üzemmódot biztosít. Déli híd az úgymond szokásos páros ICH2 ATA133-ig megbirkózik mindennel.

DSC_0161[1]

 

A fehér szín semmi különlegességgel nem jár a limitált szériát kizárva, tehát nem merevebb nem ellenállóbb az alaplap a társaival szemben. Érdekesség, hogy csak nálunk ragadt rá a fehér holló név, ritka mint a fehér holló, ami való igaz, emiatt érthető. Külföldi fórumokon és “félhivatalosan” Abit Casper néven illetik.

DSC_0142[1]

 

A másik különlegessége az a kérdés amit oly sokszor feltettek maguknak a másodkézből vásárolt lapok tulajdonosai.Vajon milyen lehet egy ST6-E doboza? Jelentem rátaláltam, igaz messze kellett érte utazni az internet bittengerén, de amit láttam magam sem hittem el, LÉTEZIK hozzá doboz, külcsínyben szégyenkeznie sem kell.

doboz2

doboz Az alaplap megosztó, egyesek egyenesen ocsmánynak mások szépnek tekintik, számomra viszont különleges, és a fehér lapok különlegességét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a későbbiekben a Soltek illetve a Sapphire szintén adtak ki lapot ezzel a színvilággal.

DSC_0138

Az ismertető előtt egy 1400-as Tualatinnal járattam meg őkelmét, bizonyította, hogy nincs oka a cserepadra kényszerülni.

tua 1832

Egész pontosan 1832Mhz-et tudtam kihozni a processzorból az elérhető legnagyobb magfeszültség mellet, ami tekintve, hogy 1,65V nem tűnik rossz eredménynek. A memóriák innen feladni kényszerültek a harcot, 173Mhz-es FSB-vel már képtelen a bootolásra. Egy modullal képes a 177Mhz-re, de sajnos úgy már nem fut le a SuperPI.

DSC_0166[1]

Abit lapjaim közt  igazi gyöngyszemek, nem csak a gyűjtőknek vagy márkakedvelőknek, de úgy vélem mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik a régi hardverek iránt, és nem rest kiadni érte a korához képest komolyabb összeget. Hosszadalmas kutatások árán el lehet csípni őket, de ébernek kell lenni, mivel gyorsan képes a nagyközönség lecsapni erre a néhány példányra.

DSC_0153

Többet nem igazán tudok róla leírni, 95%-ban egyezik az ST6-al szóval amire az képes arra ezek a lapok is. Nem valószínű, hogy valaha megválnék bármelyiktől, kímélve vannak a maguk módján, de néha muszáj megjáratni őket. Részben, hogy megbizonyosodjak a működőképességről, másrészt, hogy az órajel elemet feltöltsem. A többit szépen kipihenik a kijelölt dobozukban. Szavak helyett beszéljenek a képek a továbbiakban.

DSC_0151

 

DSC_0165[1]

 

DSC_0047[1]

 

 

DSC_0048[1]

 

 

DSC_0148

 

 

 

 

 

 

About czunder

Vendég cikkíróként néha napján előkeveredek. Kedvelem a dupla processzoros rendszereket, ezen felül mindent ami Abit. A birtokomban van jónéhány igen szép és ritka alkatrész amik idővel biztos bemutatásra kerülnek. Foglalkozok tuninggal, de nálam nem ez, hanem az adott eszközök bemutatása élvez prioritást.

6 hozzászólás

  1. Szép kis lap, szerencsére nekem is jutott egy, méghozzá az 1031. példány. :)

  2. Nekem csak sima van, a legjobban sajnálom hogy csak 512M memet kezelnek, bár a kedvenc retro oprendszerem a Win98SE nem is kezel többet :-) . Szép nagyon ez a fehér lap de nagylóvét nem adnék érte, ha gazdag lennék akkor esetleg.

  3. …A nagyfelbontású, és jóminőségű képek miatt külön köszönet!!!

Leave a Reply